Τέτοια σταθερότητα απλά την θαυμάζεις
Η Πάφος παίζει ασταμάτητα από το καλοκαίρι αλλά δεν την σταματάει κανείς
Ακολουθήστε μας στο Google news
Από την 1η μέχρι 4 Δεκεμβρίου 2024, 50 παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της Κύπρου, φιλοξενήθηκαν στις Βρυξέλλες , στο Ευρωκοινοβούλιο , για να συμμετέχουν σε μια εκδήλωση καταδίκης και διαμαρτυρίας για την Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο, με την ευκαιρία των 50 χρόνων.
Ο ευρωβουλευτής της Κύπρου, Μιχάλης Χ’ Παντέλας, είχε την έμνευση της πρωτοβουλίας να οργανώσει μια εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο , για τα 50 χρόνια κατοχής της πατρίδας μας από τους Τούρκους και να προσκαλέσει 50 μορφές ποδοσφαιριστών παλαίμαχων στις Βρυξέλλες, για την μοναδική αυτή εκδήλωση. Ομολογουμένως ήταν μια ξεχωριστή από κάθε άποψη εκδήλωση, η οποία για πρώτη φορά έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους , ο Κώστας Καδής, Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρέσβης της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Χριστίνα Ράφτη, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ολλανδία και το Βέλγιο δρ. Σπύρος Αττάς, οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές Γιώργος Γεωργίου, Λούκας Φουρλάς, Κώστας Μαυρίδης και Γεάδης Γεάδη. Επίσης παρέστησαν στην εκδήλωση η πλειονότητα των Ελλαδιτών ευρωβουλευτών όλων των παρατάξεων και Ευρωβουλευτές από την Γερμανία, Ισπανία και Πορτογαλία.
Η αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν υπερπλήρης, πάντοτε το ποδόσφαιρο, εμπνέει και συναρπάζει εκατομύρια ανθρώπους σ΄όλο τον κόσμο και οι εμπειρίες , αναφορές , σκέψεις και ομιλίες , ενδιαφέρουν πάρα πολύ κόσμο. Ο λόγος τους λειτός, αληθινός, ειλικρινής , ποιοτικός και παραστατικός. Γνωρίζουν οι άνθρωποι, ότι το ποδόσφαιρο ενώνει, το ποδόσφαιρο είναι πολιτισμός και κοινωνικό αγαθό και ότι οι Αρχές και Αξίες του Ποδοσφαίρου, είναι αδιαπραγμάτευτες, μοναδικές και διαπεραστικές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 3 Δεκεμβρίου, γέμισε αναμνήσεις, θύμησες, προσφυγιά, αγνοουμένους, αιχμαλώτους, αλλά πάνω απ’ όλα, γέμισε αγώνες, θυσίες, υπομονή, επιμονή, θάρρος, αυταπάρνηση, ενότητα, αλληλεγγύη.
Οι προσφυγικές μας ποδοσφαιρικές ομάδες, Ανόρθωση, Νέα Σαλαμίνα, Εθνικός Αχνας, ΑΣΙΛ Λύσης, Διγενής Μόρφου, Δόξα Κατωκοπιάς, Εθνικός Ασσιας, Νέος Αιώνας Τρικώμου, ΠΑΕΕΚ Κερύνειας, ο Ηράκλης Γερολάκκου και τόσοι άλλοι προσφυγικοί σύλλογοι, ξεδίπλωσαν στο Ευρωκοινοβούλιο τις δύσκολες στιγμές τους μετά την εισβολή των Τούρκων, μίλησαν για τα βιώματα τους και ταπεινά παρέλασαν υπενθυμίζοντας όλους, ότι ο αγώνας τους συνεχίζεται με πάθος, ενθουσιασμό, ενότητα, υπομονή και αυτοπεποίθηση, για απελευθέρωση των γηπέδων τους, ενοποίηση της πατρίδας τους, μιας πατρίδας κοινής για όλους τους Κυπρίους χωρίς ξένους στρατούς και κατοχή. Το ποδόσφαιρο αποτελεί μια σφρυγιαλή ενότητα, μια οικογένια, κυρίως μέσα στα προσφυγικά σωματεία μας, τα οποία αγωνίζονται τα τελευταία 50 χρόνια κάτω από αντίξοες , δύσκολες και φοβερά αρνητικές συνθήκες.
