Koυμπωμένοι...
Με την μεταγραφή του Γκάρι Ροντρίγκες, είχαν… ανέβει αρκετοί Απολλωνίστες. Περίμεναν τουλάχιστον άλλη μια ηχηρή προσθήκη, η οποία ωστόσο δεν ήρθε…
Ακολουθήστε μας στο Google news
Μία ιδέα του Μάσιμο Φράνκι το 2003 που έμελε να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους θεσμούς της Ευρώπης για τα λεγόμενα wonderkids. Παίκτες που παίζουν στην Ευρώπη και είναι κάτω των 21, μπαίνουν σε μία λίστα 100 ποδοσφαιριστών με απότερο σκοπό την κατάκτηση του συγκεκριμένου βραβείου που αντιστοιχεί με την «Χρυσή Μπάλα» στους άντρες.
Άλλοι παίκτες το κατέκτησαν και έγραψαν ιστορία (Μέσι, Φάμπρεγας, Αγουέρο, Ρούνεϊ) και άλλοι έμειναν... εκεί (Άντερσον, Πάτο, Ρενάτο Σάντσες). Μετά την κατάκτηση από τον Λαμίν Γιαμάλ, το βραβείο ψάχνει τον νέο του κάτοχο και στη λίστα βρίσκονται τρία ελληνόπουλα. Ο λόγος για τον Χρήστο Μουζακίτη του Ολυμπιακού, τον Μπάμπη Κωστούλα που άφησε τους Πειραιώτες για την Μπράιτον και τον Κωνσταντίνο Καρέτσα της Γκενκ.
Το Gazzetta σας δίνει στο πιάτο τι εστί «Golden Boy», κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν, στους νικητές αλλά και τον τρόπο που κάποιος κατακτά τη συγκεκριμένη διάκριση ενώ ο «πατέρας» του βραβείου προσφέρει τη δική ιστορική αναδρομή για να γεννηθεί ο θεσμός.
Η ιδέα λίγων ωρών έγινε ευρωπαϊκός θεσμός
Ήταν Οκτώβριος του 2003. Το τηλέφωνο του Μάσιμο Φράνκι χτυπά και ο ιδιοκτήτης της ιταλικής «Tuttosport» είναι στην άλλη άκρη της γραμμής. Η ανάγκη να βρεθεί γιατί διαφορετικό και καινούργιο έκανε τον Ιταλό δημοσιογράφο να φτάσει στην ιδέα του «Golden Boy».
Μία μοντέρνα εκδοχή του Troffeo Bravo και παρόμοια με τη «Χρυσή Μπάλα» του France Football. Ουσιαστικά, ο θεσμός είχε ως στόχο να βραβεύει στο τέλος του έτους το καλύτερο ταλέντο της χρονιάς μέσα από τις ψήφους δημοσιογράφων από τα κορυφαία ΜΜΕ της Ευρώπης.
Πρόκειται για παίκτες που παίζουν στην Ευρώπη, από τις 25 πρώτες χώρες στο ranking και είναι κάτω των 21 ετών. Ο Ραφαέλ Φαν ντερ Φάαρτ ήταν ο πρώτος νικητής ever του θεσμού, όταν εντυπωσίασε άπαντες με τις εμφανίσεις του στον Άγιαξ όντας μόλις 20 ετών.
Τα χρόνια πέρασαν και το «Golden Boy» έγινε μόνιμος θεσμός και ένα ευρωπαϊκό γεγονός, το οποίο έκανε τον γύρο της Ευρώπης. Πλέον αποτελεί και ένα από τα κριτήρια για την αύξηση της αξίας ενός νεαρού ποδοσφαιριστή καθώς έχει ιδιαίτερη θέση στο βιογραφικό του.
Ο τρόπος για να αναδειχθεί ο νικητής και οι επιλογές του κοινού μέσω του Golden Boy Web
Ωστόσο, τι χρειάζεται πλέον, για να αναδειχθεί νικητής κάποιος ποδοσφαιριστής κάτω των 21 ετών; Δύο πολύ απλά πράγματα. Αρχικά σχηματίζεται μία λίστα 100 ποδοσφαιριστών από τους συντάκτες του Tuttosport και άλλους αναλυτές. Σε αυτό βοηθάει ένας αλγόριθμος ονόματι Golden Boy Index, ο οποίος, με τη βοήθεια της βάσης δεδομένων του Football Benchmark, αναλύει όλους τους παίκτες της Κ21 σε 7 κατηγορίες και τους βαθμολογεί με βάση το Sporting Performance (στατιστικά για γκολ, πάσες, φάσεις, άμυνα), τον χρόνο συμμετοχής, το επίπεδο της ομάδας του και το Bonus Metric (επιπλέον πόντοι από εμφανίσεις με την εθνική του ομάδα σε διοργανώσεις UEFA).
