Σωφρόνης καλεί.... ΦΑΜΠΙΑΝΟ!
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός θέλει τον Φαμπι στην Εθνική
Ακολουθήστε μας στο Google news
Ο χαρακτηρισμός «Βασίλισσα» της Ευρώπης χαρακτηρίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης όχι μόνο εξαιτίας των αγωνιστικών της επιδόσεων, των τίτλων και της υστεροφημίας που την ακολουθεί, αλλά και εξαιτίας της εταιρικής αξίας του συλλόγου. Τη φετινή χρονιά, για πρώτη φορά ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος ξεπέρασε το 1 δις ευρώ σε λειτουργικά έσοδα, μερίδια που απολαμβάνουν μόνο μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως ναυτιλιακές, φαρμακευτικές ή κατασκευαστικές εταιρείες. Και όμως, τέτοια αστρονομικά έσοδα μπορούν να καταγραφούν και σε αθλητικό επίπεδο. Και η Ρεάλ το αποδεικνύει εμπράκτως.
Η Ρεάλ Μαδρίτης του Φλορεντίνο Πέρεθ επομένως δεσπόζει και πάλι στην πρώτη θέση (προσπέρασε την Μάντσεστερ Σίτι) μεταξύ των συλλόγων με την υψηλότερη εταιρική (επιχειρηματική αξία) με το ποσό αυτό να εκτιμάται περί τα 5.097 δις ευρώ!
Για πρώτη φορά μάλιστα, η εμπορική αξία ενός συλλόγου, έχει «καταρρίψει» το φράγμα των 5 δις. Οι Ισπανοί γίγαντες, κατέγραψαν κέρδη που αγγίζουν το 16% την περασμένη χρονιά, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 830 εκατομμύρια. Η αύξηση των κερδών έρχεται ως συνέπεια τριών παραγόντων για τους «μερένχες». Πρώτον, οι δαπάνες προσωπικού έχουν υποχωρήσει κατά 13% σε σχέση με την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Δεύτερον τα έσοδα της ομάδας έχουν αυξηθεί σε συνέχεια της ανακαίνισης του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Τρίτον, τα έσοδα πρόκειται να αυξηθούν έτι περαιτέρω εάν συνυπολογιστούν τα έσοδα που αποφέρει η συμμετοχή στον τελικό του Champions League και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.
Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται η Σίτι, με την εταιρική της αξία να αγγίζει τα 4.933 δις ευρώ. Η εκτίναξη της Σίτι προκύπτει από την κατάκτηση του Champions League τη σεζόν 2022/2023, εξέλιξη η οποία συνέδραμε σε μια αύξηση της τάξης του 21% του μεγέθους της, σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του Football Benchmark. Στα αξιοσημείωτα της μελέτης το γεγονός πως η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα καταγράφει κέρδη για τρίτη συνεχή χρονιά.
Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει σταθερά η έτερη ομάδα του Μάντσεστερ (Γιουνάιτεντ) με την εταιρική της αξία να αγγίζει τα 4,861 δις ευρώ. Παρά την μέτρια έως άσχημη αγωνιστική της επίδοση, η ομάδα του Τεν Χαγκ παραμένει αμετακίνητη στην τρίτη θέση. Μάλιστα, η Γιουνάιτεντ βρίσκεται μέσα στην πρώτη τριάδα για ένατη συνεχή χρονιά και πιο συγκεκριμένα από το 2016, όποτε και η συγκεκριμένη έρευνα διενεργείται σε ετήσια βάση. Οι λόγοι της ανάπτυξής της συνίστανται στο γεγονός πως, με την είσοδο του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ «έπεσαν» ακόμη περισσότερα χρήματα στην ομάδα, σε συνδυασμό με την επίτευξη κερδοφόρων ντιλ και εμπορικών συμφωνιών που απογειώνουν το επιχειρηματικό στάτους της ομάδας.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, οι σύλλογοι που εντοπίζονται στο top 10 με την υψηλότερη εμπορική αξία, διαθέτουν (αξία) τουλάχιστον 3 δις ευρώ, γεγονός που μαρτυρά την ανάπτυξη του αθλήματος, τα χρόνια που ακολουθούν την πανδημία του κορωνοϊού. Για να αντιληφθεί κανείς την αλλαγή που έχει συντελεστεί, αρκεί να σκεφτεί πως από το 2016, όταν και δημοσιοποιήθηκε η πρώτη αντίστοιχη έκθεση, δεν υπήρχε κλαμπ που να έχει υπερβεί αυτή την τιμή!
Σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό των ισχυρών, η Premier League επιβεβαιώνει την κυριαρχία της, έχοντας έξι συλλόγους στην πρώτη δεκάδα. Ακολουθεί η ισπανική La Liga με δύο συλλόγους, ενώ Γερμανοί και Γάλλοι έχουν από έναν εκπρόσωπο.
Είναι ενδεικτικό, πως η αξία των 32 κλαμπ με τα οποία απασχολείται η έρευνα αγγίζει τα 59,1 δις ευρώ με την αξία τους να έχει αυξηθεί κατά 124% σε σύγκριση με την πρώτη έκδοση του Football Benchmark. Σε σχέση με την περυσινή χρονιά, η αύξηση αγγίζει το 14%.
Στο μεταξύ, η Μπορούσια Ντόρμουντ εντοπίζεται στην ενδέκατη θέση, με την εταιρική της αξία να υπολογίζεται στα 1.975 δις ευρώ!