Η ευγένεια, ο λόγος και η στάση του σώματος της είναι στοιχεία που σε εντυπωσιάζουν. Γνωρίζει πως να κερδίζει τον συνομιλητή της και στο τέλος να του δίνει και ένα κίνητρο… ζωής.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Μαίρη Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη είναι μια γυναίκα που κατάφερε να πάρει διοικητικό πόστο σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, να εξελίξει τον εαυτό της και να διατηρήσει και το προφίλ μιας μητέρας που αγαπά τα παιδιά της. Αποτελεί παράδειγμα για εκείνες που... πελαγώνουν στην ιδέα και μια ηχηρή απάντηση σε όσους θεωρούν ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να συνδυάσουν οικογένεια και καριέρα. Όπως λέει και η ίδια, με δουλειά και προγραμματισμό, όλα είναι εφικτά.

Είναι Γενική Διευθύντρια στον Κρατικό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) της Κύπρου και το metrosport.gr ήρθε σε επαφή μαζί της με αφορμή τον όμιλο του Eurobasket του 2025 που ανέλαβε να διοργανώσει η χώρα. «Μια σημαντική νίκη που θα της επιφέρει οφέλη αγωνιστικά και οικονομικά», όπως παραδέχθηκε η ίδια, ενώ παράλληλα, μας αποκάλυψε ότι το ιδανικό σενάριο θα ήταν να έρθει στο νησί η Εθνική Ομάδα της Ελλάδος.

Η συζήτηση οδηγήθηκε αβίαστα στις εγκαταστάσεις, στην ανάπτυξη του αθλητισμού, στα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας, τις χρηματοδοτήσεις αλλά και στο εγχειρίδιο που δημιουργήθηκε και έχει ως στόχο να δώσει μια κατεύθυνση ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης.

Τέλος, μας εκμυστηρεύτηκε πώς αγάπησε τον αθλητισμό και τον συνδύασε με τη διοίκηση και το μότο που έχει γίνει ο οδηγός της πορείας της.

«Θα διεκδικήσουμε την Ελλάδα»

Η Κύπρος θα διοργανώσει Όμιλο στο Eurobasket του 2025. Πώς προέκυψε το ενδιαφέρον;

«Θεωρώ ότι έχει τεράστια σημασία αυτό το γεγονός και, ιδιαίτερα, για μια τόσο μικρή χώρα όσο είναι η Κύπρος. Οι διοργανώσεις τέτοιου βεληνεκούς είναι δύσκολο να φιλοξενηθούν σε μικρές χώρες. Επιπλέον, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι η Κύπρος δεν ανήκει στη λίστα των χωρών με μεγάλες μπασκετικές επιτυχίες και αυτό κάνει ακόμη πιο σημαντική αυτή την επιτυχία.

Καταφέραμε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ότι μπορούμε να διοργανώσουμε επιτυχώς ένα τέτοιο αθλητικό γεγονός. Αντιλαμβάνεστε ότι η διοργάνωση Ομίλου του Ευρωμπάσκετ στην Κύπρο θα έχει τεράστιες προεκτάσεις, αθλητικές, οικονομικές αλλά και κοινωνικές. Ως εκ τούτου είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η προσπάθεια άρχισε από την Ομοσπονδία και οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στον πρόεδρο και στα μέλη της καθώς και στα άτομα που το οραματίστηκαν. Πριν από αρκετούς μήνες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επικοινώνησε μαζί μου για να μοιραστεί αυτό το όραμα και να ζητήσει στήριξη στις προσπάθειες που θα ακολουθούσαν. Μπήκα στην ομάδα διεκδίκησης και βάλαμε σε τροχιά ενέργειες οι οποίες αποδείχθηκαν σημαντικές αφού συνέβαλαν, σημαντικά θεωρώ, στην επιτυχία αυτή».

Έχετε κάποια προτίμηση για τον όμιλο θα διεξαχθεί στην Κύπρο;

«Όποιον όμιλο και να φιλοξενήσουμε οι εμπειρίες και τα οφέλη που θα αποκομίσουμε θα είναι τεράστια. Ωστόσο, η Ομοσπονδία θα προσπαθήσει να έχουμε κοντά μας, μαζί μας, την Ελλάδα αφού αυτό θα ήταν σαφώς το ιδανικό σενάριο».

