Αυτά είναι τα μέτρα της Αστυνομίας για το ντέρμπι Ανόρθωση-Ομόνοια
Ανακοίνωση για τα μέτρα του ντέρμπι Ανόρθωση - Ομόνοια
Ακολουθήστε μας στο Google news
Ο «Δικέφαλος του Βορρά» κρατούσε την πρόκριση ως τις καθυστερήσεις του αγώνα αλλά τελικά πλήρωσε τα πολλά λάθη του στην άμυνα ενώ η Μάλμε επιδεικνύοντας υπομονή και ψυχραιμία, έφυγε θριαμβεύτρια από την «Τούμπα».
Το ποδόσφαιρο, όπως είπε και ο Λουτσέσκου στο flash interview, είναι ένα παιχνίδι λαθών. Αυτός με τα λιγότερα κερδίζει. Τα όρια είναι πολύ μικρά τις περισσότερες φορές, η επιτυχία από την αποτυχία απέχουν πιο λίγο απ’ ότι φανταζόμαστε.
Ο ΠΑΟΚ εχθές ήταν καλύτερος στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα, κρατούσε το υπέρ του 3-2 με σχετική άνεση όμως στο 90+6 όλα πήγαν λάθος με αποτέλεσμα να μιλάμε για σοκ αντί για θρίμαβο.
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου παίρνοντας μια γεύση από το τι εστί Μάλμε πριν μια βδομάδα, παράταξε την ομάδα του με μια αλλαγή. Αυτή του Μαντί Καμαρά αντί του Σβαμπ. Ο Ρουμάνος τεχνικός θέλησε να κερδίσει από τα τρεξίματα και τα φυσικά προσόντα του Αφρικανού μέσου και δεν λάθεψε. Ο ΠΑΟΚ δεν άλλαξε πολλά από τις συνήθειες που μέχρι τώρα τον πήγαν στην κορυφή. Πίεσε ψηλά, Κοτάρσκι και Κουλιεράκης γέμιζαν συνεχώς ψάχνοντας Τάισον και Ζίβκοβιτς ενώ η ομάδα αμύνθηκε σε high block κι όταν αυτό «έσπαγε», περίμενε στο mid block σε 4-4-2.
Διαφοροποίηση είδαμε σε κάποιες κινήσεις off ball των δύο χαφ της ομάδας, του Καμαρά και του Οζντόεφ. Σε φάση κατοχής στα 2/3, όταν η μπάλα παιζόταν από τα δεξία, ο Ρώσος μέσος έκανε διαγώνια κίνηση προς τα 3/3 και το ίδιο έκανε ο μέσος από τη Γουϊνέα, όταν η μπάλα παιζόταν από τα αριστερά. Το νόμισμα εδώ έχει δύο πλευρές. Η κίνηση γίνεται είτε για το προφανές, να πάρει μπάλα ο παίκτης στο μεσοδιάστημα, είτε για να δημιουργηθούν χώροι. Όσοι παρακολουθούσαν τη Λίβερπουλ του Κλοπ, θα θυμούνται τον Χέντερσον να έχει… αναγάγει σε τέχνη αυτή την κίνηση.
Αυτή λοιπόν την ανισορροπία που δημιουργείται με αυτή την κίνηση, θέλησε να εκμεταλλευτεί ο Λουτσέσκου με αλλαγές παιχνιδιού στην αδύναμη πλευρά και κυρίως στα αριστερά με Μπάμπα και Τάισον. Από εκεί προήλθε το 1-0 (το φάουλ που κερδήθηκε) από εκεί προήλθε και το 3-2 (σέντρα με καλές προϋποθέσεις στο δεύτερο δοκάρι).