Το ντοκυμαντέρ που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του αγαπητού αθλητικογράφου Γιώργου Μελετίου, συγκλόνισε και υπενθύμισε την προσφυγιά σ’ όλη της την έκπτωση.
Θυμηθήκαμε τον Τάκη Πελεκάνο, Στέλιο Φρεναρίτη, Διόφαντο Χρυσοστόμου, Παντελάκη Βασιλείου, Κίκη Φιλίππου, Ανδρέα. Αυτά τα υπέροχα στελέχη των ποδοσφαιρικών ομάδων, οι πρωτοπόροι παράγοντες και οι αξιόλογοι συνεργάτες τους οι οποίοι έκτισαν το μεταπολεμικό ποδόσφαιρο της Κύπρου, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Επανήλθαν στην μνήμη μας, οι πρωτόγονες αθλητικές συνθήκες που επικρατούσαν πριν 50 χρόνια στην προσφυγιά. Θυμηθήκαμε τις θερμές αγκάλες των υπόλοιπων μας προσφυγικών σωματείων, που βοήθησαν από τα υστερήματα τους τις προσφυγικές μας ομάδες.
Στην Λάρνακα , η φτωχή ΑΛΚΗ, έδωσε παντελονάκια, κάλτσες, μπάλες στην Σαλαμίνα και την Ανόρθωση. Η αναφορά αυτή για την ΑΛΚΗ, καταγράφεται γιατί θεωρώ ότι η αγνωμοσύνη , η αχαριστία και η λήθη είναι πολύ κακές συνήθειες.
Η Κύπρος το 1974 πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα από την Τούρκικη Εισβολή και ακόμα στενάζει κάτω από την μπότα του Αττίλα. Το ποδόσφαιρο μας , καταστράφηκε. Όμως οι προσφυγικές μας ποδοσφαιρικές ομάδες δεν λιποψύχησαν. Αυτό το στοιχείο είναι η ποδοσφαιρική πεμπτουσία. Σε δύο μήνες ανασυντάχθηκε και δημιούργησε το ειδικό πρωτάθλημα της ΚΟΠ, αποδεικνύοντας ότι το ποδόσφαιρο, διαθέτει Αρχές και Αξίες ακατάλυτες και διαχρονικές.
Ηταν το έναυσμα για την αναγέννηση του Κυπριακού Ποδοσφαίρου. Μέσα από τεράστιες θυσίες, δημιούργησαν ένα ποδοσφαιρικό θαύμα, μακριά από τις πόλεις και τα χωριά τους, χωρίς αθλητικό υλικό, γυροφέρνοντας σ’ όλη την Κύπρο για εξασφάλιση γηπέδου προπονήσεων και για επίσημους αγώνες. Χωρίς χρήματα, αλλά με την μεγάλη αγάπη των ποδοσφαιριστών τους, των Διοικήσεων και των οπαδών τους, ανέπτυξαν πλούσια αθλητική και εθνική δράση.
Η Ανόρθωση στην προσφυγιά, κατάκτησε συνολικά 7 πρωταθλήματα , 6 κύπελλα, και 5 super cup, δικό της γήπεδο, και αθλητικό κέντρο.
Νέα Σαλαμίνα κατέκτησε το Κύπελλο Κύπρου το 1990 και την Ασπίδα ΚΟΠ την ίδια χρονιά , δημιουργώντας δε και δικό της γήπεδο, και αθλητικό κέντρο. Ο Εθνικός Αχνας κατέκτησε το Intertoto, και δημιούργησε δικό της γήπεδο και Αθλητικές Βοηθητικές εγκαταστάσεις.
