Ένα από τα ρεπορτάζ της καθημερινής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της έκδοσης της Πέμπτης (20/04) αφορά το νέο γήπεδο της Λεμεσού, στην περιοχή Κολοσσίου, το «ΆλφαΜέγα Stadium».

Ακολουθήστε μας στο Google news

Με τίτλο «Αντίδραση ΥΠΟΙΚ για το όνομα του γηπέδου Λεμεσού» αναφέρει τα εξής: 

«Ακούγεται απίστευτο, αλλά το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του οποίου διατέθηκαν περίπου €40 εκατ. για την ανέγερση του νέου σταδίου ποδοσφαίρου στη Λεμεσό, πληροφορήθηκε ότι θα έχει ονομασία υπεραγοράς από την πρόσκληση που παρέλαβε για τα εγκαίνια του γηπέδου.

Το υπουργείο, όπως προκύπτει από σχετική επιστολή του γενικού διευθυντή του κ. Γιώργου Παντελή προς τον ΚΟΑ, η οποία μόλις χθες γνωστοποιήθηκε στη Βουλή, βρέθηκε προ εκπλήξεως και αντέδρασε αμέσως στέλνοντας επιστολή στον Οργανισμό ημερομηνίας 24 Νοεμβρίου 2022, με ένδειξη «ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ» στην οποίαν αναφέρει και τα εξής:

«Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια της συνομολόγησης Συμφωνίας Άδειας Χρήσης του Νέου Γηπέδου Λεμεσού, μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) και των τριών αθλητικών σωματείων της Λεμεσού (Απόλλων, ΑΕΛ, Άρη), σας πληροφορώ ότι το υπουργείο Οικονομικών μόλις χθες πληροφορήθηκε μέσα από την πρόσκληση που μας έχει αποσταλεί για τα εγκαίνιά του, ότι το εν λόγω γήπεδο έχει λάβει το όνομα υπεραγοράς (κατονομάζεται) και ότι το λογότυπο της εταιρείας έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του σταδίου». 

«Όπως γνωρίζετε», συνεχίζει η επιστολή, «το υπό αναφορά έργο έχει χρηματοδοτηθεί από κρατικούς πόρους, σημαντικού ύψους, που κυμαίνονται στα €40 εκατ. και ως εκ τούτου δεν πρόκειται για οποιοδήποτε ιδιωτικό γήπεδο, η ονομασία του οποίου μπορεί να καθορισθεί με βάση τις επιδιώξεις του εκάστοτε ιδιοκτήτη του». 

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου αναφέρει επίσης, πως στην περίπτωση του νέου γηπέδου Λεμεσού, η ονομασία με τη χρήση ονόματος ιδιωτικής εταιρείας παραπλανεί ως προς τον ιδιοκτήτη και κύριο χρηματοδότη της ανέγερσής του. 

«Επομένως, ως θέση αρχής, η ονομασία του γηπέδου δεν θα έπρεπε να συνδεθεί με οποιαδήποτε ιδιωτικά συμφέροντα/οφέλη», προστίθεται στην επιστολή.

Το υπουργείο γνωστοποιεί στον ΚΟΑ, ότι η επιστολή κοινοποιείται στον Γενικό Εισαγγελέα, στον Γενικό Ελεγκτή και στην Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων.

 

Η επιστολή του υπουργείου είναι επισυνημμένη σε απάντηση του ΚΟΑ προς την κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου, η οποία είχε υποβάλει σειρά ερωτημάτων, σχετικά με τη διαχείριση των συμφωνιών του ΚΟΑ με τα τρία σωματεία ή και των σωματείων με ιδιώτες.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο ΚΟΑ φορτώνει στη Νομική Υπηρεσία αλλά και στην Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων την καθυστέρηση στη διαδικασία ετοιμασίας της συμφωνίας που σύνηψε με τα τρία σωματεία, καταγράφοντας ότι: Η δημιουργία της συμφωνίας και οι ενέργειες του Οργανισμού είχαν ξεκινήσει αρκετό καιρό προηγουμένως. Ωστόσο, λόγω της ιδιαιτερότητας και της πολυπλοκότητας του θέματος, απαιτήθηκε τόσο η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας όσο και της Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, αλλά και μετέπειτα συμμετοχή τους στη δημιουργία και οριστικοποίηση της συμφωνίας, διαδικασία η οποία τελικά κατέστη ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Στο ερώτημα τι θα γίνει αν τα τρία σωματεία δεν πληρώνουν το ενοίκιο που συμφωνήθηκε, από πλευράς του ΚΟΑ δίνεται η εξής απάντηση: Η συμφωνία χρήσης του γηπέδου Λεμεσού υπογράφεται από τον ΚΟΑ (ιδιοκτήτης) και τα τρία αθλητικά σωματεία Απόλλων Λεμεσού, ΑΕΛ Λεμεσού και Άρη Λεμεσού. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται όρος σύμφωνα με τον οποίο, σε περίπτωση που οι αδειούχοι δεν καταβάλουν το οφειλόμενο αγοραίο τέλος η συμφωνία τερματίζεται με βάση τον όρο 7.2.

