Πολλές ομάδες του αραβικού κόσμου (και όχι μόνο) συμμετείχαν τις παλαιότερες δεκαετίες στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις στο μπάσκετ και βρέθηκαν αντίπαλες με τις ελληνικές.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Το εξωτικό Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μοιάζει πολύ παράξενος προορισμός για τη διεξαγωγή της τελικής φάσης μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έτσι δεν είναι; Η επιλογή ενός προορισμού σε άλλη ήπειρο, μαζί με την (ολοένα πιο πιθανή) προοπτική συμμετοχής ομάδας από το Ντουμπάι στην επόμενη Euroleague θεωρείται σήμερα μια επέκταση με συγκεκριμένη (οικονομική) στόχευση.
Παράξενο αυτό το δεδομένο, αλλά όχι πρωτόγνωρο για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μπορεί για τους όψιμους φίλους του σπορ, αυτούς που το ανακάλυψαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και «μετράνε» τίτλους και διακρίσεις από τότε, να φαντάζει περίεργο, όμως η ιστορία είναι εκεί και το αποδεικνύει: Ομάδες από τον Αραβικό κόσμο και την Αφρική (κυρίως βόρεια, αλλά όχι μόνο, όπως θα διαβάσετε) ήταν τακτικότατοι… συνομιλητές του ευρωπαϊκού μπάσκετ και συμμετείχαν κανονικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δίχως να προκαλούν έκπληξη!
Λίγοι γνωρίζουν αυτή την πτυχή της μπασκετικής ιστορίας: Ότι ομάδες από τη Συρία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, ακόμα και από την Αγκόλα και τη Μοζαμβίκη (!), έχουν αγωνιστεί κανονικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και κάποιες φορές, μάλιστα, έπαιξαν αντίπαλες και με ελληνικές ομάδες.
Αυτές οι φορές είναι λίγες μεν, αλλά… συμβολικές! Για παράδειγμα, το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της ΑΕΚ μετά τον αξέχαστο τελικό με την Σλάβια Πράγας, που έδωσε στο ελληνικό μπάσκετ τον πρώτο του διεθνή τίτλο, ήταν με αντίπαλο μια ομάδα από τη Μοζαμβίκη, τη Σπόρτινγκ Λουρένσο Μάρκες! Η Ένωση, πρωταθλήτρια την προηγούμενη σεζόν στην Ελλάδα, αγωνίστηκε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών με τη συγκεκριμένη ομάδα, τη νίκησε με 89-77 εκτός έδρας και με το εύκολο 118-84 στο Παναθηναϊκό Στάδιο!
Πώς έγινε αυτό; Η Πορτογαλία τότε πάλευε να ενσωματώσει διοικητικά στην εδαφική της δομή τα εδάφη που είχε στην Αφρική, τη Μοζαμβίκη και την Αγκόλα. Στο πλαίσιο αυτής της… σύσφιξης σχέσεων ρόλο έπαιξε και ο αθλητισμός. Με απόφαση της τότε κυβέρνησης, ο πρωταθλητής Πορτογαλίας σχεδόν για μία δεκαετία (1965-75) αναδεικνυόταν σε μια τελική φάση, όπου έπαιζαν οι πρωταθλητές της ηπειρωτικής Πορτογαλίας που γνωρίζουμε σήμερα, μαζί με τις πρωταθλήτριες ομάδες από τα «ανεξάρτητα» πρωταθλήματα της Αγκόλας και της Μοζαμβίκης. Και ο νικητής έπαιρνε κανονικά μέρος στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ως πρωταθλητής Πορτογαλίας.
Η Λουρένσο Μάρκες είχε έδρα στην ομώνυμη πόλη, τότε πρωτεύουσα της πορτογαλικής αποικίας της Μοζαμβίκης. Μετά την ανεξαρτησία της χώρας η πόλη μετονομάστηκε σε Μαπούτο, όνομα που διατηρεί και σήμερα. Ήταν δε τόσο καλή, που κατάφερε να πάρει τρεις πορτογαλικούς τίτλους (1967-68, 1970-71 και 1972-73). Άλλες δύο φορές ο τίτλος κατέληξε εκτός Ευρώπης, μία στη Μαλαγκαλιένε επίσης από τη Μοζαμβίκη (1973-74) και μία στην Μπενφίκα Λουάντα από την πρωτεύουσα της Αγκόλας (1966-67). Εννοείται ότι αυτές οι ομάδες αποκλείονταν από τον πρώτο γύρο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Για το ματς της ΑΕΚ διαβάζουμε στον Τύπο της εποχής ότι η αναμέτρηση έγινε σε πορτογαλικό έδαφος, στο Πόρτο, αλλά σε ασφυκτικά γεμάτο γήπεδο με 5.000 θεατές. Η Ένωση δυσκολεύτηκε επειδή δεν πήγε καλά ο πανύψηλος Γιώργος Τρόντζος, αλλά στηρίχθηκε στους 31 πόντους του «παγκόσμιου» Γιώργου Αμερικάνου.
H AEK έχει συνδέσει το όνομά της και με την (διπλή, μάλιστα) παρουσία της στο Μαρόκο για ματς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών! Οι πρωταθλήτριες του Μαρόκου ήταν μόνιμες συμμετέχουσες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για 15 χρόνια, από τη σεζόν 1958-59 ως και την 1973-74. Συνολικά οκτώ διαφορετικές ομάδες αγωνίστηκαν στην Ευρώπη και φιλοξένησαν αγώνες στις βορειοαφρικανικές πόλεις.
