Σ’ όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας, χρησιμοποιείται στο έπακρο η Τεχνολογία . Μου δίδεται η εντύπωση ότι όλος ο κόσμος έγινε ηλεκτρονικός , ψυχρός, αγέλαστος, μοναξιασμένος, λυπημένος. Γράφει ο Ανδρέας Μουσκάλλης.

Ακολουθήστε μας στο Google news

 

Σ’ αυτή την Τεχνολογική έκρηξη θα ήταν αδύνατο το ποδόσφαιρο να μείνει έξω από αυτή την μεγάλη  εξέλιξη.

Παρακολουθώ τις εξελίξεις γύρω από την Τεχνολογία στο Ποδόσφαιρο και τις διάφορες παραμέτρους της.

Σε κάθε ποδοσφαιρική εποχή ένα είδος τεχνολογικής προσέγγισης υπήρχε, ανάλογα φυσικά με την κάθε χώρα και  την ανάπτυξη της. Σε πλείστα τόσα Σεμινάρια στο εξωτερικό που λαμβάναμε μέρος , παρακολουθούσαμε την εξέλιξη των τεχνολογικών βοηθημάτων . Φυσικά τώρα η έκρηξη της Τεχνολογίας, ακόμα θα προστεθεί και η τεχνητή νοημοσύνη, πλημμύρισε όλο το φάσμα των ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων και όχι μόνο.

Κυρίαρχη όμως φιλοσοφία , πρακτική και σχεδιασμός όλων των Ποδοσφαιρικών Θεωρειών είναι η φυσική προπόνηση , εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών  και η καλή ψυχολογική και πνευματική προετοιμασία.

Η εποχή αυτή ανέδειξε τεράστιους ποδοσφαιριστές , με τεράστιες  ικανότητες και δεξιότητες και φανταστικές, ποδοσφαιρικές ομάδες όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλο τον κόσμο. Τολμώ να ισχυρισθώ ότι αυτές οι ομάδες με αυτό το μοντέλλο προπονήσεων και πληροφοριών , παρουσίασαν το τέλειο ποδόσφαιρο. Επίσης ποδοσφαιριστές  Παγκοσμίου Κλάσεως κόσμησαν τα γήπεδα. Παλαιότερα ποδοσφαιρικά συστήματα και σχεδιασμοί , αντιγράφονται  στην σύγχρονη ποδοσφαιρική εποχή.

Ασφαλώς και οι εποχές διαφοροποιούνται και εξελίσσονται και το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο, ελκύει την προσοχή και το ενδιαφέρον των επαγγελματιών της  Τεχνολογίας και των συναφών δραστηριοτήτων για να βοηθήσουν στην περεταίρω ανάπτυξη του. Είναι γεγονός κυρίως τα τελευταία δέκα  χρόνια, η μαζική είσοδος της Τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο είναι καταλυτική και αξιοπρόσεκτη.

Μέσα από την Τεχνολογία διακινούνται πολλές πληροφορίες με αμεσότητα και γρήγορα στατιστικά στοιχεία, ιστορικές αναλύσεις και  δεδομένα , συγκριτικά στοιχεία, τακτικές, τεχνικές αναλύσεις, ατομικά χαρακτηριστικά των προπονητών και ποδοσφαιριστών, καθώς και άλλες πολύ χρήσιμες πληροφορίες και καταγραφές. Οπωσδήποτε η τεχνολογία είναι ένα σημαντικό βοηθητικό εργαλείο, στην  εκπαίδευση, ανάπτυξη των ποδοσφαιριστών και  του ποδοσφαίρου γενικότερα. Γνωρίζοντας πόσο πολύ μπήκε η τεχνολογία στην ζωή της σύγχρονης κοινωνίας, νοιώθω ότι πολλές φορές  μας παρασέρνει η ελκυστικότητα των διαφόρων τεχνολογικών μέσων. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, οι νέοι επαγγελματίες έγιναν πειθήνιοι εραστές των νέων τεχνολογικών μέσων, χωρίς όρια.