Από εκεί και πέρα, έρχεται η ψήφος των δημοσιογράφων όπου αθλητικοί συντάκτες από κορυφαία Μέσα της Ευρώπης όπως η Marca, η Bild, η Equipe κ.α. καθορίζουν τη διαμόρφωση της τελικής λίστας. Δηλαδή, ο αριθμός των ποδοσφαιριστών μειώνεται ανά 20 κάθε φορά (80, 60, 40, 20...). Αυτό συμβαίνει κάθε μήνα μετά την ανακοίνωση της 100άδας.
Στο τέλος, οι δημοσιογράφοι επιλέγουν τον τελικό νικητή δίνοντας πέντε ονόματα. Ο πρώτος στη λίστα τους παίρνει 10 βαθμούς, ο δεύτερος παίρνει 7, ο τρίτος παίρνει 5, ο τέταρτος παίρνει 3 και ο πέμπτος παίρνει 1. Σημαντική παράμετρος ότι δεν μπορεί κάποιος να κατακτήσει δύο φορές το συγκεκριμένο βραβείο. Κάθε ταλέντο μπορεί μόνο μία φορά να προσθέσει στη συλλογή του το τρόπαιο.
Από το 2021, στη ζωή της Τuttosport μπήκε και το Golden Boy Web. Πρόκειται για την πλατφόρμα όπου το κοινό παίρνει μέρος στο τελικό αποτέλεσμα, όμως έπειτα από την τεράστια συμμετοχή, αποφασίστηκε να δίνεται ξεχωριστό βραβείο για τον νικητή του κόσμου.
Μάλιστα, ο Τζουντ Μπέλιγχαμ το 2023 έγινε ο πρώτος που κατακτά τόσο το Golden Boy όσο και το Golden Boy Web καθώς ψηφίστηκε και από τους δημοσιογράφους και από το κοινό.
Άλλοι έγιναν αστέρες, άλλοι δεν... έλαμψαν ποτέ και ο μοναδικός αμυντικός που νίκησε!
Ο φετινός νικητής του Golden Boy θα κρατήσει το 23ο βραβείο στην ιστορία του θεσμού. Μία «χρυσή βίβλος» που ξεκινά από τον χειμώνα του 2003, όταν ο Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ κράτησε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο τρόπαιο στα χέρια του, όντας ποδοσφαιριστής του Άγιαξ.
Ακολούθησε ο Γουέιν Ρούνεϊ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ηλικία 19 ετών, όταν και αποζημίωσε τις εξαιρετικές εμφανίσεις με την Έβερτον με μία μεταγραφή στους «κόκκινους διαβόλους». Από εκεί και πέρα, οι νικητές ήταν...
Φυσικά, το γεγονός ότι οι παραπάνω κατέκτησαν το βραβείο του Golden Boy δεν σημαίνει πως αυτό που ακολούθησε ήταν ανάλογο με το ταλέντο τους. Τέτοια παραδείγματα είναι ο Άντερσον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που κόστισε 31 εκατ. ευρώ για να αφήσει την Πόρτο αλλά από ένα σημείο και έπειτα, δεν κατάφερε να πείσει και δεν έκανε την καριέρα που όλοι περίμεναν.
Αντίστοιχη περίπτωση και ο Αλεξάντρ Πάτο, ο οποίος μπορεί να έκανε τη διαφορά στα πρώτα του χρόνια στη Μίλαν, όπως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού δεν στέριωσε σε κανένα κλαμπ και κρέμασε τα παπούτσια του το 2025 χωρίς να έχει βρει ομάδα για περίπου έναν χρόνο.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι του Ρενάτο Σάντσες. Παρότι ήταν μόλις 19 ετών και έχοντας κάνει μία γεμάτη σεζόν με την Μπενφίκα, η Μπάγερν Μονάχου δαπάνησε συνολικά 35 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της. Από εκεί ξεκίνησε η κάτω... βόλτα με μία ευχάριστη παρένθεση στη Λιλ, η οποία τον αγόρασε με 20 εκατ. ευρώ και τον πούλησε με 15 εκατ. ευρώ στην Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία συνεχώς τον παραχωρεί δανεικό χωρίς επιτυχία.
