Μαχητές: «Θα προσπαθήσουμε σαν περήφανοι ΑΜΜΟΧΩΣΤΙΑΝΟΙ και γνήσιοι να το κάνουμε ξανά»
Ανάρτηση από τους Μαχητές για την κακή οικονομική κατάσταση της Ανόρθωσης αλλά και την δική τους στήριξη
Ακολουθήστε μας στο Google news
Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να είναι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της χρονιάς, αλλά χρωστούν την επιτυχία τους όχι μόνο στα ρεκόρ και τους θρύλους τους, αλλά και στην ιστορία και τον πολιτισμό που τους περιβάλλει. Από την αρχαιότητα ακόμα πολλοί ποιητές ασχολήθηκαν με τις επιτυχίες των κορυφαίων αθλητών, ενώ ήδη από τα πρώτα χρόνια της αναβίωσής τους, οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες ενέπνευσαν δεκάδες πολιτισμικά έργα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι ότι η ναζιστική προπαγάνδα παρήγγειλε από την Leni Riefenstahl μια ταινία που εξήρε το γερμανικό αθλητικό πνεύμα και εκείνη παρέδωσε το κλασικό πια Olympia, το 1938. Από τότε έχουν δημιουργηθεί δεκάδες ταινίες με θέμα αναφοράς τους Ολυμπιακούς Αγώνες και σήμερα με αφορμή την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού ξεχωρίζουμε 5 από τις παραγωγές αυτές.
Η ταινία του Steven Spielberg για την απαγωγή και τη δολοφονία των ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, και η μετέπειτα καταδίωξη των εμπλεκομένων από το Ισραήλ, ήταν συγκλονιστική. Πολλές ταινίες έχουν αφηγηθεί αυτήν τη συγκλονιστική ιστορία, όπως το One Day in September, όμως καμία δεν ξεχώρισε τόσο, όσο το Μόναχο του Spielberg.
Με τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και τις συνεχείς βιαιοπραγίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να συνεχίζονται μέχρι σήμερα, μισό αιώνα μετά τη δολοφονία των 11 αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.
Πρόκειται για ένα βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ που εξηγεί τις ανεπάρκειες του διεθνούς ελέγχου αντιντόπινγκ και έφτιαξε ο σκηνοθέτης και ερασιτέχνης ποδηλάτης Bryan Fogel. Ενώ όμως ξεκίνησε με αυτόν τον σκοπό, εντέλει κατέληξε να αποκαλύψει ένα ρωσικό κρατικά χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ντόπινγκ, το οποίο οδήγησε σε πολύ πιο αυστηρή επιτήρηση από τη ΔΟΕ.
Με τη βοήθεια του πληροφοριοδότη Grigory Rodchenkov, η έρευνα του Fogel μετατρέπεται σε έναν καθηλωτικό αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο, πέρα από τα σύνορα, μέσα από κυβερνητικές και μη κυβερνητικές υπηρεσίες, μέχρι την καρδιά του αθλητισμού. Το Icarus αποτελεί τη μοναδική ολυμπιακή ταινία που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ και μπορείς να το βρεις στο Netflix.
Μετά το ρόλο της στο The Wolf of Wall Street, η Margot Robbie είχε την ευκαιρία να διαλέξει τα έργα στα οποία θα συμμετάσχει και επέλεξε καλά. Οι παλιοί θυμούνται φυσικά την υπόθεση Tonya Harding – Nancy Kerrigan, που στέρησε την καριέρα της Harding και τη συμμετοχή της Kerrigan ως κάτι μυθιστορηματικό. Κατά την προετοιμασία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1994, ο εν διαστάσει σύζυγος της Harding πλήρωσε κάποιον για να τραυματίσει την Kerrigan, την κύρια ανταγωνίστριά της για μια θέση στους Αγώνες.
Η Harding, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, είχε κάποια μικρή ανάμειξη, αλλά δεν είχε σχέση με την επίθεση. Η Margot Robbie υποδύεται την Tonya Harding, πήρε υποψηφιότητα για Όσκαρ καταφέρνοντας να δημιουργήσει μια πολύ συμπαθητική φιγούρα. Σε αυτήν την ταινία βλέπουμε την κορύφωση του Ολυμπιακού δράματος και φυσικά την πορεία που πήρε η ζωή των δύο αθλητριών μετά το θλιβερό συμβάν.
Μπορεί το Icarus να κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στα βραβεία Όσκαρ, αλλά μόνο μία ολυμπιακή ταινία έχει κερδίσει το κορυφαίο βραβείο της βραδιάς, εκείνο της καλύτερης ταινίας.
Το Chariots of Fire κατέκτησε το μεγάλο βραβείο της βραδιάς του 1982 και ο δικός μας Βαγγέλης Παπαθανασίου πήρε το Όσκαρ για τη μουσική που έφτιαξε. Η ταινία πραγματεύεται την αληθινή ιστορία δύο Βρετανών αθλητών που αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι και λόγω της πίστης και της καταγωγής τους αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα. Το κίνητρο όμως για διάκριση ήταν πάντα υψηλότατο.
Στους πρώτους μοντέρνους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896 στην Αθήνα, σημειώθηκε ένα από τα πιο θρυλικά κατορθώματα στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Ο Σπύρος Λούης βγήκε νικητής του πρώτου επίσημου αγώνα Μαραθωνίου, αφήνοντας τους πάντες άφωνους και προκαλώντας κύματα ενθουσιασμού, εντός και εκτός Ελλάδας.
Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την προσπάθεια του Πάνου Βλάχου να διερευνήσει τις ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν στο κατόρθωμα του Σπύρου Λούη, να δοκιμάσει τον ίδιο του τον εαυτό σε αυτές, αλλά και να ρίξει φως στον πιο αμφιλεγόμενο Μαραθώνιο μέχρι σήμερα.
Οι φήμες για το ότι ο Σπύρος Λούης έκοψε δρόμο ενισχύονταν χρόνο με το χρόνο, ενώ ο Έλληνας δρομέας χρειάστηκε ένα μικρό «θαύμα» για να τα καταφέρει. Έχοντας μαζί του κορυφαίους Έλληνες μαραθωνοδρόμους, όπως τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο και τον θρυλικό Γιάννη Κούρο, ο Πάνος Βλάχος βάζει τα δεδομένα κάτω και αφήνει τον θεατή να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα σχετικά με το πιο διάσημο ελληνικό χρυσό μετάλλιο στις σύγχρονες Ολυμπιάδες.
oneman.gr