Η Premier League προχώρησε στην τιμωρία και της Νότιγχαμ Φόρεστ με αφαίρεση βαθμών, έπειτα από εκείνη που επιβλήθηκε στην Έβερτον, και (πολύ λογικά) στο στόμα όλων, μπαίνουν διαρκώς οι ίδιες λέξεις: «με την Μάντσεστερ Σίτι τι γίνεται;» Σας κάνω, λοιπόν, μια επεξήγηση για το τι ακριβώς συμβαίνει με το θέμα της Σίτι και ξεκινάω από το βασικό, που είναι πως δεν πρόκειται να αρχίσει η διαδικασία ακρόασης πριν το φθινόπωρο του 2024, με την απόφαση για τους «πολίτες», να αναμένεται τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2025!

Ακολουθήστε μας στο Google news

Είναι σημαντικό να τονίσουμε, ότι εάν η Μάντσεστερ Σίτι τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών, θα ισχύσει για τη σεζόν κατά την οποία επιβάλλεται η τιμωρία, και όχι για τότε που σημειώθηκαν οι παραβάσεις!

Εδώ να εξηγήσουμε πως η UEFA θέσπισε κανονισμούς FFP στο ποδόσφαιρο πριν αρκετά χρόνια, αλλά η Premier League, έχει επίσης τους δικούς της κανόνες, που περιγράφονται στο εγχειρίδιό της. Εδώ, θέλω να διευκρινίσω, πως μία αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ των δύο κανονισμών, είναι η απουσία χρονικού ορίου στην Premier League, σε αντίθεση με τους κανονισμούς FFP της UEFA, που έχουν παραγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών.

Αυτή η διάκριση είναι σημαντική, επειδή η Μάντσεστερ Σίτι στο παρελθόν, εκμεταλλεύτηκε ακριβώς αυτό το κενό, όταν αντιμετώπιζε τις έρευνες της UEFA, υποστηρίζοντας ότι τα όποια τυχόν υποτιθέμενα αδικήματα, ήταν πολύ πίσω στο παρελθόν, όταν άρχισε η διαδικασία για να ληφθούν μέτρα. Στην περίπτωση της κόντρας Σίτι με UEFA, λειτούργησε εξαιρετικά η αμυντική στρατηγική των δικηγόρων της αγγλικής ομάδας, αλλά η ίδια τακτική, όπως λέει κορυφαίος δικηγόρος από την Ελβετία που μιλούσα μαζί του πρόσφατα, δεν είναι εφαρμόσιμη στην παρούσα κατάσταση.

Οι χρονικοί περιορισμοί, σχετικά με τη διαθεσιμότητα αποδεικτικών στοιχείων, είναι μόνο μια πτυχή όπου διαφέρουν οι διατάξεις των Κανόνων Κέρδους και Βιωσιμότητας της UEFA και της Premier League. Οι κανονισμοί της UEFA διευκρινίζουν, επίσης, ότι τα αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να λαμβάνονται σε κάθε περίπτωση νόμιμα, ενώ η Premier League δεν επιβάλλει τέτοιους περιορισμούς. Με απλά λόγια, αν με κάποιο τρόπο υπάρχει ακόμα και υποκλοπή στοιχείων, η Premier League θα τα κάνει δεκτά και αυτή η διαφοροποίηση στις απαιτήσεις αποδεικτικών στοιχείων, θα μπορούσε να είναι καθοριστική.

Η τρέχουσα νομοθεσία περιγράφει οκτώ πιθανές τιμωρίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας σύλλογος για παραβίαση των κανόνων του FFP. Αυτές οι ποινές, ποικίλλουν σε αυστηρότητα και έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση διαφορετικών τύπων παραβιάσεων των κανονισμών του FFP. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και οι ποινές είναι προσαρμοσμένες, ώστε να ταιριάζουν στη φύση και τη σοβαρότητα της παράβασης.

Κατά σειρά:

  1. Επίσημη προειδοποίηση.
  2. Πρόστιμα.
  3. Αφαίρεση πόντων (ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης)
  4. Άρνηση καταβολης μέσω της ομοσπονδιας εσόδων από διοργανώσεις UEFA.
  5. Απαγόρευση μεταγραφών σε συλλόγους
  6. Όρια στον τρόπο με τον οποίο μια ομάδα μπορεί να προσθέτει παίκτες στη λίστα για τις διοργανώσεις της UEFA.
  7. Αποκλεισμοί από διοργανώσεις της UEFA που βρίσκονται σε εξέλιξη.
  8. Αποκλεισμός από μελλοντικούς αγώνες σε εσωτερικό επίπεδο ή και υποβιβασμός.

Η κατάσταση της Μάντσεστερ Σίτι, σχετικά με τις πιθανές παραβιάσεις του FFP, είναι περίπλοκη και παρά την εκτεταμένη έρευνα, παραμένει αβέβαιο ποιες κατηγορίες θα αντιμετωπίσει τελικά, όταν αρχίσει η διαδικασία. Για την ακρίβεια, πόσες και ποιες από τις κατηγορίες μπορούν να οδηγήσουν σε πόσες και ποιες τιμωρίες.

Στη Σίτι, ήδη εχουν βιώσει την τιμωρία αποκλεισμού από το Champions League, απόφαση που στη συνέχεια ανατράπηκε από το CAS, ενώ έχουν πληρώσει και μεγάλα πρόστιμα. Το πλήθος των υποτιθέμενων παραβιάσεων, που είναι 115, δεν είναι κάτι απλό, και περιπλέκει τις όποιες προβλέψεις.

