Διάβασα στην εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ ότι τρεις νεαροί πρώην Ομονοιάτες ποδοσφαιριστές αγωνίζονται στην Ισπανική Ακαδημία Rayo Alcobendas, μια Ακαδημία προώθησης και πώλησης νεαρών ποδοσφαιριστών.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Η Ποδοσφαιρική αυτή Ακαδημία , λειτουργεί επίσης ως δορυφορική Ακαδημία της Ρεάλ Μαδρίτης. Η Rayo Alcobendas αγωνίζεται στο ελίτ πρωτάθλημα της Μαδρίτης. Την είδηση αυτή την συνδέω άμεσα με το Συνέδριο-Σεμινάριο, που παρακολούθησα αυτό το Σαββατοκυρίακο 28 και 29 Ιουνίου στο ΓΣΠ στην Λευκωσία, που διοργάνωσε η GENIUS BALL SPORTS GROUP με υπεύθυνο συντονιστή τον Ανδρέα Μούζουρα.
Το Συνέδριο ασχολήθηκε αποκλειστικά με τις Ποδοσφαιρικές Ακαδημίες και τους νέους ποδοσφαιριστές. Ηταν ένα Σεμινάριο ψηλού επιπέδου, στο οποίο δίδαξαν και κατέθεσαν τις απόψεις και εμπειρίες τους, αξιόλογοι προπονητές των ποδοσφαιρικών ακαδημιών από την Κύπρο και από το εξωτερικό. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν η Ανάπτυξη μέσα από το Ποδόσφαιρο αλλά και ευθύνη απέναντι στη ζωή. Ειδικότερα δε ο εντοπισμός, η αξιολόγηση και η πορεία μέχρι την καθιέρωση στο υψηλότερο επίπεδο.
Το Σεμινάριο ήταν αφιερωμένο σε δύο ανθρώπους του ποδοσφαίρου τον Σοφούλη Στυλιανού και τον Ανδρέα Γεωργίου και για την υποστήριξη του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.
Ο Δρ. Μάριος Κουδελλής παρουσίασε την Διδακτορική του διατριβή « Παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των νεαρών ποδοσφαιριστών και χαρακτηριστικά λειτουργίας ακαδημιών ποδοσφαίρου στην Κύπρο». Η παρουσίαση ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική και περιλάμβανε πλήθος ερευνητικών και στατιστικών στοιχείων, ποδοσφαιρικών, ψυχολογικών, πνευματικών , κοινωνικών παραμέτρων. Στο Συνέδριο – Σεμινάριο εκτός από τον Δρ. Μάριο Κουδελλή κατέθεσαν τις απόψεις και εισηγήσεις τους οι κάτωθι:
Ανδρέας Μούζουρας: Με θέμα «η είσοδος της Τεχνικής Νοημοσύνης και ποιες είναι οι νέες μέθοδοι αξιολόγησης ποδοσφαιριστών».
Κώστας Ζαλάβρας: Με θέμα « Πως η φιλοσοφία της Ακαδημίας και της Αντρικής Ομάδας ενδέχεται να επηρεάσει την εξέλιξη, την αξιολόγηση και την προώθηση των ποδοσφαιριστών. Ποια η σχέση της φιλοσοφίας της Ακαδημίας με την πρόσληψη προπονητών».
Αντώνης Αντωνίου: Με θέμα « Ο ρόλος του προπονητή στην αξιολόγηση των ποδοσφαιριστών».
Τάσος Θεός: Με θέμα « Ορίζοντας τους βασικούς συντελεστές απόδοσης για να εντοπίζουμε ή και να αξιολογούμε ταλέντα. Παραδείγματα από την La Masia.
Πάμπος Χριστοδούλου: Ανέπτυξε το θέμα « Ο εντοπισμός ποδοσφαιριστών από μικρότερες ομάδες στη Κύπρο και το εξωτερικό και η πορεία τους μέχρι την καθιέρωση τους στο ψηλότερο επίπεδο».
Γιώργος Παιδονόμος: Με θέμα « Το αγωνιστικό προφίλ που ακολουθούμε στις ομάδες της Ακαδημίας και η μεθοδολογία προπονήσεων για να ετοιμάσουμε τους νέους ποδοσφαιριστές».
Roberto Castelli: Με θέμα: « Τι είναι οι βασικοί συντελεστές απόδοσης. Πως οι βασικοί συντελεστές απόδοσης καθορίζουν και την επιλογή των ποδοσφαιριστών. Παραδείγματα από Ευρωπαϊκούς συλλόγους και Εθνικές ομάδες».
Elliot Charleton: Ανέπτυξε το θέμα : « Πως το αγωνιστικό στυλ της ομάδας επηρεάζει τα στατιστικά ενός ποδοσφαιριστή. Πως οι σχηματισμοί και οι ρόλοι μέσα από το αγωνιστικό στυλ επηρεάζουν τα στατιστικά.
Ο Χάρης Νικολάου, ανέπτυξε το θέμα : « Πως η κουλτούρα του Συλλόγου έχει άμεση σχέση με την διαχρονική εξέλιξη γηγενών ποδοσφαιριστών».
