Για τον υπερπληθυσμό στις Κεντρικές Φυλακές, τις συνθήκες διαβίωσης των υπόδικων καθώς και για την δολοφονία του Σταύρου Δημοσθένους μίλησε ο έγκριτος νομικός Αντώνης Δημητρίου στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο».
Καταρχάς, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πώς το να χρησιμοποιούνται οι Κεντρικές Φυλακές ως εξιλαστήριο θύμα για όλα τα κακά της μοίρας μας δεν είναι σοφό και ούτε η λύση, τονίζοντας ότι «για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει να διαγνώσεις το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά».
«Τα πιο δύσκολα προβλήματα έχουν συνήθως και τις πιο εύκολες λύσεις. Υπάρχουν 1200 κρατούμενοι, λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμό. Το 53% το 2022 και το 55% το 2023 ήταν οι αλλοδαποί στις φυλακές. Δυο αλλοδαπές Αγγλίδες πρόσφατα έχουν ζητήσει να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους στη Βρετάνια και έχουμε αρνηθεί, έχει λογική;», δειρωτήθηκε.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι αν υπήρχε τρόπος οι αλλοδαποί, που εκτίουν ποινή για πιο μέτριας μορφής ποινικά αδικήματα, να απελαύνονται στην χώρα τους θα λύναμε το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, προσθέτοντας πως «θα μέναμε περίπου από τους 1200 στους 600».
«Εν δυνάμει νομοθεσίας, τα βραχιολάκια μπορούν να τοποθετούνται μόνο σε κατάδικους και όχι σε υποδίκους, χρειάζεται τέσσερις γραμμές τροποποίηση της νομοθεσία για να μπορεί να δοθεί μια διέξοδος στα δικαστήρια για να διατάσσει οπός κάποιος παραμένει υπό κράτηση στο σπίτι του και αποσυμφορούνται έτσι οι φυλακές», ανέφερε.
«Είχαμε την ανοικτή φυλακή 200 άτομα, την έχουν κάνει κεντρικές φυλακές. Έχουν κλείσει ανοικτές φυλακές και παραμένει μια μικρή πτέρυγα 20 άτομα. Η εισήγηση της CPT ήταν ότι οι φυλακισμένοι πρέπει να έχουν προοδευτική εξέλιξη για να έχουν κάποια ελπίδα αναμόρφωσης, όταν κλείνεις τις ανοικτές φυλακές είναι προοδευτική εξέλιξη αναμόρφωσης;», δειρωτήθηκε.
Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι πλέον είναι κολαστήρια οι κεντρικές φυλακές.
«Είναι ντροπής πράγμα, και διερωτώμαι πραγματικά θα πρέπει να κοιμούνται σε ένα κελί τέσσερα άτομα οι δύο στο πάτωμα και το βραδύ να πρέπει σε ένα κουβά να τον χρησιμοποιούν όλοι και να πρέπει να κοιμάσαι διπλά», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τον φόνο του Σταύρου Δημοσθένους, ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως «το έγκλημα στην Κύπρο είναι εκτός ελέγχου και όσο δεν αποδεχόμαστε το πρόβλημα δεν μπορούμε να το επιλύσουμε και αν θεωρούμε ότι το έγκλημα χτυπά την πόρτα άλλων, θα χτυπήσει και την πόρτα την δική μας μια μέρα. Όπως χτυπά και την πόρτα πολλού κόσμου αλλά επιλέγουμε να το αγνοούμε».
«Έχουμε εξαιρετικούς αξιωματικούς. Το θέμα είναι η Αστυνομία πρέπει να νιώσει ότι έχει στήριξη από την πολιτεία για να είναι αποτελεσματική, για αν δοθεί περισσότερο προσωπικό στα ΤΑΕ όπου είναι το σοβαρό έγκλημα. Πρέπει να ενισχυθεί η Αστυνομία, πρέπει να προστατευθεί, πρέπει να νιώσει ότι η πολιτεία είναι δίπλατης», είπε καταληκτικά.
Τα χειρότερα δυνατά νέα έλαβε ο Ολυμπιακός για τον τραυματισμό του Κίναν Έβανς, αφού ο Αμερικανός γκαρντ υπέστη ρήξη αχιλλείου στο αριστερό του πόδι και θα χάσει την υπόλοιπη σεζόν!
Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμια, στην περιοχή Αγίου Δημητριανού, όπου, σύμφωνα με αναρτήσεις των «Καιρόφιλων Κύπρου», κόπηκε ο δρόμος λόγω υπερχείλισης του ποταμού.
Μετά τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε το νησί, ο καιρός φέρνει νέα ανησυχία, το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις 03:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (13/11) και θα διαρκέσει έως τις 17:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Επαρχία Λευκωσίας δέχεται αρκέτες κλήσεις για βοήθεια λόγω βροχοπτώσεων ενώ δεν υπάρχει ακόμη ο ακριβής αριθμός των κλήσεων ούτε το είδος των ανταποκρίσεων.