Κατά την άποψη μου, η πιο σημαντική παράμετρος για την πρόοδο και ανάπτυξη του Ποδοσφαίρου είναι η καλή ποιοτική, συνεχής ψυχολογική και πνευματική προετοιμασία των ποδοσφαιριστών, και η ενδεδειγμένη, προσεγμένη , ποιοτικά σχεδιασμένη εκπαίδευση  και προπόνηση των ποδοσφαιριστών και φυσικά των ποδοσφαιρικών ομάδων.

Σ’ αυτές τις προπονήσεις πρέπει να είναι διάχυτο το στοιχείο της ψυχολογικής ανάτασης , σ΄όλο το φάσμα των προπονητικών συναντήσεων.

Πειθαρχία και ακρίβεια, επιμονή και υπομονή, πρέπει να κυριαρχούν στις προπονήσεις και στις διάφορες ασκήσεις. Οι προπονήσεις είναι ψυχολογικά εργαστήρια, μάθησης , εκπαίδευσης και του σώματος και της ψυχής και του πνεύματος. Σ’ αυτό το μοναδικό κομμάτι του ποδοσφαίρου , συνυπάρχουν το σώμα, η ψυχή και το πνεύμα. Ο προπονητής και το επιτελείο του, έχουν την υποχρέωση να συνδέσουν αρμονικά αυτά τα στοιχεία, για να δημιουργήσουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η προετοιμασία, η προπόνηση των ποδοσφαιριστών είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου, η ζωντανή και ζωτική επικοινωνία και επαφή η ένωση όλων των εμπλεκομένων προπονητών , ποδοσφαιριστών , βοηθητικού προσωπικού.

Η απλή επαφή, η αύρα του γηπέδου είναι αναντικατάστατο συστατικό της επιτυχίας μιας ποδοσφαιρικής ομάδας . Επαναλαμβάνω την άποψη μου, ότι η σύγχρονη τεχνολογία είναι βοηθητικό εργαλείο στο ποδόσφαιρο και όχι ο πρωταγωνιστής και η  υπερβολή στην αξιολόγηση της , δεν βοηθά  τους επαγγελματίες.

Η τεχνολογία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον άνθρωπο . Ο άνθρωπος είναι  πιο έξυπνος και πιο σοφός από τα μηχανήματα. Η τεχνολογία είναι βοηθητική των ικανοτήτων, των γνώσεων , της εμπειρίας και των δεξιοτήτων του ανθρώπου.

Το Ποδόσφαιρο είναι μια άκρως ανθρωποκεντρική δραστηριότητα. Όπως σ’ όλους τους τομείς της κοινωνικής, πνευματικής , οικονομικής πολιτιστικής δραστηριότητας για να δημιουργήσεις ψηλού επιπέδου έργο και μεγάλα αποτελέσματα χρειάζεται ψυχολογική διάθεση και ευφορία. Στο Ποδόσφαιρο ειδικά η θετική ψυχολογία αποτελεί τεράστιο μέρος μιας σειράς παραγόντων και αρετών σε μια ομάδα. Κατά την άποψη μου το στοιχείο αυτό όπως συχνά επαναλαμβάνω είναι το κυρίαρχο. Οι πιέσεις που εξασκούνται και εσωτερικά και εξωτερικά , στους προπονητές και ποδοσφαιριστές είναι τεράστιες γι΄αυτό όλοι πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι να αντέχουν ακόμα και  τους δικούς τους κραδασμούς. Οι επαγγελματίες του χώρου θεωρώ ότι συμφωνούν απόλυτα με τις απόψεις μου.

