Σωφρόνης καλεί.... ΦΑΜΠΙΑΝΟ!
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός θέλει τον Φαμπι στην Εθνική
Ακολουθήστε μας στο Google news
Η 36χρονη κολυμβήτρια ήταν κεντρική ομιλήτρια σε εκδήλωση της Γαλλικής Πρεσβείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η οποία φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Τετάρτη, 8 Μαρτίου.
H Πελενδρίτου καθήλωσε το ακροατήριο μεταφέροντας την προσωπική της εμπειρία από τα παιδικά χρόνια όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα με την όρασή της έως και σήμερα όπου ακόμα παλεύει για την ισότητα ευκαιριών και παροχών ανάμεσα σε αρτιμελείς και ανάπηρους αθλητές.
«Το πρόβλημα πρωτοεμφανίστηκε στα 9 μου. Αρχικά αγωνιζόμουν στην κατηγορία αρτιμελών αθλητών. Στα 16 μου καθώς το πρόβλημα επιδεινωνόταν είχα δυο επιλογές: να κλειστώ στο σπίτι ή να βγω έξω και να παλέψω. Επέλεξα το δεύτερο και είμαι εδώ σήμερα» εξήγησε η Πελενδρίτου.
«Βίωσα την απόρριψη, την αμφισβήτηση...»
«Όταν κέρδισα το πρώτο μου μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρα-κολύμβησης το 2002 ο Παραθλητισμός ήταν κάτι εντελώς άγνωστο στην Κύπρο. Δεν υπήρχαν ούτε σχεδιασμοί, ούτε παροχές. Μετά το πρώτο Παρα-Ολυμπιακό μετάλλιο στην Αθήνα το 2004 άρχισα να παλεύω για τα αυτονόητα που δυστυχώς ακόμα και σήμερα ορισμένα δεν είναι αυτονόητα. Κατάλαβα ότι η πρόοδος και η αλλαγή επέρχονται αργά αλλά είναι σημαντικό να έχεις υπομονή και να παραμένεις πιστός στις αξίες και στα πιστεύω σου. Βίωσα την απόρριψη, την αμφισβήτηση, την άνιση μεταχείριση όχι μόνο στον αθλητισμό και δυστυχώς κάποια τα βιώνω ακόμα και σήμερα» ανέφερε και τόνισε:
«Εν έτει 2023 πρέπει να δημιουργήσουμε μια κοινωνία πιο συμπεριληπτική, φιλική και υποστηρικτική προς όλες τις ομάδες ανθρώπων, ώστε να υπάρξει αρμονία και ισορροπία. Δεν αρκεί να παρακινείς ένα άτομο με αναπηρία να βγει από το σπίτι. Είναι καθοριστικής σημασίας να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να γίνουν και οι απαραίτητες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς ώστε να έχει τις ευκαιρίες να βγει από το σπίτι».
«Είναι ακόμα πολλά που πρέπει να κερδηθούν»
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων της η αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού είπε: «εύχομαι και είναι αυτό που θέλω να αφήσω ως παρακαταθήκη, ότι τα άτομα με αναπηρία μελλοντικά θα έχουν ίσες ευκαιρίες, ίσα δικαιώματα, ισότιμη μεταχείριση και ίσες παροχές ώστε να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, έναν αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση και να απολαμβάνουν όλοι αδιάκριτα. Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν κάποια μικρά βήματα αλλά είναι ακόμα πολλά που πρέπει να κερδηθούν και να γίνουν. Είμαι πεπεισμένη ότι στο τέλος ο καλός εαυτός της πατρίδας μας θα υπερισχύσει».
Η Πελενδρίτου σημείωσε την ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει πλέον με τη Γαλλία αφού πέρσι η Γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την έχει επιλέξει ως την εκπρόσωπο της Κύπρου για τον Ευρωπαϊκό εορτασμό της ημέρας της γυναίκας το 2022. Σημείωσε ότι πλέον προετοιμάζεται έχοντας στο μυαλό το «Παρίσι 2024» όπου για πρώτη φορά Ολυμπιακοί και Παρα-Ολυμπιακοί Αγώνες θα έχουν το ίδιο λογότυπο στέλνοντας ισχυρό μήνυμα ισότητας.
Στο πάνελ της εκδήλωσης βρέθηκαν επίσης η ποδηλάτρια Άντρη Χριστοφόρου και η Ακαδημαϊκός Κλέα Παπαέλληνα ενώ στο συντονισμό ήταν η Δρ. Καλλιόπη Αγαπίου.