Οι ειδικοί αποδίδουν την παρατεταμένη επιτυχία των αθλητών που εξακολουθούν να παίζουν σε ελίτ επίπεδο, σε μια σειρά από σταθερά εξελισσόμενες συνθήκες: από την ειδικά προσαρμοσμένη διατροφή και την ψυχική ευεξία έως τις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις για ξεκούραση, προπόνηση με σύγχρονα εργαλεία και αποκατάσταση / αποθεραπεία μετά από έναν τραυματισμό ή το τέλος μίας προπόνησης.
«Είναι ένας ολόκληρος συνδυασμός παραγόντων» ανέφερε μιλώντας στο Reuters ο Καναδός επιστήμονας και διατροφολόγος Δρ Μαρκ Μπαμπς με ειδίκευση στα σπορ. Στον τομέα του, τη διατροφή, οι αθλητές είναι πολύ πιο προσεκτικοί σχετικά με το τι τρώνε: κάποιοι προσλαμβάνουν σεφ για να προετοιμάσουν συγκεκριμένα γεύματα, άλλοι όπως ο Χάμιλτον υιοθετούν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
«Θα έπρεπε να τραυματίζονται περισσότερο, αλλά δεν γίνεται έτσι», πρόσθεσε ο Μπαμπ, επαναλαμβάνοντας πως στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Ευρώπης, ο αριθμός των παικτών άνω των 35 ετών ξεπέρασε τους 100 για πρώτη φορά το 2020. Αντίθετα, το 1980, υπήρχαν μόνο 12 «υπερήλικες» και... βετεράνοι που έπαιζαν αγωνίζονταν με τέτοια κλάση.
Στο τένις, η τριάδα των Νόβακ Τζόκοβιτς, Ραφαέλ Ναδάλ και Ρότζερ Φέντερερ κυριάρχησε για πολλά έτη και αποτελούν ομολογουμένως τους καλύτερους αθλητές που έπιασαν ρακέτα στα χέρια τους. Ακόμα σε ηλικία 37 ετών, ο «Νόλε» επιβεβαιώνει την πρόοδο στη διατροφική επιστήμη μετά τη μετάβαση σε μια διατροφή χωρίς γλουτένη στα μέσα της καριέρας του.
Το top 100 του ατομικού ATP ανδρών έχει αυτή τη στιγμή πάνω από 10 άνω των 30 ετών, με πέντε από αυτούς άνω των 35, ενώ το 1995 υπήρχαν 6 άνω των 30 ετών. Στο γυναικείο τένις, επίσης, 19 από τις 100 κορυφαίες κατάταξη του απλού WTA είναι 30+, με τις μεγαλύτερη σε ηλικία, τις Τατιάνα Μαρία και τη Λάουρα Σίγκεμουντ, να βρίσκονται στα 37 τους. Το 2001, υπήρχαν μόνο τέσσερις παίκτριες 30+ στις 100 καλύτερες.
Τα χρήματα αποτελούν βεβαίως έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα, καθώς τα ολοένα και μεγαλύτερα κέρδη δίνουν κίνητρα στους αθλητές να συνεχίσουν να πιέζουν το σώμα τους, σε συνδυασμό με τις τεράστιες έξτρα επενδύσεις που πραγματοποιούν ισχυρά funds και κοινοπραξίες στον αθλητισμό, αλλάζοντας ριζικά το τοπίο στον κόσμο των σπορ, με πιο πρόσφατο περιστατικό το deal του αιώνα στο ΝΒΑ και την εξαγορά των Μπόστον Σέλτικς για 6,1 δισ. δολάρια.
Υπενθυμίζεται πως η περιουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο ανέρχεται σε περίπου 800 εκατ. δολάρια, ενώ αποτέλεσε τον πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή του 2024. Ο LBJ είναι ο 2.548ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ενώ στους τραπεζικούς του λογαριασμούς διαθέτει 1,2 δισ. δολάρια. Ο πλούτος του Λιούις Χάμιλτον υπολογίζεται στα 300 εκατ. δολάρια, ενώ ο Νόβακ Τζόκοβιτς αριθμεί 240 εκατ. δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι Κλίβελαντ Καβαλίερς σχεδιάζουν να έχουν μια νέα εγκατάσταση έως το 2027 ως μέρος ενός οικοδομικού σχεδίου 3,5 δισ. δολαρίων. Οι Ντιτρόιτ Πίστονς ξόδεψαν 90 εκατ. δολάρια για μία σύγχρονη μονάδα αποκατάστασης, ανατρέποντας την εικόνα από τις σκληρές δεκαετίες του 1980 και του 1990, όταν οι λεγόμενοι «Bad Boys» των 80'ς έπαιζαν το πιο physical μπάσκετ στην physical era.