Η ΑΕΚ επισκέφθηκε πρώτη φορά το Μαρόκο τη σεζόν 1965-66, όπου στον δεύτερο γύρο του Πρωταθλητριών αντιμετώπισε την Ουιντάντ Καζαμπλάνκα και νίκησε με το εμφατικό 113-96 (9/12) με 44 πόντους του Αμερικάνου και 27 του Τρόντζου. Αργότερα, βέβαια, έφτασε ως το Final Four της διοργάνωσης. Τη σεζόν 1970-71 αγωνίστηκε στην πρωτεύουσα Ραμπάτ με την FUS κι εκεί τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα, επικράτησε με 84-80 με 23 πόντους του Θανάση Χριστοφόρου (στο ημίχρονο έχανε με 42-39).

To πιο… κοντινό μέρος στο Άμπου Ντάμπι όπου έχει αγωνιστεί ελληνική ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι αναμφισβήτητα το Χαλέπι της Συρίας. Πολύπαθη πόλη σήμερα, ρημαγμένη από τον πολυετή εμφύλιο, ακμάζουσα τη δεκαετία του 1970 και στο μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός συμμετείχε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1978-79 και η κλήρωση του έφερε στον όμιλο την Αλ Τζαλάα, πρωταθλήτρια Συρίας (!), η οποία συμμετείχε κανονικά στα ευρωπαϊκά κύπελλα.
Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν εκεί στις 23 Νοεμβρίου 1978, θριάμβευσαν με 94-76 (Τζένκινς 30, Καστρινάκης 24, Γιατζόγλου 23) και έκαναν ένα χρειαζούμενο βήμα για την πρώτη θέση του ομίλου, που τους έφερε στη φάση του τελικού ομίλου Final 6. Ήταν η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα κατάφερνε κάτι τέτοιο.
Τέσσερις διαφορετικές ομάδες από τη Συρία έπαιξαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η τελευταία συμμετοχή καταγράφηκε το 1979-80 από την Αλ Ιτιχάντ, ομάδα επίσης από το Χαλέπι.
Τη συγκεκριμένη ομάδα είχε βρει στο δρόμο του βάσει κλήρωσης και ο Παναθηναϊκός στη μεγάλη του πορεία προς την εξάδα του Πρωταθλητριών την περίοδο 1981-82. Μαζί με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Λέφσκι Σπαρτάκ από τη Βουλγαρία είχαν κληρωθεί στον ίδιο όμιλο, όμως η συριακή ομάδα αποσύρθηκε πριν αρχίσουν οι αγώνες.
Η χώρα, πάντως, που είχε την πιο συχνή και αδιάλειπτη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με τις ομάδες της ήταν η Αίγυπτος. Τρεις διαφορετικές ομάδες, η Αλ Ιτιχάντ από την Αλεξάνδρεια, η Ζάμαλεκ και η Ελ Γκζίρα από το Κάιρο, συμμετείχαν κανονικά για πάνω από μία δεκαετία στα ευρωπαϊκά κύπελλα και, φυσικά, φιλοξενούσαν αγώνες στις έδρες τους. Η Ζάμαλεκ ειδικά κατάφερε σε δύο απανωτές χρονιές (1978-79 και 1979-80) να αποφύγει την τελευταία θέση του προκριματικού ομίλου που συμμετείχε.
Ενδιαφέρον για συμμετοχή στα ευρωπαϊκά κύπελλα εκείνες τις εποχές έδειξαν και ομάδες από τον Λίβανο και την Τυνησία. Συμπεριλήφθηκαν κανονικά στις κληρώσεις, όμως αποσύρθηκαν πριν αγωνιστούν έστω και σ’ ένα παιχνίδι.