Πώς θα ωφελέσει τον αθλητισμό του τόπου;

«Είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης του ίδιου του αθλήματος της καλαθόσφαιρας, αλλα και του αθλητισμού γενικότερα. Επιπλέον, τα οικονομικά οφέλη θα είναι αισθητά, αφού ένα τέτοιο γεγονός θα προσελκύσει ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών, κυρίως από το εξωτερικό. Επιπρόσθετα, πιστεύω ότι το σημαντικότερο όφελος αφορά στον αθλητισμό. Ένα τέτοιο γεγονός θα δώσει μια σημαντική ώθηση στον αθλητισμό της Κύπρου».

Υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις;

«Ο όμιλος θα διεξαχθεί σε υφιστάμενη εγκατάσταση του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού η οποία θα αναβαθμιστεί έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις διεξαγωγής των παιχνιδιών. Η βασικότερη αναβάθμιση αφορά σε αύξηση της χωρητικότητας σε 10.000 θεατές και είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός, αλλα γιατί θα μας δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε στο μέλλον και άλλα αθλητικά αλλά και πολιτιστικά γεγονότα».

«Προτεραιότητα για τον ΚΟΑ ο γυναικείος αθλητισμός, δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες οι γυναίκες»

Υπάρχει και κάποιο άλλο πλάνο για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού;

«Ο ΚΟΑ είναι ο κρατικός φορέας υπεύθυνος για τη χάραξη πολιτικής, τόσο για τον αγωνιστικό όσο και τον κοινωνικό αθλητισμό. Συνεπώς, μέλημά μας είναι η ανάπτυξη όλων των αθλημάτων και προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι ενέργειες και πολιτικές μας, όπως οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στη δημιουργία ενός υγιούς αθλητικού συστήματος το οποίο να χαρακτηρίζεται από τις αρχές καλής διακυβέρνησης. Πέραν του γενικού στόχου ωστόσο, υπάρχουν προτεραιότητες και αθλήματα στα οποία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση.

Ένα παράδειγμα είναι η συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου και οι προτεραιότητες που έχουν καθοριστεί και αφορούν στον αθλητικό τουρισμό. Πρόσφατα έχουμε δημιουργήσει μια κοινή επιτροπή αθλητικού τουρισμού με το Υφυπουργείο, μέσω της οποίας δώσαμε έμφαση στην ανάπτυξη συγκεκριμένων αθλημάτων όπως είναι το γκολφ, η ορειβασία, η αναρρίχηση και τα θαλάσσια αθλήματα.

Η Κύπρος, λόγω του κλίματος που επικρατεί κυρίως, είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να μπορέσει κανείς να φιλοξενήσει και να διοργανώσει αθλητικά γεγονότα καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου. Έχουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, λοιπόν, το οποίο μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε ώστε να μπορέσουμε να εστιάσουμε στην ανάπτυξη του αθλητισμού αλλά και του τουρισμού ταυτόχρονα».

Υπάρχει πρόβλεψη για τον γυναικείο αθλητισμό;

«Ο γυναικείος αθλητισμός αποτελεί επίσης προτεραιότητα για τον ΚΟΑ και ως εκ τούτου, έχουμε δημιουργήσει μια επιτροπή Ισότητας των φύλων στον αθλητισμό η οποία αποτελείται από ειδικούς και εμπειρογνώμονες σε θέματα ισότητας, ευημερίας, κοινωνιολογίας και ένταξης ευάλωτων ομάδων στον αθλητισμό.

Οι συνεργάτες μας προέρχονται από πανεπιστήμια, κρατικούς φορείς αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Οι συνέργειες που δημιουργούνται μεταξύ αυτών των φορέων είναι πιστεύω καταλυτικής σημασίας στην επίτευξη των στόχων μας. Και οι στόχοι αυτοί δεν αφορούν μόνο στην ισότητα σχετικά με την αγωνιστική πτυχή του αθλητισμού αλλά και τη διοικητική.

Ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας και ως τέτοιο, δεν έχει ξεφύγει από το ευρύτερο πρόβλημα της ισότητας και της άνισης συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι ο αθλητισμός υπήρξε και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να είναι, ανδρικό πεδίο δράσης.

Συνεπώς είναι υποχρέωση μας να εστιάσουμε στο πρόβλημα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τις δομές εκείνες που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να συμμετάσχουν στον αθλητισμό, είτε στον αγωνιστικό τομέα ως αθλήτριες, είτε στον διοικητικό τομέα του αθλητισμού. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες με υπόβαθρο, γνώσεις και δυνατότητες για να συνεισφέρουν αλλά, ομολογουμένως, δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για να αναδειχθούν σε αυτή την αρένα».

