Όταν ακούς για αγγλικά στάδια, το μυαλό σου πηγαίνει συνήθως στο Γουέμπλεϊ, το Ολντ Τράφορντ, το Άνφιλντ, το Στάμφορντ Μπριτζ. Κι όμως υπάρχει ένα σίγουρα που, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχει ακούσει ποτέ στη ζωή σου. Ένα γήπεδο, μάλιστα, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στη χώρα, με τις συνολικές του θέσεις να ξεπερνούν τις 80 χιλιάδες. Πρόκειται για το Εθνικό Στάδιο Ράγκμπι της Αγγλίας στο Τουίκενχαμ.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε, λοιπόν, για αυτό, γιατί είναι τόσο σημαντικό και τι συμβαίνει με μια ολόκληρη περιοχή που το «εθνικό της άθλημα» είναι το ράγκμπι και όχι το ποδόσφαιρο; Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή.
Το στάδιο που φτιάχτηκε πάνω σε χωράφι με λαχανικά
Η ιστορία του εν λόγω γηπέδου κρατά από το 1909, όταν ακόμη χρησιμοποιούνταν ως αγρός για την καλλιέργεια λάχανων. Η έκταση αγοράστηκε για μερικές λίρες και εκεί δόθηκε ο πρώτος αγώνας μεταξύ δύο ερασιτεχνικών ομάδων ράγκμπι. Έκτοτε αποτελεί τη μόνιμη έδρα της εθνικής ομάδας ράγκμπι της Αγγλίας.
Κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων χρησιμοποιήθηκε για τη βοήθεια του στρατού και την περίθαλψη των τραυματιών. Μετά το πέρας τους έγινε μια σειρά από ανακαινίσεις, με την πιο σημαντική να ολοκληρώνεται το 2006, όταν η χωρητικότητα έφτασε τις 82.000 θέσεις, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα στάδια στην Ευρώπη.
Με το που φτάνεις έξω από αυτό σε πιάνει ένα δέος, μόνο και μόνο από το μέγεθός του. Οι πύλες του είναι κλειστές. Μόνο μερικά φορτηγά περνούν μέσα προκειμένου να κάνουν εργασίες. Ο μοναδικός ανοιχτός χώρος είναι η μπουτίκ του σταδίου, η οποία είναι γεμάτη με φανέλες, κασκόλ και αναμνηστικά όχι μόνο της εθνικής Αγγλίας αλλά και όλων των μεγάλων ομάδων που πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια σκηνή του ράγκμπι, όπως της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Γαλλίας, η οποία μάλιστα τέτοιο καιρό πέρυσι κατακτούσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Μια ολόκληρη γειτονιά που έχει το ράγκμπι ως «εθνικό άθλημα»
Δεν είναι, όμως, μόνο το στάδιο που σου προκαλεί έκπληξη, καθώς σε ολόκληρη την περιοχή γύρω από το στάδιο, νιώθεις ότι η αγάπη για το ράγκμπι υπερισχύει εκείνη για το ποδόσφαιρο. Περιμετρικά του γηπέδου υπάρχουν αρκετές pubs και καταστήματα που είναι γεμάτα με φωτογραφίες από ιστορικές στιγμές της εθνικής Αγγλίας. Στην περίοπτη θέση υπάρχει φυσικά οι αναφορές στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2003, όταν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατέκτησε τον τίτλο με το ιστορικό buzzer beater drop goal του Jonny Wilkinson κόντρα στην πανίσχυρη Αυστραλία.
Μπορεί στην Ελλάδα να μην γνωρίζουμε αρκετά για το συγκεκριμένο άθλημα, ωστόσο, πρόκειται για μια θρυλική στιγμή στην αθλητική ιστορία της Αγγλίας. Μάλιστα, η συγκεκριμένη φάση είναι τόσο καλά χαραγμένη στις μνήμες των Άγγλων fans του ράγκμπι, που μπορεί να συγκριθεί με εκείνη του γκολ του Άγγελου Χαριστέα στον τελικό του Euro 2004.
Χαρακτηριστικό είναι ότι υπήρξαν χιλιάδες οπαδοί του σπορ που μερικές μέρες αργότερα κατέβηκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να υποδεχτούν την ομάδα και να γιορτάσουν μαζί αυτή την ιστορική νίκη.
Σήμερα, όμως, όλα μοιάζουν ήρεμα. Έξω από το στάδιο υπάρχει ένα μεγάλο άγαλμα από μια σκηνή ράγκμπι. Οι περισσότεροι ντόπιοι δεν του δίνουν σημασία. Άλλωστε έχουν μεγαλώσει με το να το βλέπουν κάθε φορά που παίζει εκεί η εθνική τους ομάδα. Μια από τις λιγότερο τουριστικές περιοχές στα δυτικά του Λονδίνου, μέσα στο πράσινο και τα χαρακτηριστικά σπίτια αγγλικού στιλ, που αγαπάει περισσότερο το ράγκμπι από το ποδόσφαιρο. Μια ιστορία από μόνη της.
Με αφορμή την πρόκριση του ΟΦΗ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, δείτε ένα flash back στην ιστορία της διοργάνωσης. Από την κατάκτηση του τροπαίου το 1932 από τον Εθνικό μέχρι την συμμετοχή της SKODA Ξάνθης στον τελικό!
Τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη για το θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα, έδειξαν ότι ο θρυλικός Αργεντινός δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ ή ναρκωτικά, ωστόσο εντοπίστηκαν ψυχοφάρμακα στο σώμα του.
Ο Κύπριος προπονητής της Στεάουα, Ηλίας Χαραλάμπους παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στη σελίδα gsp.ro με αφορμή το γεγονός ότι στις 6 Απριλίου θα γίνει ο μακροβιότερος προπονητής της ομάδας επί προεδρίας Μπέκαλι.
Με τον Ίγκορ Παϊσάο να πετυχαίνει δύο γκολ, η Φέγενορντ νίκησε 4-1 την Χρόνιγκεν σε εξ' αναβολής παιχνίδι και ανέβηκε εκ νέου στην τρίτη θέση του ολλανδικού πρωταθλήματος.
Η Μπαρτσελόνα νίκησε 1-0 την Ατλέτικο Μαδρίτης και με συνολικό σκορ 5-4 προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης!
Η Λίβερπουλ επικράτησε 1-0 της Έβερτον και έκανε ακόμη ένα βήμα για την κατάκτηση του τίτλου στην Premier League. Νίκες και για Μάντσεστερ Σίτι, Νιούκαστλ και Άστον Βίλα.