Γιάννης Ιωάννου

Έτοιμη να γράψει ιστορία απ΄ την... ανάποδη είναι η Εθνική Κύπρου των ανδρών, η οποία μετά και τη συντριβή από τη Γεωργία με 4-0, έκανε το... 7/7 (ήττες) στον Α΄ όμιλο της προκριματικής φάσης για το EURO 2024 και είναι... μία ανάσα από το να «επιστρέψει» 32 χρόνια πίσω, στο μακρινό 1991.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Τότε, τερμάτισε τελευταία με μηδέν βαθμούς στον όμιλο της για τα προκριματικά του EURO 1992 και πιστέψαμε ότι δεν θα ξαναζούσαμε ανάλογο σκηνικό...

Βέβαια, η Εθνική μας ομάδα θα έχει μία ακόμα ευκαιρία για να κάνει... σεφτέ, αφού στις 16/11 θα υποδεχθεί την Ισπανία που έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση της στην τελική φάση του EURO, αλλά ποιος πραγματικά πιστεύει ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, έτσι όπως παρουσιάστηκε σε αυτά τα προκριματικά, μπορεί έστω να είναι ανταγωνιστικό κόντρα στους «Φούριας Ρόχας»;

Ακόμα κι αν - υποθετικά μιλώντας - αδιαφορήσουν για την κατάκτηση της 1ης θέσης οι Ισπανοί και κατέβουν με τους... αναπληρωματικούς;

Άρα, είναι σχεδόν σίγουρο το σενάριο πως η Εθνική Κύπρου θα τερματίσει χωρίς βαθμούς (σ.σ. την τελευταία θέση την έχουμε ήδη καπαρωμένη) και μάλιστα με συντελεστή τερμάτων, όμοιο με το... Σαν Μαρίνο!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Μία ανάσα από το να αναδειχθούμε ως η... ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ Εθνική ομάδα και των δέκα ομίλων!

Γι΄ αυτό λοιπόν κι εμείς στο ThemaSports.com, μπήκαμε στον πειρασμό να κάνουμε μία έρευνα, για να δούμε/θυμηθούμε διάφορα γεγονότα (αθλητικά και μη) που συνέβησαν στον κόσμο 32 χρόνια πριν, το 1991, την τελευταία φορά που η Κύπρος τερμάτιζε τελευταία σε όμιλο προκριματικής φάσης με ΜΗΔΕΝ βαθμούς!

Καλή ανάγνωση!

- 11/05/1991: Πρωταθλητής Κύπρου αναδείχθηκε ο Απόλλωνας, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

- Το σύστημα βαθμολογίας ήταν ακόμα το 2-1-0 (δύο βαθμούς η νίκη, ένα η ισοπαλία).

- Στην Α΄ κατηγορία αγωνίζονταν οι Πεζοπορικός, ΕΠΑ και ΑΠΟΠ, οι οποίοι μετά από κάποια χρόνια διαλύθηκαν.

- 09/06/1991: Η Ομόνοια κατέκτησε το κύπελλο, νικώντας 1-0 τον Ολυμπιακό στον τελικό που διεξήχθη στο Μακάρειο.

- Πρωταθλητής Ελλάδας στο ποδόσφαιρο ήταν ο Παναθηναϊκός, ο οποίος κατέκτησε το 16ο πρωτάθλημα στην ιστορία του, με τους τους Σαραβάκο και Βαζέχα να πετυχαίνουν μαζί... 42 γκολ!

- Το 1991, το «τριφύλλι» έγινε η πρώτη Ελλαδική ομάδα που συμμετείχε στους ομίλους του νεοσύστατου τότε Τσάμπιονς Λιγκ (σεζόν 1991-1992).

- 02/10/1991: Ο Αθηναϊκός απόκλείεται στο «Όλντ Τράφορντ» από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μετά... κόπων και βασάνων στην παράταση, στον Α΄ γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, έχοντας μεγάλο πρωταγωνιστή στον Νίκο Σαργκάνη! Το πρώτο ματς που έγινε στη Λεωφόρο έληξε 0-0, ενώ χωρίς σκορ τελείωσε και η ρεβάνς, με τους «κόκκινους διαβόλους» να κερδίζουν στην παράταση με 2-0!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Νίκος Σαργκάνης θυμάται πώς οι «Λόρδοι» του Βύρωνα στο Ολντ Τράφορντ έφτασαν στα άκρα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Τους κοιτάξαμε στα μάτια αλλά…»

- 11/03/1991: Ξεκίνησε στο Ειδικό Δικαστήριο, η πολύκροτη δίκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά (η οποία αποκλήθηκε η Δίκη του Αιώνα) και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 1992... Ήταν η μόνη δίκη που παιζόταν για μήνες ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση! Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, καθώς και μια σειρά υπουργών...