Τέλος, ο Αντονί Μαρσιάλ είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής της λίστας που έχει αγωνιστεί στην Ελλάδα καθώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο δυναμικό της ΑΕΚ.
Golden Boy αλά... ελληνικά και το ρεκόρ του Μουζακίτη
Η φετινή λίστα του Golden Boy αποτελεί... ρεκόρ για την Ελλάδα, αφού για πρώτη φορά, η χώρα μας έχει τρεις υποψηφιότητες στην 100άδα της Tuttosport. Συγκεκριμένα, ο Χαράλαμπος Κωστούλας, ο Χρήστος Μουζακίτης και ο Κωνσταντίνος Καρέτσας είναι ανάμεσα στους υποψηφίους για τη διαδοχή του Λαμίν Γιαμάλ στην κορυφή του βραβείου.
Μάλιστα, ο 18χρονος χάφ του Ολυμπιακού, βρίσκεται στη δεύτερη θέση των ψήφων για το Golden Boy Web με σχεδόν 31% έπειτα από πάνω από 300.000 ψήφους, ελάχιστους πίσω από τον πρώτο Γιλντίζ της Γιουβέντους.
Να θυμίσουμε πως ο Μουζακίτης, μαζί με τον Κωστούλα που έγινε η ακριβότερη πώληση Έλληνα ποδοσφαιριστής χάρη στα πάνω από 40 εκατ. ευρώ της Μπράιτον, κατέκτησε πέρσι το Νταμπλ με τον Ολυμπιακό έχοντας 36 συμμετοχές, 2 γκολ και 4 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.
Από την άλλη ο 18χρονος φορ μέτρησε 12 γκολ και 2 ασίστ σε 37 παιχνίδια μέσα στη σεζόν, εξαργυρώνοντας τις εμφανίσεις του με τη μετακίνηση του στον «μαγικό» κόσμο της Premier League. Τέλος, ο Κωνσταντίνος Καρέτσας επέλεξε να φορέσει το εθνόσημο της Εθνικής Ελλάδας αντί του Βελγίου και συστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο ελληνικό κοινό κόντρα στη Σκωτία.
Ωστόσο, εκτός από αυτό, έγινε βασικό μέλος της Γκενκ με απολογισμό τρία τέρματα και τέσσερις ασίστ σε 39 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, χωρίς καν να έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του, κερδίζοντας δικαιωματικά τόσο μία θέση στη συγκεκριμένη λίστα όσο και στο shortlist της μισής... Ευρώπης.
Τα φετινά φαβορί και τα «remember the name»
Φυσικά, τα wonderkid που έχουν δώσει το παρόν στη φετινή λίστα περιέχουν κάποιους από τους αστέρες του μέλλοντος για το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μία σειρά ποδοσφαιριστών που έχουν φωτίσει την ελπίδα κάθε φίλου του αθλήματος για το άμεσο μέλλον, καθώς ήδη πρωταγωνιστών σε υψηλό επίπεδο. Ένας από τους παίκτες που διαπρέπει αλλά δεν μπορεί να κερδίσει ξανά το βραβείο είναι ο Λαμίν Γιαμάλ.
Το αστέρι της Μπαρτσελόνα είναι ο κάτοχος του περσινού τροπαίου και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να το κερδίσει για δεύτερη φορά. Από εκεί και πέρα, ο συμπαίκτης του στην Μπαρτσελόνα, Πάου Κουμπαρσί είναι ανάμεσα στα φαβορί για να γίνει ο δεύτερος αμυντικός που κατακτά το Golden Boy.
Ο 18χρονος στόπερ έβαλε το... χεράκι του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος καθώς μέτρησε 56 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και με απολογισμό 1 γκολ και 4 ασίστ ενώ είναι ήδη τέσσερις φορές διεθνής με την Ισπανία.
