Themasports

Η διαδρομή της υποψήφιας αντίπαλου του Παναθηναϊκού από τον τελικό του Europa League, ως τον... «θάνατο» και την «ανάσταση», έγινε με ασύλληπτη ταχύτητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Πόσο απέχει το ζενίθ από το ναδίρ; Πόσο απέχει η κορύφωση από τον αφανισμό; Πόσο απέχει ο τελικός μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης από την χρεοκοπία, τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και την διάλυση;

Αν μιλάμε για την περίπτωση της Ντνίπρο ή το μικρό της παιδάκι που λέγεται Ντνίπρο-1 η απόσταση δεν είναι παρά μερικοί μήνες.

Τον Μάιο του 2015 η ουκρανική ομάδα ζει το όνειρο. Παρότι έχει ήδη εξοριστεί από τις πρώτες ρωσο-ουκρανικές διενέξεις του 2014 καταφέρνει να φτάσει ως τον τελικό του Europa League, έχοντας αποκλείσει στην πορεία της ως εκεί και τον Ολυμπιακό.

Για κακή της τύχη, όμως, εκεί περιμένει η master της διοργάνωσης, που λέγεται Σεβίλλη. Ο Κάλινιτς δίνει από νωρίς προβάδισμα σε εκείνη την παρέα που έχει μέσα τον Λέο Μάτος και τον Γεβγέν Σάχοφ, ωστόσο ο Κάρλος Μπάκα με δύο τέρματα στέλνει το τρόπαιο στην Ανδαλουσία (3-2).

Η επιστροφή γίνεται σε ένα κλίμα μουδιάσματος. Υπάρχουν φήμες ότι ο ολιγάρχης Ιχόρ Κολομόισκι θα αποσύρει την οικονομική του ενίσχυση στη ομάδα. Σε δηλώσεις του είναι καθησυχαστικός, αλλά δίνει το μοτίβο για την επόμενη ημέρα: «πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ντνίπρο δεν μπορεί να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Δεν μπορούμε να ξοδεύουμε τόσα λεφτά, δίχως να υπάρχει ανταπόκριση».

Η πορεία προς τον αφανισμό

Το ρόστερ αρχίζει να αποδομείται από τους καλύτερους παίκτες του συλλόγου, όμως και πάλι ακολουθεί μία αξιοπρεπής σεζόν και η 3η θέση στο εγχώριο πρωτάθλημα. Μόνο που ο πέλεκυς της ΟΥΕΦΑ δεν αργεί να πέσει και είναι εκκωφαντικός: τριετής τιμωρία από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω συνεχών παραβιάσεων του Financial Fair Play.

Το καλοκαίρι του 2016 η Ντνίπρο πάει σε ένα αμιγώς ουκρανικό μοντέλο λιτότητας, όμως οι ποινές σκάνε από παντού. Η FIFA την τιμωρεί με ποινή αφαίρεσης 6 βαθμών για απλήρωτες οφειλές 1,3 εκατομμυρίου ευρώ προς τον βοηθό του Χουάντε Ράμος, τον Χινές Καρβαχάλ. Μερικούς μήνες αργότερα, έρχεται ακόμα μία ποινή αφαίρεσης 9 βαθμών.

Η Ντνίπρο τερματίζει στην 11η θέση μέσα στο γήπεδο, όμως με τις αφαιρέσεις βαθμών υποβιβάζεται. Μόνο που έχει και χειρότερο.

Με διαταγή της FIFA δεν υποβιβάζεται στην δεύτερη κατηγορία, αλλά στην τρίτη! Με πολλούς παίκτες από τις ακαδημίες διεκδικεί την άνοδο, αλλά μία νέα ποινή αφαίρεσης 18 βαθμών για νέες απλήρωτες οφειλές, την αφήνει καθηλωμένη στην τρίτη κατηγορία.

Επανίδρυση και... «ανάσταση»

Το παιχνίδι μοιάζει χαμένο από χέρι, όμως η γέννηση της Nτνίπρο-1, που σκοπό έχει να αναβιώσει τις παλιές καλές εποχές, αποτελεί την σανίδα σωτηρίας. Το νέο μόρφωμα απορροφά όλο το τεχνικό επιτελείο και τους παίκτες της παλιάς Ντνίπρο και ξεκινά από το μηδέν, χωρίς χρέη, οφειλές και προβλήματα από το παρελθόν.