- 1η Ιουνίου 1991: Ο Γιώργος Κοσκωτάς εκδίδεται από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και οδηγείται στις φυλακές του Κορυδαλλού.

26/05/1991: Ο Ερυθρός Αστέρας κερδίζει τη Μαρσέιγ 5-3 στα πέναλτι (0-0 η κανονική διάρκεια και η παράταση) και γίνεται η πρώτη και τελευταία μέχρι σήμερα Γιουγκοσλαβική ομάδα που στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης!

- Στις 19 Μαΐου 1991 η Σαμπντόρια πανηγύριζε την κατάκτηση του πρώτου και μοναδικού μέχρι σήμερα πρωταθλήματος της ιστορίας της! Μία... ΡΟΖ ιστορία όμως, πήγε να στοιχίσει στην ιταλική ομάδα το μυθικό πρωτάθλημα της!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ...

Ακόμη...

- Πρωταθλήτρια Αγγλίας αναδείχθηκε η Άρσεναλ για 10η φορά στην ιστορία της.

- Πρωταθλήτρια Γαλλίας αναδείχθηκε η Μαρσέιγ για 3η συνεχόμενη χρονιά και 8η στην ιστορία της.

- Η Μπαρτσελόνα κατακτά το 11ο πρωτάθλημα στην ιστορία της, βάζοντας τέλος στην κυριαρχία της Ρεάλ Μαδρίτης για μια πενταετία (σ.σ. από τη σεζόν 1985-86 μέχρι και την περίοδο 1989-1990).

- Πρωταθλητής Ελλάδας στο μπάσκετ ήταν ο Αρης Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατέκτησε το 10ο του πρωτάθλημα και τελευταίο μέχρι σήμερα! Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στην... 7η θέση και ο Ολυμπιακός στην 8η!

 

Στις 20/05/1991, o πρώην προπονητής του Άρη Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ιωαννίδης, λέει το «ναι» στον Σωκράτη Κόκκαλη και υπογράφει στον Ολυμπιακό έπειτα από απουσία ενός έτους από τους πάγκους.

- Στις 26/03/1991, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε στο «Πατινουάρ ντε Βερνέ» της Γενεύης το Κύπελλο Κυπελλούχων, επικρατώντας στον τελικό της Ρεάλ Σαραγόσα με 76-72. Ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος του Δικεφάλου του Βορρά!

- Το Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης καλαθοσφαίρισης ανδρών (σήμερα Ευρωλίγκα ανδρών) της περιόδου 1990-91 ήταν η τελευταία διοργάνωση που η ημιτελική της φάση διεξήχθη σε έναν όμιλο οκτώ ομάδων (14 αγωνιστικών).

Το τρόπαιο κατέκτησε για 3η σερί χρονιά η Ποπ ΄84 (πρώην Γιουγκοπλάστικα) των Σάβιτς και Τόνι Κούκοτς, νικώντας στον τελικό την πανίσχυρη Μπαρτσελόνα του πρώην προπονητή της, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς με 70-65.

- Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Γιώργος Βασιλείου.

- Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

- Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος.

Ας δούμε και άλλα γεγονότα, εκτός αθλητικών, που γράφτηκαν στα βιβλία της ιστορίας το 1991... (Πηγή: google - wikipedia.org)

- 1 Ιανουαρίου: Η Τσεχοσλοβακία γίνεται η δεύτερη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης που εγκαταλείπει τη σχεδιασμένη οικονομία.

- 3 Ιανουαρίου: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας στην Αθήνα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δαπάνες για τους Αλβανούς πρόσφυγες.

- 3 Ιανουαρίου: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει ομόφωνα την πρόσφατη βία του Ισραήλ στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας και ιδιαίτερα, τις ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας κατά των Παλαιστινίων.

- 9 Ιανουαρίου: Αντιπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ιράκ συναντώνται στη διάσκεψη ειρήνης της Γενεύης για να προσπαθήσουν να βρούνε μία ειρηνική επίλυση της ιρακινής εισβολής στο Κουβέιτ.

- 17 Ιανουαρίου: Πόλεμος του Κόλπου: αρχίζει από νωρίς το πρωί η επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου. Το Ιράκ εκτοξεύει οκτώ πυραύλους Σκουντ εναντίον του Ισραήλ σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να προκαλέσει ισραηλινά αντίποινα.

- 15 Φεβρουαρίου: Οι ηγέτες της Τσεχοσλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας υπογράφουν τη συμφωνία Βίσεγκραντ, εγκαθιδρύοντας συνεργασία για να προχωρήσουν σε συστήματα ελεύθερης αγοράς.

