Ο κόσμος της F1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού, είναι γεμάτος αξιοθαύμαστα γεγονότα και ιστορίες που θα μείνουν χαραγμένα για πάντα στις μνήμες μας. Ας δούμε τα πιο σημαντικά της ημέρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Σαν σήμερα το 1980, διεξήχθη το GP Γαλλίας στην πίστα Πολ Ρικάρ, για τον έβδομο αγώνα της σεζόν στην F1. Νικητής αναδείχθηκε ο Άλαν Τζόουνς της Williams, o οποίος κέρδισε οδηγώντας μεθοδικά και προστατεύοντας τα ελαστικά του. Η διαχείριση τους αποδείχθηκε καθοριστική, με τον Ντιντιέ Πιρονί να τερματίζει δεύτερος και τον Ζακ Λαφίτ να είναι τρίτος. Αυτή ήταν η τελευταία εμφάνιση της Shadow στην F1. Η ομάδα πουλήθηκε στον επιχειρηματία Τέντι Γιπ και συγχωνεύτηκε με την Theodore για το 1981.

Σαν σήμερα το 1995, γεννήθηκε ο Νίκολας Λατίφι. Ο Καναδός, γιος ενός δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, διένυσε μια σχετικά μακροχρόνια πορεία στις μικρές κατηγορίες μονοθεσίων με περάσματα από την F3, την Formula Renault 3.5, το GP2 και την F2. Τα αποτελέσματά του ωστόσο άρχισαν να ξεχωρίζουν πιο συστηματικά μετά το 2016, όταν μονιμοποιήθηκε στην ομάδα της DAMS. Το 2019 τερμάτισε δεύτερος στη βαθμολογία της F2, πίσω από τον Νικ Ντε Βρις, και κέρδισε έτσι μια θέση οδηγού στην F1 από το 2020 με τη Williams. Οδήγησε για τη βρετανική ομάδα μέχρι το 2022.

Σαν σήμερα το 1997, ο Μίκαελ Σουμάχερ πήρε μια εύκολη νίκη στην πίστα Μάνι-Κουρ στη Γαλλία, ξεπερνώντας τους Χάινζ-Χάραλντ Φρέντζεν και Έντι Ιρβάιν. Ο βασικός αντίπαλος του Γερμανού, Ζακ Βιλνέβ, δεν έκανε ποτέ αισθητή την παρουσία του στον αγώνα και τερμάτισε «αθόρυβα» στην 4η θέση.

Σαν σήμερα το 2002, ο Βαλεντίνο Ρόσι πήρε πρώτος την καρό σημαία σε έναν εντυπωσιακό αγώνα στο Άσεν της Ολλανδίας και σημείωσε την πέμπτη συνεχόμενη νίκη του, καθώς και έκτη στους πρώτους 7 αγώνες του νέου MotoGP. Ο Ιταλός έδωσε μάχη και ξεπέρασε εν τέλει τον Άλεξ Μπάρος της Honda, ενώ ο Κάρλος Τσέκα τερμάτισε τρίτος.

Σαν σήμερα το 2003, η ομάδα της Williams σημείωσε το 1-2 στο GP Ευρώπης του Νίρμπουργκρινγκ, με τον Ραλφ Σουμάχερ να επικρατεί άνετα του Χουάν Πάμπλο Μοντόγια. Ο Κολομβιανός ήταν αυτός που έδωσε μια επική μονομαχία με τον Μίκαελ Σουμάχερ και του «έβαλε» τα γυαλιά. Στον 43ο γύρο ο οδηγός της Williams επιχείρησε να προσπεράσει στη φουρκέτα της στροφής 7 τον Γερμανό θρύλο. Η Ferrari F2003GA ακούμπησε τo βρετανικό μονοθέσιο, αποσταθεροποιήθηκε και κατέληξε στην αμμοπαγίδα. Αφού βοηθήθηκε από τους ανθρώπους της πίστας ώστε να επιστρέψει στην πίστα, ο Σουμάχερ τερμάτισε πέμπτος.

Σαν σήμερα το 2013, έλαβε χώρα το GP Ολλανδίας του MotoGP στην πίστα του Άσεν, ξανά για τον έβδομο αγώνα της σεζόν. Το event έμεινε αξιομνημόνευτο για την επιστροφή του Βαλεντίνο Ρόσι στο πρώτο σκαλί του βάθρου μετά το 2010. Ήρωας του τριημέρου ήταν όμως ο Χόρχε Λορένθο. Ο Ισπανός στις ελεύθερες δοκιμές είχε μια τρομακτική πτώση που τον έστειλε στο νοσοκομείο για εγχείρηση. Ωστόσο επέλεξε να αγωνιστεί και τερμάτισε 5ος, σε μία αξιομνημόνευτη εμφάνιση.