Ένας ακόμα ποδοσφαιριστής που έκανε... παπάδες τη φετινή σεζόν και «σάρωσε» κάθε τίτλο ήταν ο Ντεσιρέ Ντουέ. Το γαλλικό «αστέρι» της Παρί Σεν Ζερμέν μπορεί να κόστισε 50 εκατ. ευρώ για να αφήσει τη Ρεν αλλά εξελίχθηκε σε ένα πολύτιμο και βασικό γρανάζι στα χέρια του Ενρίκε, βοηθώντας το κλαμπ να φτάσει στο πρώτο του Champions League.
Τα 16 γκολ και οι ισάριθμες ασίστ σε 59 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις σε συνδυασμό με το... σάρωμα εντός συνόρων (πρωτάθλημα, κύπελλα) κάνουν τον Ντουέ μεγάλο φαβορί για να γίνει το επόμενο Golden Boy.
Από εκεί και πέρα, αν και δεν έχουν θέση... φαβορί στην κούρσα, υπάρχουν κάποιοι ποδοσφαιριστές στη λίστα που εντυπωσίασαν με τις εμφανίσεις του και είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Αυτό το έκανε ο Ντιν Χούισεν, ο οποίος κατάφερε να εντυπωσιάσει με τη Μπόρνμουθ στη Premier League και ανάγκασε τη Ρεάλ Μαδρίτης να δαπανήσει 62,5 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της.
Στην Premier League εντυπωσίασαν δύο ακόμα ταλέντα που ανήκουν στην Άρσεναλ. Πρόκειται για τον 18χρονο αριστεροπόδαρο μπακ Μάιλς Λιούις - Σκέλι και τον 19χρονο εξτρέμ Ίθαν Νουανέρι με αμφότερους να αποτελούν τα βασικά στελέχη στα πλάνα του Αρτέτα.
Φυσικά υπάρχουν τα διαμάντια που δεν χρειάστηκαν το Νησί για να λάμψουν, όπως ο 20χρονος Μαροκινός μεσοεπιθετικός Σεμίρ Μπεν Σεγκίρ, ο οποίος είχε 9 γκολ και 4 ασίστ σε 39 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με τη φανέλα της Μονακό.
Στο γαλλικό πρωτάθλημα ξεχώρισε και οι Μαλίκ Φοφανά, με τον 20χρονο Βέλγο εξτρέμ να κάνει «άνω-κάτω» τις αντίπαλες άμυνες και να ολοκληρώνει τη σεζόν με 11 γκολ και 6 ασίστ σε 41 παιχνίδια με τη Λυών, της οποίας τα οικονομία προβλήματα έχουν φέρει (ακόμα περισσότερους) μνηστήρες για τον ταλαντούχο ποδοσφαιριστή.
Προς Σερβία πλευρά, ο 18χρονος μεσοεπιθετικός, Αντρίγια Μαξίμοβιτς, ανδρώθηκε... απότομα με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε μία κύρια πηγή της επιθετικής λειτουργίας του Ερυθρού Αστέρα. Συγκεκριμένα, κατέκτησε το Νταμπλ, έπαιξε στο Champions League και συνολικά είχε έξι γκολ και επτά ασίστ σε 39 παιχνίδια.
Ο «πατέρας» του Golden Boy, Μάσιμο Φράνκι, στο Gazzetta: «Έτσι ξεκίνησε η ιδέα, ο Μέσι, ο Ντουέ και οι ταλαντούχοι Έλληνες»
Το όνομα του Μάσιμο Φράνκι βρίσκεται πίσω από το νούμερο ένα βραβείο για ποδοσφαιριστές κάτω των 21 ετών στην Ευρώπη. Ο Ιταλός δημοσιογράφος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τορίνο της Ιταλίας, ακολούθησε τη δημοσιογραφία επαγγελματικά και εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Tuttosport.
Το φθινόπωρο του 2003 ήταν ο άνθρωπος που έριξε την ιδέα του Golden Boy στο τραπέζι όταν ο ιδιοκτήτης του Μέσου του ζήτησε να βρεθεί κάτι το «διαφορετικό» για να ανέβει η εταιρία. Η πρόταση του εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο θεσμό ετησίως στην Ευρώπη για νεαρούς ποδοσφαιριστές.
Το Gazzetta εντόπισε τον Ιταλό δημοσιογράφο και εκείνος με τη σειρά, έκανε μία ιστορική αναδρομή για το συγκεκριμένο βραβείο, μοιράστηκε ιστορίες με ποδοσφαιριστές και δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στις ελληνικές συμμετοχές στη φετινή λίστα και αποκάλυψε το δικό του φαβορί για το τρόπαιο.
