Φεστιβάλ γκολ και... κλείδωσε η δεύτερη θέση - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ πλέι οφ
Τα ματς της 35ης και προτελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος α΄ κατηγορίας.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Χρονικά, είχε προηγηθεί κατά λίγες ημέρες η μάχη ΠΑΟΚ-Πανιωνίου στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς. Ωστόσο, ο περισσότερος κόσμος θυμάται ως πρώτη «εμφύλια» κόντρα τον ημιτελικό του Final-4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, στις 19 Απριλίου 1994 στο Τελ Αβίβ.
Ο Ολυμπιακός νίκησε με 77-72 τον Παναθηναϊκό κι έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτανε στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Παράλληλα, όμως, επισφραγίστηκε η νέα εποχή στην οποία είχε μπει το ελληνικό μπάσκετ. Ο «Αυτοκράτορας» Άρης είχε αποκαθηλωθεί από το 1991 και από το 1993 τα σκήπτρα του πρωταθλητή Ελλάδας είχαν κατέβει από τη Θεσσαλονίκη στον Πειραιά. Σ’ εκείνο το Final-4, όμως, οι δύο «αιώνιοι» έστειλαν το μήνυμα προς τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς συλλόγους ότι είχαν έρθει για να μείνουν.
Ήταν η κορύφωση μιας παράλληλης πορείας που δεν μετρούσε ούτε τρία χρόνια ύπαρξης. Πρώτος είχε κάνει το βήμα ο Ολυμπιακός από το 1991, όταν έμεινε εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων για τρίτη διαδοχική σεζόν. Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος είχε αναλάβει τη χορηγία του τμήματος, δαπάνησε πολλά χρήματα για να φέρει τον Γιάννη Ιωαννίδη στην τεχνική ηγεσία και τον Ζάρκο Πάσπαλι για ηγέτη στο παρκέ.
Η γρήγορη αποδοτικότητα της επένδυσης, με την πρόκριση στον τελικό των πλέι οφ της Α1 το 1992 (όπου έχασε τον τίτλο απ’ τον πιο ώριμο ΠΑΟΚ) και ο αποκλεισμός στις λεπτομέρειες απ’ το Final-4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1993 (απ’ τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Λιμόζ) έδωσε ώθηση και στον Παναθηναϊκό να επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο.
Οι «πράσινοι» είχαν αποτύχει κι εκείνοι να βγουν στην Ευρώπη το 1992. Τότε ήταν που ο Παύλος Γιαννακόπουλος έπαιξε τα ρέστα του με την απόκτηση του Νίκου Γκάλη από τον Άρη, τον οποίο πλαισίωσε με τους διεθνείς Κροάτες, Στόγιαν Βράνκοβιτς και Άριαν Κόμαζετς. Ο Παναθηναϊκός έφτασε στον τελικό του πρωταθλήματος του 1993, όπου έχασε τον τίτλο από τον Ολυμπιακό, ενώ κατέκτησε το Κύπελλο, νικώντας στον τελικό τον Άρη.
Μέσα σε λίγα χρόνια, λοιπόν, οι δύο «αιώνιοι» μετατράπηκαν από κομπάρσοι του ελληνικού πρωταθλήματος σε πρωταγωνιστές του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Το καλοκαίρι του 1993 ο Ολυμπιακός ενισχύθηκε κι άλλο με τον πρώην ΝΒΑer, Ρόι Τάρπλεϊ και τον κορυφαίο Έλληνα σέντερ, Παναγιώτη Φασούλα.
Ο Παναθηναϊκός αντικατέστησε τον Κόμαζετς με τον καταξιωμένο Ουκρανό φόργουορντ, Αλεξάντερ Βολκόφ, αφού νωρίτερα είχε ατυχήσει με τον τραγικό χαμό του μεγάλου Ντράζεν Πέτροβιτς, με τον οποίο ο Γιαννακόπουλος είχε βρεθεί κοντά σε συμφωνία. Παράλληλα, άλλαξε και τον προπονητή του. Στη θέση του Κροάτη Ζέλικο Παβλίσεβιτς προσλήφθηκε ο ευρωκόουτς, Κώστας Πολίτης.
Η πρωταγωνιστική πορεία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ήταν εκ των ων ουκ άνευ και για τις δύο ομάδες, οι οποίες γνώριζαν ότι θα αναμετρηθούν στον ημιτελικό αν προκρίνονταν αμφότερες στο Final-4. Έτσι προέβλεπε ο κανονισμός της FIBA Europe, για να αποτρέψει το ενδεχόμενο παρουσίας δύο ομάδων απ’ την ίδια χώρα στον τελικό.
Έτσι όταν ο Ολυμπιακός απέκλεισε την Μπάκλερ Μπολόνια και ο Παναθηναϊκός την πρωταθλήτρια Ευρώπης Λιμόζ (αμφότεροι με 2-1 νίκες), όλοι είχαν αρχίσει να μετρούν αντίστροφα για τον «εμφύλιο» στο ελ Αβίβ. Και στις 19 Απριλίου 1994, οι χιλιάδες οπαδοί των δύο ομάδων που ταξίδεψαν… με αεροπλάνα και βαπόρια στην μεγαλούπολη του Ισραήλ, η οποία είχε αποκτήσει ελληνικό χρώμα! Είναι αδύνατο να μεταφέρουμε το κλίμα που επικρατούσε εκείνες τις μέρες στη χώρα μας, μια και (ελλείψει σοβαρών προβλημάτων σαν αυτά που ταλανίζουν σήμερα την κοινωνία), το Final-4 του μπάσκετ ήταν πρώτο θέμα παντού!
Ο Ολυμπιακός θριάμβευσε τελικά στον «εμφύλιο» ημιτελικό του Γιαντ Ελιάου με 77-72, έχοντας πρώτους σκόρερ τους Πάσπαλι (22 π.) και Τάρπλεϊ (21 π.). «Κλειδί» της νίκης του, ωστόσο, αποδείχθηκε η εξαιρετική άμυνα του ανερχόμενου, ακόμη, Γιώργου Σιγάλα στον Γκάλη, στον οποίο δεν επέτρεψε να πετύχει παρά μόλις 8 πόντους! Ο Βολκόφ σήκωσε το βάρος στο σκοράρισμα για τον Παναθηναϊκό (32 π.), αλλά δεν άντεξε μέχρι το τέλος.
Έτσι, ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίθηκε στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ύστερα από τις τρεις αποτυχημένες προσπάθειες του Άρη (1988, 1989, 1990) κι εκείνη του ΠΑΟΚ στο Final-4 του Φαλήρου, το 1993.
Ούτε αυτός, ωστόσο, ήταν γραφτό να σηκώσει το τρόπαιο, αφού θα έχανε με 59-57 από την Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον τελικό της 21ης Απριλίου.
sportday.gr