Σκωτία και Αγγλία αναμετρώνται στο Άιμπροξ, στα πλαίσια του British Home Championship. Η ξύλινη, δυτική κερκίδα του γηπέδου καταρρέει, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 26 άνθρωποι. Ήταν 5 Απριλίου του 1902 και η πρώτη τραγωδία που καταγράφηκε σε αγωνιστικό χώρο ήταν γεγονός.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Το νεόχτιστο γήπεδο, μετρούσε μόλις τρία χρόνια ζωής. Ήταν η πρώτη φορά που η έδρα της Ρέιντζερς θα φιλοξενούσε αναμετρήσεις των εθνικών ομάδων, μιας και επίσημη έδρα της εθνικής ομάδας ήταν το Ολντ Φιρμ, γήπεδο της Σέλτικ. Ένα ιδιαίτερο ντέρμπι όπως αυτό της Σκωτίας με την Αγγλία, έμοιαζε το ιδανικό ματς για την πρεμιέρα. Η προσμονή ήταν μεγάλη και πάνω από 68.000 φίλαθλοι έδωσαν το παρών.

Στη διάρκεια του αγώνα, η ξύλινη κερκίδα που βρισκόταν στη δυτική πλευρά του γηπέδου κατέρρευσε. Ως συνέπεια, εκατοντάδες άνθρωποι έπεσαν από ένα ύψος 13 μέτρων.

2_10.jpg

Το ματς διακόπηκε προσωρινά, για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στους τραυματίες. Το μέγεθος της καταστροφής δεν είχε γίνει ακόμα αντιληπτό, με συνέπεια να συνεχιστεί ο αγώνας. Έληξε μάλιστα με τη συμπλήρωση των 90 λεπτών και αργότερα πάρθηκε κοινή απόφαση από τις ομοσπονδίες των δύο χωρών, που καθιστούσε άκυρη την αναμέτρηση.

Ο απολογισμός της καταστροφής περιελάμβανε 26 νεκρούς και 587 τραυματίες. Στις επιχειρήσεις διάσωσης, τα συντρίμμια της κερκίδας χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή φορείων και  τη μεταφορά των τραυματιών.

4_6.jpg

Όπως ήταν λογικό, ακολούθησαν έρευνες για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Η Ρέιντζερς και η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Σκωτίας δεν θεωρήθηκαν υπεύθυνες για την καταστροφή. Το βάρος έπεσε στην κατασκευαστική εταιρία του γηπέδου, με το επιχείρημα της επιλογής κακής ποιότητας υλικών. Επίσης, ευθύνες αποδόθηκαν και στους υπευθύνους για τον σχεδιασμό του γηπέδου. 

Σε κάθε περίπτωση, ήταν μια ημέρα γιορτής που μέσα σε ελάχιστα λεπτά μετατράπηκε σε ημέρα πένθους. Η πρώτη από τις τρεις συνολικά τραγικές ιστορίες που έχουν λάβει χώρα στο συγκεκριμένο γήπεδο. Και φυσικά, η πρώτη καταγεγραμμένη φορά που άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ διασκέδαζαν, βλέποντας την αγαπημένη τους ομάδα.



Πάνος Κορομηλάς 

www.bnsports.gr 

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αήττητη πρωταθλήτρια η Λεβερκούζεν, όνειρα Ευρώπης για Χάιντενχαϊμ – Έσπρωξε την Μπόχουμ στα μπαράζ η επτάψυχη Ουνιόν!-ThemaSports
18/05 @ 18:38

Αήττητη πρωταθλήτρια η Λεβερκούζεν, όνειρα Ευρώπης για Χάιντενχαϊμ – Έσπρωξε την Μπόχουμ στα μπαράζ η επτάψυχη Ουνιόν!

Η Λεβερκούζεν έγραψε ιστορία κατακτώντας αήττητη το πρωτάθλημα της Bundesliga και αν πάρει και το Κύπελλο, θα στείλει και τη Χάιντενχαϊμ στην Ευρώπη – Σώθηκε η Ουνιόν, στα μπαράζ η Μπόχουμ.

ΕΠΙΣΗΜΟ: Ποδοσφαιριστής της χρονιάς ο Φόντεν!-ThemaSports
18/05 @ 19:35

ΕΠΙΣΗΜΟ: Ποδοσφαιριστής της χρονιάς ο Φόντεν!

Ο Φιλ Φόντεν ψηφίστηκε παίκτης της χρονιάς στην Premier League, ανακοίνωσε σήμερα (18/5) η κορυφαία ποδοσφαιρική Λίγκα του πλανήτη.

«Τα σκάει» για Ράμσντεϊλ! -ThemaSports
18/05 @ 19:18

«Τα σκάει» για Ράμσντεϊλ!

Αποφασισμένη να κινηθεί για τον Άαρον Ράμσντεϊλ της Άρσεναλ παρουσιάζεται η Νιούκαστλ, όπως γράφει σήμερα η βρετανική «Telegraph».

Βόμβα: Τέλος από την Μπράιτον ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι!-ThemaSports
18/05 @ 19:00

Βόμβα: Τέλος από την Μπράιτον ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι!

Βόμβα από το... πουθενά στην Premier League!

Ζητούν το... Κύπελλο από τον Άρη οι οπαδοί της Ντόρτμουντ!-ThemaSports
18/05 @ 18:29

Ζητούν το... Κύπελλο από τον Άρη οι οπαδοί της Ντόρτμουντ!

Μπορεί την τιμητική του να την έχει ο Μάρκο Ρόις στο ματς της Ντόρτμουντ με την Ντάρμσταντ, ωστόσο την εμφάνισή του στο κατάμεστο Ζίγκναλ Ιντούνα Παρκ έκανε και ο... Άρης!

Δικό της κι αυτό: Σήκωσε το 54ο πρωτάθλημα η Σέλτικ μπροστά στον κόσμο της!-ThemaSports
18/05 @ 18:07

Δικό της κι αυτό: Σήκωσε το 54ο πρωτάθλημα η Σέλτικ μπροστά στον κόσμο της!

Είχε σφραγίσει την κατάκτηση του τίτλου από την περασμένη αγωνιστική. Το μόνο που απέμενε για τη Σέλτικ ήταν ένα ματς και το πάρτι τίτλου!

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