- Αρχικά, ποια είναι η ιστορία του Golden Boy;
«Ήταν φθινόπωρο του 2003. Με κάλεσε ο editor στην Tuttosport στο γραφείο του αφεντικού γιατί με ζητούσε και συνήθως όταν συμβαίνει αυτό, δεν είναι για καλό. Είναι κάπως περίεργο και πίστευα ότι είχε γίνει κάτι λάθος ή κάτι δεν πήγαινε καλά. Πήγα και τελικά δεν ήταν για κάτι από τα παραπάνω. Το αφεντικό ήταν στη Ρώμη και μιλήσαμε τηλεφωνικά. Μου εξήγησε ότι είχε κάποια χρήματα που ήθελε να τα επενδύσει για να ανέβει το Tuttosport και να γίνει πιο γνωστό στον κόσμο, οπότε ήθελε να σκεφτώ τι μπορούμε να κάνουμε. Την επόμενη μέρα, το αφεντικό μου γύρισε στο γραφείο και εγώ είχα σκεφτεί ήδη τι μπορούμε να κάνουμε. Μου έδωσε διορία μία εβδομάδα αλλά του εξήγησε ότι γνωρίζω ήδη τι μπορούμε να κάνουμε. Τότε υπήρχε το βραβείο Bravo που το έδιναν στους παίκτες που ήταν κάτω 23. Σκέφτηκα ότι παίκτες που είναι πάνω από 21, δεν είναι το μέλλον αλλά το παρόν του ποδοσφαίρου. Οπότε είπα να κάνουμε ένα βραβείο που θα είναι για παίκτες κάτω των 21 και όχι για σεζόν αλλά για ότι έκαναν σε ένα ημερολογιακό έτος. Όπως ακριβώς είναι και στη "Χρυσή Μπάλα".».
- Γιατί επιλέξατε το όνομα Golden Boy;
«Επέλεξα το όνομα Golden Boy καθώς ήταν απλό, καθρέφτιζε απόλυτα αυτό που ήταν ο νικητής, το «χρυσό αγόρι» και παράλληλα θα γινόταν αντιληπτό για το τι σημαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου».
- Πώς αντέδρασε το αφεντικό σας μόλις το άκουσε;
«Το αφεντικό μου ήταν παραπάνω από χαρούμενος μόλις το άκουσε. Μου άφησε τα πάντα στα χέρια μου, έδωσε που λέμε... λευκή επιταγή από άποψη χρημάτων. Να κάνω ότι θέλω και θεωρώ καλύτερο. Ήθελε να το κάνουμε άμεσα επειδή ήταν αρχές Οκτωβρίου και έπρεπε τον Δεκέμβρη να αναδειχθεί ο πρώτος νικητής του Golden Boy. Μίλησα με τους μεγαλύτερους συντάκτες στην Ευρώπη καθώς ο νικητής θα έβγαινε από την Ευρώπη. Ο λόγος ήταν επειδή στην Ευρώπη είναι τα καλύτερα πρωταθλήματα και οι καλύτεροι έρχονται εδώ. Στην αρχή είχαμε 30 δημοσιογράφους, μετά έγιναν 40 και μετά 50. Θα με ρωτήσεις γιατί όχι Κύπρος ή Ανδόρα. Δεν το κάνουμε για διαχωρισμό. Συχαίνομαι τον διαχωρισμό. Απλώς βάλαμε τη θέση που είναι στο ranking της UEFA η κάθε χώρα και οι παραπάνω είναι στις τελευταίες θέσεις. Ας πούμε τώρα ανέβηκε αρκετά η Σλοβενία, οπότε επιλέξαμε να υπάρχει και ένας δημοσιογράφος από εκείνη τη χώρα. Το ίδιο και το Ισραήλ. Από την Ελλάδα έχετε τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο που ψηφίζει. Επίσης ψηφίζει και η Ουκρανία καθώς θέλουμε ειρήνη, άρα έχει το δικαίωμα να ψηφίζει».
- Στην αρχή το... αγκάλιασαν το βραβείο στην Ευρώπη;
«Γενικά πολλοί άνθρωποι το ακολούθησαν, το αγάπησαν, το αγκάλιασαν. Μετά υπήρξε αλλαγή στη θέση του CEO και ανέβηκε ακόμα περισσότερο η φήμη του βραβείου».