Σαν σήμερα το 2018, η Porsche συνέτριψε –ανεπίσημα– το μυθικό ρεκόρ γύρου που είχε σημειωθεί πίσω στο 1983 στην θρυλική πίστα του Νίρμπουργκρινγκ Νορντσλάιφε από τον αείμνηστο Στέφαν Μπέλοφ. Η γερμανική φίρμα είχε ξεκινήσει ένα project με στόχο την εξέλιξη του LMP1 919 Hybrid που αγωνίστηκε στο WEC χωρίς όμως περιορισμούς. Έτσι δημιουργήθηκε η 919 Hybrid Evo, το οποίο μάλιστα είχε ήδη καταρρίψει το αντίστοιχο ρεκόρ πίστας στο διάσημο Σπα, τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς. Ο Τίμο Μπέρνχαρντ οδήγησε το ταχύτατο αυτό αγωνιστικό στην «Πράσινη Κόλαση» και έσπασε τα χρονόμετρα, κάνοντας έναν ασύλληπτο γύρο στο 5:19,546. Το επίσημο ρεκόρ πίστας του 1983 σημειώθηκε στις κατατακτήριες δοκιμές για τα 1000 χιλιόμετρα του Νίρμπουργκρινγκ, με τον Μπέλοφ να σταματά τότε το χρονόμετρο στο 6:11,13 με μια Porsche 956.

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΡΙΑΜΒΟΣ Ράσελ και Mercedes στο επεισοδιακό Grand Prix της Αυστρίας - Συγκρούστηκαν Φερστάπεν και Νόρις (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
30/06 @ 18:32

ΘΡΙΑΜΒΟΣ Ράσελ και Mercedes στο επεισοδιακό Grand Prix της Αυστρίας - Συγκρούστηκαν Φερστάπεν και Νόρις (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ένα επεισοδιακό Grand Prix στην Αυστρία, ο Τζορτζ Ράσελ εκμεταλλεύτηκε τη σύγκρουση Φερστάπεν, Νόρις και έφερε στη Mercedes την πρώτη της νίκη μετά τον Νοέμβρη του 2022!

Ο Μαξ Φερστάπεν στην πολ ποζίσιον για το Sprint της Αυστρίας-ThemaSports
28/06 @ 21:12

Ο Μαξ Φερστάπεν στην πολ ποζίσιον για το Sprint της Αυστρίας

Ταχύτερος κατά ένα δέκατο του δευτερολέπτου από τον Λάντο Νόρις, ο Μαξ Φερστάπεν επιβεβαίωσε την καλή του φόρμα από τις ελεύθερες δοκιμές με τον πρώτο χρόνο του Sprint Qualifying που του χάρισε την πρώτη θέση της εκκίνησης για τον αυριανό (29/06, 13:00) μικρό αγώνα των 21 γύρων στο Σπίλμπεργκ της Αυστρίας. Στη δεύτερη σειρά οι Όσκαρ Πιάστρι και Τζορτζ Ράσελ

Νέο πολυετές συμβόλαιο του Πιέρ Γκασλί με την Alpine F1-ThemaSports
27/06 @ 19:11

Νέο πολυετές συμβόλαιο του Πιέρ Γκασλί με την Alpine F1

Η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε και επίσημα ότι επέκτεινε τη συμφωνία της με τον Πιέρ Γκασλί, την ώρα που εντείνει τις προσπάθειές της να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του Κάρλος Σάινθ για το έτερό της κόκπιτ από το 2025.

Ο Σάινθ απαντά στον Λεκλέρ: «Παραπονιέται πολλές φορές μετά τους αγώνες»-ThemaSports
24/06 @ 12:33

Ο Σάινθ απαντά στον Λεκλέρ: «Παραπονιέται πολλές φορές μετά τους αγώνες»

Ο Κάρλος Σάινθ απάντησε στις κατηγορίες που του εξαπέλυσε δημόσια ο Σαρλ Λεκλέρ για το συμβάν της επαφής τους στο δεύτερο γύρο του GP Ισπανίας, λέγοντας ότι ο Μονεγάσκος παραπονιέται συχνά και δίνοντας τη δική του εκδοχή για την επιθετική του πρωτοβουλία να τον περάσει.

Ο Φερστάπεν το έκανε να μοιάζει εύκολο στη Βαρκελώνη, έβδομη φετινή νίκη του Ολλανδού!-ThemaSports
23/06 @ 17:42

Ο Φερστάπεν το έκανε να μοιάζει εύκολο στη Βαρκελώνη, έβδομη φετινή νίκη του Ολλανδού!

Ο Μαξ Φερστάπεν είχε τον έλεγχο του GP της Βαρκελώνης από τον 3ο γύρο μέχρι και την καρό σημαία, κερδίζοντας την 7η φετινή του νίκη εμπρός από τους Λάντο Νόρις και Λιούις Χάμιλτον - και αυξάνοντας έτσι στους 69 βαθμούς το προβάδισμά του στην κορυφή της βαθμολογίας. Οι Ράσελ, Λεκλέρ και Σάινθ έκλεισαν την πρώτη εξάδα.

Άλισον για τη φυγή Χάμιλτον: «Ξέραμε ότι το συμβόλαιο που του προτείναμε...»-ThemaSports
20/06 @ 19:19

Άλισον για τη φυγή Χάμιλτον: «Ξέραμε ότι το συμβόλαιο που του προτείναμε...»

Ο τεχνικός διευθυντής της Mercedes F1, Τζέιμς Άλισον, είπε ότι η ομάδα του Μπράκλεϊ γνώριζε πολύ καλά ότι το διετές συμβόλαιο που πρότεινε και υπέγραψε πέρσι το Σεπτέμβριο με τον Λιούις Χάμιλτον έδινε στον Βρετανό την επιλογή να αποχωρήσει στο τέλος του 2024 - κι έτσι, ο Άλισον δεν εξεπλάγη όταν ο Λιούις πήρε την απόφαση να φύγει για τη Ferrari.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