Το μυαλό σε Τσέλιε και ενίσχυση
Στο ματς με την Τσέλιε Σλοβενίας για τον β' γύρο του Γιουρόπα Λιγκ την ερχόμενη Πέμπτη έχουν συγκεντρωθεί στην ΑΕΚ.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία και ως η εποχή των start up εταιριών. Οι λεγόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις βασίζονται στην πλειονότητά τους σε ψηφιακές τεχνολογίες και έχουν συχνά παγκόσμιο προσανατολισμό, για αυτό και όσες επιτυγχάνουν μπορούν πραγματικά να εκτοξευτούν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Η ανάπτυξη τους ευνοήθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση, διότι η απώλεια θέσεων εργασίας και η κατακόρυφη πτώση των μισθών ώθησαν πολλούς νέους επιστήμονες να στραφούν στην επιχειρηματικότητα, αξιοποιώντας δεξιότητες και ιδέες που πριν ίσως δεν τολμούσαν να υλοποιήσουν. Επιπλέον η κρίση γέννησε νέες ανάγκες στην κοινωνία και εκτόξευσε την ζήτηση για τεχνολογικές καινοτομίες, πεδίο όπου οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν σαφές προβάδισμα. Κύρια χαρακτηριστικά τους είναι η ευελιξία και καινοτομία. Πρόκειται συνήθως για μικρές ομάδες, με ευέλικτες διαδικασίες λήψης αποφάσεων και βασική αρχή το fail fast – learn faster. Δοκιμάζουν, αποτυγχάνουν και προσαρμόζονται γρήγορα σε νέα δεδομένα.
Σπάνια οι start ups στηρίζονται αποκλειστικά σε ίδιους πόρους ή τραπεζικό δανεισμό. Αντλούν κεφάλαια από business angels, venture capital funds ή μέσα από startup διαγωνισμούς.
Για αρκετούς Έλληνες το συγκεκριμένο πεδίο δράσης έχει αποδειχτεί χρυσοφόρο. Από το 2022 έως το 2024, η συνολική αξία των ελληνικών startup χρηματοδοτήσεων σχεδόν διπλασιάστηκε, ξεπερνώντας το 1,2 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα οι ελληνικές (ή με Έλληνα founder) startups έχουν αντλήσει χρηματοδότηση 1,8 δις δολαρίων, με τα περισσότερα κεφάλαια να προσανατολίζονται σε startups Ελλήνων του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, οι startups με έδρα της Ελλάδα έχουν λάβει χρηματοδοτήσεις που φτάνουν τα 125 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται στο εξωτερικό.
Η πιο επιτυχημένη εξ’ αυτών είναι η Teamworks του Zach Mauridis, μια εταιρία που έχει μπει στον χώρο του αθλητισμού και συνεργάζεται μεταξύ άλλων με κορυφαίες ομάδες του NBA, της Πρέμιερ Λιγκ, του NFL (αμερικάνικο ποδόσφαιρο), του MLB (μπέιζμπολ) και του NHL (χόκεϊ).
Πρόσφατα η Sports technology startup Teamworks του Ζακ Μαυρίδη άντλησε χρηματοδότηση που έφτασε τα 235 εκατ. δολάρια. Μετά από αυτή την εξέλιξη η αποτίμησή της ξεπέρασε (σύμφωνα με την διοίκηση) το 1 δισ. δολάρια, μπαίνοντας έτσι στο… κλειστό club των μονόκερων. Unicorn (μονόκεροι) ονομάζονται οι επιχειρήσεις που έχουν αξία τουλάχιστον $1 δισεκατομμύριο.
Η συνολική χρηματοδότηση της Teamworks φτάνει πια τα 400 εκατ. δολάρια.
