ΚΟΥΜΑΣ: «Οφείλουμε να γνωρίζουμε τα όρια, το φόρτωμα και ξεφόρτωμα ευθυνών...»
Αφιερωμένη στους βραβευθέντες ήταν η ομιλία του Προέδρου της ΚΟΠ Γιώργου Κούμα στην Ετήσια Γιορτή Βραβεύσεων της Ομοσπονδίας.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Παρά το γεγονός ότι είναι η όγδοη μεγαλύτερη πόλη της Αγγλίας, το Μπρίστολ δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ ποδόσφαιρο Premier League.
Η Μπρίστολ Σίτι υποβιβάστηκε από την Division One – την κορυφαία κατηγορία πριν την εισαγωγή της Premier League – το 1979-80 και έχει περάσει τα τελευταία 25 χρόνια προσπαθώντας να επιστρέψει στο «τραπέζι των μεγάλων».
Η πλησιέστερη στιγμή της ήταν το 2007-08, αλλά η Χαλ αποδείχθηκε ανώτερη στον τελικό των play-offs της Championship.
Οι συμπολίτες της, η Μπρίστολ Ρόβερς, έχουν αγωνιστεί στην τρίτη κατηγορία ή χαμηλότερα από τον υποβιβασμό τους από την Division One το 1992-93.
Με εκτιμώμενο πληθυσμό περίπου 480.000, το Μπρίστολ είναι μακράν η μεγαλύτερη αγγλική πόλη που δεν είχε ποτέ ομάδα στην Premier League.
Η Ντόνκαστερ είχε λόγο να γιορτάσει το 2022 όταν ανακηρύχθηκε μία από τις οκτώ νέες πόλεις για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας.
Όμως οι περίπου 314.252 κάτοικοί της δεν έχουν χαρεί ιδιαίτερα στον ποδοσφαιρικό τομέα τα τελευταία χρόνια.
Η Ντόνκαστερ Ρόβερς υποβιβάστηκε στη League Two το 2021-22 και ηττήθηκε στα ημιτελικά των play-offs την περασμένη σεζόν.
Υπάρχει ελπίδα για καλύτερες μέρες, καθώς η άνοδος στη League One έχει ήδη εξασφαλιστεί, αν και το όνειρο της Premier League μοιάζει ακόμα μακρινό.
Με εκτιμώμενο πληθυσμό σχεδόν 300.000, το Μίλτον Κινς είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις της χώρας.
Ωστόσο, απέχει ακόμα πολύ από το να φιλοξενήσει ποδόσφαιρο Premier League, με την MK Dons να έχει ιδρυθεί μόλις το 2004 μετά τη μετακόμιση της Γουίμπλεντον από το Λονδίνο.
Αν και τεχνικά αποτελούν συνέχεια της Γουίμπλεντον – που έπαιξε στην Premier League – θεωρούνται νέο κλαμπ μετά τη μετακίνησή τους.
Από τότε που μετακόμισαν στην πόλη, η ομάδα έχει παίξει σε όλες τις κατηγορίες εκτός από την Premier League και αυτή τη σεζόν βρίσκεται χαμηλά στη League Two.
Στη σκιά του Μάντσεστερ – έδρα φυσικά της Σίτι και της Γιουνάιτεντ – το Σάλφορντ έχει πληθυσμό περίπου 282.000.
Με επενδύσεις από πέντε πρώην παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Γκάρι και Φιλ Νέβιλ, Ράιαν Γκιγκς, Πολ Σκόουλς και Νίκι Μπατ – και τον επιχειρηματία Πίτερ Λιμ, η Σάλφορντ Σίτι εδραιώθηκε ως ομάδα της Football League. Η Σάλφορντ Σίτι δεν είχε αγωνιστεί ποτέ πάνω από την πέμπτη κατηγορία (επίπεδο National League) πριν από το 2019-20.
Η έλευση της «Class of ’92» έφερε το όνειρο της Premier League – αλλά αυτό παραμένει ακόμα μακριά.
Με πληθυσμό περίπου 256.000, το Πλίμουθ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγγλική πόλη χωρίς ιστορία στην Premier League.
