ΚΟΥΜΑΣ: «Οφείλουμε να γνωρίζουμε τα όρια, το φόρτωμα και ξεφόρτωμα ευθυνών...»
Αφιερωμένη στους βραβευθέντες ήταν η ομιλία του Προέδρου της ΚΟΠ Γιώργου Κούμα στην Ετήσια Γιορτή Βραβεύσεων της Ομοσπονδίας.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Αν στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας ο Andy Carroll έμενε στη συνείδηση των Άγγλων οπαδών ως το κακό παιδί της Premier League, με τις συνεχείς παραβατικές συμπεριφορές, σήμερα 13 χρόνια μετά την επική του χρονιά στη Νιούκαστλ και τη μεταγραφή του στη Λίβερπουλ, όλο το ποδόσφαιρο είναι μαζί του.
Στα 35 του, ο Andy Carroll έχει μετακομίσει στη νοτιοδυτική Γαλλία για να σώσει την Μπορντό και επιλέγει ουσιαστικά να χάνει χρήματα για χάρη του αθλήματος που του χάρισε τα πάντα. Και έχει ξεκινήσει πηγαίνοντάς τα περίφημα.
Η Μπορντό είναι μια από τις ιστορικότερες ομάδες στη Γαλλία και ιδρύθηκε αρχικά ως γυμναστικός και σκοπευτικός σύλλογος το 1881, με το ποδοσφαιρικό τμήμα να έρχεται ως λογική συνέχεια το 1920. Οι Γιρονδίνοι του Μπορντό, όπως είναι ολόκληρο το όνομά της, προερχόμενο από το ιστορικό μνημείο στο κέντρο της πόλης, με τα χρόνια έγιναν μια παραπάνω από υπολογίσιμη δύναμη στο γαλλικό ποδόσφαιρο.
Κατέκτησαν πρωταθλήματα και είδαν μερικούς από τους καλύτερους παίκτες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας να φορούν τη φανέλα της. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο Zinedine Zidane αγωνίστηκε για 4 χρόνια στην ομάδα, ενώ στα τέλη της πρώτης δεκαετίας της νέας χιλιετίας η Μπορντό κατέκτησε τρεις εγχώριους τίτλους, με τον Yoann Gourcuff και τον Marouane Chamakh να πρωταγωνιστούν. Η ίδια ομάδα είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό στο Champions League και έφτασε ως τα προημιτελικά της διοργάνωσης.
15 χρόνια μετά οι Γιρονδίνοι βρίσκονται στην τέταρτη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου, πνιγμένοι από τα χρέη, παλεύοντας να ανακάμψουν. Με την Παρί Σεν Ζερμέν να γίνεται το μεγαθήριο που όλοι γνωρίζουμε, οι παραδοσιακές δυνάμεις του γαλλικού ποδοσφαίρου άρχισαν να υποχωρούν. Σεντ Ετιέν, Λυών και φυσικά Μπορντό. Τον Ιούλιο του 2018 η κατάσταση έμοιαζε να φτιάχνει με την General America Capital Partners (GACP), να ξοδεύει 82 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει τον σύλλογο.
Με τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα, οι φίλαθλοι της ομάδας, μια πολύ ισχυρή οπαδική βάση, άρχισε να ζητά μεταγραφές και να επικρίνει το αμερικανικό hedge fund πιστεύοντας ότι ήταν εκεί, μόνο για να βγάλει «γρήγορα χρήματα». Δημιουργήθηκε μια κόντρα ανάμεσα στους οπαδούς και τη διοίκηση, η οποία έφερνε μόνο προβλήματα στο αγωνιστικό τμήμα. Οι Αμερικανοί φάνηκε ότι δεν είχαν ιδέα για το ποδόσφαιρο στη Γαλλία, κάνοντας ακατανόητες πωλήσεις, ενώ ο Gustavo Poyet είχε μιλήσει δημόσια για ενοχλητική κατάσταση μη γνωρίζοντας τις πωλήσεις που θα έκανε η ομάδα του.
Στο μεταξύ η αμερικανική ιδιοκτησία είχε μεταφέρει την ομάδα από το παραδοσιακό Stade Chaban-Delmas στο Nouveau Stade de Bordeaux. Το μετέτρεψαν μεν σε υπερσύγχρονο, αλλά δεν ενδιαφέρθηκαν για το γεγονός ότι βρισκόταν στην άλλη άκρη της πόλης και τα προβλήματα μετακίνησης ήταν έντονα. Έτσι, οι οπαδοί τους είχαν γυρίσει για μια ακόμα φορά την πλάτη.
Όπως αποδείχθηκε τελικά, η GACP χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την επενδυτική εταιρεία King Street Capital (KCP) και την Fortress Investment Group (FIG), και έτσι διατήρησε μόνο το 14% των μετοχών, αλλά όλα τα «δικαιώματα βέτο» σε σημαντικές αποφάσεις.
Η κρίση του κορονοϊού διέλυσε τα ήδη επιβαρυμένα οικονομικά της ομάδας που μέχρι τότε τερμάτιζε στη μέση της βαθμολογίας. Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα μηδενίστηκαν, όπως επίσης και τα έσοδα των εισιτηρίων και η Μπορντό έμεινε ουσιαστικά ακέφαλη.
Με τον σύλλογο στη 12η θέση, πριν τερματιστεί η συμφωνία με τη Media Pro, καθώς δεν κατάφεραν να μαζέψουν τα απαραίτητα χρήματα μέχρι το τέλος του έτους, το fund KCP πήρε πάνω του ολόκληρη τη χρηματοδότηση. Το τμήμα μάρκετινγκ των Αμερικανών άλλαξε το ιστορικό σήμα “Girondins de Bordeaux”, στο “Bordeaux Girondins”, εξοργίζοντας κι άλλο τους οπαδούς και στη συνέχεια οι συνέταιροι τσακώθηκαν μεταξύ τους.