Ποια είναι η αλήθεια όμως για όλα αυτά τα παιχνίδια; Ο Μπαπέ μίλησε για την «ανάγκη εύρεσης της καλύτερης δυνατής λύσης», ο Φαν Ντάικ για το «ολοένα και πιο γεμάτο πρόγραμμα», ο Μπέλινγκχαμ το χαρακτήρισε «τρελό», ο Φεντερίκο Βαλβέρδε «φοβερά δύσκολο, ειδικά για όσους είναι από τη Λατινική Αμερική». Τελικά, πώς δημιουργείται και ποιους επηρεάζει πιο πολύ το τρέχον ποδοσφαιρικό καλεντάρι;
Ας το δούμε. Τι κοινό μοιράζονται οι τέσσερις παραπάνω ποδοσφαιριστές; Ανήκουν όλοι τους στην ελίτ. Και η αλήθεια είναι πως αυτοί, οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές, είναι που αναγκάζονται να νιώσουν στο πετσί τους τη σκληρότητα του ποδοσφαιρικού προγράμματος. Σαν να μιλάμε για ένα τσουνάμι που χτυπά δυνατά μόνο ένα μικρό μέρος της ακτής.
Στη σχετική του έρευνα το Παγκόσμιο Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο (CIES) συγκέντρωσε δεδομένα από δώδεκα σεζόν (2012/13 - 2023/24), 40 πρωταθλήματα και περισσότερους από 60.000 ποδοσφαιριστές. Και όπως κατέληξε, το ποσοστό των παικτών που όντως παίζουν στα... κόκκινα είναι πραγματικά μικρό, αγγίζει μόλις το 0,3%!
Η Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPRO) έχει θέσει ως ανώτατο όριο τα 55 παιχνίδια σε μια σεζόν για έναν παίκτη. Συνολικά, μόνο το 2,1% των ποδοσφαιριστών ξεπερνούν αυτό το όριο, αφού το 0,3% αγωνίζεται σε 61+ παιχνίδια και το 1,8% σε 51-60 παιχνίδια. Πρόκειται για τους «Ρόδρι», τους «Άλβαρες», τους «Μπέλινγκχαμ» αυτού του ποδοσφαιρικού κόσμου. Τους παίκτες δηλαδή που πρωταγωνιστούν σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο και φτάνουν μέχρι το τέλος σε πολλές διοργανώσεις. Αυτοί είναι που σηκώνουν το βαρύτερο φορτίο.
Κατά τα άλλα, το μεγαλύτερο ποσοστό των παικτών (26,7%) παίζει από 26 μέχρι 30 παιχνίδια τη σεζόν. Αρκετά ψηλά και το εύρος 11-20 αγώνων (22,6%). Το 21,8% των ποδοσφαιριστών βρίσκεται στο 1-10, το 20% στο 31-40 και το υπόλοιπο 6,8% στο 41-50.
Το όλο πρόβλημα με το καλεντάρι, οι αντιδράσεις των ποδοσφαιριστών, είναι ένα ζήτημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια, τον καιρό δηλαδή που τα παιχνίδια είναι πιο πολλά από ποτέ. Ωστόσο, βάσει των στοιχείων του CIES, τα ματς του «σήμερα» δεν είναι στην πραγματικότητα πολύ περισσότερα από αυτά της σεζόν 2013/14 για παράδειγμα. Για την ακρίβεια σε αυτό το διάστημα, υπάρχει αύξηση της τάξης του 2,4% στον αριθμό παιχνιδιών που κατά μέσο όρο ένας ποδοσφαιριστής παίζει τη σεζόν. Φυσικά αυτό αφορά στον μέσο όρο, κάτι που επιβεβαιώνει πως στα αλήθεια είναι για τους λίγους και τους κορυφαίους που τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Ακόμα και με τις νέες διοργανώσεις δε, όπως το διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων ή το καινούριο Champions League, οι προβλέψεις του CIES δεν... τρομάζουν.
Ανά τετραετίες, ο μέσος όρος αριθμού παιχνιδιών για κάθε παίκτη τη σεζόν θα έχει αύξηση της τάξης του +2,08 τα επόμενα χρόνια. Από 22,37 την περίοδο 2012/13 - 2015/16, τα παιχνίδια την τετραετία 2024/25 - 2027/28 θα γίνουν 24,45. Και ταυτόχρονα η διαφορά σε σχέση με την τελευταία τετραετία (2020/21 - 2023/24) είναι απειροελάχιστη, ούτε... ημίχρονο παραπάνω (+0,36). Είναι όμως οι ίδιοι λίγοι ποδοσφαιριστές αυτοί που θα την επωμιστούν.
Και τελικά ποιος ευθύνεται για τον όγκο των παιχνιδιών; Οι ποδοσφαιριστές, ειδικά οι ελίτ, βλέπουν τις υποχρεώσεις τους να γίνονται ολοένα και περισσότερες, αλλά ποιος τους τις επιβάλλει; Είναι η FIFA, που βρίσκεται στο στόχαστρο της FIFPRO; Είναι η UEFA; Είναι οι εθνικές ομάδες;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του CIES για τις δώδεκα τελευταίες σεζόν, ο συντριπτικός αριθμός των παιχνιδιών αφορούσε παιχνίδια των εγχώριων πρωταθλημάτων, τα οποία διοργανώνει η εκάστοτε λίγκα. Από τα 22,65 ματς που κατά μέσο όρο έχουν παιχτεί κάθε σεζόν από το 2012/13 μέχρι σήμερα, τα 18,63 ήταν παιχνίδια πρωταθλήματος Ακολουθούν τα παιχνίδια των Ομοσπονδιών, τα Κύπελλα για παράδειγμα, κι έπειτα αυτά των Συνομοσπονδιών, όπως αυτά του Champions League ή του Copa Libertadores. Χαρακτηριστικά χαμηλά είναι τα νούμερα των αγώνων των εθνικών ομάδων γενικότερα, αλλά και των παιχνιδιών που έχει διοργανώσει η FIFA σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο αυτό το διάστημα.
Οπότε; Υπάρχει περίπτωση να μειωθούν τα παιχνίδια των πρωταθλημάτων, να πει η όποια Premier League και η όποια La Liga πως θα μειώσει τις ομάδες και άρα και τα ματς της; Χλωμό... Απλά σε έναν ήδη μεγάλο όγκο παιχνιδιών, προστίθενται σταδιακά περισσότερα παιχνίδια, από διαφορετικές πλευρές, που όλες θέλουν τα δικά τους έσοδα.
Στον «λαβύρινθο» του προγράμματος, είναι πραγματικά δύσκολο να φανεί έστω και αχνά μια λύση. Ειδικά από τη στιγμή που στη μεγάλη εικόνα, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει πραγματικά. Όμως αυτό το μικρό ποσοστό των κορυφαίων - και άρα πιο προβεβλημένων - ποδοσφαιριστών του πλανήτη είναι αυτό που «λούζεται» όλο το πρόβλημα και τις επιπτώσεις του. Και αυτοί, όπως θα δούμε, ξεπερνούν τα όριά τους...