Χρειάζεσαι κάποιον να σου δώσει την ίδια σημασία, την ίδια αδρεναλίνη όπως συνέβαινε όταν αγωνιζόσουν. Πρέπει να βρεις τον τρόπο. Οι χαρές που εισπράττεις στον αγωνιστικό χώρο όταν σκοράρεις δεν συμβαίνει και στη ζωή. Όταν συνηθίζεις για 20 χρόνια σε αυτό, πρέπει να βρεις έναν τρόπο για να ξανανιώσεις».
Γιόσιπ Ίλιτσιτς
Στις 21 Ιανουαρίου 2022 η Αταλάντα ανακοίνωσε πως ο Σλοβένος επιθετικός Γιόσιπ Ίλιτσιτς θα απέχει από τις αγωνιστικές δραστηριότητες της ομάδας επ΄αόριστον εξαιτίας προσωπικών προβλημάτων.
Το τέρας της κατάθλιψης κατάπιε για δεύτερη φορά τον νυν παίκτη της Μάριμπορ, καθώς στις 12 Αυγούστου του 2020 είχε τεθεί ξανά εκτός αγωνιστικών δραστηριοτήτων. Αρχικά ο Ίλιτσιτς επηρεάστηκε από την πανδημία και το ολικό lockdown, όμως στη συνέχεια ένα οικογενειακό πρόβλημα κλόνισε τον ψυχικό του κόσμο.
Μάρτιν Μπέγκτσον
Ο Μάρτιν Μπέγκτσον σε ηλικία 17 ετών εκπλήρωσε το ποδοσφαιρικό όνειρο του υπογράφοντας το 2003 επαγγελματικό συμβόλαιο με την Ίντερ, όντας από τα μεγαλύτερα ταλέντα του σκανδιναβικού ποδοσφαίρου εκείνης της εποχής.
Στο Μιλάνο άντεξε για μόλις εννιά μήνες. Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες του. Νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική για να επιστρέψει εν συνεχεία στην πατρίδα του. Ο Σουηδός είχε χαρακτηρίσει την σύντομη θητεία του στις ακαδημίες της Ίντερ ως…φυλακή!
Φαμπιάν Εστογιανόφ
Ο άλλοτε εξτρέμ του Πανιωνίου, Φαμπιάν Εστογιανόφ, ο οποίος διανύει την 25η σεζόν της επαγγελματικής καριέρας του παίζοντας στην Φένιξ (Α΄ κατηγορία Ουρουγουάης), αποκάλυψε πως έδωσε σκληρή μάχη με το «τέρας» της κατάθλιψης. «Πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου ως έναν σούπερ χαρούμενο τύπο που έχει πολύ ενέργεια, αλλά και που την χρειάζεται, όπως όλοι οι υπόλοιποι.
Μια μέρα συναντήθηκα με τον πατέρα μου και του είπα πως δεν βρίσκω πλέον νόημα στη ζωή μου. Τότε αφού ενημερώθηκε και η μητέρα μου δεν δίστασε να καλέσει σε βοήθεια. Δεν της το είπα ποτέ, αλλά με αυτή την κίνηση μου έσωσε την ζωή. Όταν πήγα στον ψυχίατρο μου είπαν τι έπρεπε να κάνω. Ήταν μια έντονη και σκληρή θεραπεία που με κράτησε εκτός ποδοσφαίρου για έξι μήνες».
Αλφόνσο Ντέιβις
Ο Καναδός άσος της Μπάγερν Μονάχου, Αλφόνσο Ντέιβις δεν είχε κρύψει την ανησυχία του μολονότι στους Βαυαρούς εισπράττει εκατομμύρια ευρώ.
«Μετά την προπόνηση, γυρνάω σπίτι και είμαι μόνος. Έχω πέντε φίλους εδώ, η οικογένειά μου είναι στον Καναδά και η κοπέλα μου δεν μένει στο Μόναχο. Νιώθω ένας πετυχημένος χαμένος. Ομολογώ ότι ανησυχώ».
