Στον τόπο που θα φιλοξενήσει το Final Four της Euroleague υπάρχουν αυστηροί νόμοι και για την παρουσία σου στα social media. Τι δεν μπορείς να κριτικάρεις και ποιες πλατφόρμες απαγορεύονται.
Αν είσαι πρόθυμος να ταξιδέψεις, είτε ως οπαδός του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού, είτε ως απλός φίλαθλος, στο Άμπου Ντάμπι, για το Final Four της Euroleague, κατ’ αρχάς θα πρέπει να ξέρεις πως στα τέλη του Μαΐου (23-25 είναι η διοργάνωση) θα έχει ζέστη. Πολύ ζέστη!
Επίσης, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για ένα ταξίδι που θα δεις πολλά και θα σου στοιχίσεις ακριβά (σε ευρώ ή συνάλλαγμα), ειδικά αν θες να πας με απευθείας πτήση. Το θέμα είναι όμως, να μην σου… στοιχίσει για μια ζωή. Και καταλήξεις από τουρίστας στο Μέγα Τέμενος του Σεΐχη Ζάιντ ή περιπατητής έξω από την Etihad Arena, κατάδικος στη φυλακή.
Το δραματοποιούμε κάπως, αλλά όπως και να έχει θα ήταν φρόνιμο να εναρμονιστείς με κάποιους κανόνες που δεν έχεις συνηθίσει. Το αλκοόλ σε μη αδειοδοτημένο χώρο απαγορεύεται, όπως και τα φιλιά δημοσίως. Αυτά (και άλλα πολλά) στην κανονική ζωής, το θέμα εν προκειμένω είναι τι γίνεται με την ψηφιακή σου παρουσία.
Καλό θα ήταν λοιπόν, επειδή το... έξυπνο κινητό τηλέφωνο έχει καταλήξει να είναι το Νο.1 απαραίτητο αξεσουάρ (παντού και πάντα) και αποκλείεται να μην το χρησιμοποιήσεις για μία ανάρτηση στα social media, να περιοριστείς σε κοινοποίηση φωτογραφιών με τοπία και με αυτόν τον τρόπο να εκδηλώσεις τον ενθουσιασμό σου για τις στιγμές που ζεις -άσχετα αν όντως περνάς καλά ή όχι.
Συμβουλή: Μην αρχίσεις την κριτική των πάντων. Διότι, υπάρχουν έξι τύποι αναρτήσεων που που μπορεί να σου κοστίσουν από πρόστιμο 500.000 ντιράμ, δηλαδή πάνω από 100.000 ευρώ, ως και ποινή κάθειρξης πέντε ετών. Και αυτοί οι έξι τύποι είναι οι εξής:
1. Επικριτική ή επίθεση στάση κατά του Προέδρου των ΗΑΕ ή των Ηγεμονιών των Εμιράτων ή κατά του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας.
2. Πρόκληση βλάβης στο οικονομικό σύστημα της χώρας μέσω της διάδοσης φημών ή της κοινοποίησης παραπλανητικών ειδήσεων.
3. Δημοσίευση απόψεων που παραβιάζουν τα ήθη, προσβάλλουν ανηλίκους ή προωθούν τη βία.
4. Δημοσιοποίηση παραμορφωμένων δηλώσεων επίσημων προσώπων της Χώρας ή ομιλιών δημόσιων συνεδριάσεων δικαστηρίων και ρυθμιστικών φορέων.
5. Σκόπιμη διάδοση ψευδών ειδήσεων, πλαστογραφημένων ή κατασκευασμένων εγγράφων ή ψευδής απόδοση αυτών σε άλλους.
6. Κριτική των ενεργειών ενός δημόσιου λειτουργού ή ενός ατόμου που κατέχει θέση δημόσιου εκπροσώπου
Οι περιορισμοί στις video-κλήσεις και τα... αραβικά application
Η τουριστική έξαρση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ειδικά κατά τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, αλλά και η υπερβολική τεχνολογική ανάπτυξη, έχει κάνει τους κατοίκους του Άμπου Ντάμπι (και του Ντουμπάι), απόλυτα συνδεδεμένους με το Internet. Και μάλιστα θεωρούνται από τους πιο... φανατικούς παγκοσμίως με τα social media.
To «Instagram» και το «Facebook» σαρώνουν σε χρήστες, το «TikTok» επίσης, όπως και τα «X», «YouTube», «Snapchat» ακόμα και το «Linkedin». Το «WhatsApp» μέχρι κάποια στιγμή ήταν από τις κορυφαίες επιλογές και το χρησιμοποιούσαν έως και το 88.5% των χρηστών.
Πλέον, έχει ισχυρούς περιορισμούς και ουσιαστικά δεν χρησιμοποιείται. Όπως και τα περισσότερα γνωστά στα μέρη μας application που περιλαμβάνουν live video-κλήσεις: Το «Skype», το «Viber» και το «Messenger». Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατόπιν χρήσης VPN, αλλά ποιος θέλει να μπλέξει σε τέτοιες περιπέτειες.
Γι' αυτό, υπάρχουν διαθέσιμες ανταλλακτικές επιλογές. Τοπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εξυπηρετούν τους χρήστες που θέλουν να μιλήσουν και να δουν κάποιον συγγενή τους ή να λάβουν μέρος σε μία on-line συνάντηση στην εργασία ή στο πανεπιστήμιο.
Το «FreJun» για παράδειγμα, που μάλλον δεν το έχετε ακούσει ποτέ, εκτός κι αν έχετε ξαναπάει στα ΗΑΕ, είναι το αντίστοιχο «WhatsApp». Και το «RingCentral» είναι η καλύτερη και πιο δημοφιλής επιλογή για ένα online meeting.
Η ΑΕΛ διοργανώνει Gala Dinner για τα 95 χρόνια ζωής της και το ThemaSports βρίσκεται στο ξενοδοχείο Four Seasons στην Λεμεσό όπου διεξάγεται η λαμπερή εκδήλωση.
Αυτές είναι οι τροποποιήσεις στους κανονισμούς ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου στην Stoiximan GBL, Α1 Γυναικών, Elite League, National League 1. Αποβολή προπονητή, φάουλ στο τρίποντο και challenge οι τρεις μεγάλες αλλαγές.
Επικό σκηνικό μετά το τέλος του ματς του Παναθηναϊκού με την Μπάγερν, με τον Ουένιεν Γκάμπριελ να μπερδεύεται και να πηγαίνει να κάνει «ζντο» με τους «πράσινους»!
Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έφεραν εις πέρας την αποστολή τους στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας, χωρίς θαυμαστικά, αλλά με αρκετή τροφή για σκέψη και δουλειά.