Το Ιντερ-Μίλαν κλέβει την παράσταση στην Serie A! Θυμηθείτε τα derby della Mantonnina που πέρασαν στην ιστορία...

Ακολουθήστε μας στο Google news

Στη ματσάρα μιας πόλης που έχει 10 κατακτήσεις Κυπέλλου Πρωταθλητριών, η σέντρα είναι μόλις μερικές ώρες μακριά. Ιντερ vs Μίλαν είναι μια από τις ιστορικότερες κόντρες στην Ιταλία και την Ευρώπη και οι μεταξύ τους κόντρες πάντα τραβούν τα βλέμματα. Λίγο πριν τον μεγάλο αγώνα, πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε κάποια παιχνίδια, με τυπικά γηπεδούχους τους Nerazzurri, στα οποία γράφτηκε ιστορία…

1949-50: Ιντερ - Μίλαν 6-5
Derby di Milano με... αγγλικό σκορ σημειώθηκε πριν 70 χρόνια. Στον πρώτο γύρο οι ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες 4-4, οπότε στον δεύτερο, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί. Τον Νοέμβριο του 1949 η Μίλαν παρέταξε τη σουηδική τριπλέτα, Gre-No-Li, στην επίθεση, με τους Γκρεν, Νόρνταλ και Λίντχολμ και από τα πρώτα λεπτά φάνηκε ότι θα επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί. Ο Ενρίκο Καντιάνι είχε προλάβει κάνει το 2-0 στο 7' και αφού ο Ιστβαν Νίερς μείωσε για την Ιντερ, Νόρνταλ και Λίντχολμ ανέβασαν τον δείκτη του σκορ στο 4-1 πριν καν συμπληρωθεί το 20'. Κι όμως, οι Nerazzurri βρήκαν τον τρόπο να γράψουν ιστορία.

Ο Αμαντέο Αμαντέι στο 39' μείωσε σε 2-4 και ο Νίερς έβαλε δεύτερο ένα λεπτό αργότερα για να πάνε οι αντίπαλοι στα αποδυτήρια με 3-4. Ο Αμαντέι έβαλε και εκείνος δεύτερο στα πρώτα δευτερόλεπτα της επανάληψης, 8 λεπτά μετά ο Μπενίτο Λορέντσι έδωσε το προβάδισμα στην Ιντερ για να φέρει ξανά το ματς στην ισοπαλία ο Κάρλο Ανοβάτσι για την Μίλαν με 31 λεπτά να απομένουν. Οπως αναφέρεται στα ρεπορτάζ της εποχής, οι παίκτες έμοιαζαν να μην έχουν άλλες δυνάμεις προς το τέλος, όμως ο Αμαντέο Αμαντέι πέτυχε χατ-τρικ και αφού ο Καντινιάνι είχε δοκάρι για την Μίλαν, η Ιντερ πήρε με 6-5 το derby della Mantonnina με τα περισσότερα γκολ ever.

2000-01: Ιντερ - Μίλαν 0-6
Σε μια σεζόν στην οποία αμφότερες ήταν στο -20 από την πρωτοπόρο και τελικά πρωταθλήτρια, Ρόμα, οι αιώνιοι του Μιλάνο συναντήθηκαν ισόβαθμοι την 30ή αγωνιστική. Χρειάστηκε να περάσουν μόλις δύο λεπτά για να πάρει τον έλεγχο η Μίλαν. Ο άνθρωπος με το 9 στην πλάτη, Τζάνι Κομαντίνι, έκανε το 0-1 και το 0-2 και μαζί την απόσβεση για τη μεταγραφή του από την Αταλάντα μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι. Το σκορ έμεινε έτσι μέχρι να πάνε οι ομάδες στα αποδυτήρια, όμως στην επανάληψη όλα δούλεψαν για την Μίλαν, η οποία διέσυρε την Ιντερ πετυχαίνοντας σε βάρος της τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του derby della Mantonnina.