Τζίτζι Μπουφόν
Ο Ιταλός θρύλος του ποδοσφαίρου Τζίτζι Μπουφόν, με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του με τίτλο «Πέφτω, σηκώνομαι, πέφτω, σηκώνομαι», είχε αποκαλύψει τις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισε.
«Αρχικά το μπερδεύεις με την κούραση. Μετά με έναν ιό. Μέχρι τη μέρα που σηκώνεσαι από το κρεβάτι και τρέμουν τα πόδια σου. Είσαι κουρασμένος πριν την προπόνηση, νιώθεις ότι δεν έχεις ενέργεια. Χάπια, υποκατάστατα, το placebo του πολύ βαρύ προγράμματος και των υποχρεώσεων. Πάντα θα ψάχνεις εξωτερική βοήθεια, άλλοθι, δικαιολογίες».
Τάσος Μπακασέτας
Ο αρχηγός της Εθνικής, Τάσος Μπακασέτας είχε μιλήσει για την σημασία της φροντίδας της ψυχικής μας υγείας με αφορμή τις δυσκολίες που αντιμετώπισε την εποχή που αγωνιζόταν στην ΑΕΚ.
«Μόλις άρχισα στην ΑΕΚ να μη κάνω καλά παιχνίδια, υπήρχαν πολλές προσδοκίες και από τον εαυτό μου και από τον κόσμο… εκεί έφτασα σε μια κατάσταση όπου δεν μπορούσα να αποδώσω καθόλου, δεν ήμουν συγκεντρωμένος, προσπαθούσα να καταλάβω τι γίνεται, δεν έβρισκα άκρη.
Ζήτησα βοήθεια από έναν ειδικό να φτιάξω τον εαυτό μου, να λύσω όποια θέματα είχα, εκείνο το διάστημα είχα και έναν τραυματισμό γιατί τίποτα δεν γίνεται κατά τύχη που όλα αυτά συνδέονται έμεινα έξω 3,5 μήνες που αυτό κατά κάποιον τρόπο με βοήθησε. Αν και για έναν αθλητή το να τραυματίζεται είναι ό,τι χειρότερο αλλά με βοήθησε να βγω από όλη αυτή την κατάσταση και το πώς ένιωθα.
Έπειτα με πολλή δουλειά γιατί αυτά δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη κατάφερα πλέον να ευχαριστιέμαι αυτό που κάνω και να είμαι ο εαυτός μου».
Άνχελ Ντι Μαρία
Ο Άνχελ Ντι Μαρία μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ της Αργεντινής στα γήπεδα του Κατάρ είχε αναφερθεί στις θυσίες που έκανε για να φτάσει στο σημείο να αγωνιστεί σε τελικό Μουντιάλ.
«Μπορεί να με βλέπετε να κλαίω, αγκαλιά με ένα τρόπαιο και να νομίζετε πως κλαίω για το ποδόσφαιρο. Στην πραγματικότητα, κλαίω γιατί έχω αγκαλιά την κόρη μου και ζει αυτά που ζω μαζί μου. Βλέπετε τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την ήττα. Δεν ξέρετε πόσο σκληρά έχουμε προσπαθήσει για αυτήν τη στιγμή. Δεν ξέρετε τι έχουμε περάσει για να βρεθούμε εκεί».
Μάρκους Μπεντ
Ο πρώην επιθετικός των Κρίσταλ Πάλας, Σέφιλντ, Μπλάκμπερν, Ίπσουιτς, Λέστερ, Έβερτον, Τσάρλτον και ΚΠΡ, υποστήριξε τον Σεπτέμβριο του 2015 πως διαρρήκτες επιχείρησαν να εισβάλουν στην οικία του. Οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και ο παλαίμαχος Άγγλος ποδοσφαιριστής τους επιτέθηκε με μπαλτά και κουζινομάχαιρο! Ακολούθησε δίκη, όπου του επιβλήθηκε δωδεκάμηνη φυλάκιση και 200 ώρες υποχρεωτικής μη αμειβόμενης εργασίας.
