Κλείνει τον Γκάρι που πέρασε από Πειραιά ο Απόλλωνας!
Ο Απόλλωνας ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του Γκάρι Ροντρίγκες.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Με αφορμή την ανακοίνωση του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού ημερομηνίας 15/5/2025 σε σχέση με την ανακατανομή των διαδρομών και τη διαχείριση του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου Λευκωσίας, αλλά και τις αναρτήσεις του προέδρου του Οργανισμού, κύριου Γιάννη Ιωάννου, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης για το ίδιο θέμα, επιθυμώ να αναφέρω τα ακόλουθα:
1. Tο σωματείο ΑΠΟΕΛ εντάχθηκε στη δύναμη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κολύμβησης τον Ιανουάριο του 2014 ως δόκιμο μέλος, αποδεχόμενο τους όρους εγγραφής νέων σωματείων στην Ομοσπονδία, οι οποίοι μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι το σωματείο «διαθέτει αθλητικές εγκαταστάσεις και θερμαινόμενο κολυμβητήριο με διαστάσεις τουλάχιστον 25 μέτρων μήκους και 10 μέτρων πλάτους για καλλιέργεια του αθλήματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (είτε ιδιόκτητο είτε με μίσθωση) και, ως εκ τούτων, δεσμεύεται ότι δεν θα απαιτήσει διαδρομές σε κολυμβητήρια όπου προπονούνται άλλα υφιστάμενα μέλη της ΚΟΕΚ.»
Με θλίψη διαπιστώνω ότι επιχειρείται παραποίηση και παρερμήνευση της εν λόγω διάταξης του καταστατικού της ΚΟΕΚ, χαρακτηρίζοντάς την από κάποιους ως φασιστική ή αντιδημοκρατική, ενώ η πρόνοια αποσκοπεί ακριβώς στο αντίθετο, δηλαδή στην διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης όλων των μελών της και στην αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων και αντιπαραθέσεων, όπως αυτές που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η διάταξη του καταστατικού έχει ως σκοπό, από τη μία να προστατέψει τα υφιστάμενα σωματεία από παρεμβάσεις που πιθανόν θα θέσουν σε κίνδυνο την ύπαρξη και την σταθερότητά τους, και από την άλλη να διασφαλίσει την βιωσιμότητα των νέων σωματείων με της εξασφάλιση εκ των προτέρων επαρκών χώρων προπόνησης. Η Κυπριακή Ομοσπονδία Κολύμβησης σε καμία περίπτωση δεν αγνοεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δημόσιων κολυμβητήριων, όμως δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι οι αθλητικοί χώροι έχουν συγκεκριμένη χωρητικότητα και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όλα τα σωματεία. Αν ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού επιθυμεί πραγματικά να συνδράμει στην ανάπτυξη του αθλήματος, θα πρέπει να εξεύρει άλλες λύσεις όπως τη δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Αμμοχώστου όπου δεν υπάρχει κολυμβητήριο 50 μέτρων, και να συνδράμει στην ανακαίνιση και επαναφορά σε λειτουργία κολυμβητηρίων που παραμένουν κλειστά λόγω κακής συντήρησης και έλλειψης οικονομικών πόρων. Η εξυπηρέτηση οποιουδήποτε σωματείου εις βάρος άλλου δεν αποτελεί λύση. Η ανάπτυξη του αθλητισμού δεν γίνεται μέσω της συρρίκνωσης και περιορισμό σωματείων προς όφελος άλλων αλλά με τη διασφάλιση της ταυτόχρονης, ισότιμης και διάφανης ανάπτυξης και προστασίας όλων των αθλητών και αθλητριών από όλα τα σωματεία.
2. Στην ανακοίνωση του ο ΚΟΑ αναφέρει ότι «καθώς δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συναίνεσης, εφαρμόστηκε τεκμηριωμένη και διαφανής διαδικασία που περιλάμβανε τριμηνιαία καταγραφή της χρήσης των διαδρομών, αξιολόγηση της χρήσης και αξιοποίησης σε ώρες αιχμής».
Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η καταγραφή που πραγματοποιήθηκε από τις 13/2/2025 έως τις 21/3/2025 (όπως ενημερωθήκαμε από την αρμόδια λειτουργό του ΚΟΑ κατά τη συνάντησή μας στις 24/4/2025) έγινε μόλις δύο μήνες μετά τη μεταφορά των Ναυτικών Ομίλων από το Δημοτικό στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι το Ολυμπιακό κολυμβητήριο είχε παραμείνει κλειστό για σχεδόν τρία χρόνια και ότι οι Ναυτικοί Όμιλοι είχαν ήδη απωλέσει το μεγαλύτερο μέρος του δυναμικού τους. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι τα δεδομένα της καταγραφής είναι παραπλανητικά, αφού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα και υποβαθμίζουν τη δυναμική των ομάδων, οι οποίες βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης.
3. Ο ΚΟΑ αναφέρει ότι «μέρος των θέσεων των Ναυτικών Ομίλων είχε ήδη δημοσιοποιηθεί μέσω ανακοινώσεων στα μέσα ενημέρωσης, γεγονός που ενίσχυσε τη δημόσια διάσταση του ζητήματος ή ακόμη και δημιούργησε δημόσια συζήτηση πριν ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες του Οργανισμού».
Η ανακοίνωση του ΚΟΑ αποπροσανατολίζει το κοινό και παρουσιάζει μονόπλευρα την εικόνα της δημόσιας συζήτησης, καθώς αγνοεί τις δηλώσεις του Προέδρου του ΚΟΑ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Συγκεκριμένα μεταξύ πολλών δημοσίων τοποθετήσεων, ο κύριος Ιωάννου έχει δηλώσει ότι «Ο Σταύλος του Αυγεία στο χώρο του αθλητισμού θα καθαρίσει. Συμφέροντα, νεποτισμοί, οικογενειοκρατίες κλπ. αλλά και καταστατικά αντιδημοκρατικά που γίνονται για να ευλογούν τα γένια κάποιων και να απαγορεύουν την ανάπτυξη του αθλητισμού δεν γίνονται αποδεκτά και είναι κατάπτυστα και κατακριτέα.» Με μεγάλη απογοήτευση παρατηρούμε ότι η γλώσσα και οι δηλώσεις του κύριου Ιωάννου αντί να συμβάλλουν σε εποικοδομητικό διάλογο, δημιουργούν κλίμα δυσαρέσκειας, διχασμού και αντιπαράθεσης, εμποδίζοντας τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Το καταστατικό της ΚΟΕΚ, καθορίζει ξεκάθαρα βήματα και διαδικασίες για θέματα που η ΚΟΕΚ έχει να αντιμετωπίσει όπως είναι η εγγραφή νέου μέλους, χωρίς να αφήνει περιθώρια γκρίζων ζωνών, αδιαφάνειας και χωρίς να παρέχει την εξουσία στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ή του Διοικητικού Συμβουλίου να καθορίζουν αποφάσεις εις βάρος μελών της ΚΟΕΚ.
4. Ο ΚΟΑ αναφέρει ότι «έλαβε υπόψη την επιστολή της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού (06/12/2024), στην οποία ρητά διατυπώνεται ανησυχία για διάταξη στο καταστατικό της Ομοσπονδίας που περιορίζει τη δυνατότητα νέων σωματείων να αποκτούν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις όπου προπονούνται υπάρχοντα μέλη.»