«Η κάρτα φιλάθλου είναι μια πρόνοια, έχει καταφέρει να αναστείλει τη βία»

Πώς αποφάσισε ο ΚΟΑ να προχωρήσει σε αλλαγές στην κάρτα φιλάθλου;

«Η πρόταση για κάποιες αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά στην κάρτα φιλαθλου προήλθε από μια ομάδα κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και όχι από τον ΚΟΑ. Η εισαγωγή του μέτρου της κάρτας φιλάθλου έγινε με σκοπό να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της βίας στα γήπεδα».

Τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά;

«Η κάρτα φιλάθλου είναι μία μόνο από τις πρόνοιες της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της βίας στα γήπεδα και τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι το μέτρο αυτό έχει καταφέρει να αναστείλει τη βία στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ως εκ τούτου, ο Οργανισμός είναι μεν δεκτικός και θετικός στο να αξιολογήσει τις προτεινόμενες εισηγήσεις, αλλά αυτές οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση του θεσμού».

Σε τι διαφωνεί ο ΚΟΑ με την πρόταση τροποποίησης της νομοθεσίας για την κάρτα φιλάθλου;

«Ο ΚΟΑ διαφωνεί με κάποιες από τις εισηγήσεις που έχουν τεθεί και, κυρίως, με εκείνες που αφορούν στην αποποινικοποίηση κάποιων σοβαρών αδικημάτων. Ασφαλώς και είμαστε θετικοί και πρόθυμοι να εξετάσουμε εισηγήσεις, οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση και αναβάθμιση αυτού του μέτρου.

Πιστεύουμε άλλωστε ότι οι πολιτικές, τα μέτρα, οι νομοθεσίες, δεν είναι κάτι στατικό, αλλα μπορεί ναι πρέπει να μεταβάλλονται, να εκσυγχρονίζονται και να βελτιώνονται έστι ώστε να αντραποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος. Μέσα από αυτό το πρίσμα, αναμένουμε να κατατεθούν συγκεκριμένες εισηγήσεις τις οποίες και θα αξιολογήσουμε».

Πώς μπορεί να μεταφερθεί η έκδοση της στα σωματεία;

«Η έκδοση της κάρτας φιλάθλου από τα σωματεία είναι μια εισήγηση η οποία έχει εξεταστεί και στο παρελθόν και έχει απορριφθεί από τα ίδια τα σωματεία».

Ποιος ήταν ο λόγος;

«Η Επίτροπος των Προσωπικών Δεδομένων και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκαθάρισαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό μόνο με την ύπαρξη ενός κεντρικού μητρώου στον ΚΟΑ και την παράλληλη δημιουργία υπο-μητρώων τα οποία θα τηρούνται από τα σωματεία και θα διασυνδέονται με το κεντρικό μητρώο.

Ασφαλώς κάτι τέτοιο εξυπακούει ενα μεγάλο κόστος για τα σωματεία αφού σε αυτή την περίπτωση θα έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις που αφορούν κυρίως την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Πιθανολογώ ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είχε απορριφθεί τότε η πρόταση».

Τι άλλα μέτρα έχει υπόψιν του ο Οργανισμός για την καταπολέμηση της βίας στον αθλητισμό;

«Πιστεύω ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος προϋποθέτει αλλαγή στην κουλτούρα και νοοτροπία μας. Η αλλαγή αυτή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την αποτελεσματική συνδρομή ενός μακροπρόθεσμου εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο ασφαλώς μπορεί και θα πρέπει να λειτουργήσει παράλληλα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ωστόσο, η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία θα εστιάζουν στην καλλιέργεια και σημασία του σεβασμού του αντιπάλου, το ευ αγωνίζεσθαι, της αποδοχής του διαφορετικού και της αποτυχίας, είναι πιστεύω καταλυτικής σημασίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος και είναι το πρώτο μέτρο που θα πρέπει να υιοθετηθεί».