Μετά από 13 σεζόν μεταξύ League One και League Two, η Πλίμουθ Άργκαϊλ ανέβηκε στην Championship το 2023. Ωστόσο, ήταν ένα βήμα πολύ μεγάλο, καθώς υποβιβάστηκε αυτή τη σεζόν.
Οι Πίλγκριμς, που ιδρύθηκαν το 1886, όχι μόνο δεν έχουν παίξει ποτέ στην Premier League αλλά ούτε και στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας.
Η Πρέστον είναι η 21η μεγαλύτερη πόλη της Αγγλίας με πληθυσμό περίπου 252.000. Η ομάδα της, η Πρέστον Νορθ Εντ, είναι γεμάτη ιστορία, καθώς ήταν ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη της Football League το 1888, αλλά η θέση στην Premier League παραμένει άπιαστη.
Η τελευταία τους συμμετοχή στην πρώτη κατηγορία ήταν τη σεζόν 1960-61, με τα τελευταία 10 χρόνια να τα περνούν στην Championship.
Η Πρέστον πλησίασε στην άνοδο το 2001 και το 2009 – εξασφαλίζοντας θέση στα play-offs τέσσερις φορές, αλλά αποκλείστηκε δύο φορές στα ημιτελικά και έχασε δύο τελικούς.
Όχι μόνο δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ ποδόσφαιρο Premier League, αλλά το Πίτερμπρο δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στην κορυφαία κατηγορία.
Πλησίασε περισσότερο τη σεζόν 1992-93, όταν τερμάτισε 10ο στη Division One (τώρα Championship).
Με πληθυσμό περίπου 218.000, οι Posh έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας τους στις δύο χαμηλότερες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου, ενώ φέτος τερμάτισαν χαμηλά στη League One.
Μετά από εννέα χρόνια εκτός Football League, η Γιορκ Σίτι ονειρεύεται την άνοδο στη League Two.
Η Γιορκ, μια πόλη με πληθυσμό περίπου 202.000, έχει πολλά αξιοθέατα – το κάστρο, τον καθεδρικό ναό και τα μεσαιωνικά σοκάκια της.
Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες πόλεις του Γιορκσάιρ – Λιντς, Σέφιλντ, Μπράντφορντ, Χάντερσφιλντ και Μπάρνσλι – οι κάτοικοι της Γιορκ δεν έχουν απολαύσει την Premier League.
Η Γιορκ Σίτι έχει περάσει τα τελευταία 10 χρόνια εκτός Football League αλλά δείχνει να ανεβαίνει, έχοντας εξασφαλίσει θέση στα ημιτελικά των play-offs της National League μετά τη δεύτερη θέση φέτος.
Με πληθυσμό περίπου 180.000, το Σάουθεντ είναι ακόμα μια μεγάλη πόλη της Αγγλίας χωρίς ομάδα στην Premier League. Στην πραγματικότητα, δεν έχει πλησιάσει ποτέ.
Η ομάδα πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της μεταξύ της τρίτης και τέταρτης κατηγορίας, αν και είχε ένα σύντομο πέρασμα στην Championship το 2006 – πριν από άμεσο υποβιβασμό.
Τώρα στη National League μετά από οικονομικά προβλήματα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι Shrimpers θα παίξουν σύντομα στην κορυφαία κατηγορία.
Άλλες αξιοσημείωτες περιπτώσεις που περιμένουν ακόμη ποδόσφαιρο Premier League είναι οι Όξφορντ (πληθυσμός 162.000, Championship), Έξετερ (πληθυσμός 130.000, League One) και Κόλτσεστερ (πληθυσμός 100.000, League Two).
Το Νορθάμπτον (πληθυσμός 250.000) είναι η μεγαλύτερη πόλη που δεν είχε ποτέ ομάδα στην Premier League, αν και οι «Κόμπλερς» έπαιξαν στην πρώτη κατηγορία το 1965-66.
Πόλεις όπως το Γουέλς, το Σάλισμπερι, το Γουέικφιλντ, το Μπαθ και το Γούστερ δεν έχουν καν επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου στη Football League.
egglezoi.gr