Η αναφορά του ΚΟΑ στην επιστολή της Επιτρόπου, κάνει επιλεκτική ανάδειξη μόνο ενός αποσπάσματος της επιστολής, ενώ αγνοούνται σημαντικές διαπιστώσεις στην ίδια επιστολή, οι οποίες είναι κρίσιμες για την αποτίμηση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, στο σημείο 2 της επιστολής της Επιτρόπου, αναφέρεται ρητά η παραδοχή του ΚΟΑ ότι, για την ικανοποίηση παρόμοιου αιτήματος από Ναυτικό Όμιλο στη Λεμεσό, «θα έπρεπε να αφαιρέσει χρόνο και διαδρομές από άλλους Ναυτικούς Ομίλους που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου, γεγονός που θα τους προκαλούσε ζημιά και θα τους ανάγκαζε να συρρικνωθούν». Επίσης, στην παράγραφο 5 της ίδιας επιστολής διαπιστώνεται από την Επίτροπο, ότι η δυσκολία πλήρους ικανοποίησης του αιτήματος του υπό αναφορά σωματείου «καταδεικνύει την έλλειψη υποδομών», και καλεί τον ΚΟΑ και την ΚΟΕΚ να προβληματιστούν και να προβούν σε ενέργειες για εξεύρεση άλλων λύσεων, όπως η ανέγερση καινούργιων εγκαταστάσεων και η επέκταση υφισταμένων.
Με την επιλεκτική αναφορά του ο ΚΟΑ στην επιστολή της Επιτρόπου, παρουσιάζει μερική εικόνα των διαπιστώσεων της, παραλείποντας τις δικές του παραδοχές ότι η αφαίρεση χρόνου και διαδρομών θα προκαλούσε ζημιά και συρρίκνωση των υφιστάμενων σωματείων, αλλά και ότι υπάρχει έλλειψη υποδομών. Δηλαδή, αντί για ολοκληρωμένη ανάγνωση της αναφοράς της Επιτρόπου, η ανακοίνωσή του ΚΟΑ επικεντρώνεται μόνο στα αποσπάσματα που ενισχύουν τις δικές του αποφάσεις, αφήνοντας εκτός σημαντικές διαπιστώσεις που πιθανόν να επιδεινώσουν την κατάσταση στο κολυμβητήριο. Με λύπη παρατηρούμε ότι η επιλεκτική παρουσίαση των στοιχείων, αγνοώντας κρίσιμα επιχειρήματα, δεν συμβάλλει στην επίλυση του ζητήματος και δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον για ανάπτυξη του αθλήματος, αντιθέτως, επιδεινώνει την κατάσταση προκαλώντας αχρείαστες προστριβές και περισσότερα προβλήματα.
5. Στην ανακοίνωση του ο ΚΟΑ αναφέρει ότι «διαχρονικά στηρίζει τα ιστορικά προσφυγικά σωματεία, αναγνωρίζοντας την προσφορά και το ρόλο τους στον αθλητισμό και στην κοινωνική συνοχή. Η ανακατανομή διαδρομών δεν αποσκοπεί στον περιορισμό των ευκαιριών τους, αλλά στην ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων υποδομών με όρους δικαιοσύνης, διαφάνειας και αθλητικής ανάπτυξης.»
Ενώ ο ΚΟΑ ευαισθητοποιείται σχετικά με τη στήριξη των ιστορικών προσφυγικών σωματείων, οι προτεινόμενες αλλαγές και ο τρόπος παρουσίασης του ζητήματος αγνοούν τις επιπτώσεις που θα έχουν τα σωματεία με την εφαρμογή της απόφασης του. Η προτεινόμενη ανακατανομή είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για τους τρεις υφιστάμενους Ομίλους και ειδικότερα στα δύο προσφυγικά σωματεία, αφού δεν εξασφαλίζει το μέλλον του αθλήματος, ειδικά κατά την κρίσιμη περίοδο της καλοκαιρινής περιόδου.