- Ποιος ήταν ο πρώτος νικητής και πώς του το δώσατε;
«Το 2003 νικητής ήταν ο Ραφαέλ Φαν ντερ Φάαρτ που τότε έπαιζε στον Άγιαξ. Μόλις αναδείχθηκε, πήρα το αεροπλάνο και ταξίδεψα στην Ολλανδία για να παρευρεθώ στη σημερινή "Johan Cruyff Arena". Μιλήσαμε με τους ανθρώπους του Άγιαξ, μας έφεραν τον ποδοσφαιριστή, τραβήξαμε τη φωτογραφία και μία μέρα μετά, πριν τον αγώνα, του έδωσα το βραβείο στον αγωνιστικό χώρο και το είδαν όλοι».
- Πόσο μεγάλη εξέλιξη έχει το Golden Boy μέχρι τώρα;
«Φτάσαμε στο σημείο το βραβείο να επηρεάζει και τις μεταγραφές. Δηλαδή πλέον, αν ένα ταλέντο πάρει το Golden Boy τότε η τιμή ανεβαίνει κατά 2-3 εκατ. ευρώ περίπου. Όπως συμβαίνει και στη Χρυσή Μπάλα. Αυτό δείχνει πόσο έχει εξελιχθεί το βραβείο. Παράλληλα γίνεται πλέον και Gala για τον νικητή. Πληρώνουμε το ταξίδι του παίκτη που έχει κατακτήσει το τρόπαιο, έρχεται στην Ιταλία και λαμβάνει το βραβείο σε μία γιορτή».
- Έχετε κάποια ξεχωριστή ιστορία με το βραβείο;
«Στη Μαδρίτη θυμάμαι, στο αεροδρόμιο. Μόλις έφτασα, πήγαμε στο σημείο που τσεκάρουν τα πράγματα σου και είχα μαζί ένα μεγάλο μαύρο κουτί και μέσα είχε μέταλλο. Με αποτέλεσμα οι άνθρωποι του αεροδρομίου μου ζήτησαν να το ανοίξω. Μόλις το έκανα και οι δύο μου είπαν "Το βραβείο του Golden Boy, ουάου". Το κατάλαβαν. Ήταν για τον Αγουέρο της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ήταν πολύ ωραίο που γνώριζαν το τρόπαιο. Μου ζήτησαν να βγάλουν φωτογραφία μαζί τους, τους άφησα φυσικά. Και ο ένας είπε "είμαι οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης" και ο άλλος απάντησε ότι είναι Ατλέτικο και πως η Ρεάλ δεν θα πάρει ποτέ το συγκεκριμένο βραβείο. Γελάσαμε πολύ αλλά τελικά ο Μπέλινγχαμ της Ρεάλ έγινε ο πρώτος στην ιστορία που κατακτά το Golden Boy και το Golden Boy Web που είναι για το κοινό».
- Μπορεί να επηρεαστεί ο τελικός νικητής από παράγοντες εκτός των κριτηρίων;
«Πολλά μπορούν να επηρεάσουν τον τελικό νικητή. Για παράδειγμα, ο Μπαλντέ της Μπαρτσελόνα είχε πει σε μία συνέντευξη ότι δεν προτιμά ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής. Δεν είπε κάτι κακό ούτε το ανέφερε με λάθος τρόπο. Τότε όλοι οι οπαδοί της συγκεκριμένης μουσικής έγραψαν στα social media να μην ψηφίσει κανείς τον Μπαλντέ. Και αντίθετα, να δώσουν ψήφους στον Μουσιάλα. Ήταν τρελό».
- Είχατε δώσει την εποχή του κορονοϊού και το Golden Player...
«Το 2020 εμείς κάναμε κανονικά την παράδοση του Golden Boy παρά τον κορωνοϊό και επειδή η Χρυσή Μπάλα απείχε, αποφασίσαμε να δώσουμε και το βραβείο Golden Player, το οποίο κατέκτησε ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι που ήταν και φαβορί για τη Χρυσή Μπάλα».
- Πάμε στις ελληνικές υποψηφιότητες. Τον Μουζακίτη, τον Κωστούλα και τον Καρέτσα. Το πρώτος είναι και στη κορυφή του Golden Boy Web.