Η ψυχολογική , πνευματική προετοιμασία των ποδοσφαιριστών, τους απομακρύνει από ψυχικά αδιέξοδα , προβληματισμούς , φοβίες ,δειλίες, αναστολές και τους οδηγεί σε θετικές σκέψεις,  χαρούμενες συντροφιές ,  στην ομαδικότητα και ευφορία. Τους ενώνει ψυχικά με τους συμποδοσφαιριστές τους, εμπνέονται  από τον προπονητή τους, νοιώθουν ασφάλεια και ψυχική ευημερία.

Χωρίς καλή θετική, ευφάνταστη και όχι προσωρινή και επιπόλαια ψυχολογική προετοιμασία κανένας άνθρωπος, κανένα επαγγελματίας δεν μπορεί να επιβιώσει και να κατακτήσει την ζωή και τα ονείρατα του.

Μια ποδοσφαιρική ομάδα, με καλογυμνασμένους ποδοσφαιριστές σωματικά, ψυχολογικά, πνευματικά είναι ικανή να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο, ανεξάρτητα του προϋπολογισμού της.

Η ψυχολογία είναι η πιο φθηνή ενέργεια. Χρειάζεται όμως υπομονή , επιμονή , φαντασία και ανθρωποκεντρικό πνεύμα και ιδεολογία. Η ψυχολογία δεν είναι στοιχείο επιπόλαιο, προσωρινό  και ευκαιριακό. Η ψυχολογία είναι έργο καθημερινό διαρκές και χρειάζεται  ιώβειο υπομονή και ικανότητές.

Ένα στοιχείo  που ήθελα να αναφερθώ, ιδιαίτερα στους νέους προπονητές, είναι ότι σε ένα καλό προπονητή ποτέ δεν λείπει η διάθεση, η ζωντάνια , η καλή ψυχολογία , η ηρεμία, η σοβαρότητα, η αυτοπεποίθηση , η αποφασιστικότητα και η καθημερινή μελέτη όχι μόνο γύρω από το Ποδόσφαιρο, αλλά και βιβλία γενικού ενδιαφέροντος και κυρίως λογοτεχνικά.

Η ψυχολογική προετοιμασία μιας ομάδας αρχίζει και τελειώνει στον προπονητή και το επιτελείο του. Ο προπονητής πρέπει να προετοιμάζετε πολύ καλά για την Παιδαγωγική Ψυχολογική προετοιμασία των ποδοσφαιριστών του. Ποτέ δεν πηγαίνει στο γήπεδο απροετοίμαστος , έστω και αν πηγαίνει στο γήπεδο για περίπατο.

Ο προπονητής με ισχυρή προσωπικότητα, διατηρεί πάντοτε ισχυρή ψυχολογία. Οι ποδοσφαιριστές καθημερινά κρίνουν  τον προπονητή τους. Ψηλαφούν τους ηγέτες τους. Γι΄ αυτό οι προπονητές οφείλουν πάντοτε να είναι αγέρωχοι, δυναμικοί, πανίσχυροι, με ψηλό ηθικό και δυνατό χαρακτήρα. Οι ποδοσφαιριστές κάθε μέρα, όχι μόνο στο παιγνίδι, χρειάζονται έμπνευση, καθοδήγηση, εκπαίδευση. Η αμφίδρομη εμπιστοσύνη είναι καταλυτικό στοιχείο στο  ποδόσφαιρο.

Μπορώ να καταγράψω και παραθέσω και παραδείγματα από την πολύχρονη παρουσία μου στο ποδόσφαιρο και την προπονητική και ότι τα μεγάλα επιτεύγματα έρχονται με σκληρή μεθοδική δουλειά, καλή ποιοτική οργάνωση και καλή αγωνιστική προετοιμασία και ψυχολογική και πνευματική  προετοιμασία και αναζωογόνηση.

Στην κάθε ποδοσφαιρική ομάδα , η καλή ποιοτική και πειθαρχημένη οργάνωση, μεγιστοποιεί τις ατομικές ικανότητες και δεξιότητες των ποδοσφαιριστών και ελαχιστοποιεί τις αδυναμίες τους και ασφαλώς κάθε ποδοσφαιρικής ομάδας και συμπληρώνει το ομαδικό πνεύμα και το οδηγεί στις επιτυχίες. Δύσκολη, πραγματικά δύσκολη αποστολή.