«Δημιουργήσαμε οδηγό με οχτώ πυλώνες για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης, αρχίζει η εκπαίδευση τον Μάιο»

Έχει συσταθεί μια επιτροπή ισότητας των φύλων. Αποτελείται από μέλη και τα δύο φύλων; Πώς μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή των πεποιθήσεων;

«Ναι, η επιτροπή μας αποτελείται από μέλη και των δύο φύλων. Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι η ισότητα αφορά και τα δύο φύλα. Ένα λάθος το οποίο πιστευώ ότι κάναμε στο παρελθόν είναι ότι τα θέματα ισότητας προσπαθούσαμε να τα αντιμετωπίσουμε οι γυναίκες μόνες μας. Θεωρώ ωστόσο ότι η ισότητα είναι θέμα το οποίο απαιτεί τη συνέργεια των δύο φύλων.

Οι αλλαγές στα θέματα ισότητας προϋποθέτουν χρόνο και δουλειά. Οι πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι μακροπρόθεσμες. Η ισότητα είναι θέμα παιδείας, εκπαίδευσης, κουλτούρας και νοοτροπίας. Καταλυτικός είναι βέβαια και ο ρόλος των ΜΜΕ.

Τα ΜΜΕ μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση γιατί διαμορφώνουν απόψεις και αντιλήψεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα ΜΜΕ μπορούν να βοηθήσουν. Προωθώντας, για παράδειγμα, γυναίκες που εχουν επιτύχει στον τομέα τους ή αναδεικνύοντας ερευνητικό έργο και στοιχεία τα οποία προβάλλουν την επιτυχία οργανισμών που διοικούνται από γυναίκες.

Οι αντιλήψεις που επικρατούσαν και δυστυχώς επικρατούν μέχρι και σήμερα είναι ότι, για να μπορέσει μια γυναίκα να πετύχει στον επαγγελματικό τομέα θα πρέπει να έχει παραγκωνίσει την οικογένεια της. Αυτό δεν ισχύει. Θα μιλήσω από την προσωπική μου εμπειρία. Είμαι σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών και ανέκαθεν είχα και ένα απαιτητικό επάγγελμα. Ωστόσο, η οικογένεια μου είναι πάντοτε προτεραιότητα. Με μεγάλη προσπάθεια, αυστηρό προγραμματισμό και την απαραίτητη συνέργεια μεταξύ του ζευγαριού, οικογένεια και καριέρα μπορούν να συνυπάρξουν».

Τον τελευταίο καιρό έρχονται στο φως περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης – κακοποίησης. Ποια πολιτική αναμένεται να ακολουθήσετε για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών και τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος;

«Η σεξουαλική κακοποίηση στον αθλητισμό είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα, ενα υπαρκτό πρόβλημα στο οποίο οφείλουμε να στραφούμε και να το αντιμετωπίσουμε. Ακόμη, και στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχε μια διστακτικότητα παραδοχής του προβλήματος, πόσω μάλλον αντιμετώπισής του. Ο αθλητισμός λόγω της δομής και της φύσης του, είναι θεωρώ ακόμη πιο ευάλωτος στην ανάπτυξη τέτοιων εγκληματικών συμπεριφορών.

Ως εκ τούτου έχουμε αναπτύξει πρόσφατα κάποιες δράσεις οι οποίες είναι πιστεύω σημαντικές στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Έχουμε εκπονήσει μια στρατηγική για τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση παιδιών και προχωρήσαμε σε κάποιες συνέργειες με σημαντικούς οργανισμούς. Θα ξεκινήσω αναφέροντας την πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας η οποία μας επιτρέπει πλέον να έχουμε ένα πιο παρεμβατικό ρόλο στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στον αθλητισμό.

Επιπρόσθετα, δημιουργήσαμε έναν οδηγό με οχτώ πυλώνες δράσης και τον διοχετεύσαμε σε όλες τις Ομοσπονδίες. Ο οδηγός αυτός είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αφού δίνει απαντήσεις για το πώς θα πρέπει οι Ομοσπονδίες και οι αθλητικοί οργανισμοί να χαράξουν τη δική τους πολιτική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Επίσης, περιλαμβάνονται οδηγίες για τη δημιουργία κώδικα συμπεριφοράς και στρατηγικής για τέτοιου είδους αναφορές. Τον ερχόμενο Μάιο προγραμματίστηκε να λάβει χώρα η εκπαίδευση των οργανισμών αναφορικά με τους οχτώ αυτούς πυλώνες. Είναι σημαντικό να δώσουμε εργαλεία στους αθλητικούς οργανισμούς της Κύπρου να χαράξουν τη δική τους πολιτική και τις δικές τους ενέργειες αφού το κάθε αθλημα χαρακτηρίζεται από μοναδικά στοιχεία και προκλήσεις που απαιτούν διαφορετικές δράσεις και ενέργειες».