«Ο Μουζακίτης έχει λάβει πολλούς ψήφους από την Ελλάδα. Ψηφίζουν συνεχώς και το ίδιο συμβαίνει και με τους Τούρκους για τον Γιλντίζ της Γιουβέντους, όμως οι Έλληνες έχουν τεράστιο πάθος για το ποδόσφαιρο και λειτουργούν σαν στρατιώτες. Όλοι μαζί. Ψηφίζουν ξανά και ξανά για τον Μουζακίτη και τον στηρίζουν. Ωστόσο είναι νωρίς ακόμα. Στα τέλη Νοεμβρίου κλείνει η ψηφοφορία οπότε μέχρι τότε μπορούν πάρα πολλά να αλλάξουν. Αφορά μεταγραφή ή στατιστικά μέχρι τότε. Μπορεί τότε να βρίσκεται στην 25η θέση για παράδειγμα από πρώτος αλλά αυτή τη στιγμή όλοι τον κοιτάμε καθώς είναι στην κορυφή των ψήφων. Είχα γράψει και ένα αφιέρωμα για εκείνον στην Tuttosport.
Είναι πολύ καλοί ποδοσφαιριστές αλλά ειλικρινά δεν νομίζω ότι θα κερδίσουν το Golden Boy. Ίσως το Golden Boy Web αν συνεχίσουν να ψηφίζουν για εκείνους. Είναι εξαιρετικά ταλέντα όμως και με αρκετό μέλλον μπροστά τους. Δεν είπα ότι δεν μπορούν να κερδίσουν επειδή δεν έχουν ταλέντο αλλά υπάρχουν παίκτες που έχουν κατακτήσει το Champions League, οπότε έχουν περισσότερους πόντους και από τους δημοσιογράφους και από το σύστημα».
- Η γνώμη σας για τον Βαγγέλη Μαρινάκη που κέρδισε το βραβείο European Golden Boy Career Award το 2024;
«Είναι απίστευτος. Κέρδισε το Conference League με τον Ολυμπιακό, το Youth League, έβγαλε την Νότιγχαμ στην Ευρώπη. Στους ευρωπαϊκούς τελικούς έκανε το νταμπλ με τις ιταλικές ομάδες, δηλαδή με Φιορεντίνα στους άνδρες και Μίλαν στους Νέους. Για αυτό και αναδείχθηκε με το πρώτο βραβείο ever για τους προέδρους από τον θεσμό μας»
- Ποιον θεωρείτε φαβορί στη φετινή λίστα;
«Για εμένα φαβορί είναι ο Ντουέ της Παρί Σεν Ζερμέν. Κατέκτησε τα πάντα στη Γαλλία, πήρε και το Champions League και γενικά είχε εντυπωσιακές εμφανίσεις με την ομάδα του. Το index δείχνει ότι ο Γιαμάλ είναι στην πρώτη θέση αλλά δεν γίνεται να νικήσει για δεύτερη φορά. Όμως οι δημοσιογράφοι ψηφίζουν ότι θέλουν και όπως θέλουν. Το index είναι απλώς μία βοήθεια, δεν βγάζει τον νικητή. Επίσης άλλο τι πετυχαίνει ένας 17χρονος και άλλο ένας 20χρονος. Και εκεί υπάρχει διαφορά».
- Γιατί ο νικητής δεν μπορεί να το κερδίσει ξανά;
«Όταν κερδίζεις το Golden Boy, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να το κερδίσεις δεύτερη φορά. Για να δώσεις χώρο στους επόμενους και επειδή όταν παίρνεις ένα τέτοιο βραβείο, κάνεις το level up και είσαι έτοιμος να ανταγωνιστείς για το επόμενο που είναι η Χρυσή Μπάλα. Είναι σαν τον μαθητή που φεύγει από το λύκειο και πάει στο πανεπιστήμιο. Για αυτό κάθε χρόνο έχουμε και νέο νικητή».
- Το αγαπημένο σας Golden Boy όλα αυτά τα χρόνια;
«Είναι δύσκολο να πω. Έχουν κερδίσει απίστευτοι παίκτες αυτό το βραβείο. Έχω αγαπήσει τα πάντα στο Golden Boy. Μόνο ένας όμως κέρδισε τέσσερις φορές το βραβείο. Μία που το πήρε και τρεις που θα μπορούσε αλλά δεν επιτρεπόταν. Ο Μέσι. Οπότε είναι εύκολο να τον επιλέξω».
gazzetta.gr