Στην Κύπρο υπάρχει πόνος, θυμός, απογοήτευση.

Ακολουθήστε μας στο Google news

 

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθόρισε το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου να εορτάζεται η Παγκόσμια μέρα του Συνεργατισμού. Η απόφαση αυτή της Παγκόσμιας Κοινωνίας ήταν το διαχρονικό μήνυμα της, για την εκτίμηση, σεβασμό και αγάπη, που έτρεφε στις κοινωνίες ο Συνεργατισμός.

Ανδρέας Μουσκάλλης

Προπονητής Ποδοσφαίρου

Δεν θα αναφερθώ στις Αρχές και Αξίες του Συνεργατισμού, ο οποίος σκότωσε την τοκογλυφία, ανέβασε το επίπεδο της αλληλεγγύης, αγκάλιασε όλους  τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους μη προνομιούχους της ζωής, έμαθε πρώτος τον κόσμο να αποταμιεύει, ανέπτυξε πρακτικά και ουσιαστικά την θέληση για μάθηση και Παιδεία και ιδιαίτερα στο τόπο μας, δημιούργησε την ευημερούσα μεγάλη μεσαία τάξη που όλοι ζήλευαν. Δημιούργησε ασφάλεια στους πολίτες  και τους έδωσε αυτοπεποίθηση και Αξία.

Ο Συνεργατισμός της Κύπρου ήταν Παγκόσμιο φαινόμενο, με σχεδόν όλους τους πολίτες να είναι μέλη του. Η ανάπτυξη και επιρροή του τεράστια σ’ όλους τους τομείς της oοικονομικής κοινωνικής, πολιτιστικής και ιστορικής δραστηριότητας. Δημιούργησε Πολιτισμό.  Τον ανυπέρβλητο , μοναδικό Συνεργατικό Πολιτισμό.

Το κλείσιμο του Συνεργατισμού και η πώληση του στην Ελληνική Τράπεζα, βύθισε στην αγωνία ένα ολόκληρο λαό . Πολλά τα ερωτήματα. Τι θα γίνει τώρα χωρίς τον Συνεργατισμό; Ποια θα είναι η πορεία της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα των ασθενέστερων τάξεων του λαού; Τι θα γίνει με τις χιλιάδες εργαζομένους στον Συνεργατισμό; Είναι γεγονός αναντίλεκτο, ότι η πτώση του Συνεργατισμού ήταν το γεγονός του 21ου αιώνα. Πολλά ειπώθηκαν για την πορεία του , πολλά ακόμα δεν γνωρίζουμε, και πολλά παρασκήνια, από την μελλοντική του  μοίρα δημοσιεύθηκαν, αλλά τα πλείστα θα ειπωθούν μέσα στα χρόνια που έρχονται.

Από το κλείσιμο του Συνεργατισμού (Πιστωτικός Τομέας) οι έντιμοι εθελοντές Αξιωματούχοι δεν χάσαμε την δουλειά μας , δεν απωλέσαμε εισοδήματα, δεν θέλαμε ανέλιξη και θέσεις εξουσίας, δεν ονειρευτήκαμε θώκους και επαίνους. Θέλαμε όμως μια δίκαιη  και ανθρώπινη κοινωνία μέσα από την λειτουργία και ανάπτυξη του Συνεργατικού Κινήματος. Θέλαμε ένα φορέα ανθρωποκεντρικό, με φιλία, ανθρωπιά , ευαισθησία και αλληλεγγύη. Θέλαμε ένα Κίνημα , ως αντιστάθμισμα  και μοχλό πίεσης στα άλλα Τραπεζικά Ιδρύματα. Αυτό ήταν το ιδεολόγημα μας.

Οι χιλιάδες εθελοντές διαχρονικά, είχαν αυτό το  όραμα, χωρίς να σκέφτονται συμφεροντολογικά αλλά με το όραμα μιας δίκαιης κοινωνίας. Τι έγινε με το κλείσιμο και την πώληση του Συνεργατισμού; Ένα ολιγοπώλιο Τραπεζικό δημιουργήθηκε, με δύο τράπεζες να κατέχουν περίπου το 70% των τραπεζικών συναλλαγών. Δεν υπάρχει πλέον αντίπαλο δέος, ο εξισορροπητής της τραπεζικής πρακτικής.

