Η Ελλάδα ξεκινά την προσπάθειά της για την πρόκριση στο EURO 2024 και το BN Sports θυμάται 5+1 στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες ανεξίτηλα στη μνήμη από τις προκριματικές φάσεις του παρελθόντος.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Παρασκευή (24/3, 21:45) το Γιβραλτάρ στο εναρκτήριο παιχνίδι της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με την ευχή στο τέλος να πάρει την πρόκριση στα γήπεδα της Γερμανίας.

Μία πρόκριση που η Εθνική μας ομάδα έχει καταφέρει να πάρει στο παρελθόν τέσσερις φορές, με πρώτη το 1980 και τελευταία, ως σήμερα, το 2012. Μέσα σε αυτά τα χρόνια η «γαλανόλευκη» μας έχει χαρίσει πολλές στιγμές χαράς και αρκετές από αυτές θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας. Το BN Sports θυμάται λοιπόν 5+1 στιγμές σε προκριματική φάση EURO που μας «σήκωσαν» από τον καναπέ για να πανηγυρίσουμε.

Ελλάδα - Δ. Γερμανία 2-2 (20 Νοεμβρίου 1974), Δ. Γερμανία - Ελλάδα 1-1 (11 Οκτωβρίου 1975) - Προκριματικά EURO 1976

Λίγα χρόνια πριν την «παρθενική» της εμφάνιση σε τελική φάση EURO, η Ελλάδα τα έβαλε με την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του 1974Δυτική Γερμανία και όχι μόνο δεν ηττήθηκε σε κανένα από τα δύο παιχνίδια, αλλά λίγο έλειψε να της «έκλεβε» και την πρόκριση.

Στο πρώτο ματς της προκριματικής φάσης μεταξύ των δύο ομάδων στο Γ. Καραϊσκάκης, η Ελλάδα προηγήθηκε δύο φορές με γκολ των Δεληκάρη (13’) και Ελευθεράκη (70’) αλλά ισοφαρίστηκε ισάριθμες με τον Κούλμαν (51’) και τον Βίμερ (82’).

Το γκολ του Δεληκάρη μάλιστα από ασίστ του Μίμη Δομάζου είναι ένα από τα ομορφότερα που έχει σημειώσει ποτέ ποδοσφαιριστής με τη φανέλα της Εθνικής.

Περίπου ένα χρόνο αργότερα, στο Ντίσελντορφ η «γαλανόλευκη» σημείωσε το καλύτερο αποτέλεσμα της στα χρονικά ως τότε. Ο Δεληκάρης στο 78’ ισοφάρισε το γκολ του Χάινκες από το 68’ και η Ελλάδα πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας. Ωστόσο, η «γκέλα» στο εκτός έδρας με τη Μάλτα (2-0) μας στέρησε την πρόκριση στην τελική φάση του EURO. Μία πρόκριση βέβαια που ήρθε τέσσερα χρόνια αργότερα.

Ελλάδα - Σοβιετική Ένωση 1-0 (12 Σεπτεμβρίου 1979) - Προκριματικά EURO 1980

Η πρώτη μεγάλη διάκριση της Εθνικής είχε την «υπογραφή» του Τάκη Νικολούδη. Στις 12 Σεπτεμβρίου 1979 η «γαλανόλευκη» υποδέχθηκε τη Σοβιετική Ένωση στη Λεωφόρο, η οποία είχε «βουλιάξει» από 25.000 κόσμο! Το σύνολο του Αλκέτα Παναγούλια είχε στο μυαλό του μόνο ένα αποτέλεσμα, τη νίκη. Αυτή εν τέλει ήρθε, χάρις την εκπληκτική ενέργεια του Γιώργου Δεληκάρη και την αυτοθυσία του Νικολούδη, ο οποίος είχε τρεις Σοβιετικούς να «κρέμονται» πάνω του, αλλά κατόρθωσε να σκοράρει στο 26’.

Το αποτέλεσμα βέβαια από μόνο του δεν μας έδινε πρόκριση, καθώς απέμεναν δύο αγώνες της Φινλανδίας για να ολοκληρωθεί η προκριματική φάση. Η ήττα της όμως από την Ουγγαρία με σκορ 3-1, τελείωσε την υπόθεση και μας έστειλε στα γήπεδα της Ιταλίας.

Ολλανδία - Ελλάδα 1-1 (25 Μαρτίου 1987) - Προκριματικά EURO 1988

Μετά το 1980, η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά στη δεύτερη συμμετοχή της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος οκτώ χρόνια αργότερα. Η προσπάθειά της μπορεί εν τέλει να μην καρποφόρησε, καθώς τερμάτισε μία θέση πίσω από την Ολλανδία του Φαν Μπάστεν, που πήρε το εισιτήριο, ωστόσο στην πορεία πραγματοποίησε σπουδαίες εμφανίσεις.