Τον Μάιο του 2019, η νέα αυτή ομάδα που εκπροσωπεί πια όλη την περιοχή γύρω από τον ποταμό Δνείπερο καταφέρνει να κερδίσει την άνοδο της στην μεγάλη κατηγορία. Αθλητικά, το νέο εγχείρημα έχει επιτυχία, όμως οι σκληροί και παραδοσιακοί ultras της παλιάς Ντνίπρο (όπως και ορισμένες παλιές δόξες) γυρίζουν την πλάτη.

Ειρωνεία: Ο άνθρωπος που την πήγε στον τελικό του Europa League, o ολιγάρχης Ιχόρ Κολομοΐσκι βρίσκεται οικονομικά πίσω από το νέο εγχείρημα, χωρίς όμως να φαίνεται επίσημα.

Τον Μάιο του 2019, η νέα αυτή ομάδα που εκπροσωπεί πια όλη την περιοχή γύρω από τον ποταμό Δνείπερο καταφέρνει να κερδίσει την άνοδο της στην μεγάλη κατηγορία.

Στις δύο πρώτες σεζόν σταθεροποιείται και τερματίζει στην έβδομη θέση και πέρσι σε μία σεζόν που ολοκληρώθηκε βίαια λόγω του πολέμου τερμάτισε στην τρίτη θέση.

Πέρσι, μπήκε στους ομίλους του Conference League και προκρίθηκε ως δεύτερη (σε όμιλο με Άλκμααρ, Απόλλωνα Λεμεσού, Βαντούζ), όμως στα νοκ-άουτ η ΑΕΚ Λάρνακας (0-0, 0-1) έβαλε φρένο στην ευρωπαϊκή πορεία, με την ουκρανική ομάδα να δηλώνει ως έδρα την πόλη του Κόζιτσε της Σλοβακίας, που από την έναρξη του πολέμου αγκάλιασε την προσπάθεια του συλλόγου.

Ντόβμπικ, μία ομάδα μόνος του!

Φέτος, σε μία υβριδική σεζόν, όπου όλες οι ομάδες προσπάθησαν να σταθούν στα πόδια τους με όποιο τρόπο μπορούσαν, η Ντνίπρο έδειξε ότι εκτός της Σαχτάρ Ντόνετσκ, είχε τα λιγότερα προβλήματα από όλες.

Με προπονητή τον παλιό άσο της Σαχτάρ Ολεξάντρ Κούτσερ και απόλυτο σταρ τον στράικερ, Αρτέμ Ντόβμπικ η Ντνίπρο πήρε 67 βαθμούς από 30 αγωνιστικές, τερμάτισε στην δεύτερη θέση και είναι ο ένας από τους δύο πιθανούς αντιπάλους του Παναθηναϊκού στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League.

Ποτέ άλλοτε μία ομάδα δεν στηρίχθηκε τόσο πολύ σε ένα παίκτη. Μπορεί το γκολ που επικύρωσε την 2η θέση να ήρθε από τα πόδια του (παλιού στόχου του Παναθηναϊκού) Ντομίνγκο Μπλάνκο, ωστόσο η έξοδος στα προκριματικά του Champions League έχει όνομα και επώνυμο: Αρτέμ Ντόβμπικ.

Ο 26χρονος θηριώδης σέντερ-φορ πέτυχε φέτος 24 γκολ στο πρωτάθλημα (29 σε όλες τις διοργανώσεις) και ήταν μία ομάδα μόνος του. Παιδί του συλλόγου, έμεινε πιστός στην Ντνίπρο ακόμα και στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της και μετά από ένα αποτυχημένο πέρασμα στην Δανία (Μίντιλαντ, Σοντέρισκε) επέστρεψε τα τρία τελευταία χρόνια στα πάτρια εδάφη, όπου αποτελεί τον καλύτερο επιθετικό της χώρας.

Πολιορκείται από ουκ ολίγους ευρωπαϊκούς συλλόγους, ωστόσο το δέλεαρ των προκριματικών του Champions League παραείναι μεγάλο για να αποχωρήσει τώρα.

