To μονοθέσιο Formula E GenBeta είναι αυτό που πριν από λίγους μήνες γράφτηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness σημειώνοντας την μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει καταγραφεί ποτέ σε κλειστό χώρο με 218,71 km/h.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Και ξέρεις γιατί μπορεί να το κάνει αυτό το ρεκόρ το συγκεκριμένο μονοθέσιο; Γιατί δεν έχει ρύπους οπότε και σε περίπτερο, που λέει ο λόγος να μπορούσε να κινηθεί δεν θα δημιουργούσε κανένα πρόβλημα. 

Θύμισέ μου τι κάνει ένα αυτοκίνητο Formula E

Αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Formula E, φυσικά. Πλήρως ηλεκτρικά μονοθέσια που αγωνίζονται κυρίως σε πίστες δρόμου στην πόλη. Υπάρχουν έντεκα ομάδες με δύο οδηγούς η καθεμία. Η Porsche, η Maserati, η McLaren και η Jaguar είναι μεταξύ των κατασκευαστών που υποστηρίζουν ομάδες.

Οι οδηγοί δεν πρέπει να αλλάζουν αυτοκίνητα στα μισά κάθε αγώνα;

Όχι, από το 2018, όταν εμφανίστηκαν τα αυτοκίνητα Gen2. Αυτά διέθεταν αρκετή αυτονομία μπαταρίας ώστε να καταφέρουν να ολοκληρώσουν έναν αγώνα χωρίς οι οδηγοί να χρειάζεται να σταματήσουν στα πιτ για ένα νέο, πλήρως φορτισμένο αυτοκίνητο, κάτι που ήταν ένα αρκετά άκομψο θέαμα κατά τα πρώτα χρόνια της Formula E. Η ισχύς επίσης αυξήθηκε σε περίπου 335 ίππους.

Το σημερινό αγωνιστικό μονοθέσιο της Formula E είναι το Gen3. Αυτό αποδίδει έως και 470 ίππους, μοιάζει με διασταύρωση ενός X-Wing, ενός μαχητικού αεροπλάνου και ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου και έχει τελική ταχύτητα 360 km/h. Αν και είναι αρκετά δύσκολο να πιάσεις τέτοιες ταχύτητες μέσα σε μια πόλη, όπου συνήθως γίνονται οι αγώνες της Formula E, εκτός αν είσαι πρωταγωνιστής σε ταινία του Vin Diesel.

Τι είναι λοιπόν ένα GenBeta;

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο που επιτρέπεται να σπάσει τους κανόνες με τους οποίους φτιάχνεται. Είναι μια πιθανή δοκιμαστική βάση για το πού θα πάει η Formula E στη συνέχεια. Πρώτα από όλα τέσσερις τροχοί.

Ο μπροστινός κινητήρας-γεννήτρια που συνήθως έχει μόνο καθήκοντα ανάκτησης ενέργειας επιτρέπεται να συνεισφέρει λίγη ισχύ στην προκειμένη περίπτωση, έτσι χάρη σε μια αναβαθμισμένη μπαταρία αυτό το μοναδικό μοντέλο των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ παράγει πάνω από 530 ίππους και επιταχύνει ταχύτατα χάρη σε ένα σετ μαλακά ελαστικά.

Είναι απλά ένα αυτοκίνητο επίδειξης;

Όχι, λειτουργεί. Και είναι κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ, όπως είπαμε. Ο οδηγός της Formula E, Jake Hughes, οδήγησε πρόσφατα αυτό ακριβώς το μηχάνημα στα 218,71 km/h σε μια πίστα 346 μέτρων εντός των τειχών ενός εκθεσιακού κέντρου στα Docklands του Λονδίνου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ ταχύτητας σε κλειστό χώρο.

Πόσο δύσκολο είναι να το οδηγήσεις;

Θα φτάσουμε και σε αυτό. Το πρώτο εμπόδιο είναι να κάτσεις μέσα. Είναι σαν να ανεβαίνεις σε μια μπανιέρα και να πρέπει να περάσεις μέσα από ένα μικρό χούλα χουπ για να γλιστρήσεις με τα πόδια εμπρός, μέσα σε ένα στενό ρύγχος. Δεν είναι άνετο.

