Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και τεχνικός διευθυντής ακαδημιών Γιώργος Τσούκκας μίλησε στο Themasports για την παρουσία του στην Νέα Σαλαμίνα, τον Κύπριο ποδοσφαιριστή και το μέλλον του.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Αναλυτικά:

Τι του αφήνει η παρουσία στην Νέα Σαλαμίνα ως προπονητής και στη συνέχεια από τη θέση του τεχνικού διευθυντή στην ακαδημία της ομάδας:

«Ήμουν 14 χρόνια στην Νέα Σαλαμίνα, αρχικά ως προπονητής, στη συνέχεια ως υπεύθυνος του κλιμακίου Αμμοχώστου και τα τελευταία σχεδόν 7 χρόνια ως τεχνικός διευθυντής. Θεωρώ ότι πήρα πολλά από την Νέα Σαλαμίνα και έδωσα κι εγώ αρκετά. Μπορεί να μην έφυγα στο σωστό timing και όπως έπρεπε να φύγω, όμως από τον αγνό Σαλαμιναίο και τους ανθρώπους που πέρασαν από τις διοικήσεις τα προηγούμενα χρόνια ο σεβασμός από ήταν μεγάλος. Από την πλευρά μου σε σχέση με ότι παρέλαβα και τι παραδίδω με την αποχώρηση μου, όσοι ασχολούνται με το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο και όχι μόνο γνωρίζουν πολύ καλά… Τα έργα είναι εκεί. Δεν θα πω εγώ για το πόσοι παίκτες αναδείχθηκαν και πόσα λεφτά ήρθαν στα ταμεία της ομάδας. Όλα είναι εκεί και κανένας δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει.

 Το 2015 όταν αναλάμβανα τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή σε εποχές που δυσκολευόταν το Δ.Σ να ανταποκριθεί, ήταν όλα πάνω μου και στο οικονομικό κομμάτι. Παλέψαμε για να είναι η ομάδα ζωντανή οικονομικά αλλά και να συνεχίσει να έχει το όνομα που δημιούργησαν ο Οκκάς, ο Πάμπης, ο Λιάσος και άλλοι που προήλθαν από την ακαδημία της ομάδας. Κάπου είχε σταματήσει να παράγει παίκτες η ομάδα στο βαθμό που θα έπρεπε και στόχος ήταν να το συνεχίσουμε και να το βελτιώσουμε. Μπήκαμε στα βαθιά, κάναμε συμβόλαια σε 15χρονους, 16χρονους, με τον Κωστή, τον Σιαθά, τον Πική, τον Νικολάου, τον Χατζηκωνσταντή και τα αδέρφια Κουζάρη, έφτασε στο σημείο η ακαδημία εκεί που όλοι είδαν. Νιώθω περήφανος για όσα πετύχαμε με τους συνεργάτες και προπονητές που ήταν μαζί μου στην ομάδα. Όλοι θα κριθούμε από τα έργα και τις επιλογές. Ο κόσμος έχει την άποψη του».

Για την παραγωγή-εξέλιξη και προώθηση των ταλέντων:

«Δεν είναι το πιο εύκολο. Πρέπει η διοίκηση του εκάστοτε σωματείου να χαράξει την πολιτική. Στην Νέα Σαλαμίνα στόχος ήταν το 25% των ποδοσφαιριστών που προπονούνται στην α’ ομάδα να προέρχονται από την ακαδημία. Στόχος που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια και φεύγοντας από την ομάδα βλέπω με περηφάνια ότι καταφέραμε και ξεπεράσαμε τον αρχικό στόχο. Δεν μπορεί όμως ο προπονητής να χαριστεί στους παίκτες. Πρέπει αρχικά να χαραχθεί η πολιτική της διοίκησης και να ενημερώνεται ο εκάστοτε προπονητής πριν την πρόσληψη του. Πρώτιστος στόχο η καλή δουλειά στην ακαδημία για να διαθέτει υλικό ο προπονητής. Πρώτα είναι η προεργασία στην ακαδημία. Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Η διοίκηση θέτει τη φιλοσοφία, ο προπονητής σέβεται το σχέδιο και πρέπει να υπάρχει το ταλέντο και οι βάσεις για να μπορέσουν να αγωνιστούν οι μικροί σε ψηλό επίπεδο. Η Νέα Σαλαμίνα το ξεκίνησε. Όλη η Κύπρος μιλούσε για την ακαδημία της Νέας Σαλαμίνας. Χαίρομαι που βλέπω κι άλλες ομάδες να το κάνουν. Η Ομόνοια είναι μια ομάδα που κάνει πολύ καλή δουλειά, υπάρχει η  τεχνογνωσία, υπάρχει ένας εξαιρετικός γενικός διευθυντής όπως ο Ανδρέας Μηλιώτης, είναι και ο Χάρης Νικολάου. Είναι και το θέμα σκάουτερ. Η ΑΕΛ επίσης κάνει καλή δουλειά με τον τεχνικό διευθυντή Πάμπο Συμεού, έβλεπα το ταλέντο του Χριστόφορου Φραντζή και του Δημήτρη Αβραάμ, η Ανόρθωση με τον Βέσκο Μιχαήλοβιτς στις ακαδημίες βάζει Κύπριους στην α’ ομάδα όπως οι Ιωάννου και Χρυσοστόμου. Ο ΑΠΟΕΛ με τους Σατσιά, Γαβριήλ. Η ΑΕΚ με τον Μάμα και τον Τούμπα. Ο Απόλλωνας με τον Πίττα και τον Ψύχα. Στο Παραλίμνι είναι οι Μαυρουδής και Κοτσώνης, στην Αγία Νάπα έχουν αναδειχθεί ποδοσφαιριστές όπως οι Περατικός και Καραμανώλης.  Σίγουρα ξεχνούμε αυτή τη στιγμή κάποιους ποδοσφαιριστές. Είναι πολύ θετικό το ότι οι ομάδες βλέπουν περισσότερο τις ακαδημίες.