Από την άλλη, η Μάλμε έπαιζε ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο από τον ΠΑΟΚ. Τα πολλά παιχνίδια που έχει στα πόδια της έπαιξαν το ρόλο τους αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι Σουηδοί έκαναν build up με τριάδα, με τον Στρίγκερ Λάρσεν να «κουμπώνει» δίπλα στους κεντρικούς αμυντικούς και τον Μπουσανέλο να ανεβαίνει ψηλά για να δίνει στήριξη στον Νανάσι. Στην επίθεση πάσαραν σχεδόν αποκλειστικά κάθετα και προς τους δύο CF που έπαιζαν με πλάτη, ψάχνοντας το link up παιχνίδι (συνδυασμούς 1-2). Παρατήρησα μια απίθανη αυτοπεποίθηση, υπομονή και ψυχραιμία στο παιχνίδι της Μάλμε. Το passing game τους ήταν συνεχές και αδιάκοπο. Το χτίσιμο των επιθέσεων γινόταν αυστηρά από την άμυνα με μόνη εξαίρεση τα ελεύθερα του Νταλίν ενώ ακόμα και κοντά στην περιοχή του ΠΑΟΚ, οι προσπάθειές τους ήταν σύμφωνα με το πλάνο. Απόδειξη αυτού, η μέση απόσταση πασών της Μάλμε ήταν τα 17.6 μέτρα ενώ του ΠΑΟΚ τα 23.5 μέτρα. Συνολικά, οι φιλοξενούμενοι επιχείρησαν 669 πάσες, ολοκληρώνοντας το 85% από αυτές ενώ οι γηπεδούχοι έκαναν 408 με ένα ποσοστό κοντά στο 75%.
Στην ουσία, ο μόνος παίκτης που έκανε πάνω από δύο επαφές με την μπάλα ήταν ο Νανάσι. Όλοι οι υπόλοιποι, κοντρόλ και πάσα κι αν ήταν δυνατόν και καθόλου κοντρόλ. Εδώ έχουμε δύο τινά. Αν η Μάλμε χάσει την μπάλα στο 1/3 ή τα 2/3, τότε θα έχει πρόβλημα από την… μανούλα στις επιθετικές μεταβάσεις, τον ΠΑΟΚ. Αν όμως «σπάσει» το pressing, τότε η ανισορροπία είναι μεγάλη. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατοχή της μπάλας, τόσο μεγαλύτερη ανισορροπία δημιουργείται. Οι Σουηδοί όμως ήταν τόσο καλοί, που στην ουσία δεν κινδύνεψαν από τις μεταβάσεις του ΠΑΟΚ με εξαίρεση τη φάση του Μουργκ στο δεύτερο ημίχρονο που ξεκίνησε από το λάθος του Πένια. Οι γηπεδούχοι ανέκτησαν 19 μπάλες ψηλά έναντι 15 των φιλοξενούμενων, διαφορά πολύ μικρή για να κάνει τη διαφορά.
Τα τρία γκολ που δέχθηκε ο ΠΑΟΚ στην κανονική διάρκεια, ήταν ξεκάθαρα από λάθη της άμυνάς του. Δεν υπήρχε κάποια σπουδαία ατομική ενέργεια, ούτε κάποιο τυχερό γκολ. Σπάνιο ναι, τυχερό όμως όχι.
Οι Σκανδιναβοί που είναι… ειδικοί στα πλάγια άουτ άνοιξαν το σκορ με αυτό τον τρόπο. Μακρινή εκτέλεση, κεφαλιά προς τα πίσω στο πρώτο δοκάρι, κίνηση στο δεύτερο, 1-0…
Ακόμα και το 2-2 ήρθε με την άμυνα του ΠΑΟΚ να είναι σε ανισορροπία μετά από λάθος πάσα του Καμαρά αλλά και λάθος τοποθέτηση του Κουλιεράκη που βγήκε για κάποιο λόγο πολύ μακριά για να μαρκάρει τον Πένια. Όλα αυτά δευτερόλεπτα μετά το 2-1. Κοινός παρονομαστής ο Σάστρε, ο οποίος σε καμία από τις δύο φάσεις δεν είχε καλή τοποθέτηση, ούτε είχε σκανάρει σωστά το γήπεδο για να δει την κίνηση του Νανάσι στην πλάτη του.