Προς αυτή την κατεύθυνση, συμβάλει και ο κερδοσκοπικός οργανισμός «Φωνή»...

«Φυσικά. Είναι μια ιδιαίτερα παραγωγική και γόνιμη συνεργασία, αυτή με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Φωνή», ο οποίος είναι ο αρμόδιος φορέας για τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για τη σεξουαλική κακοποίηση. Προϊόν της συνεργασίας αυτής είναι ένα λεπτομερέστατο εγχειρίδιο, που συμπεριλαμβάνει τις σχετικές νομοθεσίες και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από αυτές και χαρτογραφεί ταυτόχρονα τον τρόπο δράσης που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε αθλητικός φορέας εφόσον γίνει αναφορά ενός τέτοιου περιστατικού. Το εγχειρίδιο αυτό είναι ένα σημαντικό μέσο για την πρόσληψη και την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου».

«Δυο επενδυτικά προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων»

Ο εκσυγχρονισμός της αθλητικής νομοθεσίας ποιους τομείς αφορά;

«Θα αφορά όλο το φάσμα του κυπριακού αθλητισμού. Η νομοθεσία του ΚΟΑ υπάρχει από το 1969 και έκτοτε έχει δεχθεί ελάχιστες τροποποιήσεις. Είναι μια νομοθεσία που χρήζει σίγουρα αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού. Η νέα αθλητική νομοθεσία θα αφορά τόσο στον αγωνιστικό αθλητισμό όσο και τον μαζικό, τη λειτουργία των Ομοσπονδιών και των Σωματείων, τη λειτουργία των γυμναστηρίων και πολλά άλλα.

Πρόκειται για μια προσπάθεια αναθεώρησης της υφιστάμενης νομοθεσίας για να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις που χαρακτηρίζουν σήμερα το αθλητικό οικοδόμημα, να μπορεί να ρυθμίζει τα σύγχρονα προβλήματα του αθλητισμού».

Υπάρχει πρόβλεψη για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων; Ιδιαίτερα των ποδοσφαιρικών…

«Είναι γεγονός ότι πολλά γήπεδα ποδοσφαίρου χρήζουν αναβάθμισης και βελτίωσης. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα γήπεδα ποδοσφαίρου στην Κύπρο δεν ανήκουν στο κράτος αλλά αποτελούν ιδιοκτησία των σωματείων, ο ΚΟΑ, μέσα από χορηγικά προγράμματα, έχει επενδύσει αρκετά μεγάλα ποσά για να επιλύσει θέματα που αφορούν κυρίως την ασφάλεια των εγκαταστάσεων αυτών, όπως για παράδειγμα την αναβάθμιση των συστημάτων κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης και την αναβάθμιση του φωτισμού».

Για τα υπόλοιπα αθλήματα;

«Ο ΚΟΑ έχει δύο σχεδιασμούς μέσα από τους οποίους επιχορηγεί τη δημιουργία αλλά και την αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων. Το ένα πρόγραμμα αφορά σε χρηματοδότηση ύψους 60 έως και 80% του συνολικού κόστους για εγκαταστάσεις αγωνιστικού αθλητισμού. Το δεύτερο πρόγραμμα επιχορήγησης αφορά στον κοινωνικό αθλητισμό και σε αυτή την περίπτωση το ύψος της χρηματοδότησης φτάνει το 85% του συνολικού κόστους της αθλητικής εγκατάστασης.

Σημαντική προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση εγκαταστάσεων κοινωνικού αθλητισμού είναι να προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, και οι πιο συχνές επενδύσεις αφορούν στη δημιουργία γηπέδων φούτσαλ, μπάσκετ, βόλεϊ, skateparks, ποδηλατόδρομων, πεζόδρομων και εξωτερικών οργάνων γυμναστικής.

Τέτοιου είδους προγράμματα θεωρούμε ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη του αθλητισμού αφού δημοτικές αρχές, δήμοι και κοινότητες, οι βασικοί χρήστες των πιο πάνω σχεδίων, έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν τον αθλητισμό σε τοπικό επίπεδο βελτιώνοντας και αυξάνοντας τις ευκαιρίες άθλησης».

