Το πρόγραμμα, το οποίο δημιουργήθηκε μετά από εισήγηση του εκτελεστικού προέδρου του ΠΑ.Σ.Π. Σπύρου Νεοφυτίδη, διήρκεσε δύο χρόνια (2022-2024) και εφαρμόστηκε με τη συνεργασία της FIFPRO Europe, του Πανεπιστημίου του Μπορντό και εφτά συνδέσμων ποδοσφαιριστών (Κύπρος, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία), ενώ συμμετείχαν ακόμη πέντε σύνδεσμοι (Αγγλία, Ελλάδα, Σκωτία, Ισπανία, Σουηδία). Το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο παρευρέθηκε η Emma Sykes, υπεύθυνη ανάπτυξης του γυναικείου ποδοσφαίρου της UEFA, και ο Diederik Dewaele, διευθυντής ποδοσφαίρου της ECA.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε το πολυσέλιδο εγχειρίδιο του ROGE25, το οποίο έχει ως στόχο να ενισχύσει την προσπάθεια αναβάθμισης του γυναικείου ποδοσφαίρου και να διασφαλίσει δίκαιες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Η ιδιαιτερότητα του υπό αναφορά προγράμματος είναι ότι δίνει τη δυνατότητα μιας ολιστικής προσέγγισης σε αρκετά προβλήματα που ταλανίζουν το γυναικείο ποδόσφαιρο και παρέχει τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς μπορεί να είναι επιτυχημένο ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα. Επιπλέον, διασφαλίζει ότι η ανάπτυξη θα συμπεριλαμβάνει σωστές συνθήκες παιχνιδιού και την προστασία των δικαιωμάτων των αθλητριών. Σκοπός του ROGE25 είναι, επίσης, να βοηθήσει τόσο τους συνδέσμους όσο και τις αθλήτριες να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και την επαγγελματική τους ανέλιξη.
Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει έντεκα ενότητες που δείχνουν τον δρόμο για την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ευρώπη και παραδόθηκε τόσο στην UEFA όσο και στην ECA. Οι έντεκα ενότητες είναι οι ακόλουθες:
Συλλογική οργάνωση – Εκπροσώπηση
Ενιαία συμβόλαια
Υγεία ποδοσφαιριστών
Ασφαλείς χώροι εργασίας
Περιβάλλον προπονήσεων και αγώνων
Μισθοί – Αποζημιώσεις
Προώθηση και σταθερότητα εργασίας
Εκπαίδευση και ανάπτυξη
Προστασία δεδομένων – Δικαιώματα εικόνας
Κοινωνική προστασία
Πρόσβαση σε νομική υποστήριξη
Κλίμακα βαθμολόγησης
Οι συμμετέχοντες έχουν αναπτύξει μια κλίμακα βαθμολόγησης μέχρι το 100 ώστε να εντοπιστούν οι αδυναμίες σε κάθε μία από τις 12 πιο πάνω χώρες. Ως ένα γενικότερο συμπέρασμα προκύπτει ότι χαμηλότερες βαθμολογίες αφορούν τον ασφαλή χώρο εργασίας, τους μισθούς και τις αποζημιώσεις, καθώς και την υγεία των ποδοσφαιριστριών. Αντιθέτως, οι υψηλότερες βαθμολογίες αφορούν τη συλλογική οργάνωση και εκπροσώπηση, την κοινωνική προστασία, καθώς και την πρόσβαση στη νομική υποστήριξη.
Σκληρές αλήθειες από την Άντρια Μιχαήλ
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η Άντρια Μιχαήλ, αποτύπωσε τη σκληρή πραγματικότητα για το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Κύπρο. Διατύπωσε ανησυχίες που πρέπει να αφουγκραστούν οι ιθύνοντες του κυπριακού ποδοσφαίρου. Η Μιχαήλ αναρωτήθηκε το εξής: «Αν είχα κόρη, θα ήθελα να παίξει ποδόσφαιρο; Δεν υπήρχε περίπτωση να ήθελα η κόρη μου να γίνει ποδοσφαιρίστρια, τουλάχιστον όχι στη χώρα μου». Πρόσθεσε ότι οι ποδοσφαιρίστριες χρειάζονται προστασία γιατί αφήνονται εκτός ομάδας όταν μιλούν δημόσια για υποτυπώδεις συνθήκες στον χώρο του ποδοσφαίρου. Μερικές από τις τοποθετήσεις της Μιχαήλ προβάλλει και η ιστοσελίδα της FIFPRO.
«Τεράστια επιτυχία για την Κύπρο»
Σε δηλώσεις του ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. Σπύρος Νεοφυτίδης, ο οποίος εκπροσώπησε στο συνέδριο το συμβούλιο της FIFPRO Europe, εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του προγράμματος, τονίζοντας ότι μέσα από τα στοιχεία και δεδομένα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις συνθήκες ανάπτυξης του γυναικείου ποδοσφαίρου και τα προβλήματα που υπάρχουν στις διάφορες χώρες. Ενημέρωσε, επίσης, ότι τα υπό αναφορά στοιχεία, θα κατατεθούν και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Για την Κύπρο», πρόσθεσε, «αποτελεί τεράστια επιτυχία το ότι καταφέραμε να συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα γιατί πλέον κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και να αγνοήσει τα προβλήματα και τις παραβιάσεις της νομοθεσίας που υπάρχουν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν».
Συνάντηση με την Emma Sykes
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Σπύρος Νεοφυτίδης, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την Emma Sykes, επικεφαλής ανάπτυξης του γυναικείου ποδοσφαίρου της UEFA, τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Κύπρο. Ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση που ως ΠΑ.Σ.Π. πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, τόσο στην επίλυση των διάφορων προβλημάτων που παρουσιάζονται όσο και για το μέλλον του αθλήματος στην Κύπρο.