«Ο Μπεντ είχε ψυχολογικά θέματα από τον τρόπο ανατροφής του», είχε ισχυριστεί ο συνήγορός του, «τα οποία των βασάνιζαν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, αλλά και μετά την αποχώρησή του από τα γήπεδα. Είχε συνηθίσει να αντιμετωπίζει τα ψυχολογικά του προβλήματα με κοκαΐνη και παρόλο που μπήκε αρκετές φορές σε κέντρο αποτοξίνωσης δεν κατάφερε να απεξαρτηθεί».
Μοχάμεντ Ιχατάρεν
Ο θάνατος του πατέρα του, το 2019 τον έκλεισε στον εαυτό του. Ένα από τα σπουδαιότερα ταλέντα της Ολλανδίας αδυνατούσε να βρει τον εαυτό του κάνοντας σκέψεις για πρόωρη απόσυρση από την ενεργό δράση σε ηλικία 19 ετών! Τελικά αφού κατάφερε να ξορκίσει τους δαίμονες του επανήλθε και πλέον αγωνίζεται στη Βάαλβαϊκ.
Αλβάρο Μοράτα
Ο αρχηγός της εθνικής Ισπανίας μέσα στο μεθύσι της κατάκτηση του τέταρτου Euro στην ιστορία της «Φούρια Ρόχα» δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Αντρές Ινιέστα και Μπόγιαν Κρκιτς για την στήριξη τους στη μάχη με την κατάθλιψη που έδωσε πριν από μερικά χρόνια.
«Το σημαντικότερο είναι πως επιτέλους βρήκα τον τρόπο και ψυχολογικά είμαι καλά. Στο ποδόσφαιρο, η φυσική κατάσταση είναι πολύ σημαντική, αλλά η ψυχολογία είναι το σημαντικότερο.
Αν δεν έχεις την κατάλληλη ψυχολογία και καλή νοοτροπία, τότε έχεις μεγάλο πρόβλημα. Υπήρχε μία περίοδος κατά την οποία μου έφταιγαν τα πάντα. Αν έβρεχε, ήμουν θυμωμένος που έβρεχε. Αν έχανα ένα γκολ, μου έφταιγε ότι ο αγωνιστικός χώρος είχε πολύ νερό. Πάντα είχα μια δικαιολογία. Αυτό δεν ήταν καθόλου καλό για μένα.
Ο καθένας μπορεί να έχει μια άσχημη περίοδο στη ζωή του. Αλλά εμείς οι ποδοσφαιριστές είμαστε διάσημοι, έχουμε πολλά υλικά αγαθά και μερικές φορές ο κόσμος νομίζει πως δεν είμαστε άνθρωποι, δεν έχουμε συναισθήματα, δεν έχουμε προβλήματα. Το σημαντικό είναι να βρίσκεις τη σωστή ισορροπία. Τώρα την έχω βρει και είμαι πολύ χαρούμενος.
Μόνο η σύζυγός μου γνωρίζει τι πέρασα. Τώρα όλα είναι μια χαρά. Κάποια στιγμή ήμουν υπερβολικά πεσμένος ψυχολογικά. Δεν θα μπορούσα να ήμουν χειρότερα. Όταν φτάνεις στον πάτο, το μόνο που μπορείς να κάνει είναι να πας προς τα πάνω και να επιστρέψεις».
Γιαν Εμβιλά
Σε μια βαθιά εξομολόγηση προχώρησε προχώρησε πρόσφατα ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού μιλώντας για την κατάθλιψη και τα δύσκολα παιδικά του χρόνια.
«Παρότι έγινα επαγγελματίας, δεν μπορούσα να βοηθήσω οικονομικά την μητέρα και τα αδέρφια μου. Ο πατέρας μου είχε πληρεξούσιο και αν πληρωνόμουν στις 5 του μήνα, τότε μία-δύο μέρες αργότερα τραβούσε όλα τα λεφτά από τον λογαριασμό μου. Ο πατέρας μου, μου τα έπαιρνε όλα, βίωσα πολύ δύσκολες καταστάσεις μαζί του.