Μπορεί στο ρόστερ να υπάρχει ο Αργεντινός μέσος Ντομίνγκο Μπλάνκο (μέτρια σεζόν φέτος με 3 γκολ και 2 ασίστ) και τέσσερις Βραζιλιανοι (ο τερματοφύλακας Μαξ, ο φορ Ζοάο Γκάμπριελ, ο στόπερ Γκάμπριελ Γκόμες, ο μπακ Χάινερ), η φετινή πορεία στηρίχθηκε απόλυτα στην ομοιογένεια και το εγχώριο στοιχείο.

Πλην του Ντόβμπικ, καθοριστική συμβολή είχαν ο 30χρονος μεσοεπιθετικός Ολεξάντρ Πιχάλιονοκ, ο 25χρονος μέσος Χούτσουλιακ και ο κεντρικός αμυντικός Σάραπι. Παίζοντας ως επί το πλείστον 4-2-3-1 και σφιχτή λογική, εκμεταλλεύτηκε την προβληματική σεζόν της Ντινάμο Κιέβου και έσπασε το παραδοσιακό ουκρανικό δίπολο που από μόνο του αποτελεί τεράστια επιτυχία.

Πηγή: sdna.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Αποθέωση στην άφιξη του Ολυμπιακού που κατέκτησε το Youth League! (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
23/04 @ 16:02

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Αποθέωση στην άφιξη του Ολυμπιακού που κατέκτησε το Youth League! (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι φίλοι του Ολυμπιακού αποθέωσαν την ομάδα που κατέκτησε το Youth League στη Γενεύη.

ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε πως η Κ-19 του Ολυμπιακού «ΔΙΕΛΥΣΕ» τη Μίλαν και έγινε... Πρωταθλήτρια Ευρώπης!-ThemaSports
23/04 @ 12:41

ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε πως η Κ-19 του Ολυμπιακού «ΔΙΕΛΥΣΕ» τη Μίλαν και έγινε... Πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Δείτε από τη Cytavision, τα στιγμιότυπα του τελικού του UEFA Youth League ανάμεσα στις ομάδες Κ-19 του Ολυμπιακού και της Μίλαν, όπου οι νεαροί «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 3-0 και αναδείχθηκαν Πρωταθλητές Ευρώπης!

Οι θρύλοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που θαύμασαν τα πιτσιρίκια του Ολυμπιακού-ThemaSports
23/04 @ 10:02

Οι θρύλοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που θαύμασαν τα πιτσιρίκια του Ολυμπιακού

Μεγάλες μορφές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ήταν μεταξύ των θεατών που παρακολούθησαν τον τελικό του Youth League με θριαμβευτή τον Ολυμπιακό απέναντι στη Μίλαν (3-0).

Οι θρυλικοί μπέμπηδες του Ολυμπιακού ήρθαν για να μείνουν και να δώσουν ελπίδα σε μία ολόκληρη γενιά-ThemaSports
23/04 @ 08:49

Οι θρυλικοί μπέμπηδες του Ολυμπιακού ήρθαν για να μείνουν και να δώσουν ελπίδα σε μία ολόκληρη γενιά

Η Κ19 του Ολυμπιακού έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα στα χρονικά που κατέκτησε διοργάνωση της UEFA και ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τους θρυλικούς μπέμπηδες που έδωσαν όραμα και ελπίδα σε μία ολόκληρη γενιά.

Τα ΑΣΤΕΡΙΑ του σήμερα και του αύριο: Αυτοί είναι οι φοβεροί νεαροί του Ολυμπιακού που ΤΡΕΛΑΝΑΝ την Ευρώπη!-ThemaSports
21/04 @ 11:39

Τα ΑΣΤΕΡΙΑ του σήμερα και του αύριο: Αυτοί είναι οι φοβεροί νεαροί του Ολυμπιακού που ΤΡΕΛΑΝΑΝ την Ευρώπη!

Δείτε το αγωνιστικό προφίλ των ποδοσφαιριστών της K19 του Ολυμπιακού, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τη Δευτέρα, απέναντι στην Μίλαν, το τρόπαιο του Youth League.

Με πέντε ομάδες στο επόμενο Champions League η Ιταλία!-ThemaSports
19/04 @ 12:06

Με πέντε ομάδες στο επόμενο Champions League η Ιταλία!

Τα χθεσινά (18/04) αποτελέσματα σε Europa League και Europa Conference League οριστικοποίησαν την παρουσία πέντε ομάδων από την Ιταλία στο νέο Champions League!

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