Το δημοσίευμα...
Ακολουθήστε μας στο Google news
Στην Ελλαδική ιστοσελίδα sdna.gr την Κυριακή δημοσιεύτηκε θέμα με τίτλο «Κάντο όπως Κύπρος-Ουκρανία».
Το θέμα το έγραψε ο Κυριάκος Θωμαΐδης.
Αναλυτικά όλα όσα αναφέρει:
«Από το 2009 οι φάκελοι της Sportradar καταφθάνουν ακατάπαυστα στην Ελλάδα. Ποτέ δεν βρήκαμε τη μέθοδο διερεύνησής τους! Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.
Αν εξαιρέσει κανείς το μικρό Koriopolis που παραγράφηκε, δεν υπάρχει προηγούμενο ανάλυσης των εκθέσεων της Εταιρείας Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης. Μόνο μία εισαγγελέας, η Βιργινία Σακελλαροπούλου, κατάφερε το 2013 να αναλύσει μέχρι κεραίας τους φακέλους της Sportradar και δύο ποινικά δικαστήρια κατέληξαν σε καταδικαστικές αποφάσεις.
Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς και η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ ουδέποτε κατάφεραν να τεκμηριώσουν τα στοιχηματικά δεδομένα ενός χειραγωγημένου αγώνα. Το σύνολο των υποθέσεων αρχειοθετήθηκε.
Κάποιοι πίστεψαν ότι με την κύρωση της σύμβασης Macolin, θα μπορούσε να υπάρξει πιο μεθοδική διερεύνηση. Δυστυχώς ούτε εργαλεία δόθηκαν στους εισαγγελείς ούτε απέδωσε η ανακριτική διαδικασία της Επιτροπής Δεοντολογίας.
Κι όμως: Εχουμε μπροστά μας την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε το θολό τοπίο των στημένων αγώνων. Στη σελίδα 84 της ολιστικής μελέτης, την οποία περιέλαβε στο καταστατικό της η ΕΠΟ, αναφέρεται ότι πρέπει να γίνει πλήρης αναθεώρηση των πειθαρχικών διατάξεων για την ακεραιότητα των ποδοσφαιρικών αγώνων.
Δηλαδή να γίνουν δύο πράγματα:
- Να υπάρχουν επαρκείς ελάχιστες κυρώσεις σε οποιαδήποτε παράβαση κανονισμών για στοιχήματα και διαφθορά που σχετίζονται με στημένους αγώνες. Να εφαρμοστεί το μοντέλο της Κύπρου, όπου ο κάθε σύλλογος που εμφανίζεται σε φάκελο της Sportradar τιμωρείται κλιμακωτά. Αφαιρούνται βαθμοί στην πρώτη παράβαση, επιβάλλονται αυστηρότερες κυρώσεις στη δεύτερη παράβαση που αφορούν ακόμα και τα έσοδα της ομάδας και στην τρίτη παράβαση η ομάδα αποκλείεται από τη διοργάνωση. Είναι μια μορφή point system, την οποία εφαρμόζει η Κύπρος – και μάλιστα πετυχημένα. Είναι σαν το ποινολόγιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
- Να συσταθεί μία ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα αναλύει τις ενέργειες των παικτών στον αγωνιστικό χώρο ή και τις αποφάσεις των διαιτητών. Στην επιτροπή μπορούν να μετέχουν προπονητές, πρώην παίκτες, πρώην διαιτητές, αθλητικοί αναλυτές και άλλοι έμπειροι επαγγελματίες. Ηδη το μοντέλο εφαρμόζεται στην Ουκρανία.
Όταν λοιπόν υπάρχει ολιστική μελέτη και προβλέπει επακριβώς τον τρόπο καταπολέμησης και τιμωρίας των στημένων αγώνων, ο μόνος που έχει ευθύνη για το ζήτημα είναι αυτός που δεν την εφαρμόζει. Αν η ΕΠΟ επιμείνει να αφήνει έξω από τον πειθαρχικό της κώδικα τη σελίδα 84 ενός κειμένου που συνυπέγραψε με τη FIFA και την UEFA, τότε το λόγο έχουν οι υπερεθνικοί ποδοσφαιρικοί οργανισμοί.
Είναι πλέον αυτονόητη η ελληνική υποχρέωση να το κάνει όπως η Κύπρος και η Ουκρανία».
Υπέρβαση... αγνοείται για την Εθνική Κύπρου των Ανδρών, η οποία αν και είχε καλή παρουσία απέναντι στη Ρουμανία, κυρίως ανασταλτικά, ηττήθηκε με 2-0 και γνώρισε τη 2η ήττα της στους τρεις αγώνες που έδωσε μέχρι στιγμής, στην προκριματική φάση του Mundial 2026 με τον Άκη Μάντζιο στον πάγκο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
12/06 @ 13:48
Με την προσθήκη του Κυριακόπουλου ο Παναθηναϊκός συμπλήρωσε μια τριάδα Ελλήνων την οποία πλήρωσε και θα πληρώνει πολλά εκατομμύρια. Αυτά είναι τα ποσά που άπλωσαν οι πράσινοι.
12/06 @ 09:12
Ο Άρης Θεσσαλονίκης θέλει περισσότερο Ελληνικό στοιχείο στην ομάδα ναι ετοιμάζεται για ψώνια από Κύπρο
11/06 @ 22:23
Ο Σάσα Βεζένκοφ έστειλε το μήνυμά του για την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν, αλλά και ενόψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.
11/06 @ 22:01
Ο Εργκίν Αταμάν επιβεβαίωσε τη μεταγραφή του Τι Τζέι Σορτς στον Παναθηναϊκό, ενώ μίλησε για όσα συνέβησαν στους τελικούς του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό.
11/06 @ 14:45
Ο Βόλος προχώρησε στην απόκτηση του Γιάννη Κάργα, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από την Ανόρθωση.
11/06 @ 13:30
Την εκ νέου συνεργασία του με τον Χουάν Φεράντο, όπως αναμενόταν βάσει των τελευταίων ρεπορτάζ, ανακοίνωσε σήμερα (11/06) ο Βόλος.
BEST OF THEMASPORTS