Έπρεπε να πηγαίνω στο ΑΤΜ στις 00:01, όταν θα έπεφτε ο μισθός μου για να μπορέσω να σηκώσω χρήματα και να βοηθήσω την μητέρα μου. Όταν πήγα στην Ρωσία έπαιρνα 500.000 ευρώ το μήνα. Μέσα σε δύο μήνες έγινα εκατομμυριούχος. Ωστόσο, έγινα ένας εκατομμυριούχος που καθόταν όλη την ημέρα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη».
Αντρές Ινιέστα
Στα δίχτυα της κατάθλιψης είχε παγιδευτεί και ο Αντρές Ινιέστα, τονίζοντας πως πέρασε μια φάση στη ζωή του, όπου δεν ένιωθε τίποτα.
«Αποφάσισα να μιλήσω για την ψυχική μου υγεία όταν δυσκολευόμουν. Ξέρω ότι είμαι δημόσια προσωπικότητα, αλλά έπρεπε να πω τα πράγματα όπως ήταν.
Ποτέ δεν σκέφτηκα να με αποκαλούν τρελό ή αδύναμο. Όταν πάλευα με την κατάθλιψη, το πιο ευχάριστο κομμάτι της ημέρας μου ήταν όταν έπαιρνα το χάπι μου και πήγα για ύπνο το βράδυ.
Χάνεις τη χαρά από τη ζωή, από τα πάντα. Αγκάλιασα τη γυναίκα μου, αλλά ένιωθα σαν να αγκαλιάζω ένα μαξιλάρι. Δεν νιώθεις τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: "Πηγαίνω ακόμα σε θεραπεία, καθώς πρέπει να είμαι σε ειρήνη με τον εαυτό μου. Μου αρέσει να ακούω επαγγελματίες να μιλούν για την ψυχική υγεία και την κατάθλιψη».
Τιερί Ανρί
Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, πρέπει να βρισκόμουν σε κατάθλιψη» παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του, ο σπουδαίος Τιερί Ανρί:
«Το ήξερα; Όχι. Έκανα κάτι γι' αυτό; Προφανώς όχι. Αλλά είχα προσαρμοστεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Έλεγα ψέματα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη να ακούσει αυτά που είχα να πω».
Κρις Κέρκλαντ
Ένα ακόμη θύμα της κατάθλιψης ήταν ο πρώην γκολκίπερ της Λίβερπουλ, Κρις Κέρκλαντ. Το πρόβλημα εντοπίστηκε στα μέσα του 2016, τότε που ο Κέρκλαντ είχε κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας. Ένα χρόνο αργότερα γνωστοποίησε το πρόβλημα και με την κατάλληλη υποστήριξε άφησε πίσω του, τους δαίμονες του.
Θανάσης Καραγκούνης
Κατάθεση ψυχής είχε κάνει πριν από μερικά χρόνια ο Θανάσης Καραγκούνης αναφερόμενος στα δικά του βιώματα (όταν έπαιζε στην ολλανδική Τσβόλε) σε περίοδο τραυματισμού. Μίλησε για κατάθλιψη, για το ενδεχόμενο απόσυρσης από το ποδόσφαιρο που πέρασε από το μυαλό του, αλλά και για τις σκέψεις να πηδήξει από το μπαλκόνι.
«Φτάσαμε στον Ιούνιο του 2015 και από το κέντρο αποκατάστασης μου είπαν τις μισές μέρες να κάνω προπονήσεις και τις άλλες μισές να κάνω στο κέντρο. Σε μια από τις τελευταίες μέρες, σε μια προπόνηση, άκουσα το ίδιο «κρακ».
Κατάλαβα αμέσως τι έπαθα. Έπαθα υποτροπή. Δεν ήθελα να βλέπω κανέναν. Δεν ήθελα να μιλάω ούτε στη μάνα μου και τον πατέρα μου. Έπεσα σε κατάθλιψη. Αποφάσισα να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Δεν είχα περάσει πιο δύσκολα στη ζωή μου.
Όλο το μήνα εξαφανίστηκα, πήγα με την οικογένειά μου κάπου να ηρεμήσω. Αλλά η γυναίκα μου και οι πολύ κοντινοί μου φίλοι, γιατί το τηλέφωνο δεν χτυπούσε από κανέναν άλλο, μου έδωσαν τη δύναμη για να συνεχίσω.