Carlos Guillen: Με θέμα: « Πως αναβαθμίζουμε την ομαδική απόδοση μέσα από την ατομική εξέλιξη των παικτών».
Γιώργος Σουλογάνης: Με θέμα « Την προετοιμασία τερματοφυλάκων».
Τα θέματα των ομιλητών ήταν ολοκληρωτικά για τα νέα παιδιά ποδοσφαιριστές , οι οποίοι μέσα από τις Ποδοσφαιρικές Ακαδημίες προσδοκούν και ονειρεύονται να καθιερωθούν σε ψηλό επίπεδο και να επιτύχουν στους στόχους τους.
Η συμμετοχή Κυπρίων προπονητών ειδικών στις Ακαδημίες , όπως και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι τους, από την Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, καθώς και οι παρεμβάσεις των Συνέδρων προσέδωσαν σαυτό το Συνέδριο ένα ξεχωριστό συναπάντημα νέων ανθρώπων προπονητών με γνώσεις, εμπειρίες , μελέτη για το θέμα των Ακαδημιών Ποδοσφαίρου. Οι Ακαδημίες Ποδοσφαίρου αποτελούν την ραχοκοκαλιά της δημιουργίας του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου. Η δημιουργία, βελτίωση και ανάπτυξη του ποδοσφαίρου είναι το αποτέλεσμα της σκληρής ,προσπάθειας , της σωστής οργάνωσης, της πειθαρχημένης παιδαγωγικής, σοβαρής επιστημονικής, πνευματικής και ψυχολογικής προετοιμασίας.
Παλαιότερα οι ποδοσφαιριστές αναδεικνύοντο μέσα από τις αλάνες , ίσως και τα σχολεία και τα αγροτικά πρωταθλήματα. Στην σύγχρονη εποχή, οι νέοι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές αναδεικνύονται και διαπρέπουν στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο, μέσα από τις Αθλητικές Ποδοσφαιρικές Ακαδημίες. Αυτά τα νέα παιδιά των Ακαδημιών θα στολίζουν το ποδόσφαιρο και το μεγαλείο του.
Οι ποδοσφαιρικές ακαδημίες , τροφοδοτούν τις ποδοσφαιρικές ομάδες και γενικά το ποδόσφαιρο με νέα στελέχη ποδοσφαιριστές . Αυτή είναι η κολυμβήθρα της γέννησης και της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου.
Την σημασία των Ακαδημιών αντιλήφθηκαν πριν πάρα πολλά χρόνια, όλοι οι Ποδοσφαιρικοί Σύλλογο, δημιουργώντας και οργανώνοντας τις Ακαδημίες τους.
Στην Ευρώπη όλοι οι Σύλλογοι, χρηματοδοτούν απεριόριστα τις Ακαδημίες τους, προσλαμβάνοντας επαγγελματίες προπονητές, ειδικούς, διατροφολόγους, ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές, ιατρούς και πολλών άλλων ειδικοτήτων επαγγελματίες.
Δεν είναι παράξενο, που κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, παρουσιάζουν στο Παγκόσμιο Ποδοσφαιρικό στερέωμα, ταλαντούχους, ικανότατους και φανταστικούς ποδοσφαιριστές.
Στην «Κύπρο, με βάση την διατριβή, μελέτη του Δρ. Μάριου Κουδελλή απασχολούνται στο ποδόσφαιρο 20.000 παιδιά στις Ακαδημίες και σε διάφορα σύνολα.
Αποτελούν ένα Ανθρωπιστικό, Εκπαιδευτικό, Σχολείο , μέσα από το οποίο αναδεικνύονται ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές και καλλιεργημένοι άνθρωποι, με Αρχές και Αξίες.
Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια μεγάλη ανάπτυξη των Ακαδημιών Ποδοσφαίρου και των Κυπριακών Συλλόγων και Ιδιωτικών. Παρακολουθώ την δημιουργία και την εξέλιξη τους, με καταρτισμένους προπονητές και ειδικούς.
Θεωρώ ότι έχουμε άφθονο ταλέντο στο τόπο μας. Κατά την άποψη μου, χρειάζονται βοήθειες και στήριξη οι Ποδοσφαιρικές μας Ακαδημίες από το Κράτος, την ΚΟΠ, τον ΚΟΑ και από τους επιχειρηματίες και από άλλους φορείς. Να επαγγελματοποιήσουμε περεταίρω τις Ακαδημίες προσλαμβάνοντας επαγγελματίες στο αντικείμενο τους. Οι ερασιτεχνισμοί και οι προχειρότητες πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν.
Τα νέα παιδιά πρέπει να προπονούνται σε πολύ καλές ποιοτικές συνθήκες αγωνιστικής υποδομής , γήπεδα , αποδυτήρια, διάφοροι βοηθητικοί χώροι διδασκαλίας. Ένα κυρίαρχο θέμα, το οποίο αναδείχθηκε και μέσα από το Συνέδριο – Σεμινάριο, είναι και η σύνδεση των Ακαδημιών με την Α’ ομάδα των Συλλόγων. Δεν υπάρχει η ανάλογη εμπιστοσύνη και προώθηση των ποδοσφαιριστών των Ακαδημιών. Ενώ η Ευρώπη , κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης εμπιστεύονται και προωθούν νέα παιδιά στην επαγγελματική Α’ ομάδα, δυστυχώς στην Κύπρο δεν υπάρχει η ανάλογη εμπιστοσύνη και προώθηση των ποδοσφαιριστών της.
Επίσης οφείλω να ομολογήσω , ότι ελάχιστοι Κύπριοι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται στα πρωταθλήματα μας, με αποτέλεσμα να μην ενθαρρύνονται οι ομάδες μας, στην χρησιμοποίηση τους. Είναι ένα σημαντικό θέμα για το ποδόσφαιρο μας και ο νέος Πρόεδρος της ΚΟΠ Χάρης Λοϊζίδης και το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει άμεσα να επιληφθούν και να επιλύσουν.
Το ποδόσφαιρο, αναπτύσσεται μέσα από τις διαχρονικές του αλλαγές και διαφοροποιήσεις.
Μια άλλη άποψη , εισήγηση προς το Πρόεδρο της ΚΟΠ , είναι όπως πριν από τους αγώνες Α’ Κατηγορίας αγωνίζονται οι « αναπληρωματικοί» . Ετσι δίνουμε στους φιλάθλους ακόμη ένα πολύ καλό ποδοσφαιρικό αγώνα, μαζεύουμε περισσότερους φιλάθλους στα γήπεδα και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα των νέων ποδοσφαιριστών μας, να αγωνίζονται με ανταγωνιστικούς αντιπάλους, στην παρουσία των φιλάθλων. Θεωρώ ότι αυτή η διαφοροποίηση θα βοηθήσει τα μέγιστα τους νέους ποδοσφαιριστές, βοηθώντας τους, να αγωνίζονται και αναπτύσσονται σε δυναμικό, ζωτικό, ποιοτικό ποδοσφαιρικό περιβάλλον.
Θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετές ποιοτικές εισηγήσεις για το Κυπριακό Ποδόσφαιρο. Ο νέος πρόεδρος μαζί με το Δ.Σ. και τους τεχνοκράτες της Ομοσπονδίας, να θέσουν ως προτεραιότητα τις Ποδοσφαιρικές Ακαδημίες, καθιστώντας τις, πρότυπα εκπαιδευτικής, πνευματικής, ψυχολογικής, ποδοσφαιρικής , αθλητικής παιδείας.
Συγχαίρω την GENIUS BALL και τον Συντονιστή του Συνεδρίου – Σεμιναρίου Ανδρέα Μούζουρα, για την διεξαγωγή του ποιοτικού αυτού Συνεδρίου – Σεμιναρίου στην Κύπρο.
«Όλα όσα ξέρω για την ηθική και την αίσθηση καθήκοντος τα έχω μάθει από το Ποδόσφαιρο». Albert Camus 1913 – 1960, συγγραφέας.
Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου
Η εταιρεία IC Markets EU εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο Αυστραλός μεγιστάνας Άντριου Μπουντζίνσκι, προχωρεί σε πλήρη αναδιαμόρφωση της έκτασης γης που προσέφερε στην ΑΕΛ!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
04/07 @ 15:53
Η ΚΟΠ δημοσιεύει την Προκήρυξη Πρωταθλημάτων Νέων και Παίδων 2025-2026.
24/06 @ 15:16
Σε μια εποχή όπου η ποιότητα στην αθλητική εκπαίδευση παίζει καθοριστικό ρόλο, οι Ακαδημίες ΠΑΕΕΚ κάνουν τη διαφορά. Μακριά από τα συνηθισμένα, με επίκεντρο το παιδί και τις ανάγκες του, προσφέρουν ένα περιβάλλον που συνδυάζει τον αθλητισμό με την επιστημονική υποστήριξη και την παιδαγωγική καθοδήγηση.
16/06 @ 14:58
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13 Ιουνίου οι σωματομετρικές και αθλητικές αξιολογήσεις των αγωνιστικών τμημάτων της ΠΑΕΕΚ, στο πλαίσιο του συνεχούς παρακολούθησης και ενίσχυσης της αθλητικής απόδοσης των νεαρών ποδοσφαιριστών μας στη Νέα Εποχή των ακαδημιών της ΠΑΕΕΚ.
14/06 @ 11:06
Ο Μιλένκο Σπόλιαριτς πήγε για ποτό με την προπονητική ομάδα της Ακαδημίας του (Milenko Spoljaric Football School) για το φινέλα της σεζόν και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Άρη και Κωνσταντίνο που αποχωρούν.
05/06 @ 12:44
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «1st Football Festival for Migrant Children» που διοργάνωσε η ΚΟΠ με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στο πλαίσιο του «Μετάβαση στην Ενηλικίωση: Ημιανεξάρτητης Διαβίωσης Ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών στην Κύπρο».
BEST OF THEMASPORTS