Επαναλαμβάνω, ότι πριν από το φθινόπωρο του 2024, δεν πρόκειται να ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία, σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες, και δεν θα υπάρξει τελική απόφαση, πριν το καλοκαίρι του 2025.

Η Μάντσεστερ Σίτι και η Premier League θα έχουν την ευκαιρία να ασκήσουν έφεση, οποιεσδήποτε αποφάσεις και αν ληφθούν. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις υποθέσεις της UEFA, η έφεση δεν μπορεί να υποβληθεί στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο, το περίφημο CAS.

Αντίθετα, μια ανεξάρτητη επιτροπή θα χειριστεί τη διαδικασία, αποτελούμενη από τρία μέλη που επιλέγονται από τον δικαστή (King's Counsel) Murray Rosen, τον πρόεδρο της δικαστικής επιτροπής της Premier League. Σε περίπτωση προσφυγής, ο ίδιος οφείλει να διορίσει μια νέα επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από διαφορετικά μέλη από την υπάρχουσα επιτροπή της Premier League, η οποία αυτή τη στιγμή έχει έξι μέλη.

Ο σύλλογος που κατηγορείται είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί πλήρως, τόσο με την έρευνα της Premier League, όσο και με τις διαδικασίες της επιτροπής. Η μη συμμόρφωση θα εκτιμηθεί αναμφίβολα δυσμενώς. Είναι προς το συμφέρον της Μάντσεστερ Σίτι να είναι απόλυτα συνεργάσιμη σε όλη τη διαδικασία. Ωστόσο, αφού η Premier League συνεχίζει την υπόθεση μέχρι τώρα, οι νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως ουσιαστικά αυτό υποδηλώνει ότι δεν έχουν λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις από τη Μάντσεστερ Σίτι μέχρι στιγμής.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι τόσο απλό, όπως πιστεύει ο κόσμος. Η μάχη θα είναι πάρα πολύ μεγάλη, με στρατιά δικηγόρων και από τη μία πλευρά και από την άλλη. Και φυσικά, δεν πρόκειται να είναι κάτι που θα τελειώσει γρήγορα. Αλλά κανείς δεν μπορεί και να εκτιμήσει, ποιό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

www.bnsports.gr

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Βασιλική» ανατροπή της Ρεάλ στο clasico με ήρωα Μπέλιγχαμ και... η στέψη πλησιάζει!-ThemaSports
22/04 @ 00:06

«Βασιλική» ανατροπή της Ρεάλ στο clasico με ήρωα Μπέλιγχαμ και... η στέψη πλησιάζει!

Η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε δύο φορές μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», όμως η Ρεάλ Μαδρίτης γύρισε το clasico και με γκολ του Μπέλιγχαμ στις καθυστερήσεις (3-2) πήγε την διαφορά στο +11!

«Περίπατος» και χωρίς Μπαπέ για την Παρί στο ντέρμπι και νέα εκτόξευση στην κορυφή! -ThemaSports
21/04 @ 23:59

«Περίπατος» και χωρίς Μπαπέ για την Παρί στο ντέρμπι και νέα εκτόξευση στην κορυφή!

Ήρθε… φορτσάτη από τη μεσοβδόμαδή πρόκρισή της στα ημιτελικά του Champions League, παρασύροντας τη Λιόν στο «Παρκ ντε Πρενς» η Παρί Σεν Ζερμέν!

Τον χαβά της η Αταλάντα και μια ανάσα από την πεντάδα!-ThemaSports
21/04 @ 23:58

Τον χαβά της η Αταλάντα και μια ανάσα από την πεντάδα!

Αταλάντα με σπασμένα τα φρένα!

Ρεάλ - Μπαρτσελόνα: Ο Μόντριτς έγραψε ιστορία μαζί με τον Γιαμάλ στο Clasico λόγω... διαφοράς ηλικίας!-ThemaSports
21/04 @ 23:52

Ρεάλ - Μπαρτσελόνα: Ο Μόντριτς έγραψε ιστορία μαζί με τον Γιαμάλ στο Clasico λόγω... διαφοράς ηλικίας!

Η επιλογή των Κάρλο Αντσελότι και Τσάβι να δώσουν φανέλα βασικού στο Clasico σε Μόντριτς και Γιαμάλ αντίστοιχα, δημιούργησε ένα απίστευτο ρεκόρ με πρωταγωνιστές τους δύο παίκτες στην ιστορία των αγώνων Μπαρτσελόνα-Ρεάλ.

Ο Ρόι Κιν «πετσόκοψε» τη Γιουνάιτεντ, παρά την πρόκριση στον τελικό!-ThemaSports
22/04 @ 08:04

Ο Ρόι Κιν «πετσόκοψε» τη Γιουνάιτεντ, παρά την πρόκριση στον τελικό!

Ο Ρόι Κιν δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένος με όλα όσα είδε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόντρα στην Κόβεντρι.

Αδιόρθωτη Ατλέτικο έφαγε... χαστούκι και από την Αλαβές!-ThemaSports
21/04 @ 22:44

Αδιόρθωτη Ατλέτικο έφαγε... χαστούκι και από την Αλαβές!

Απανωτά «χαστούκια» για την αδιόρθωτη Ατλέτικο! Η ομάδα του Τσόλο Σιμεόνε ήταν αποκαρδιωτική στο «Μεντιθορότθα» και μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό από τη Ντόρτμουντ στο Champions League, υπέστη σοκ και από την Αλαβές γνωρίζοντας ταπεινωτική ήττα με σκορ 2-0!

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