Επέλεξα εγώ τους γιατρούς αυτή τη φορά και έκανα επέμβαση με μόσχευμα από την επιγονατίδα. Μετά την επέμβαση, δεν είχα πονέσει ποτέ ξανά τόσο στη ζωή μου. Ήθελα να πηδήξω από το μπαλκόνι για να σταματήσει ο πόνος. Μπήκα στο χειρουργείο τον Αύγουστο και αποφάσισα εκείνη τη σεζόν να την αφιερώσω όλη στην αποκατάστασή μου. Κάθε μέρα έκανα 200 χιλιόμετρα για να κάνω αποκατάσταση. Πήγαν όλα καλά. Δεν το έβαλα κάτω».
Η τραγική κατάληξη των Ρόμπερτ Ένκε και Γκάρι Σπίντ
Η αμαξοστοιχία που κινούνταν με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων παρέσυρε τον απελπισμένο Γερμανό τερματοφύλακα, Ρόμπερτ Ένκε.
Η κορούλα του, Λάρα έχασε τη ζωή της σε ηλικία δύο ετών λόγω καρδιολογικών προβλημάτων, γεγονός που δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ ο Ένκε του οποίου η "τελευταία κατοικία" απέχει 200 μέτρα από το αδικοχαμένο κοριτσάκι. Η οικογένεια Ένκε σε μία προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές της, υιοθέτησε ένα κοριτσάκι, την Λέιλα. Ο γνωστός πορτιέρο, ωστόσο δεν μπορούσε να απαλλαγεί από τους προσωπικούς του δαίμονες. Ο Ένκε λίγα μέτρα μακριά από το απονενοημένο διάβημα του άφησε ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα. Στην πραγματικότητα προσπαθούσε να αποκρύψει τα προβλήματα του φοβούμενος μην χάσει την επιμέλεια της υιοθετημένης κόρης του.
Η "χαροκαμένη" σύζυγος, Τερέσα αναφέρθηκε στον Γολγοθά που βίωνε ο Ρόμπερτ.
«Πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να το παλέψουμε. Αγχωνόταν ακόμα και με την πιθανότητα, εάν διαρρεύσει ότι πάσχει από κατάθλιψη, να μας ακυρώσουν την υιοθεσία της Λέιλα! Τον διαβεβαίωνα ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Πιστέψαμε ότι με την αγάπη θα νικήσουμε. Δεν τα καταφέραμε».
Ο Ένκε για πρώτη φορά εμφάνισε συμπτώματα κατάθλιψης το 2003 όταν δεν είχε καταφέρει να βρει θέση στο βασικό σχήμα ης Μπαρτσελόνα. Ήταν η εποχή που έχασε τη θέση του και από την ενδεκάδα της εθνικής Γερμανίας λόγω λοίμωξης στο έντερο.
Η αυτοκτονία του Ουαλού ομοσπονδιακού τεχνικού
Στα 42 του χρόνια, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ουαλίας είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο γκαράζ του σπιτιού του στο Τσέστερ. Τον βρήκε η σύζυγος του, είχαν τσακωθεί μερικές ώρες νωρίτερα και αυτή είχε φύγει. Όταν επέστρεψε, τον βρήκε κρεμασμένο.
«Δεν μπορώ να θυμηθώ τα λόγια που ανταλλάξαμε εκείνο το βράδυ. Του είπα πως θα πάω μια βόλτα με το αμάξι, αλλά μου μπλόκαρε την πόρτα και μου είπε “Δεν θα πας πουθενά”! Ανέβηκα στο πάνω διάζωμα και ξάπλωσα για πέντε με δέκα λεπτά, αλλά ήθελα να καθαρίσει το μυαλό μου και να σκεφτώ και έφυγα από την πίσω πόρτα. Μόλις επέστρεψα τη βρήκα κλειδωμένη.
Τον πήρα τηλέφωνο, αλλά τίποτα. Υποχρεώθηκα να κοιμηθώ στο αμάξι μέχρι που το πρωί αντιλήφθηκα τον θάνατο του», ήταν κάποια από τα λόγια της κατάθεσης της Λουίζ Σπιντ.