Τον Χρήστο Θεοφίλου ίσως να μην τον θυμάται κανείς, όμως τον Τζίμ Λόντο, που ξεκίνησε από το Κουτσοπόδι του Άργους για να κατακτήσει τον κόσμο της πάλης, ακόμα τον θυμούνται, για τις μυθικές του αναμετρήσεις στα ρινγκ.
Μια ζωή που ξεκίνησε από το 1897 και τέλειωσε στις 19 Αυγούστου 1975 και σήμερα μοιάζει βγαλμένη από το σινεμά.
Ήταν 14 ετών όταν βρέθηκε στις ΗΠΑ, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Εκεί, για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, εργάστηκε σκληρά σε διάφορες δουλειές: από αχθοφόρος και υπηρέτης σε ξενοδοχεία, μέχρι μοντέλο για ζωγράφους Η βιοπάλη, όμως, δεν στάθηκε εμπόδιο στο να ακολουθήσει το όνειρο του, να δείξει στο αμερικάνικο κοινό τον ορισμό της δύναμης, μέσα από τα σχοινιά των ρινγκ.
Οι Πρώτες Νίκες
Πρωτοεμφανίστηκε στο Σαν Φρανσίσκο, με το όνομα - σιδηρόδρομος "The Wrestling Plasterer- Christopher Theophelus" και αργότερα καθιέρωσε το Jim Londos. Εργάστηκε ως «κάτσερ» σε ακροβατικά νούμερα, προτού κάνει στροφή στην καριέρα του ως επαγγελματίας παλαιστής.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1910, ο Θεοφίλου είχε γίνει το ίνδαλμα των φιλάθλων. Με ιδιαίτερα τεχνικά προσόντα και απίστευτη φυσική δύναμη, ξεχώρισε για τη σωματική του αντοχή, τη δεξιοτεχνία του, αλλά και για την εμβληματική τεχνική του, γνωστή ως «το αεροπλανικό κόλπο».
Ακούγεται ως κάτι που δεν θα θέλαμε να μας συμβεί στο δρόμο, ούτε παίζοντας κάποιο τουρνουά στο Mortal Combat.
Σωματομετρικά Μεγέθη
Παρά το σχετικά μικρό του ύψος (1,68 μ.), ο Τζιμ Λόντος ήταν απόλυτα γεροδεμένος, με το βάρος του να φτάνει τα 88 κιλά. Με περιφέρεια στήθους 1,15 μ. - 1,20 μ. και «σιδερένιους» βραχίονες με περιφέρεια 0,43 μ., ο Λόντος ήταν υπερφυσικά δυνατός.
Μεγάλες Νίκες και Διεθνής Αναγνώριση
Η αγωνιστική του πορεία περιλαμβάνει πολυάριθμες νίκες σε παγκόσμιο επίπεδο:
- 1916: Επικράτησε δύο φορές επί του Ρωσοαμερικανού Εϋτζάζ, πρωταθλητή Δυτικών Πολιτειών.
- 1917: Νίκησε τον Πίτερσον, πρωταθλητή ακτών Ειρηνικού.
- 1930: Κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου παλαιστή βαρέων βαρών της National Wrestling Association, κερδίζοντας τον Ντικ Σίκατ.
- 1938: Έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών και κατέκτησε τη διάσημη χρυσή και αδαμάντινη ζώνη.
Η καριέρα του δεν περιορίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έδωσε αγώνες σε Ευρώπη, Αφρική και Αυστραλία, ως ένας σταρ παγκοσμίου βεληνεκούς της εποχής, κάτι σαν τον Ρόκι Μπαλμπόα, αλλά με επώνυμο ελληνικό.
Η Κληρονομιά
Ο Τζιμ Λόντος άνοιξε το δρόμο για τους Έλληνες παλαιστές, δείχνοντας πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Η αφοσίωσή του στο άθλημα και η ακαταμάχητη προσωπικότητά του παραμένουν σύμβολα έμπνευσης, ακόμη και σήμερα.
Μπορεί να αποσύρθηκε πριν σχεδόν 80 χρόνια, όμως ακόμα και σήμερα, τα λιγοστά αρχεία των εμφανίσεων του, προκαλούν τρόμο. Κι αυτό το λες και παρακαταθήκη.