- 11 Μαρτίου: Ξεκινά τη λειτουργία του το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο του BBC, BBC World News

- 17 Μαρτίου: Οι ψηφοφόροι στις 9 από τις 15 δημοκρατίες (συμπεριλαμβανομένης της Αμπχαζίας στη Γεωργία) προσέρχονται στις κάλπες για το δημοψήφισμα του 1991 στη Σοβιετική Ένωση. Το αποτέλεσμα ήταν 77.95% υπέρ της διατήρησης της Σοβιετικής Ένωσης, αν και μετά από 9 μήνες η χώρα διαλύθηκε.

- 20 Μαρτίου: Επίσημη έναρξη λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

- 9 Απριλίου: 36 Έλληνες τουρίστες σκοτώνονται στην Κωνσταντινούπολη, καθώς σημειώνεται φωτιά στο τουριστικό λεωφορείο που τους μεταφέρει. Η φωτιά, κατά την Τουρκική κυβέρνηση, οφείλεται σε γκαζάκι το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή φαγητού, ενώ κατά αυτόπτες μάρτυρες σε ενέργεια ατόμου που σκοπίμως έβαλε την φωτιά, χρησιμοποιώντας εύφλεκτο υλικό.

- 11 Απριλίου: Ο Μένιος Κουτσόγωργας εξετάζει τον μάρτυρα της δίκης για το σκάνδαλο Κοσκωτά, Στάθη Παπαγεωργίου. Η φράση «Κύριε πρόεδρε, δεν δύναμαι να συνεχίσω» ίσα που βγαίνει από τα χείλη του, λίγο πριν σωριαστεί στην καρέκλα του. Το περιστατικό καταγράφεται από την τηλεόραση. Εισάγεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώνεται ότι έχει υποστεί βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια εβδομάδα αργότερα πεθαίνει...

- 16 Μαΐου: Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου απευθύνεται στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι η πρώτη Βρετανή μονάρχης που απευθύνεται στο αμερικανικό Κογκρέσο.

- 19 Μαΐου: Οι Κροάτες ψηφίζουν υπέρ της ανεξαρτησίας σε δημοψήφισμα.

- 1 Ιουλίου: Διαλύεται το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, η αμυντική συμμαχία του πρώην Ανατολικού Μπλοκ.

- 3 Αυγούστου: Πραξικόπημα στην ΕΣΣΔ της λεγόμενης «συντηρητικής» πτέρυγας του ΚΚΣΕ, με επικεφαλής τους Γκενάντι Γιανάεφ, Βλαντιμίρ Κριουτσκόφ (KGB) και Γιεγκόρ Λιγκατσόφ εναντίον της πλειοψηφίας της ηγεσίας του ΚΚΣΕ και του Γκορμπατσόφ.

- 6 Αυγούστου: Ο Τιμ Μπέρνερς Λι κυκλοφορεί αρχεία που περιγράφουν την ιδέα του για τον Παγκόσμιο Ιστό. Το WWW κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως δημοσίως διαθέσιμη υπηρεσία στο διαδίκτυο.

- 21 Αυγούστου: Αποτυγχάνει πραξικόπημα κατά του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.

- 24 Αυγούστου: Η Ουκρανία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ε.Σ.Σ.Δ.

- 28 Αυγούστου: «Φεύγει» από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο Αλέκος Σακελλάριος, Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης. Εξαιρετικά δημοφιλής και παραγωγικός, υπήρξε από τους σημαντικότερους ανανεωτές της μεταπολεμικής νεοελληνικής κωμωδίας και από τους σημαντικότερους στιχουργούς του ελαφρού ελληνικού τραγουδιού.



- 6 Σεπτεμβρίου: Η Σοβιετική Ένωση αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των Βαλτικών κρατών: της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.

- 6 Σεπτεμβρίου: Το Λένινγκραντ και το Στάλινγκραντ μετονομάζονται σε Αγία Πετρούπολη και Βόλγκογκραντ.

- 8 Οκτωβρίου: Η Κροατία και η Σλοβενία ψηφίζουν τη διακοπή των συνταγματικών τους σχέσεων με τη Γιουγκοσλαβία.

- 8 Δεκεμβρίου: Υπογράφονται οι συμφωνίες Μπελαβέζα από τους ηγέτες της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ιδρύοντας την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών και διαλύοντας την ΕΣΣΔ. Η ΕΣΣΔ θα διαλυθεί από το Ανώτατο Σοβιέτ 18 μέρες αργότερα.

- 25 Δεκεμβρίου: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ παραιτείται από πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης (η ίδια η Σοβιετική Ένωση διαλύεται την επόμενη ημέρα).

- 31 Δεκεμβρίου: Υποστολή της Κόκκινης Σημαίας από το Κρεμλίνο και ανέβασμα της τρίχρωμης σημαίας της Ρωσίας. Την μέρα εκείνη η ΕΣΣΔ έπαψε και τυπικά να υπάρχει, μετά από 69 συναπτά έτη.

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