«Οι γυναίκες δεν έχουν το περιθώριο αποτυχίας»

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον αθλητισμό και ειδικά σε διοικητικό επίπεδο;

«Αγαπούσα ανέκαθεν τον αθλητισμό. Συγκεκριμένα υπήρξα αθλήτρια στίβου 100 μέτρων και για κάποιο διάστημα έκανα και πρωταθλητισμό. Ταυτόχρονα, από το Λύκειο ακόμα είχα μια κλήση και αγάπη προς τη διοίκηση. Συνεπώς, μετά την απόκτηση του πρώτου μου πτυχίου από το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, αποφάσισα να προχωρήσω με τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο και να συνδυάσω τα δύο, αθλητισμό και διοίκηση».

Ποιος ήταν εκείνος που σας ώθησε σε αυτόν;

«Στον αθλητισμό με ώθησε ο νονός μου, ο οποίος ήταν αθλητής και καθηγητής φυσικής αγωγής. Παρακολουθούσε πάντα τις αθλητικές μου δραστηριότητες και είναι το άτομο που μου μετέδωσε την αγάπη για τα αθλήματα. Στη διοίκηση του αθλητισμού με ώθησαν αξιόλογοι καθηγητές μου τους οποίους συνάντησα κατα τη διάρκεια των σπουδών μου στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο.

Την εποχή εκείνη, τέλη της δεκαετίας του 1990, η διοίκηση του αθλητισμού δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη και θεώρησα την ενασχόληση μου με το αντικείμενο αυτό ως μια μεγάλη πρόκληση. Αναλογιζόμενη ιδιαίτερα τα πολλά προβλήματα τα οποία οι αθλητικοί οργανισμοί αντιμετώπιζαν λόγω έλλειψης επαγγελματικής διοίκησης, είδα ένα χώρο με μεγάλη προοπτική και ενδιαφέρον».

Είστε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το πόστο της Γενικής Διευθύντριας στον ΚΟΑ. Νιώθετε ευθύνη;

«Ναι είναι αλήθεια ότι, από την ίδρυση του Οργανισμού το 1969, είμαι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τη γενική διεύθυνση του Οργανισμου. Ομολογώ ότι ναι, νιώθω ιδιαίτερη ευθύνη για το πόστο και τον ρόλο αυτό. Ο λόγος είναι γιατί, πιστεύω ότι οι γυναίκες που αναλαμβάνουμε υψηλές ιεραρχικά θέσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε. Και δεν την έχουμε γιατί θα πάρουμε και άλλες στο λαιμό μας. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα πάνω μας. Αν ένας άνδρας αποτύχει, απλώς απέτυχε. Αν μια γυναίκα όμως αποτύχει, θα επηρεάσει πιστεύω σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια που καταβάλλουν άλλες γυναίκες να αναλάβουν θέσεις κλειδιά στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Δεν υπάρχει λοιπόν περιθώριο αποτυχίας».

Υπήρξαν δυσκολίες; Αμφισβήτηση;

«Οφείλω να ομολογήσω ότι στην αρχή της καριέρας μου υπήρξε αμφισβήτηση. Σίγουρα σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο όπως είναι ο αθλητισμός, μια γυναίκα χρειάζεται δυστυχώς να αποδεικνύει διαρκώς τον επαγγελματισμό της για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αποδοχή των γύρω της. Ωστόσο σήμερα δεν μπορώ να πω ότι εισπράττω αμφισβήτηση ή αντιμετωπίζω ιδιαίτερες δυσκολίες.

Για το γεγονός αυτό, βεβαια, πιθανόν να ευθύνεται το ότι στο χώρο αυτό βρίσκομαι για περισσότερα από 20 χρόνια και από πολλές και διαφορετικές θέσεις. Υπήρξα επίκουρη καθηγήτρια διοίκησης αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο για περισσότερα από 13 χρόνια και Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού για δύο θητείες. Έχω επίσης ασχοληθεί έντονα και από ερευνητικής σκοπιάς με τη διοίκηση του αθλητισμού στην Κύπρο καθώς και με θέματα αθλητικής διακυβέρνησης. Προφανώς για τους πιο πάνω λόγους υπήρχαν στενότερα περιθώρια αμφισβήτησης».

Τι θα συμβουλεύατε μια νέα γυναίκα που αντιμετωπίζει αμφισβήτηση;

«Να κλείνει τα αυτιά και να δουλεύει. Ο μόνος τρόπος να αποδείξει κάποιος την αξία του είναι με έργα».