Το ιδιωτικό χρέος παρέμεινε πολύ ψηλό και επιδρά δυσμενώς  στην οικονομία και  στην κοινωνία. Τα ΜΕΔ παραμένουν ως ένα φάντασμα στην κοινωνία και γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων για την μείωση και εξάλειψη τους και ακόμα λύσεις δεν εξευρίσκονται. Αν ο Συνεργατισμός δεν  ξεπουλιόταν , είμαι βέβαιος ότι δεν θα είχαμε τόσους μεγάλους αριθμούς ΜΕΔ. Οι αξιωματούχοι του Συνεργατισμού μέσα από την εμπειρία, γνώσεις, ευαισθησία, ανθρωπιά , την  φιλοτιμία και την διαλεκτική αντιμετώπιση, θα έφερναν πολύ καλύτερα αποτελέσματα και ένα δυσβάστακτο βάρος της κοινωνίας μας, θα εύρισκε την λύση του. Οι δανειολήπτες ιδιαίτερα του Συνεργατισμού, θα εύρισκαν τρόπους διακανονισμού των χρεών τους. Με ευαισθησία, φιλικότητα και συνεννόηση.

Μεγάλη απόδειξη , τα Δάνεια της ΚΕΔΙΠΕΣ, δηλαδή του Συνεργατισμού. Υπάρχει μια διαλεκτικότητα και κατανόηση στην αντιμετώπιση των Δανειοληπτών. Οι μεγάλες χρεώσεις και τα υπέρογκα επιτόκια, διαφοροποιούνται και η μέθοδος αναγνώρισης του τελικού χρέους ανιχνεύεται. Η χρησιμοποίηση του προεξοφλητικού επιτοκίου, ιδιαίτερα για τα στεγαστικά Συνεργατικά Δάνεια, έδωσε πολλές λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.

Οι άλλες Τράπεζες οφείλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΚΕΔΙΠΕΣ. Οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, παρουσιάζονται ως οι σύγχρονοι τοκογλύφοι, άκαμπτοι, άστοργοι, αλαζονικοί , χωρίς ευαισθησίες, χωρίς κατανόηση.  Ενώ αγόρασαν Δάνεια δισεκατομμυρίων σε εξευτελιστικές τιμές, δεν είναι διατεθειμένοι να συμβιβασθούν με τους Δανειολήπτες για μια  δίκαιη διευθέτηση και προκαλούν με τις εκποιήσεις. Προκαλούν τους δανειολήπτες, την οικονομία και την κοινωνία στο σύνολο της. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν έχει στρατηγικούς κακοπληρωτές . Υπάρχουν. Όμως οι πλείστοι δανειολήπτες είναι ευάλωτοι και ανίκανοι να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Και πολλοί από αυτούς φυσικά και δεν ευθύνονται για την Οικονομική Κρίση και την Παγκόσμια Τραπεζική συστημική αναταραχή. Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές αρθρογράφησα από την αρχή της μεγάλης κρίσης και την προειδοποίηση για μη δημιουργίας κουλτούρας αθέτησης των υποχρεώσεων της.

Σήμερα Παγκόσμια μέρα του Συνεργατισμού , περνούν μπροστά μας γεγονότα,όπως η ίδρυση, η πορεία , η εξέλιξη, η πρόοδος και η ανάπτυξη του, αλλά δυστυχώς και η πτώση του, το  ξεπούλημα του. Οι απανταχού εθελοντές έντιμοι, αγνοί Συνεργατιστές , οι οποίοι μέσα από τεράστιες δυσκολίες κατόρθωσαν να κτίσουν ένα αξιόμαχο Συνεργατισμό, ένα Συνεργατισμό της αγάπης, της ευσπλαχνίας, της αλληλεγγύης, της φιλίας, της ανθρωπιάς και της κατανόησης και της αλληλεγγύης, νοιώθουν περήφανοι για το δημιούργημα τους και τους αγώνες τους, αλλά και πίκρα, πόνο, απογοήτευση για  την πτώση του.

Η αποδόμηση του Συνεργατισμού, υπήρξε καταλυτική. Ελάχιστοι πλέον μιλούν για τον Συνεργατισμό και την υπερήφανη πορεία του. Οι εχθροί του κατόρθωσαν όχι μόνο να τον αφανίσουν , αλλά και να τον αποδημήσουν. Να εξαφανισθεί , να φύγει από τις καρδιές των ανθρώπων να ξεχάσουν τα προτερήματα και τις Αξίες του, να ακυρώσουν την συμβολή του στην ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας και Κοινωνίας , να σβήσουν από την μνήμη τους  την διαχρονική υπερήφανη εκατοντάχρονη ιστορία του.

Είναι καθήκον και υποχρέωση μου να υπενθυμίσω ότι Συνεργατισμός στην Κύπρο ακόμα υπάρχει και αντιπροσωπεύεται από τις Συνεργατικές Εμπορικές μας Εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε  διάφορους τομείς της Οικονομίας και της Γεωργίας. Είμαστε πάντα δίπλα τους, διότι εμείς είμαστε ιδεολόγοι Συνεργατιστές , μέχρι και την τελευταία μας πνοή.