Όλα αυτά όμως σηματοδοτούν ένα καλό προπονητή , με διαρκείς και μεγάλες επιτυχίες. Το Ποδόσφαιρο  δεν είναι θεωρία. Το Ποδόσφαιρο είναι πράξεις.

Τελειώνοντας την παρέμβαση μου αυτή επαναλαμβάνω, ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον άνθρωπο και τις δυνατότητες του. Η Τεχνολογία είναι βοηθητική για τις ικανότητες, τις γνώσεις , τις εμπειρίες και των δεξιοτήτων του ανθρώπου.

 

Ανδρέας Μουσκάλλης

Προπονητής Ποδοσφαίρου

 

 

 

 

6 Σεπτεμβρίου 2023

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζεται το... «τρέξιμο» για να βρεθούν λύσεις στα «φλέγοντα» θέματα-ThemaSports
18/05 @ 10:38

Συνεχίζεται το... «τρέξιμο» για να βρεθούν λύσεις στα «φλέγοντα» θέματα

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των ανθρώπων της Ανόρθωσης για να βρεθεί λύση στο διοικητικό αδιέξοδο, αλλά και για να περάσουν χωρίς συνέπειες τον σκόπελο των οικονομικών κριτηρίων που αποτελεί τεράστιο βραχνά για την ομάδα της Αμμοχώστου.

Έστειλε ευχές σε Σαλαμιναίο ο Τσίκο! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)-ThemaSports
17/05 @ 20:41

Έστειλε ευχές σε Σαλαμιναίο ο Τσίκο! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)

Ανάρτηση από τον Τσίκο Μπάνζα, με την οποία εύχεται χρόνια πολλά στον Έντσον Σίλβα.

Φιλικό με Ανόρθωση και εισφορά 1000 ευρώ!   -ThemaSports
17/05 @ 18:12

Φιλικό με Ανόρθωση και εισφορά 1000 ευρώ!

Οι παλαμαίχοι παίκτες του ΘΟΪ Αυγόρου πρόσφεραν το ποσό των 1000 ευρώ για οικονομική ενίσχυση της Ανόρθωσης.

Εξοφλήθηκε το «ΠΑΠ»: «Ευχαριστούμε τον μεγάλο κόσμο της Ανόρθωσης»-ThemaSports
17/05 @ 14:52

Εξοφλήθηκε το «ΠΑΠ»: «Ευχαριστούμε τον μεγάλο κόσμο της Ανόρθωσης»

Ανακοίνωση από το ΔΣ του συλλόγου της Ανόρθωσης για την εξόφληση του ποσού της κτηματικής για το «Αντώνης Παπαδόπουλος».

Υπάρχει ελπίδα; -ThemaSports
17/05 @ 13:23

Υπάρχει ελπίδα;

Η αισιοδοξία της περασμένης εβδομάδας, έχει δώσει την θέση της στην αβεβαιότητα για το μέλλον της Ανόρθωσης.

ΜΑΧΗΤΕΣ: «Τελικό ποσό €1,075,000 - Η πιο Ιστορική και η μεγαλύτερη νίκη στα 30 Χρόνια μας»-ThemaSports
17/05 @ 13:00

ΜΑΧΗΤΕΣ: «Τελικό ποσό €1,075,000 - Η πιο Ιστορική και η μεγαλύτερη νίκη στα 30 Χρόνια μας»

Οι Μαχητές ενημερώνουν για την εξόφληση του χρέους μετά την πρωτοβουλία τους που απευθύνθηκε προς τον κόσμο της Ανόρθωσης μόλις πριν 25 μέρες, στις 22/04/2024 για να λυθεί ένα ζήτημα 20 χρόνων.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