Να είναι έτοιμη την μεθεπόμενη Πέμπτη
Η Ομόνοια έδειξε αδυναμίες στα φιλικά παιχνίδια αλλά εκείνο που μετράει είναι τα επίσημα
Ακολουθήστε μας στο Google news
Ο Αντρές Ντ’Αλεσάντρο ήταν μια κλασσική τέτοια περίπτωση. Όχι πολύ ψηλός, αριστεροπόδαρος, 10αρι, με φαρμακερές κάθετες πάσες. Δε θέλανε δηλαδή κάτι άλλο οι Αργεντινοί για να του δώσουν αυτό το παρατσούκλι. Και φυσικά ο Ντ’Αλεσάντρο τους απογοήτευσε πανηγυρικά. Πάμε όμως να το πιάσουμε από την αρχή.
Γεννημένος στις 15 Απριλίου 1981 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, ο μικρός Αντρές ξεκινάει από τις ακαδημίες της Ρίβερ Πλέιτ. Οι ίδιες ακαδημίες που έχουν βγάλει κι άλλους “Ντιέγκο Μαραντόνα”, όπως τον Αριέλ Ορτέγκα, τον Πάμπλο Αϊμάρ, τον Χαβιέ Σαβιόλα κοκ. Ο “μεγαλοκέφαλος” Αντρές (αυτό ήταν το παρατσούκλι του Ντ’Αλεσάντρο λόγω του μεγάλου του κεφαλιού σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του) κάνει πλάκα στις Ακαδημίες της Ρίβερ Πλέιτ και ήδη από τα 19 του αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα.
Με την Ρίβερ Πλέιτ κερδίζει την Κλαουσούρα του 2000 αλλά η μεγάλη αναγνώριση έρχεται την επόμενη χρονιά, όταν με την Εθνική Αργεντινής κάτω των 20 κερδίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο Χαβιέ Σαβιόλα ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής εκείνου του τουρνουά με 11 γκολ, αλλά ο Αντρές σέρβιρε αβέρτα.
Τότε μπήκε στα μπλοκάκια πολλών σκάουτερ Ευρωπαϊκών ομάδων και κάπου τότε είχε πετάξει ο αείμνηστος Ντιέγκο Μαραντόνα ότι βλέπει στον Αντρές Ντ’Αλεσάντρο πολλά στοιχεία που είχε και ο ίδιος. Αυτό δεν πήγε και πολύ καλά. Ο Αντρές, βέβαια, έχει ήδη γίνει βασικός στην Ρίβερ Πλέιτ και κερδίζει την Κλαουσούρα και του 2002 και του 2003. Και κάπου εκεί έρχεται η Βόλφσμπουργκ.
Πολλές ομάδες ακούγονταν ότι ήθελαν τον Αντρές Ντ’Αλεσάντρο (ανάμεσά τους και η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ), αλλά ο Αργεντίνος επιλέγει την Βόλφσμπουργκ. Οι Γερμανοί δίνουν 9 εκατομμύρια ευρώ στην Ρίβερ Πλέιτ, που ήταν ρεκόρ τότε για τον σύλλογο. Η σεζόν 2003-2004 ήταν σίγουρα η πιο γεμάτη του στην Γερμανία, με 34 συμμετοχές και 4 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, ωστόσο, δεν ήταν τα νούμερα που περίμεναν όλοι.
Το 2003 και το 2004 ήταν και οι χρονιές που ήταν στις βασικές επιλογές της Εθνικής Αργεντινής. Το καλοκαίρι του 2004 βέβαια, όσο εμείς στην Ελλάδα ακόμα πανηγυρίζαμε το Euro, η Αργεντινή κάτω των 23 με έναν ακόμα Νέο Μαραντόνα στη σύνθεσή τους (ναι, τον Λιονέλ Μέσι) αλλά και τον Αντρές, κατακτάει το Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο.