Το καμάρι, η δύναμη , το φόβητρο , η εμπροσθοφυλακή του Συνεργατισμού πρέπει να ομολογήσουμε ότι ήταν ο Πιστωτικός Τραπεζικός Τομέας. Ένας τομέας ο οποίος βάση της αναλογίας του πληθυσμού είχε την πιο διαδεδομένη τραπεζική δραστηριότητα, καταλαμβάνοντας περίοπτη θέση στην Παγκόσμια Τραπεζική Πρακτική.

Οι συμπατριώτες μου, δεν πρέπει να ξεχνούν τον Συνεργατισμό τους, ο οποίος γιορτάζεται , το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου. Μια μέρα  προβληματισμού, ενδοσκόπησης, αυτοκριτικής. Θα  επανέλθω και θα αναφερθώ εκτενέστερα για διάφορα θέματα.

Μια μέρα πόνου, πίκρας, απογοήτευσης, αλλά και μια μέρα υπερηφάνειας, για τους Ιδρυτές μας, τον Βουλευτή Ιωάννη Οικονομίδη, τον δάσκαλο Μάρκο Χαραλάμπους και τον ιατρό Μιχαήλ Παπαπέτρου.

 

Ανδρέας Μουσκάλλης

Προπονητής Ποδοσφαίρου

 

 

 

1η Ιουλίου 2023

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΗΓΕΝΕΙΣ-ThemaSports
27/04 @ 22:00

ΓΗΓΕΝΕΙΣ

Τις τελευταίες αγωνιστικές κυρίως στα ματς του β' γκρουπ αναμένεται ότι θα δούμε ρεκόρ παρουσίας γηγενών ποδοσφαιριστών.

Λωρίδα της Γάζας: Η αποθέωση της ήττας της πολιτισμένης ανθρωπότητας-ThemaSports
04/04 @ 17:05

Λωρίδα της Γάζας: Η αποθέωση της ήττας της πολιτισμένης ανθρωπότητας

Βλέποντας καθημερινά τις δραματικές εικόνες από την τηλεόραση στη γειτονική μας Γάζα και στις άλλες πόλεις των Παλαιστινίων  νιώθουμε ντροπή και αποτροπιασμό, πόνο και απογοήτευση για την κατάντια της σύγχρονης ανθρωπότητας.

To πόρισμα-φωτιά για «σημαδεμένη τράπουλα», τα συρτάρια και η κανονική Τετάρτη… -ThemaSports
20/03 @ 08:18

To πόρισμα-φωτιά για «σημαδεμένη τράπουλα», τα συρτάρια και η κανονική Τετάρτη…

Δημοσιογραφικά, χαρακτηρίζεται πόρισμα – φωτιά, τα όσα εντόπισε η επιτροπή δεοντολογίας και προστασίας του αθλητισμού, για χειραγωγημένους αγώνες στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της πρώτης κατηγορίας.

Καλή περίπτωση ο Αναστασίου, υπο τις περιστάσεις… -ThemaSports
21/02 @ 12:27

Καλή περίπτωση ο Αναστασίου, υπο τις περιστάσεις…

Λίγο μπερδεμένο είναι το σκηνικό για την ώρα, αν οριστικά επιστρέψει ο Γιάννης Αναστασίου στην Λευκωσία, για το ποια καθήκοντα θα έχει…

Η ανισότητα  στον κόσμο και η πάλη μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Η έκκληση  των πλουσίων για περιορισμό της ανισότητας.-ThemaSports
24/01 @ 11:30

Η ανισότητα  στον κόσμο και η πάλη μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Η έκκληση  των πλουσίων για περιορισμό της ανισότητας.

« Η ανισότητα έχει φτάσει σε σημείο καμπής και  χρειαζόμαστε δράση τώρα» αναφέρουν σε ανοικτή επιστολή τους προς τους πολιτικούς στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 250 εκατομμυριούχοι από 17 χώρες.

Το τράβηξε απίστευτα το σχοινί ο Σάντης – Πως θα απαντήσει ο Πουλλαίδης… -ThemaSports
15/12 @ 09:06

Το τράβηξε απίστευτα το σχοινί ο Σάντης – Πως θα απαντήσει ο Πουλλαίδης…

Συζητιέται από χθες στα στέκια των οπαδών της Ανόρθωσης και όχι μόνο, η τρομερή αυτοπεποίθηση που «έβγαλε» ο πρόεδρος της εταιρίας Αντρέας Σάντης στη διάρκεια της εκδήλωσης για τους χορηγούς.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