Η αφαίρεση δύο διαδρομών με αντιστάθμιση την παραχώρηση δύο διαδρομών 25 μέτρων στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, παραβλέπει πλήρως το γεγονός ότι η Δημοτική πισίνα είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί από τα σωματεία από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, περίοδο κατά την οποία οι Ναυτικοί Όμιλοι ανανεώνονται και ενισχύονται με νέους αθλητές για τις αγωνιστικές τους ομάδες. Πέραν αυτού, ο ΚΟΑ παραβλέπει το γεγονός ότι στην Δημοτική πισίνα πέραν των υφιστάμενων τριών Ναυτικών Ομίλων, θα δραστηριοποιείται και το ΑΠΟΕΛ, στο οποίο παραχωρούνται με βάση την ίδια απόφαση του ΚΟΑ επιπλέον δύο διαδρομές, ο Ναυτικός Όμιλος Αγλαντζιάς, που αναμένει εδώ και ένα χρόνο να επιδιορθωθεί το δικό του κολυμβητήριο, το σωματείο Νηρέας, το ΑΓΟ, οι Βετεράνοι Αθλητές, τα Σώματα Ασφαλείας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το American International School.
Επιπλέον, με την αναγκαστική διεξαγωγή των προπονήσεων σε δύο πισίνες θα υπάρξει ανάγκη για τα ήδη οικονομικά ταλαιπωρημένα σωματεία, με μεγάλο οικονομικό κόστος, για πρόσληψη επιπλέον προπονητών, ενώ η διεξαγωγή των Παγκυπρίων Πρωταθλημάτων μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου θα αυξήσει επιπλέον τις απαιτήσεις για προπονητικό χώρο και χρόνο. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα πιο πάνω, η περικοπή διαδρομών από τους ήδη ευάλωτους Ομίλους, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέτρο δικαιοσύνης και αθλητικής ανάπτυξης, αλλά τροχοπέδη στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητά τους, αφού θα τα οδηγήσει σε οικονομικές περιπέτειες και πιθανόν σε οριστικό κλείσιμο των ευπαθών προσφυγικών σωματείων και συρρίκνωση του ιστορικού σωματείου κολύμβησης της Λευκωσίας.
6. Ο ΚΟΑ αναφέρει ότι «παραμένει ανοικτός σε αναπροσαρμογές των υφιστάμενων ρυθμίσεων εφόσον προκύψουν νέα ή διαφοροποιημένα δεδομένα. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της Δημοτικής Δεξαμενής, της οποίας η χρήση ενδέχεται να επηρεάσει τη συνολική κατανομή των διαδρομών στο Κολυμβητήριο Λευκωσίας.»
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό από τα πιο πάνω, η χρήση της Δημοτικής Δεξαμενής για τους σκοπούς του αθλήματος δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των Ναυτικών Ομίλων αφού λόγω της λειτουργίας της για το κοινό δεν θα είναι διαθέσιμη για χρήση από τα σωματεία από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, δηλαδή κατά τους πιο κρίσιμους μήνες για τη λειτουργία και επιβίωση τους. Με λίγα λόγια, παρόλο που ο ΚΟΑ δηλώνει ότι παραμένει ανοικτός σε αναπροσαρμογές με βάση νέα δεδομένα, αναφέροντας ότι αυτή η ευελιξία αφορά και την περίπτωση της Δημοτικής δεξαμενής, στην πραγματικότητα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ανάγκες των Ναυτικών Ομίλων, παρά μόνο θα τους αφαιρέσει χρόνο και διαδρομές και θα τους προκαλέσει ζημιά.
Καταληκτικά, όπως έχω επανειλημμένα αναφέρει, εάν ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού ειλικρινά επιθυμεί να βοηθήσει την κολύμβηση και να υποστηρίξει τα σωματεία του αθλήματος, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε σχεδιασμό για δημιουργία νέων κολυμβητηρίων, καθώς και στην άμεση τροχοδρόμηση της επιδιόρθωσης εκείνων που βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Ο συνωστισμός μεγάλου αριθμού σωματείων και αθλητών σε μία εγκατάσταση δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τους χρήστες, αλλά ούτε και το καλό του αθλήματος. Αντίθετα, θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα και κινδύνους και θα εμποδίσει την πραγματική ανάπτυξη.
Αλέξανδρος Χριστοφόρου
Πρόεδρος
Κυπριακή Ομοσπονδία Κολύμβησης