To πολιτικό σκηνικό της F1 συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα ασταθές τις τελευταίες εβδομάδες, με τις ομάδες να φοβούνται για τα χειρότερα δυνατά σενάρια.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Τους τελευταίους μήνες, οι ομάδες της Formula 1 έχουν εκφράσει δημόσια την επιθυμία τους να γίνουν αλλαγές στο budget cap. Για το 2022 το ανώτατο όριο που μπορούν να ξοδέψουν είναι 140 εκατομμύρια ευρώ, με το ποσό αυτό να μειώνεται κατά 5 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Επιπλέον οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια και στα είδη πρώτων υλών, λόγω του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν βγάλει τις ομάδες εκτός προγραμματισμού.

Ο επικεφαλής της Red Bull Racing, Κρίστιαν Χόρνερ, είναι ένας εξ’ αυτών που πιέζουν έντονα ώστε να αυξηθεί το όριο του budget cap. Σε δηλώσεις του στο Sky Sports F1 στο πλαίσιο του Grand Prix Καναδά, εξήγησε την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στο σπορ.

«Ο τρόπος που σχεδιάζεις το μονοθέσιό σου είναι υπό το δικό σου έλεγχο. Είναι κάτι που ορίζουμε σε συνεργασία με το τμήμα σχεδιασμού. Εμείς ελέγχουμε την τύχη μας. Αυτό που βλέπουμε σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πως δεν έχουμε τον έλεγχο του πληθωρισμού που επηρεάζει τους πάντες. Στη Μ. Βρετανία βλέπουμε πως η πρόβλεψη μιλά για 11% πληθωρισμό.

Αυτό έχει επιπτώσεις στο προσωπικό, στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στα εισαγόμενα εξαρτήματα. Πιστεύω πως οι κορυφαίες ομάδες πρέπει να 'ξεφορτωθούν' 200 ή 300 άτομα προσωπικό για να μην παραβούν το budget cap. Είναι σωστό αυτό;

Αν αποτύχει το budget cap, θα εξαφανιστεί για πάντα. Πρέπει να βρεθεί λύση. Κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την κατάσταση αυτή. Μειώσαμε κατά 35 εκατομμύρια το όριο μέσα στην πανδημία, αλλά κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τα προβλήματα που έχουμε σήμερα», ανέφερε ο Βρετανός.

Ο Χόρνερ το πήγε ένα βήμα παραπέρα και δεν αποκλείει το φετινό πρωτάθλημα να κριθεί στα δικαστήρια επειδή αρκετές ομάδες θα έχουν ξεπεράσει το budget cap: «Αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν, οι μισές ομάδες θα υπερβούν το budget cap. Πιθανότατα θα είναι περισσότερες από τις μισές. Δεν θέλουμε το πρωτάθλημα να κριθεί στα δικαστήρια ή στο Παρίσι, σε συνεδρίαση FIA. Έχουμε έξι μήνες μπροστά μας να το λύσουμε αυτό και πρέπει να δράσουμε τώρα».

Το budget cap, όταν τέθηκε σε ισχύ από τη Formula 1 και την FIA, ήρθε με τις ευλογίες των ομάδων. Η εποπτεία των ομάδων γίνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, με τις ποινές που μπορούν να δοθούν στις ομάδες που το υπερβαίνουν να φτάνουν και στον αποκλεισμό από το πρωτάθλημα.

Πηγή: gazzetta.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυρίαρχος Φερστάπεν και στη Σανγκάη! (ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
21/04 @ 12:25

Κυρίαρχος Φερστάπεν και στη Σανγκάη! (ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΙΝΤΕΟ)

Πιάστε τον αν μπορείτε- δεν μπορείτε! Ο Μαξ Φερστάπεν κέρδισε πειστικά (και) στην πίστα της Κίνας, αυξάνοντας τη διαφορά του στην κορυφή και καλπάζοντας για το 4ο σερί πρωτάθλημά του. Δεύτερος ο Λάντο Νόρις, συμπλήρωσε το βάθρο ο Σέρχιο Πέρεζ.

Επιβλητική πολ ποζίσιον του Φερστάπεν στη Σαγκάη, ο Αλόνσο ταχύτερος των McLaren και Ferrari!-ThemaSports
20/04 @ 12:35

Επιβλητική πολ ποζίσιον του Φερστάπεν στη Σαγκάη, ο Αλόνσο ταχύτερος των McLaren και Ferrari!

Στο άγνωστο της πίστας της Σαγκάης, που είχε 5 χρόνια να επισκεφτεί η Formula 1, ο Μαξ Φερστάπεν κυριάρχησε και πάλι κατακτώντας άλλη μία επιβλητική πολ ποζίσιον, με διαφορά σχεδόν 4 δεκάτων του δευτερολέπτου από τον ομόλογό του στη Red Bull Σέρτζιο Πέρεζ και τον Φερνάντο Αλόνσο της Aston - που άφησε πίσω του σε σχηματισμό τις δύο McLaren και τις δύο Ferrari .

Λεκλέρ: "Ο Σάινθ ξεπέρασε τα όρια, μάχεται πιο έντονα με μένα παρά με τους άλλους"-ThemaSports
20/04 @ 09:40

Λεκλέρ: "Ο Σάινθ ξεπέρασε τα όρια, μάχεται πιο έντονα με μένα παρά με τους άλλους"

Ο Σαρλ Λεκλέρ εξέφρασε τα παράπονά του μετά το τέλος του Sprint της Κίνας για τον τρόπο που ο Κάρλος Σάινθ αμύνθηκε στη μεταξύ τους μάχη, που έφερε την επαφή των δύο Ferrari SF-24 στον 16ο γύρο. Τι δήλωσε ο Ισπανός για το συμβάν.

Παράσταση για έναν ρόλο το Sprint της Σαγκάης, άνετη νίκη του Φερστάπεν-ThemaSports
20/04 @ 08:15

Παράσταση για έναν ρόλο το Sprint της Σαγκάης, άνετη νίκη του Φερστάπεν

Παρότι εκκίνησε από την 4η θέση, ο Μαξ Φερστάπεν δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει το πρώτο φετινό Sprint της Formula 1, στο πλαίσιο του GP Κίνας. Ο Λιούις Χάμιλτον κράτησε τη 2η θέση για το καλύτερο φετινό του αποτέλεσμα, τρίτος στο βάθρο ο Σέρζιο Πέρεζ με την έτερη Red Bull RB20.

Ο πρώτος αγώνας προδιαγραφών Formula 1 στην ιστορία-ThemaSports
22/04 @ 20:07

Ο πρώτος αγώνας προδιαγραφών Formula 1 στην ιστορία

Σαν σήμερα το 1946, το Grand Prix Νίκαιας στη Γαλλία σήμανε την επιστροφή των αγώνων ταχύτητας στην Ευρώπη μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πρώτη νίκη του Σένα στη Formula 1-ThemaSports
21/04 @ 14:06

Η πρώτη νίκη του Σένα στη Formula 1

Σαν σήμερα το 1985, ο αείμνηστος Άιρτον Σένα, μάγεψε τους πάντες στο Grand Prix Πορτογαλίας και την πίστα του Εστορίλ, κατακτώντας την πρώτη του νίκη στη Formula 1 όπως και το πρώτο του «Grand Chelem».

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