Αποκορύφωμα η ισοπαλία 1-1 στο «Ντε Κάιπ» του Ρότερνταμ απέναντι στους «οράνιε». Ο Δημήτρης Σαραβάκος μόλις στο 6ο λεπτό «πάγωσε» τους Ολλανδούς, με το ψηλοκρεμαστό του σουτ και έδωσε το προβάδισμα στην Εθνική μας. Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν ήταν αυτός που ισοφάρισε στο 56’, όμως το αποτέλεσμα μας άφηνε ελπίδες πρόκρισης.

Ιστορία στο τέλος μας άφησε πικρή γεύση βέβαια, αλλά όλα θα ήταν εντελώς διαφορετικά αν η Ολλανδία είχε τιμωρηθεί για τα επεισόδια που προξένησαν οι οπαδοί της στο παιχνίδι με την Κύπρο, στο οποίο μάλιστα ο τερματοφύλακας Ανδρέας Χαρίτου τραυματίστηκε από φωτοβολίδα. Τη σημερινή ημέρα, αν είχε συμβεί κάτι ανάλογο, οι «οράνιε» θα είχαν χάσει δίχως αμφιβολία το ματς στα χαρτιά και μπορεί το φινάλε των προκριματικών να είχε γραφτεί διαφορετικά… Η Ολλανδία όμως τη γλίτωσε και μάλιστα κατάφερε στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ισπανία - Ελλάδα 0-1 (7 Ιουνίου 2003) - Προκριματικά EURO 2004

Ίσως το ματς που άλλαξε την ιστορία της «γαλανόλευκης». Όπως άλλωστε έχουν παραδεχθεί αρκετοί διεθνείς στο παρελθόν, αν δεν κερδίζαμε εκείνο το παιχνίδι, το πιθανότερο θα ήταν να μην είχαμε προκριθεί στην τελική φάση στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Στο «Λα Ρομαρέδα» της Σαραγόσα λοιπόν, η Ελλάδα στήθηκε στον αγωνιστικό χώρο για να αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτό που συνέβη όμως ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η Εθνική ομάδα κατόρθωσε όχι μόνο να φύγει αλώβητη, αλλά και να κερδίσει με 1-0 χάρις σε σουτ του Στέλιου Γιαννακόπουλου με το δεξί. Ο ίδιος έχει μιλήσει στο BN Sports για εκείνο το γκολ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ήταν μέσα στο πλάνο που δουλεύαμε όλη την εβδομάδα πριν το ματς. Το είχαμε δουλέψει στην προπόνηση. Ο Ότο ήξερε πως ο Σαλγκάδο δεν μπορεί να μαρκάρει προς τις κινήσεις προς τα μέσα, οπότε με έβαλε αριστερά και μου ζήτησε να συγκλίνω συνεχώς και όταν μου δοθεί ευκαιρία, να σουτάρω. Το έκανα και πέτυχε και πήρα μία τεράστια νίκη».

Η «μαεστρία» του Ότο Ρεχάγκελ που είχε «διαβάσει» κάθε αδυναμία των Ισπανών έφερε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα, το οποίο άνοιξε το δρόμο για την Πορτογαλία. Τέσσερα βράδια αργότερα, μία ακόμα νίκη επί της Ουκρανίας (1-0), αλλά και η «λευκή ισοπαλία» της «Φούρια Ρόχα» με τη Β. Ιρλανδία, έφερε τη «γαλανόλευκη» στην κορυφή του ομίλου και από εκεί στην τελική φάση του 2004. Το τι ακολούθησε μετά φυσικά χαραγμένο με «χρυσά γράμματα» στην ιστορία…

 

Τουρκία - Ελλάδα 0-1 (17 Οκτωβρίου 2007) - Προκριματικά EURO 2008

Η βραδιά που η Ελλάδα «σφράγισε» τη δεύτερη διαδοχική συμμετοχή της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Πολύ πιθανό και χωρίς αυτό το τρίποντο η «γαλανόλευκη» να έπαιρνε το εισιτήριο για τα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας, αλλά δεν παύει να είναι μία μεγάλη επιτυχία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, που ως τότε ουδέποτε είχε κερδίσει τους Τούρκους.

Το μοναδικό γκολ του αγώνα πέτυχε ο Ιωάννης Αμανατίδης, ο οποίος με μία «λόμπα» κρέμασε τον Ντεμιρέλ, μετά από εξαιρετική μπαλιά του Γιώργου Σαμαρά στο 79’. 

Ελλάδα - Κροατία 2-0 (7 Οκτωβρίου 2011) - Προκριματικά EURO 2012

Ήταν η προτελευταία αγωνιστική της προκριματικής φάσης του EURO 2012, όταν η Ελλάδα υποδέχθηκε την Κροατία στο Γ. Καραϊσκάκης. Η «γαλανόλευκη» ήθελε μονάχα τη νίκη, ώστε να προσπεράσει τη «χρβάτσκα» στη βαθμολογία και να βρεθεί στην κορυφή. Σε αντίθεση με τα προκριματικά της προηγούμενης διοργάνωσης, σε αυτή, μονάχα η πρώτη θέση έδινε απευθείας εισιτήριο στα τελικά, ενώ η δεύτερη οδηγούσε σε μπαράζ.