Οι γοφοί μου σφηνώνουν στο κάθισμα από ανθρακονήματα πριν η πλάτη μου αγγίξει τον πάτο, και τα γόνατά μου ακουμπούν σκληρά στην κάτω πλευρά της μύτης, ενώ το τιμόνι χτυπάει στους μηρούς μου πέρα από ένα τέταρτο της στροφής του κλειδώματος.

Είναι ανακουφιστικό να συνειδητοποιώ ότι ο λόγος που δεν είμαι επιτυχημένος οδηγός αγώνων δεν οφείλεται σχεδόν καθόλου στην έλλειψη ταλέντου μου και μπορεί να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στο σχήμα του σκελετού μου.

Πώς το ενεργοποιείς;

Αυτό το κάνουν οι μηχανικοί, οι οποίοι περνούν γύρω από τις κατώτερες περιοχές μου, ενεργοποιώντας διακόπτες και συμβουλεύοντας φορητούς υπολογιστές. Το αυτοκίνητο σφυρίζει και βουίζει απειλητικά. Το τιμόνι είναι ζωντανό με ακαταλαβίστικη άλγεβρα. Τα μόνα κομμάτια για τα οποία πρέπει να ανησυχώ είναι η θερμοκρασία της μπαταρίας και ο επιλογέας ταχυτήτων.

Formula E GenBEta μονοθέσιο

Κιβώτιο ταχυτήτων;

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, τα paddles λειτουργούν όπως ο επιλογέας ταχυτήτων σε ένα αυτόματο αυτοκίνητο. Πατήστε και τα δύο κουμπιά για ουδέτερο, μετά τραβήξτε αριστερά για όπισθεν ή δεξιά για μια κανονική σχέση. Χωρίς DRS, χωρίς λειτουργίες φόρτισης. Απλά σταμάτα, ξεκίνα και οδήγα. Θεωρητικά.

Όπως όλα τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, το GenBeta δεν θέλει να πηγαίνει αργά. Καθώς στήνουμε τις κάμερες, το καημένο το "σκυλάκι" κρυώνει. Ο Γάλλος χειριστής του δείχνει μια ένδειξη στο τιμόνι: 37,5 βαθμοί και πέφτει. Θερμοκρασία μπαταρίας. Λίγο περισσότερο κρύο και το αυτοκίνητο θα χάσει την απόδοσή του και θα κλείσει. Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσω λίγη θερμότητα. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό; Μερικοί γρήγοροι γύροι.

Formula E GenBEta μονοθέσιο

Τι μπορεί να πάει στραβά;

Το γεγονός ότι έκανα μισό τετ-α-κε στον πρώτο μου γύρο δεν σοκάρει κανέναν. Το γεγονός ότι κατάφερα να στρίψω έξι στροφές πριν το "χάσω" είναι έκπληξη για μένα. Τι μάθαμε; Το τιμόνι χωρίς υποβοήθηση είναι βαρύ και απλά δεν μπορώ να το πιέσω πολύ πριν οι κεραυνοί μου κοστίσουν μια κορυφή. Τα φρένα είναι εκπληκτικά παρόλο που υπάρχουν μικροί δίσκοι και η διαδρομή του γκαζιού είναι πράγματι πολύ μεγάλη.

Formula E GenBEta μονοθέσιο

Αυτή ήταν η ήττα μου. Ξέχασα εκείνο το κομμάτι στην ενημέρωση όπου με προειδοποίησαν για το πώς είναι βαθμονομημένο. Όσο πιο πολύ πατάς το δεξί πεντάλ, τόσο περισσότερο το πίσω μοτέρ αναλαμβάνει από το μπροστινό, καθώς το αυτοκίνητο υποθέτει ότι έχεις αρκετή θερμοκρασία ελαστικών και εμπιστοσύνη. Εγώ δεν είχα τίποτα από τα δύο, οπότε έκανε κύκλους και έριξε μια από τις ειδικά κατασκευασμένες 3D-τυπωμένες πλάκες στο χαλίκι.

 

Πηγή: topgeargreece.gr
 

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