Η ΑΕΚ επισκέφθηκε πρώτη φορά το Μαρόκο τη σεζόν 1965-66, όπου στον δεύτερο γύρο του Πρωταθλητριών αντιμετώπισε την Ουιντάντ Καζαμπλάνκα και νίκησε με το εμφατικό 113-96 (9/12) με 44 πόντους του Αμερικάνου και 27 του Τρόντζου. Αργότερα, βέβαια, έφτασε ως το Final Four της διοργάνωσης. Τη σεζόν 1970-71 αγωνίστηκε στην πρωτεύουσα Ραμπάτ με την FUS κι εκεί τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα, επικράτησε με 84-80 με 23 πόντους του Θανάση Χριστοφόρου (στο ημίχρονο έχανε με 42-39).
To πιο… κοντινό μέρος στο Άμπου Ντάμπι όπου έχει αγωνιστεί ελληνική ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι αναμφισβήτητα το Χαλέπι της Συρίας. Πολύπαθη πόλη σήμερα, ρημαγμένη από τον πολυετή εμφύλιο, ακμάζουσα τη δεκαετία του 1970 και στο μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός συμμετείχε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1978-79 και η κλήρωση του έφερε στον όμιλο την Αλ Τζαλάα, πρωταθλήτρια Συρίας (!), η οποία συμμετείχε κανονικά στα ευρωπαϊκά κύπελλα.
Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν εκεί στις 23 Νοεμβρίου 1978, θριάμβευσαν με 94-76 (Τζένκινς 30, Καστρινάκης 24, Γιατζόγλου 23) και έκαναν ένα χρειαζούμενο βήμα για την πρώτη θέση του ομίλου, που τους έφερε στη φάση του τελικού ομίλου Final 6. Ήταν η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα κατάφερνε κάτι τέτοιο.
Τέσσερις διαφορετικές ομάδες από τη Συρία έπαιξαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η τελευταία συμμετοχή καταγράφηκε το 1979-80 από την Αλ Ιτιχάντ, ομάδα επίσης από το Χαλέπι.
Τη συγκεκριμένη ομάδα είχε βρει στο δρόμο του βάσει κλήρωσης και ο Παναθηναϊκός στη μεγάλη του πορεία προς την εξάδα του Πρωταθλητριών την περίοδο 1981-82. Μαζί με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Λέφσκι Σπαρτάκ από τη Βουλγαρία είχαν κληρωθεί στον ίδιο όμιλο, όμως η συριακή ομάδα αποσύρθηκε πριν αρχίσουν οι αγώνες.
Η χώρα, πάντως, που είχε την πιο συχνή και αδιάλειπτη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με τις ομάδες της ήταν η Αίγυπτος. Τρεις διαφορετικές ομάδες, η Αλ Ιτιχάντ από την Αλεξάνδρεια, η Ζάμαλεκ και η Ελ Γκζίρα από το Κάιρο, συμμετείχαν κανονικά για πάνω από μία δεκαετία στα ευρωπαϊκά κύπελλα και, φυσικά, φιλοξενούσαν αγώνες στις έδρες τους. Η Ζάμαλεκ ειδικά κατάφερε σε δύο απανωτές χρονιές (1978-79 και 1979-80) να αποφύγει την τελευταία θέση του προκριματικού ομίλου που συμμετείχε.
Ενδιαφέρον για συμμετοχή στα ευρωπαϊκά κύπελλα εκείνες τις εποχές έδειξαν και ομάδες από τον Λίβανο και την Τυνησία. Συμπεριλήφθηκαν κανονικά στις κληρώσεις, όμως αποσύρθηκαν πριν αγωνιστούν έστω και σ’ ένα παιχνίδι.
sdna.gr
Η ΑΕΛ δημοσίευσε φωτογραφίες του Ζόκε ο οποίος έφτασε Κύπρο και φωτογραφήθηκε με την φανέλα της ομάδας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
04/07 @ 23:35
Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας έφτασε στην Ελλάδα και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο πριν από τις 23:00 το βράδυ της Παρασκευής (4/7), έχοντας συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό!
04/07 @ 21:00
Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας έρχεται στην Ελλάδα για χάρη του Παναθηναϊκού, με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να επιβεβαιώνει την άφιξη του Λιθουανού σέντερ μέσω μιας ανάρτησής του στο Instagram!
04/07 @ 17:00
Ο Μαρκ Στάιν επιβεβαίωσε το ταξίδι του Γιόνας Βαλαντσιούνας στην Ελλάδα, τονίζοντας πως ο Λιθουανός σέντερ ελπίζει να μείνει ελεύθερος από τους Νάγκετς
04/07 @ 15:06
Η κόρη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ανέφερε στην πρώτη της συνέντευξη: «Δεν θα κατηγορήσω κάποιον που λέει ότι τα έχω όλα έτοιμα, γιατί έτσι είναι».
04/07 @ 14:22
Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού και η μεγάλη μεταγραφική «βόμβα» του καλοκαιριού είναι έτοιμη να... σκάσει!
04/07 @ 08:09
Πώς και πότε μπορεί να αποδεσμευθεί ο Γιόνας Βαλαντσιούνας από το συμβόλαιό του στο NBA, ώστε αμέσως μετά να φορέσει τα πράσινα; Δείτε τις απαντήσεις σε μια υπόθεση αρκετά ξεκάθαρη, από τη στιγμή που Παναθηναϊκός και παίκτης έχουν ήδη δώσει τα χέρια, πιθανότατα όμως και αρκετά περίπλοκη...
BEST OF THEMASPORTS