Επίσης υπερηφάνεια για τους πρόσφυγες αποτελεί η ανάδειξη του πρόσφυγα Σωτήρα Καϊάφα, σε πρώτο σκόρερ της Ευρώπης. Οι επιτυχίες αυτές όλων των προσφυγικών σωματείων, δηλώνουν ότι θα αγωνίζονται νυχθημερόν, με όλες τους τις δυνάμεις, για επιστροφή στους τόπους που γεννηθήκαμε, στα γήπεδα που αγωνισθήκαμε και στα σπίτια και αλάνες που κοιμηθήκαμε και παίξαμε παιδιά και νέοι.
Οραματιζόμαστε μια Κύπρο, ελεύθερη , ενωμένη, με ενωμένο Κυπριακό Ποδόσφαιρο. Εμείς « Είμαστε η γενιά του πολέμου και της εισβολής, της προσφυγιάς, των αγνοουμένων , των εγκλωβισμένων , των αιχμαλώτων . Πήραμε τις μνήμες των γηπέδων μας παραμάσκελα και τις μπολιάσαμε σε άλλους τόπους, σε άλλους καιρούς. Δίχως νερό και δίχως ψωμί. Φυτέψαμε ξανά κλωνί πράσινο κι’ ελιά για να ζήσουμε την ελπίδα της επιστροφής…… Πάντα μέσα από την δύναμη του γηπέδου και της πιο όμορφης αγκαλιάς μας να φωνάζουμε ξανά και πάντα….. Γυρίστε το κεφάλι πίσω, γήπεδα της αγάπης μας» . Η αναφορά αυτή είναι του συνάδελφου ποδοσφαιριστή – ποιητή Μιχάλη Χ’ Πιερή στην παρέμβαση του, στην εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Θεωρώ ότι η εκδήλωση αυτή, το ντοκιμαντέρ και οι μαρτυρίες και εμπειρίες των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών του πολέμου και της εισβολής, πρέπει να μεταφερθούν και στην Κύπρο, στα νέα παιδιά. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών, η ΚΟΠ, ο ΚΟΑ, τα σωματεία μας , πρέπει να οργανωθούν και να συσπειρωθούν δημιουργώντας εκδηλώσεις με αφετηρία την εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο , με την πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή μας Μιχάλη Χ’ Παντέλα. Οι ποδοσφαιριστές κάθε χώρας είναι ξεχωριστό κομμάτι ενός λαού.
Εκπέμπουν, συναρπάζουν και εμπνέουν εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο. Η φωνή τους, γίνεται εύκολα πιστευτή και κατανοητή από όλους τους ανθρώπους.
Αυτή τη παράμετρο και αξία αντιλήφθηκε και εισέπραξε ο Ευρωβουλευτής Μιχάλης Χ’ Παντέλας, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία για την εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με τους 50 παλαίμαχους Κύπριους ποδοσφαιριστές, με ευκαιρία των 50 χρόνων εισβολής και κατοχής της πατρίδας μας. Ηταν μια εξαιρετικά οργανωμένη εκδήλωση και τον ευχαριστούμε και συγχαίρουμε θερμά. Συγχαίρουμε επίσης την ομάδα του, συνεργάτες του στο Ευρωκοινοβούλιο και τον αθλητικογράφο Ιάκωβο Κακουρή, για την μεγάλη του προσπάθεια στην διευθέτηση όλων των παραμέτρων της μεγάλης αυτής εκδήλωσης.
Συγχαρητήρια και στον αθλητικογράφο αγαπητό φίλο Γιώργο Μελετίου, για την εξαιρετική δομημένη δουλειά του στο ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκε. Συγχαίρω θερμά τους συναδέλφους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές που με την σωστή και άψογη συμπεριφορά , απόψεις , παρεμβάσεις και αναφορές τους, λάμπρηναν την εκδήλωση και τίμησαν την αποστολή τους και το ποδόσφαιρο.
Σ’ όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση , στους Κύπριους φιλάθλους, σ’ όλους τους Κύπριους και σ’ όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου εύχομαι Καλές Γιορτές , Καλά Χριστούγεννα και σύντομη Απελευθέρωση της Κύπρου μας.
Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου