Ανάρτηση από την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (Ο.ΠΑ.Κ.) αναφέρει τα εξής:

Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Λεμεσός θα αποκτήσει ένα καινούργιο γήπεδο με προδιαγραφές 20 χρονών πριν όσο αφορά την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρίες και ατόμων με μειωμένη κινητικότητα. Δεν μπορεί να κτίζουμε σήμερα και να δαπανούμε τόσα πολλά χρήματα χωρίς να διασφαλίζουμε ότι αξιοποιούνται οι πόροι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πιο κάτω η επιστολή που στείλαμε σήμερα στον Πρόεδρο του Κ.Ο.Α.
3/8/2022 ΕΠΕΙΓΟΝ
Προς: Πρόεδρο Κ.Ο.Α.
Κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη
Κοιν.: Μέλη Δ.Σ. Κ.Ο.Α.
Γενική Διευθύντρια Κ.Ο.Α.
⭕Προβλήματα προσβασιμότητας στο νέο γήπεδο ποδοσφαίρου στη Λεμεσό⭕
Αγαπητέ κ. Μιχαηλίδη,
Επικοινωνούμε μαζί σας για το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου στη δυτική Λεμεσό. Σχετικά είχαμε επικοινωνήσει μαζί σας στις 9/11/2020 και εισηγηθήκαμε/ζητήσαμε οι σχεδιαστές του γηπέδου να εφαρμόσουν τις προδιαγραφές που συστήνει η UEFA στο εγχειρίδιο ‘ACCESS FOR ALL, UEFA & CAFE good practice guide to creating an accessible stadium and matchday experience’ με στόχο να αποκτήσει η χώρα μας ένα καινούργιο γήπεδο βασισμένο στις σύγχρονες προδιαγραφές προσβασιμότητας και χρήσης και οι πόροι οι οποί θα δαπανηθούν να δημιουργήσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα μας.
Χθες 2/8/2022 είχαμε προσκληθεί σε συνεδρία στο χώρο, στα γραφεία του Τμήματος Δημοσίων Έργων, όπου μας παρουσίασαν τα σχέδια βάση των οποίων υλοποιείται η ανέγερση του σταδίου.
Αρχικά να δηλώσουμε ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ευχαριστούμε όλους τους λειτουργούς που συμμετείχαν για την ενημέρωση που είχαμε αλλά και τη διάθεση τους να λύσουν προβλήματα.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι το στάδιο δεν σχεδιάστηκε με επικαιροποιημένες προδιαγραφές προσβασιμότητας και δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει άτομα σε τροχοκάθισμα στο βαθμό που πρέπει ενώ σε κάποια θέματα παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις.
Είναι λυπηρό ένα καινούργιο στάδιο ποδοσφαίρου στη χώρα μας να αναγείρεται χωρίς να συνάδει με τις σύγχρονες προδιαγραφές προσβασιμότητας και φιλοσοφία ισότιμης μεταχείρισης των οπαδών με αναπηρίες ή μειωμένη κινητικότητα. Είναι αδιανόητο ότι δαπανούνται τόσα εκατομμύρια ευρώ με λάθος τρόπο ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι πόροι και να δημιουργήσουμε ένα γήπεδο ‘διαμάντι’ στην ανατολική μεσόγειο το οποίο να αποτελεί πρότυπο και για άλλες χώρες.
Πιο κάτω οι διαπιστώσεις μας:
Προνοήθηκαν θέσεις για άτομα σε τροχοκάθισμα στο ισόγειο μόνο στις 2 κεντρικές κερκίδες της home ομάδας, 40 στην ανατολική πλευρά και 16 στην δυτική, καθόλου θέσεις όμως στην κερκίδα της φιλοξενούμενης ομάδας.
Προνοήθηκαν ακόμα 12 θέσεις στο 2ο όροφο στη δυτική πλευρά.
1.
Οι θέσεις αυτές έχουν υπολογιστεί με λάθος διαστάσεις, μόλις 60 εκατοστά πλάτος για κάθε τροχοκάθισμα. 60 εκατοστά είναι λιγότερα από το πλάτος του μέσου τροχοκαθίσματος. Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα ο διαθέσιμος χώρος για άτομα σε τροχοκάθισμα είναι πολύ λιγότερος. Η UEFA συστήνει τουλάχιστον 90 εκ. πλάτος για χώρο τροχοκαθίσματος. Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα θα υπάρχει χώρος για να βρίσκονται 27 τροχοκαθίσματα αντί 40 στην ανατολική πλευρά, 11 αντί 16 στη δυτική πλευρά και 8 αντί 12 στον 2ο όροφο.
Δηλαδή οι διαθέσιμες θέσεις είναι 46 χωρίς θέσεις για συνοδούς ενώ η UEFA συστήνει 1 θέση για άτομα σε τροχοκάθισμα ανά 100 [σελίδα 65 στο εγχειρίδιο]. Βάση της χωρητικότητας του γηπέδου θα έπρεπε να υπάρχουν περίπου 100 θέσεις για άτομα σε τροχοκάθισμα.
2.
Η πρόσβαση στους χώρους στο ισόγειο γίνεται με τη χρήση ηλεκτρικού ανυψωτήρα επειδή υπάρχει υψομετρική διαφορά περίπου 1μέτρο. Αρχικά τονίζουμε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει υψομετρική διαφορά για να μην χρειαστεί ράμπα ή ηλεκτρικός ανυψωτήρας, όπως συστήνει η UEFA για καινούργια στάδια [σελίδα 57] αλλά και οι σύγχρονη φιλοσοφία σχεδιασμού για όλους. Αυτό δείχνει φιλοσοφία σχεδιασμού άλλης εποχής. Επιπλέον δεν συστήνεται η χρήση ηλεκτροκίνητων ανυψωτήρων για πολλούς λόγους, θα έπρεπε να εγκατασταθεί κανονικός ανελκυστήρας. [σελίδα 56: A conventional passenger lift should be provided as a means of access for all users to all levels in a new stadium]. Η χρήση ηλεκτροκίνητου ανυψωτήρα θα καθυστερεί επίσης την εξυπηρέτηση ατόμων σε τροχοκάθισμα.
3.
Δεν έχουν προνοηθεί θέσεις συνοδών στο χώρο τροχοκαθισμάτων. Δηλαδή η πρόνοια αφορά την παρουσία ατόμων σε τροχοκάθισμα μόνο. Που θα κάθονται οι συνοδοί; Σημειώνουμε ότι οι συνοδοί συστήνεται από την UEFA να έχουν χώρο δίπλα από το ΑμεΑ (*3).
4.
Οι χώροι για άτομα σε τροχοκάθισμα είναι συγκεντρωμένοι όλοι μαζί σε συγκεκριμένα σημεία αντί να υπάρχουν επιλογές σε διάφορα σημεία του γηπέδου όπως προνοεί το εγχειρίδιο της UEFA αλλά και οι σύγχρονες προδιαγραφές προσβασιμότητας και ίσης μεταχείρισης (*2).
5.
Στην ανατολική πλευρά όπου προνοήθηκε χώρος για 40(27 εφικτές) θέσεις, ΔΕΝ υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, δηλαδή οι θεατές με αναπηρία σε τροχοκάθισμα θα πρέπει να διανύσουν μια τεράστια απόσταση.
6.
Δεν έγινε πρόνοια για θέσεις με αυξημένο χώρο διακίνησης για άτομα τα οποία περπατούν αλλά αντιμετωπίζουν μειωμένη κινητικότητα όπως εισηγείται η UEFA.
Θα πρέπει να εντοπιστούν θέσεις με αυξημένο χώρο για τα πόδια και αυτές να είναι διαθέσιμες για άτομα με μειωμένη κινητικότητα οι οποίοι περπατούν με βοηθήματα ή χωρίς. Στο εγχειρίδιο της UEFA αυτές οι θέσεις είναι κάτω από την κατηγορία Ι:2 ‘Amenity and easy-access seats / θέσεις άνεσης και εύκολης πρόσβασης’ για άτομα με μειωμένη κινητικότητα οι οποίοι χρειάζονται περισσότερο χώρο για διάφορους λόγους. Αυτές οι θέσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία για να λειτουργεί ένα γήπεδο ‘για όλους τους θεατές’ και η UEFA συστήνει 1 θέση ανά 100, το ίδιο δηλαδή για άτομα σε τροχοκάθισμα.
7.
Οι θέσεις που έχουν δημιουργηθεί στο 2ο όροφο θέλουμε να γίνουν λειτουργικές και διαθέσιμες για άτομα σε τροχοκάθισμα και αν είναι δυνατόν να αυξηθούν αφού είναι μόλις 8 χωρίς χώρο για συνοδούς.
Στο σημείο Ι:3, σελίδα 64 του εγχειριδίου της UEFA ‘ACCESS FOR ALL, UEFA & CAFE good practice guide to creating an accessible stadium and matchday experience’ υπάρχει ξεκάθαρη σύσταση για τα θέματα που αναφέρουμε πιο πάνω:
[*2] A variety of wheelchair-user spaces should be provided so that wheelchair users have a similar choice of seating and ticket categories to other spectators and are not isolated from the main body of the stand or stadium. The location and design of wheelchair-user viewing areas also need to be flexible and allow for greater demand in the future.
It is not acceptable to group all wheelchair users into one area or to provide wheelchair-user spaces only in home supporter sectors. Disabled spectators are no different from other spectators in wishing to have a choice of viewing areas and be able to sit with supporters of their own team. By the same token, wheelchair users should be able to sit with or near family and friends, in addition to a companion or personal assistant who may be required to help them to access the stadium, facilities and services.
[*3]Companions and personal assistants should always be seated next to the wheelchair user. This is important for a number of reasons, especially as it may be difficult to attract the attention of a companion in a noisy stadium and the disabled spectator may be unable to turn to face a companion sat in front of them or behind. Many wheelchair users have limited movement within their wheelchairs and some may have no movement or be unable to communicate easily. A selection of right and left-handed companion seating should be available next to wheelchair user spaces. Easily moveable or flexible seating also allows friends and family to sit together. Flexible seats can be quickly removed to allow two or more wheelchair users to sit together or allow more non-disabled family members or friends to sit alongside a wheelchair user.
--------------------------------------------------------------------------
Αξιότιμε πρόεδρε του Κ.Ο.Α. παρακαλούμε όπως δράσετε άμεσα και να απαιτήσετε να σώσουμε ότι σώζεται σχεδιαστικά για αυτό το γήπεδο το οποίο θα έπρεπε να σχεδιαστεί και να ανεγερθεί βάση των πιο σύγχρονων προδιαγραφών και τεχνολογιών. Είναι κρίμα να δαπανούμε τόσα χρήματα για να κτίζουμε στάδια προδιαγραφών ηλικίας 20 τουλάχιστον ετών.
Με εκτίμηση, εκ μέρους του Δ.Σ».