Έχετε κάποιο μότο;

«Είναι μια φράση του Μοχάμεντ Άλι, η οποία με καθοδηγεί σε όλη μου τη ζωή. “Το αδύνατον είναι μια λέξη που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που βρίσκουν πιο εύκολο να ζουν στον κόσμο που τους έχει δοθεί, παρά να εξερευνήσουν τη δύναμη που έχουν να τον αλλάξουν. Το αδύνατον δεν είναι γεγονός, είναι άποψη». Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα που να είναι ακατόρθωτο. Με πολλή και συστηματική προσπάθεια, υπομονή, επιμονή, όλα μπορούν να επιτευχθούν».

Πηγή: www.metrosport.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θέλουν να... σκουπίσουν για να συγκεντρωθούν στο Final-4 οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός-ThemaSports
18/05 @ 09:00

Θέλουν να... σκουπίσουν για να συγκεντρωθούν στο Final-4 οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός

Παναθηναϊκός AKTOR και Ολυμπιακός κοντράρονται σήμερα με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αναζητώντας το υπέρ τους 2-0 για να πάρουν την πρόκριση και να κοιτούν πλέον στο Final-4.

«Γκάζωσε» στο δεύτερο ημίχρονο και πήρε προβάδισμα επί της ΑΕΚ ο Ολυμπιακός!-ThemaSports
15/05 @ 18:54

«Γκάζωσε» στο δεύτερο ημίχρονο και πήρε προβάδισμα επί της ΑΕΚ ο Ολυμπιακός!

Ο κόσμος... έλειπε, μαζί και η ομάδα στο πρώτο ημίχρονο καθώς άπαντες είχαν το μυαλό τους στο Final Four. Ο Ολυμπιακός ξύπνησε στην επανάληψη, καθάρισε εύκολα την ΑΕΚ με 92-75 και έκανε το 1-0 στη σειρά.

Σλούκας: «Παναθηναϊκός, Ρεάλ οι μεγαλύτεροι σύλλογοι στην Ευρώπη - Το πιο ξεχωριστό F4 της καριέρας μου»! (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
15/05 @ 16:07

Σλούκας: «Παναθηναϊκός, Ρεάλ οι μεγαλύτεροι σύλλογοι στην Ευρώπη - Το πιο ξεχωριστό F4 της καριέρας μου»! (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά από 11 συμμετοχές σε Final 4 ο Κώστας Σλούκας εξηγεί γιατί αυτό με τον «μεγαλύτερο σύλλογο της Ευρώπης μαζί με τη Ρεάλ» είναι το πιο ξεχωριστό της καριέρας του!

Εφτά χρόνια χωρίς τίτλο ήταν πολλά...-ThemaSports
15/05 @ 14:58

Εφτά χρόνια χωρίς τίτλο ήταν πολλά...

Εφτά χρόνια χωρίς τίτλο ήταν πολλά για έναν σύλλογο όπως ο Παναθηναϊκός. Όταν οι Γιαννακόπουλοι τίναξαν την μπάνκα στον αέρα για να δελεάσουν τον μεγαλύτερο Έλληνα μπασκετμπολίστα να φορέσει την φανέλα με το τριφύλλι, σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν την ελπίδα πως ένα ακόμα τρόπαιο θα κοσμούσε τη βιτρίνα.

Δεν φαίνεται σοβαρός ο τραυματισμός του Πετρούσεφ, τη Δευτέρα οι εξετάσεις-ThemaSports
12/05 @ 22:35

Δεν φαίνεται σοβαρός ο τραυματισμός του Πετρούσεφ, τη Δευτέρα οι εξετάσεις

Στον Ολυμπιακό επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την κατάσταση του Φίλιπ Πετρούσεφ, ωστόσο ο Σέρβος θα υποβληθεί σε εξετάσεις τη Δευτέρα (13/05) για να διαπιστωθεί το μέγεθος του τραυματισμού.

Εκθρόνισε τον Παναθηναϊκό με 30άρα και μυθικό Σπάρταλη και σήκωσε το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός! (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
12/05 @ 20:37

Εκθρόνισε τον Παναθηναϊκό με 30άρα και μυθικό Σπάρταλη και σήκωσε το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός! (ΒΙΝΤΕΟ)

Με τον Στέφανο Σπάρταλη να κάνει μυθικό ματς (28π., 15ρ.), ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Final 8 με σκορ 75-45, κατακτώντας έτσι το 4ο πρωτάθλημα Εφήβων στην ιστορία του!

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