ΠΑΦΟΣ: Στα αριστερά των πρωταθλητών... όλα δείχνουν Λάνγκα
O Μπρούνο Λάνγκα, είναι προχωρημένες επαφές με την Πάφο.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Ως αποτέλεσμα, το δέρμα μας μπορεί να καεί -κυριολεκτικά- από τη φωτιά ή τα θερμά αντικείμενα και μεταφορικά από τον ήλιο – δύο σε ένα!
Ο Δρ. Dan Baumgardt, Ανώτερος Λέκτορας στη Σχολή Φυσιολογίας, Φαρμακολογίας και Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ με άρθρο του στο The Conversation μας προειδοποιεί για αυτούς τους κινδύνους, για να ξέρουμε πώς να τους αποφύγουμε, αλλά και να τους αντιμετωπίσουμε.
Η ανατομία ενός… εγκαύματος
Το δέρμα αποτελείται από τρία ξεχωριστά στρώματα, το καθένα με συγκεκριμένο ρόλο. Η επιδερμίδα είναι το εξωτερικό προστατευτικό στρώμα. Βρίσκεται πάνω από το χόριο, το οποίο περιέχει τα αιμοφόρα αγγεία, τους θύλακες των τριχών, τους ιδρωτοποιούς αδένες και τις νευρικές απολήξεις που μας βοηθούν να αισθανθείτε τη θερμοκρασία και την αφή. Το βαθύτερο στρώμα είναι το υποδέρμα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη σύνδεση του δέρματος με τους υποκείμενους ιστούς.
Κατανοώντας τις στιβάδες του, είναι πιο εύκολο να αποσαφηνίσουμε τη σοβαρότητα των εγκαυμάτων:
- Επιφανειακά εγκαύματα (γνωστά και ως εγκαύματα πρώτου βαθμού): επηρεάζουν την επιδερμίδα και μερικές φορές το ανώτερο χόριο. Αυτά τα εγκαύματα προκαλούν ερυθρότητα και πόνο (επειδή τα νεύρα είναι ερεθισμένα αλλά άθικτα). Ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα είναι ένα καλό παράδειγμα.
- Εγκαύματα μερικού πάχους (γνωστά και ως εγκαύματα δευτέρου βαθμού): εισχωρούν βαθύτερα στο χόριο, προκαλώντας ερυθρότητα, πόνο και φουσκάλες. Πολλοί από εμάς τα έχουμε βιώσει μετά από απροσδόκητη επαφή με κάτι καυτό. Ευτυχώς, οι γρήγορες αντανακλαστικές κινήσεις συχνά μας σώζουν από πιο σοβαρούς τραυματισμούς.
- Εγκαύματα πλήρους πάχους (γνωστά και ως εγκαύματα τρίτου βαθμού): είναι τα πιο σοβαρά, καθώς εκτείνονται και στα τρία στρώματα του δέρματος. Αντί για κόκκινο, το δέρμα μπορεί να εμφανιστεί λευκό, γκρι ή ακόμα και μαύρο λόγω της καύσης. Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, αυτά τα εγκαύματα μπορεί να είναι ανώδυνα επειδή οι νευρικές απολήξεις έχουν καταστραφεί.
Έτσι, ενώ μπορεί να φαίνεται καλό σημάδι το γεγονός ότι ένα έγκαυμα δεν πονάει, στην πραγματικότητα μπορεί να υποδηλώνει πολύ πιο σοβαρή βλάβη. Και μερικές πληγές από εγκαύματα μπορεί να περιλαμβάνουν ένα μείγμα τραυματισμών διαφορετικού βάθους.
Το μέγεθος μετράει εξίσου. Κάθε έγκαυμα μεγαλύτερο από το μέγεθος του χεριού, ανεξάρτητα από τον τύπο του, ή που επηρεάζει ευαίσθητες περιοχές, απαιτεί ιατρική γνωμάτευση. Το ίδιο ισχύει και για τα μολυσμένα, φουσκωμένα ή πλήρους πάχους εγκαύματα, τα εγκαύματα που σχετίζονται με την εισπνοή καπνού ή τα εγκαύματα που προκαλούνται από ηλεκτρικό ρεύμα ή χημικές ουσίες. Μπορεί να χρειαστείτε αναμνηστική δόση αντιτετανικού εμβολίου εάν τα εμβόλιά σας δεν είναι ενημερωμένα. Τέλος, τα εγκαύματα σε παιδιά θα πρέπει πάντα να λαμβάνουν ιατρική φροντίδα.
Πόσο επικίνδυνος είναι ο ήλιος και η πυρωμένη άμμος
Το ηλιακό έγκαυμα είναι το πιο συνηθισμένο και πιο εύκολα αποτρέψιμο εποχιακό έγκαυμα. Μπορεί να φαίνεται αβλαβές, αλλά η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα σε μικρές ή και μεγαλύτερες επιφάνειες. Ακόμα χειρότερα, αυξάνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης, θερμοπληξίας και καρκίνου του δέρματος. «Παρακαλώ, πάρτε το σοβαρά. Η προστασία από τον ήλιο είναι ζωτικής σημασίας» προειδοποιεί.
Όσο παραμένετε στην παραλία με αναμμένη τη φωτιά, φροντίστε να την παρακολουθείτε πάντα και από απόσταση, κρατώντας παράλληλα τα εύφλεκτα υγρά μακριά. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξετε επίσης στην αυξημένη θερμοκρασία της άμμου ή των βότσαλων, λόγω της φωτιάς. «Έχω δει ασθενείς με φρικτά εγκαύματα στα πόδια από το πάτημα καυτής άμμου, συμπεριλαμβανομένων των σημείων όπου ήταν θαμμένα τα κάρβουνα. Γι’ αυτό, μην θάβετε τα υπολείμματα του μπάρμπεκιου – δείξτε ευγένεια στους άλλους λουόμενους και μείνετε ασφαλείς» σημειώνει.
Τι να κάνετε σε περίπτωση εγκαύματος
Κάθε έγκαυμα απαιτεί την κατάλληλη φροντίδα, ανεξάρτητα από το μέγεθός του. Δεν πρόκειται μόνο για φουσκάλες και ξεφλούδισμα, καθώς τα εγκαύματα μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες επιπλοκές, όπως λοίμωξη, τέτανο, σοκ, ακόμη και μόνιμες ουλές – τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Ευτυχώς, οι βασικές πρώτες βοήθειες μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.
- Δροσίστε την περιοχή κάτω από τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά. Αποφύγετε τον πάγο ή το παγωμένο νερό καθώς μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση.
- Καλύψτε το έγκαυμα με μεμβράνη. Προστατεύει από μολύνσεις, δεν κολλάει στην πληγή και επιτρέπει την εύκολη παρακολούθηση.
- Αποφασίστε πότε θα αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη. Αν δεν είστε σίγουροι, προτιμήστε πάντα να το εξετάσει ένας γιατρός. «Αντιμετωπίστε κάθε έγκαυμα με τη σοβαρότητα που του αρμόζει, ακόμα και αν αυτό σημαίνει επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών» καταλήγει.
Πηγή: Ygeiamou.gr