 

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέχρι πού θα φτάσει το συνολικό κόστος του «Άλφαμεγα Stadium»...-ThemaSports
12/07 @ 14:10

Μέχρι πού θα φτάσει το συνολικό κόστος του «Άλφαμεγα Stadium»...

Διαβάζουμε ότι ο ΚΟΑ ζητά από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, επιπλέον 2,2 εκατομμύρια για το νέο γήπεδο Λεμεσού, αφού τα τα έξοδα είχαν εκτιμηθεί μέχρι πριν μερικούς μήνες στο ποσό των 41,8 εκατομμυρίων ευρώ, όμως σύμφωνα με τον οργανισμό, ανήλθαν πλέον στα 44 εκατομμύρια.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ από Υπουργείο Οικονομικών για την ονομασία του νέου γηπέδου Λεμεσού-ThemaSports
20/04 @ 11:08

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ από Υπουργείο Οικονομικών για την ονομασία του νέου γηπέδου Λεμεσού

Ένα από τα ρεπορτάζ της καθημερινής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της έκδοσης της Πέμπτης (20/04) αφορά το νέο γήπεδο της Λεμεσού, στην περιοχή Κολοσσίου, το «ΆλφαΜέγα Stadium».

Κονταρίδης για 6η θέση «ΆλφαΜέγα Stadium»: «Σχεδιάσε και μελέτησε...» - Πόσταρε και για το «Opap Arena» (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)-ThemaSports
21/03 @ 12:38

Κονταρίδης για 6η θέση «ΆλφαΜέγα Stadium»: «Σχεδιάσε και μελέτησε...» - Πόσταρε και για το «Opap Arena» (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Ελλαδίτη αρχιτέκτονα Πέτρο Κονταρίδη...

ON AIR ο Χατζήκυριακος για το οδικό δίκτυο στο «ΆλφαΜέγα Stadium»: «Υπάρχει μία καθυστέρηση...»-ThemaSports
21/03 @ 11:35

ON AIR ο Χατζήκυριακος για το οδικό δίκτυο στο «ΆλφαΜέγα Stadium»: «Υπάρχει μία καθυστέρηση...»

Ο πρώην πρόεδρος του Άρη, ο εργολάβος του όλου έργου οδικού δικτύου στην περιοχή του «ΆλφαΜέγα Stadium», Κυριάκος Χ¨ Κυριάκος, μίλησε το πρωί της Τρίτης στον ΣΠΟΡ FM.

Χατζηκυριάκος για το στάδιο Άλφαμεγα - Τι είπε για φωτισμό, πάρκινγκ, καθίσματα, οδικό δίκτυο-ThemaSports
20/01 @ 14:42

Χατζηκυριάκος για το στάδιο Άλφαμεγα - Τι είπε για φωτισμό, πάρκινγκ, καθίσματα, οδικό δίκτυο

Στο Κανάλι 6 μίλησε σήμερα (20/01) το μεσημέρι ο πρώην πρόεδρος του Άρη και εργολάβος, Κυριάκος Χατζηκυριάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στο στάδιο Άλφαμεγα, προσπαθώντας να λύσει κάποιες απορίες που έχει ο κόσμος, αλλά και τα ΜΜΕ, ενώ έδωσε το νέο χρονοδιάγραμμα για την Α΄ φάση του έργου που θα ολοκληρωθεί τον Φεβράρη, ενώ η Β΄ φάση του έργου, θα αφορά το οδικό δίκτυο.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