Το 3-3 όμως προήλθε από μια φάση που όλα έγιναν λάθος. Ο Αλί ανέκτησε την μπάλα που είχε χάσει ο ίδιος από τον Σβαμπ, κερδίζοντας τελικά το φάουλ από τον Ντεσπόντοφ. Η εκτέλεση έγινε στο πρώτο δοκάρι με τον Μπεργκ Γιόνσεν να φτάνει σε δύο τελικές, μία με το κεφάλι και μία με το πόδι πριν η μπάλα καταλήξει στον Καμαρά που στην προσπάθειά του να απομακρύνει την μπάλα, την έστειλε στον Ζέτερστρεμ κι αυτός διαμόρφωσε το 3-3. Τρεις τελικές αξίας 1.05 xG στην τελευταία φάση του αγώνα που κρίνει μια πρόκριση. Τελικά, ο δείκτης των expected goals έγραψε 3.38 για τη Μάλμε και μόλις 1.7 για τον ΠΑΟΚ, αμφότερες οι ομάδες overachievers, αλλά οι Θεσσαλονικείς περισσότερο.
Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως στο δεύτερο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος συνολικά. Είχε δύο μεγάλες ευκαιρίες με Κουλιεράκη και Μουργκ ενώ κρατούσε με σχετική άνεση το υπέρ του αποτέλεσμα. Η πίεση γινόταν με τις γραμμές πιο κλειστές ενώ οι γηπεδούχοι είχαν μπλοκάρει όλους τους κεντρικούς διαδρόμους, την ίδια στιγμή που ο Νανάσι κλεινόταν από τρεις παίκτες κάθε φορά που έπαιρνε την μπάλα. Οι γηπεδούχοι είχαν προσαρμοστεί στο παιχνίδι των Σουηδών κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να… χρεωθεί ο Λουτσέσκου. Είναι μεγάλο παράσημο για έναν προπονητή να καταλαβαίνει τι γίνεται σε ένα παιχνίδι και να προσαρμόζει τους παίκτες του αναλόγως.
Μεγάλο ρόλο, ειδικά στην παράταση αλλά όπως αποδείχθηκε και στη φάση του 3-3, έπαιξε ρόλο η επιλογή του Ρίνστρομ να περάσει στο 88’ τον Αλί στο ματς. Ο Σουηδός εξτρέμ… ντύθηκε Νανάσι και «διέλυσε» τον ήδη ταλαιπωρημένο Σάστρε κι όχι μόνο. Η άμυνα του ΠΑΟΚ προσπαθούσε ξανά να προσαρμοστεί σε έναν παίκτη που ήταν τρομερός στο 1v1 αλλά σε αυτό το σημείο του παιχνιδιού ήταν πολύ δύσκολο.
Η κούραση, η απογοήτευση αλλά και οι αλλαγές που είχε κάνει ο Λουτσέσκου δεν βοήθησαν την ομάδα του έμπρακτα. Περισσότερο χάλασαν τη σταθερότητα και την ισορροπία που είχε ο ΠΑΟΚ για ένα μεγάλο μέρος του ματς. Η διάταξη είχε γίνει 4-4-2 με τους Τισουνταλί και Τσάλοφ στην κορυφή, αλλά η Μάλμε έφτανε πολύ εύκολα ως την περιοχή των γηπεδούχων και κάπως έτσι βρήκε και το γκολ της πρόκρισης. Απόδειξη αυτού, οι Σουηδοί κατέγραψαν 14 deep completed passes (πάσες που φτάνουν σε συμπαίκτη εντός αντίπαλης περιοχής) ενώ είχαν και 33 επαφές στο αντίπαλο «κουτί», ενώ ο ΠΑΟΚ μόλις 4 και 23 επαφές.
monobala.gr