Να σταματήσουμε να βρίσκουμε δικαιολογίες. Ναι, είναι δύσκολο, όμως με σκληρή δουλειά δεν είναι ακατόρθωτο. Μπορούμε ως ακαδημίες να φτάσουμε μακριά».

Για τον Ιωάννη Κωστή: «Θεωρώ ότι κάνει μια πολύ καλή σεζόν. Έχει παιχνίδια στα πόδια του και σημειώνει αρκετά γκολ και πιστεύω ότι αν του δοθεί η ευκαιρία θα κάνει το πιο μεγάλο βήμα στην α’ ομάδα του Ολυμπιακού. Έχει την εμπειρία και το πακέτο πλέον για να τα καταφέρει. Πέρασε δύσκολα πέρσι, είναι σε καλό δρόμο φέτος και μπορεί να κάνει το βήμα».

Για τους νεαρούς της Σαλαμίνας και τον καθοριστικό ρόλο του προπονητή: «Οι επιλογές του εκάστοτε προπονητή είναι πάντα σεβαστές. Υπάρχει η ποιότητα με ποδοσφαιριστές όπως ο Σεργίου, ο Νικολάου, ο Πικής, ο Χρίστου, ο Παπουής, ο Χατζηαντώνης, ο Παπακυριακού, ο Νόλας. Πλέον δεν είναι οι μικροί που παίζουν για πρώτη φορά. Έχουν την εμπειρία. Σίγουρα είναι καθοριστικός ο ρόλος του προπονητή. Ο εκάστοτε προπονητής θα κρίνει ποιοι μπορούν να αγωνιστούν. Εναπόκειται στον προπονητή. Μπορούν να πάνε μακριά, πρέπει να παραμείνουν προσγειωμένοι και να δουλεύουν. Στην Νέα Σαλαμίνα υπάρχουν κι άλλα ταλέντα κι εύχομαι να πάρουν την ευκαιρία. Όλα χρειάζονται χρόνο και υπομονή. Κανείς δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Όλες οι ομάδες έχουν ταλέντα, επιβιώνουν όσοι έχουν τα κότσια. Όσοι αντέχουν θα πάνε μακριά».

Για το πρωτάθλημα με ομάδες β’ όπως εφαρμόστηκε στην Ελλάδα:

«Θα πρέπει να γίνει μια λίγκα και να παίζουν οι παίκτες που δεν αγωνίστηκαν το Σαββατοκύριακο και μαζί με νεαρά ταλέντα. Να παίζουν πχ κάθε Τρίτη και να αξιολογούνται από τις ομάδες. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνει στην Κύπρο. Αυτό πάντως μπορεί να βοηθήσει στο να μην χαθούν ταλέντα».

Για το πρωτάθλημα α’ κατηγορίας:

«Θεωρώ ότι ο υποβιβασμός έχει κριθεί όπως εξελίχθηκε η σεζόν. Για τον τίτλο, εκεί που φαινόταν ότι ο τίτλος πάει στον Απόλλωνα, ήρθαν τα πάνω-κάτω. Με  τις νίκες του ΑΠΟΕΛ και τις απώλειες του Απόλλωνα άλλαξαν τα δεδομένα. Ο ΑΠΟΕΛ έχει το μέταλλο για να το κατακτήσει, ο προπονητής του Απόλλωνα είναι Γερμανός και ίσως δεν είπε την τελευταία του λέξη. Ίσως μπει στο κόλπο η ΑΕΚ, η επόμενη αγωνιστική ίσως το κρίνει αυτό ή θα πάει οριστικά μια κούρσα για δύο. Πιθανόν το πρωτάθλημα να κριθεί στο ματς Απόλλωνας-ΑΠΟΕΛ. Για τους ποδοσφαιρόφιλους το ιδανικό είναι να κριθεί στην τελευταία αγωνιστική».