Όλα εξαρτώνται από την ΕΕ

Ως προς το ενδεχόμενο να μην εγκριθεί η συμφωνία του ΚΟΑ με τα σωματεία από την ΕΕ, ο Οργανισμός αναφέρει: Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της λήψης των αναγκαίων εγκρίσεων από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και/ή προηγουμένης σύμφωνης γνώμης αυτών (όρος 11.1). Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τον όρο 11.2 της συμφωνίας, «τα Συμβαλλόμενα Μέρη δέχονται ανεπιφύλακτα ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν οι όποιες αναγκαίες εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, η συμφωνία ουδεμία νομική ισχύ έχει και ουδεμία απαίτηση ή δικαίωμα για αποζημίωση ή άλλη αξίωση ή θεραπεία οποιασδήποτε φύσης ή μορφής δυνατόν να εγερθεί σε τέτοια περίπτωση». Ως εκ τούτου, σε μια τέτοια περίπτωση ο ΚΟΑ θα προχωρήσει σε ανάκτηση της εγκατάστασης και προκήρυξη σχετικού ανοικτού Διαγωνισμού.

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα, ο ΚΟΑ ενημερώνει τη Βουλή, πως με βάση τη συμφωνία και συγκεκριμένα το Άρθρο 6.5, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑ αποφάσισε όπως αποδεχθεί το αίτημα των τριών σωματείων για εκχώρηση της διαχείρισης του νέου γηπέδου Λεμεσού σε εταιρεία διαχείρισης και συγκεκριμένα στην εταιρεία Α.Α.Α. Limassol Stadium Limited, νοουμένου ότι θα εφαρμοστούν όλες οι υπόλοιπες πρόνοιες του συγκεκριμένου όρου/άρθρου.

Ο ΚΟΑ αναφέρει επίσης, πως «αναφορικά με τις συμφωνίες που έχει επισυνάψει η διαχειρίστρια εταιρεία ή τα σωματεία με οποιοδήποτε χορηγό τους, συμπεριλαμβανομένου και του χορηγού του ονόματος του γηπέδου, αυτές δεν έχουν κοινοποιηθεί στον Οργανισμό καθότι κάτι τέτοιο δεν προνοείται από τη μεταξύ τους συμφωνία Άδειας Χρήσης».

 

 

 

 
Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέχρι πού θα φτάσει το συνολικό κόστος του «Άλφαμεγα Stadium»...-ThemaSports
12/07 @ 14:10

Μέχρι πού θα φτάσει το συνολικό κόστος του «Άλφαμεγα Stadium»...

Διαβάζουμε ότι ο ΚΟΑ ζητά από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, επιπλέον 2,2 εκατομμύρια για το νέο γήπεδο Λεμεσού, αφού τα τα έξοδα είχαν εκτιμηθεί μέχρι πριν μερικούς μήνες στο ποσό των 41,8 εκατομμυρίων ευρώ, όμως σύμφωνα με τον οργανισμό, ανήλθαν πλέον στα 44 εκατομμύρια.

Κονταρίδης για 6η θέση «ΆλφαΜέγα Stadium»: «Σχεδιάσε και μελέτησε...» - Πόσταρε και για το «Opap Arena» (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)-ThemaSports
21/03 @ 12:38

Κονταρίδης για 6η θέση «ΆλφαΜέγα Stadium»: «Σχεδιάσε και μελέτησε...» - Πόσταρε και για το «Opap Arena» (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Ελλαδίτη αρχιτέκτονα Πέτρο Κονταρίδη...

ON AIR ο Χατζήκυριακος για το οδικό δίκτυο στο «ΆλφαΜέγα Stadium»: «Υπάρχει μία καθυστέρηση...»-ThemaSports
21/03 @ 11:35

ON AIR ο Χατζήκυριακος για το οδικό δίκτυο στο «ΆλφαΜέγα Stadium»: «Υπάρχει μία καθυστέρηση...»

Ο πρώην πρόεδρος του Άρη, ο εργολάβος του όλου έργου οδικού δικτύου στην περιοχή του «ΆλφαΜέγα Stadium», Κυριάκος Χ¨ Κυριάκος, μίλησε το πρωί της Τρίτης στον ΣΠΟΡ FM.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