Κι έπειτα ξεκινάει η πτώση. Μπορεί ο Αντρές Ντ’Αλεσάντρο να είναι μόλις 23 χρονών, αλλά ξεκινάνε κάποιοι τραυματισμοί κι έτσι τη σεζόν 2004-2005 κάνει μόλις 19 συμμετοχές με την Βόλφσμπουργκ. Κι ενώ την σεζόν 2005-2006 ξεκινάει βασικός στην Βόλφσμπουργκ και με καλές εμφανίσεις, ξαφνικά την τελευταία μέρα του Ιανουρίου το 2006, η Πόρτσμουθ ανακοινώνει τον δανεισμό του ως το τέλος της σεζόν. Η Πόρτσμουθ παραμένει στην Πρέμιερ Λιγκ, ο Χάρι Ρέντναπ θέλει να κρατήσει τον Αργεντίνο, αλλά αυτός θέλει να παίξει Ισπανία. Η Σαραγόσα τον παίρνει ως δανεικό τη σεζόν 2006-2007 και το 2007 τον αγοράζει.
Ούτε αυτό πήγε πολύ καλά. Ενώ τη σεζόν 2006-2007 η Σαραγόσα κάνει μία από τις καλύτερες πορείες της στην Ισπανία και κερδίζει εισιτήριο για την Ευρώπη, η σεζόν 2007-2008 ξεκινάει με τους χειρότερους οιωνούς, αφού η Σαραγόσα πέφτει πάνω στον Άρη στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Ουέφα. Χάνει 1-0 στο Κλεάνθης Βικελίδης και παρόλο που κερδίζει 2-1 στην έδρα της, τότε ίσχυε το εκτός έδρας γκολ και η Σαραγόσα μένει εκτός Ευρώπης. Ο Αντρές Ντ’Αλεσάντρο ήταν βασικός και στα 2 ματς. Και αυτά ήταν τα τελευταία του. Φήμες ότι δεν ψηνόταν και πολύ για την προπόνηση δε μας κάνουν καμία εντύπωση. Το 2008 επιστρέφει στην πατρίδα του για την Σαν Λορέντσο.
Αγωνίζεται για 6 μήνες στην Σαν Λορέντσο και μετά πάει στην Βραζιλία για λογαριασμό της Ιντερνασιονάλ. Και είναι λες και ξαναβρήκε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Ο Αντρές Ντ’Αλεσάντρο έμεινε για 12 χρόνια στην Βραζιλιάνικη ομάδα (με εξαίρεση έναν δανεισμό το 2016 στην Ρίβερ Πλέιτ όπου κέρδισε το Κύπελλο Αργεντινής) και θεωρείται πλέον θρύλος της ομάδας. 490 συμμετοχές, 90 γκολ και άπειρες ασίστ. Κόπα Σουνταμερικάνα το 2008, Κόπα Λιμπερταδόρες το 2010 και 6 Πρωταθλήματα Γκαούτσο είναι ο απολογισμός του στη χώρα της σάμπα και του καφέ. Αλλά οι κοφτές του ντρίμπλες, οι φαρμακερές του κάθετες είναι εκεί για να δείξουν στους Βραζιλιάνους ότι οι Αργεντίνοι είναι τα καλύτερα 10άρια.
Δε γίνεται να κλείσουμε το βίντεο χωρίς να παινεύσουμε και τα γένια μας. Ο Αντρές Ντ’Αλεσάντρο ακούγονταν για κάμποσα καλοκαίρια ότι ήταν μεταγραφικός στόχος ελληνικών ομάδων (κυρίως του Παναθηναϊκού). Φυσικά, ο Αντρές Ντ’Αλεσάντρο δεν ήρθε ποτέ στα μέρη μας (εν αντιθέσει με τον Χαβιέ Σαβιόλα, που ακούγονταν κάθε καλοκαίρι για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και τελικά φόρεσε τη φανέλα των ερυθρόλευκων). Όλο το βίντεο με τις 10+1 μεταγραφές που δεν έγιναν ποτέ, το βλέπετε στον παρακάτω σύνδεσμο:
cult24.gr