Έτσι, ο αγώνας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «τελικός πρόκρισης» με δεδομένο ότι η Κροατία θα φιλοξενούσε τη Λετονία την τελευταία αγωνιστική και η Ελλάδα θα ταξίδευε στην Τιφλίδα.

Το ματς κυλούσε χωρίς κάποια ομάδα να έχει βρει το δρόμο προς τα δίχτυα και οι Κροάτες κρατούσαν με άνεση το πολύτιμο 0-0. Ωστόσο τα πάντα άλλαξαν στο τελευταίο 20λεπτο. Οι διεθνείς μας εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τα κενά στην άμυνα των αντιπάλων τους και με γκολ του Σαμαρά στο 71’ και του Γκέκα στο 79’, πήραν τη σπουδαία νίκη με 2-0, η οποία μας έφερε στο +2 από την Κροατία.

 

Τέσσερις ημέρες αργότερα, η Ελλάδα παρότι χρειάστηκε να ανατρέψει το εις βάρος της 1-0, κέρδισε 2-1 τη Γεωργία και προκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2012. Το τελευταίο που έδωσε το «παρών» μέχρι και σήμερα…

 

www.bnsports.gr 

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απίστευτο: Ο Μεντιλίμπαρ έχει δοκιμάσει ΠΕΝΤΕ διαφορετικά δίδυμα στόπερ στην ενδεκάδα!-ThemaSports
25/04 @ 18:47

Απίστευτο: Ο Μεντιλίμπαρ έχει δοκιμάσει ΠΕΝΤΕ διαφορετικά δίδυμα στόπερ στην ενδεκάδα!

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ προσπαθεί να βρει το ιδανικό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού, έχοντας δοκιμάσει πέντε διαφορετικά «ζευγάρια». Ποια είναι τα... αποτελέσματα τους.

«Να 'τοι, να 'τοι οι πρωταθλητές» και αποθέωση διαρκείας σε παίκτες-Αλμέιδα! Η παρακάμερα της ΑΕΚ για το ματς με ΠΑΟ (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
25/04 @ 18:22

«Να 'τοι, να 'τοι οι πρωταθλητές» και αποθέωση διαρκείας σε παίκτες-Αλμέιδα! Η παρακάμερα της ΑΕΚ για το ματς με ΠΑΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ, η απίστευτη στήριξη του κόσμου, οι ιστορικές φανέλες και, βέβαιως, οι πανηγυρισμοί και τα… ντεσιμπέλ! Η «κιτρινόμαυρη» παρακάμερα από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Τρέλα από τους οπαδούς του Ολυμπιακού: Εξαντλήθηκαν άμεσα τα εισιτήρια με Άστον Βίλα!-ThemaSports
25/04 @ 16:06

Τρέλα από τους οπαδούς του Ολυμπιακού: Εξαντλήθηκαν άμεσα τα εισιτήρια με Άστον Βίλα!

Sold-out σε κάτι παραπάνω από δύο ώρες από τους οπαδούς του Ολυμπιακού, αφού εξαντλήθηκαν όλα τα εισιτήρια της ρεβάνς με την Άστον Βίλα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Βαθμολογία: «Χάθηκε» στην κορυφή η ΑΕΚ!-ThemaSports
24/04 @ 22:42

Βαθμολογία: «Χάθηκε» στην κορυφή η ΑΕΚ!

Δείτε πώς διαμορφώνεται η βαθμολογία της Σούπερ Λίγκας μετά τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής των playoffs, με τη μεγάλη νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού και τις ισοπαλίες σε Λαμία και Χαριλάου!

Παράσταση τίτλου και +4 για την τρομερή ΑΕΚ!-ThemaSports
24/04 @ 22:28

Παράσταση τίτλου και +4 για την τρομερή ΑΕΚ!

Απόλυτη κυρίαρχος στο ντέρμπι της OPAP Arena η ΑΕΚ, νίκησε 3-0 τον Παναθηναϊκό και ξέφυγε στο +4, κάνοντας μεγάλο βήμα τίτλου.

Μεντιλίμπαρ: «Ξέραμε πως είχαμε περιθώριο μόνο για ένα στραβοπάτημα ακόμη - Να κερδίσουμε όλα τα υπόλοιπα ματς»-ThemaSports
24/04 @ 22:07

Μεντιλίμπαρ: «Ξέραμε πως είχαμε περιθώριο μόνο για ένα στραβοπάτημα ακόμη - Να κερδίσουμε όλα τα υπόλοιπα ματς»

Ο Ολυμπιακός ήρθε ισόπαλος 1-1 με τον Άρη, για την 7η αγωνιστική των playoffs της Stoiximan Super League.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