Ο Ζακ Μαυρίδης έπαιζε αμερικάνικο ποδόσφαιρο στους Blue Devils του Πανεπιστημίου Duke, που εδρεύει στο Ντάρεμ της Βόρειας Καρολίνας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στο κολεγιακό πρωτάθλημα, δημιούργησε μια εφαρμογή ώστε οι προπονητές και οι παίκτες του ποδοσφαίρου του Duke να μπορούν να διανέμουν πληροφορίες με πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Το 2009 μετέτρεψε την ιδέα σε επιχείρηση, ιδρύοντας την Teamworks. Η εταιρία διαχειρίζεται μια πλατφόρμα λογισμικού που βοηθά τις αθλητικές ομάδες να διαχειρίζονται τα προγράμματα των παικτών τους, τη διατροφή τους, ακόμη και την online επωνυμία τους – μια λειτουργία που έχει γίνει δημοφιλής στην εποχή του NIL (ακρωνύμιο του Name, Image, and Likeness – ένας όρος που αναφέρεται στο δικαίωμα των αθλητών να κερδίζουν χρήματα από την εμπορική αξιοποίηση της προσωπικότητάς τους, χωρίς να χάνουν την ιδιότητά τους ως ερασιτέχνες).
Η Teamworks κατασκευάζει λογισμικό για περισσότερες από 6.500 – επαγγελματικές και κολεγιακές – αθλητικές ομάδες παγκοσμίως. Μεταξύ αυτών οι Σικάγο Μπουλς, Πόρτλαντ Τρέιλμπλεϊζερς, οι Άρσεναλ και Τσέλσι, η Boston Red Sox του Major League Baseball (MLB), και η Εθνική Νέας Ζηλανδίας στο ράγκμπι.
Ο Μαυρίδης, ο οποίος έχει το προσωνύμιο «Big Greek» στη Βόρεια Καρολίνα, έχει περιγράψει ως όραμά του τη δημιουργία του «πιο ολοκληρωμένου τεχνολογικού οικοσυστήματος στον αθλητισμό και τη διαμόρφωση του μέλλοντος της τεχνητής νοημοσύνης στον αθλητισμό».
Τα τελευταία χρόνια ο χώρος του sports tech (τεχνολογία στον αθλητισμό) έχει εξελιχθεί σε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς επένδυσης, προσελκύοντας στρατηγικούς επενδυτές, μεγάλους αθλητικούς οργανισμούς και VC funds. Η συγκεκριμένη αγορά αγγίζει ένα ευρύτερο φάσμα. Από την ανάλυση απόδοσης και τη διαχείριση παικτών, έως την εμπειρία των φιλάθλων και τα δικαιώματα δεδομένων.
Οι ομάδες επενδύουν όλο και περισσότερο στην εξατομικευμένη αξιοποίηση δεδομένων, καθώς η εμπορική αξία του αθλητισμού βρίσκεται σε συνεχή άνοδο. Οι χορηγίες και οι συμφωνίες τηλεοπτικών και ψηφιακών δικαιωμάτων αποφέρουν δισεκατομμύρια. Η μόδα της εποχής είναι η στροφή σε analytics-driven στρατηγικές, που έχει αλλάξει δραστικά τον τρόπο που λαμβάνονται αποφάσεις εντός και εκτός γηπέδου. Η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του επαγγελματικού αθλητισμού. Από την επιλογή παικτών και την πρόληψη τραυματισμών έως τον σχεδιασμό αγώνων και την προπόνηση.
Η άνοδος του sports tech αντικατοπτρίζει το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για δύο κομβικούς τομείς. Τις πλατφόρμες ανάλυσης απόδοσης και φυσικής κατάστασης, οι οποίες αξιοποιούν AI, βιομετρικά δεδομένα και video για να προσφέρουν insights σε προπονητές και ιατρικό επιτελείο. Και τις τεχνολογίες που ενισχύουν την εμπειρία των φιλάθλων, όπως διαδραστικά apps και live στατιστικά ή εφαρμογές με fantasy leagues games.
Η Teamworks εξελίσσεται διαρκώς σε αυτούς τους δύο τομείς και το 2022 ο Έλληνας πρώην επιθετικός των Duke Blue Devils συμπεριλήφθηκε στη λίστα των 40 πιο επιδραστικών «under 40» στον κολεγιακό αθλητισμό των ΗΠΑ.
Η σχετική λίστα αναδεικνύει τους κορυφαίους νέους προπονητές, παίκτες, στελέχη και παράγοντες που αλλάζουν το κολεγιακό τοπίο.
O καινοτόμος Έλληνας επιχειρηματίας ήταν τότε μόλις 37 ετών.