 

Για τον αριθμό των ομάδων:

«Αυτό που είδαμε στο κομμάτι του υποβιβασμού είναι ότι κρίθηκε 4 αγωνιστικές πριν το τέλος. Δεν θα έχει μεγάλες μεταπτώσεις αν προστεθούν δύο ομάδες, είναι κάτι που θα το δούμε την νέα σεζόν. Θα βοηθηθούν περισσότερο οι Κύπριοι καθώς θα αυξηθεί ο αριθμός και ο χρόνος συμμετοχής. Οι ομάδες που θα ανέβουν θα έχουν αρκετούς Κύπριους, ενώ θα υπάρχουν Κύπριοι και στις άλλες ομάδες. Είναι και οι εθνικές ομάδες που πρέπει να στηριχθούν μέσω της συμμετοχής Κυπρίων στο πρωτάθλημα. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε μεγάλες διαφορές, θα το δούμε την νέα σεζόν».

Η επόμενη μέρα για τον Γιώργο Τσούκκα:

«Φεύγοντας από την Νέα Σαλαμίνα πήρα πολλά μηνύματα και θεωρώ ότι όταν μια πόρτα κλείνει, μια άλλη ανοίγει. Αγαπώ αυτό που κάνω, βλέπω την εκτίμηση. Έχω δεχθεί προτάσεις από πολλές ομάδες, και είμαι σε διαδικασία συζητήσεων και ευελπιστώ ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχω καταλήξει στην τελική επιλογή για την νέα σεζόν. Όπου και να πάω είναι σαν να ξεκινώ από το μηδέν και θα τα δώσω όλα για να κάνω ό,τι και στην Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου. Το ότι μου έγιναν προτάσεις από ανθρώπους που ήταν σε εισαγωγικά αντίπαλοι τεχνικοί διευθυντές σημαίνει πολλά για μένα. Θέλω να πω το πιο μεγάλο ευχαριστώ στην Νέα Σαλαμίνα γιατί μέσω αυτού του συλλόγου έγινα περισσότερο γνωστός και κυρίως αναδείχθηκε η δουλειά μου».

Το μήνυμα στον κόσμο και τους νεαρούς ποδοσφαιριστές της Νέας Σαλαμίνας:

«Αν και δεν ήμουν Σαλαμιναίος, η Σαλαμίνα έχει αποκτήσει μια μεγάλη θέση στην καρδιά μου. Μου έδωσαν την ευκαιρία κι ελπίζω να τους έχω δικαιώσει και για μένα η Σαλαμίνα θα αποτελεί ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της καριέρας μου. Στους νεαρούς ποδοσφαιριστές της ακαδημίας θα ήθελα να τους πω να συνεχίσουν να προσπαθούν, να παλεύουν για τα όνειρα τους και είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα μιλά η ποδοσφαιρική Κύπρος για πολλούς από αυτούς».

 

 

 

 

 

 

 

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΠΕΣ: «Δεν πανηγύρισα από σεβασμό στην πρώην ομάδα μου» (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
09/03 @ 20:31

ΛΟΠΕΣ: «Δεν πανηγύρισα από σεβασμό στην πρώην ομάδα μου» (ΒΙΝΤΕΟ)

Δηλώσεις Ράφα Λόπες μετά την νίκη επί της Ομόνοιας.

«Είναι όμορφο να κάνεις κάτι για να βοηθήσεις τον συνάνθρωπο σου»-ThemaSports
18/11 @ 17:35

«Είναι όμορφο να κάνεις κάτι για να βοηθήσεις τον συνάνθρωπο σου»

Η Ελεονώρα Ορδοξόξου Χατζηπαντελή συμμετείχε στον 40ό Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και μοιράζεται στο Themasports εντυπώσεις για όσα είδε στην πρωτεύουσα της Ελλάδας στο μεγάλο αθλητικό γεγονός και στέλνει το μήνυμα ότι ο αθλητισμός μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο για έναν καλύτερο κόσμο.

Αντώνης Μαρτασίδης στο {TS}: «Δεν υπάρχει καμία στήριξη, ότι έχω πετύχει μέχρι σήμερα το έκανα μόνος μου και με τον προπονητή μου»-ThemaSports
31/05 @ 21:40

Αντώνης Μαρτασίδης στο {TS}: «Δεν υπάρχει καμία στήριξη, ότι έχω πετύχει μέχρι σήμερα το έκανα μόνος μου και με τον προπονητή μου»

Συνέντευξη στο Themasports και τον Φώτη Μιλτιάδους, παραχώρησε ο αρσιβαρίστας, Αντώνης Μαρτασίδης.

Παναγιώτου στο {TS}: «Για τα Κυπριακά δεδομένα είναι κόσμημα»! Τι μας είπε για την παρουσία του στον πάγκο ομάδας της Ελλάδας και η... επόμενη μέρα-ThemaSports
19/06 @ 16:00

Παναγιώτου στο {TS}: «Για τα Κυπριακά δεδομένα είναι κόσμημα»! Τι μας είπε για την παρουσία του στον πάγκο ομάδας της Ελλάδας και η... επόμενη μέρα

Ο Κύπριος προπονητής, Μάριος Παναγιώτου, ήταν στην περασμένη σεζόν στον πάγκο του Πιερικού.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