Ο Τζούντι εκτέλεσε το φάουλ, ο Σεμπαστιάν Φρέι δεν εκτίμησε καλά την πορεία της μπάλας και την είδε στα δίχτυα του για το 0-3 υπέρ των Rossoneri. Ο Νο1 δήμιος των Nerazzurri, Αντρέι Σεβτσένκο, έβαλε τα επόμενα δύο από κοντά για να ανέβει ο δείκτης του σκορ στο 0-5, ενώ ο Σερτζίνιο έπειτα από λάθος της άμυνας και ατομική ενέργεια υπέγραψε το τελικό 0-6 και μαζί τη μεγαλύτερη νίκη όλων των εποχών στο derby.

2004-05: Ιντερ - Μίλαν 0-3
Αυτή ήταν η 2η φορά που Μίλαν και Ιντερ συναντήθηκαν στο Champions League και έγινε στο πλαίσιο των προημιτελικών. Οι Rossoneri είχαν νικήσει στο πρώτο ματς με 2-0 και στη ρεβάνς, με την Ιντερ γηπεδούχο, ο Αντρέι Σεβτσέσκο με το αριστερό βρήκε τη γωνία στο 30' για το 0-1 με μια φωτοβολίδα που δεν θα ήταν η μοναδική στον αγώνα. Στην επανάληψη οι Nerazzurri βρήκαν δίχτυα με τον Εστεμπάν Καμπιάσο, όμως ο Μάρκους Μερκ ακύρωσε το γκολ. Ουσιαστικά αποκλεισμένοι, αφού η ομάδα τους χρειαζόταν 4 γκολ, οι τιφόζι της Ιντερ ξεκίνησαν επεισόδια. Οι φωτοβολίδες από όλα τα διαζώματα έκαναν τη νύχτα-μέρα και προσγειώνονταν στην περιοχή του πορτιέρε της Μίλαν, Νέλσον Ντίντα.

Το κακό ήταν θέμα χρόνου να γίνει καθώς μία από αυτές βρήκε στο πίσω μέρους του κεφαλιού τον Βραζιλιάνο. Ακολούθησε διακοπή για μισή ώρα, πυροσβέστες καθάρισαν το τερέν και το παιχνίδι ξεκίνησε ξανά με τον Αμπιάτι να παίρνει τα γάντια από τον τραυματισμένο, Ντίντα. Δευτερόλεπτα αφού ο αγώνας άρχισε και πάλι, νέα παρτίδα από φωτοβολίδες εκτοξεύθηκε προς τον αγωνιστικό χώρο. Ο Γερμανός ρέφερι διέκοψε οριστικά το ματς και το κατακύρωσε με 0-3 υπέρ της Μίλαν. Ενθύμιο από το όλο σκηνικό, η iconic φωτογραφία του Μανουέλ Ρουί Κόστα με τον Μάρκο Ματεράτσι να παρακολουθούν το φλεγόμενο Meazza.

2005-06: Ιντερ - Μίλαν 3-2
Είναι το πρώτο derby μετά από εκείνο που διακόπηκε λόγω των φωτοβολίδων στο Champions League έναν χρόνο νωρίτερα. Η αναμονή ήταν μεγάλη στις τάξεις των Nerazzurri τον Δεκέμβριο του 2005 για τη επίσκεψη των Rossoneri, τους οποίους δεν είχαν νικήσει καμία φορά στα προηγούμενα 10 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Αντριάνο ξεγέλασε τον Ντίντα από τα 11 βήματα για το 1-0, όμως ο μόνιμος killer της Ιντερ, Σεβτσέσκο, ισοφάρισε με τον ίδιο τρόπο στο πρώτο μέρος (1-1).

Στην επανάληψη η Μίλαν έχασε τον Νέστα και ο Ντίντα την μπάλα μέσα από τα χέρια του σε φάουλ και ο Μάρτινς από κοντά έδωσε ξανά προβάδισμα στην ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι (2-1). Ο Κακά τράνταξε το δοκάρι, αλλά προς το τέλος ο Γιαπ Σταμ με κεφαλιά βρήκε στόχο, όπως έναν χρόνο πριν για το 2-2 της Μίλαν. Το φινάλε όμως ήταν για την Ιντερ η οποία πήρε τη νίκη με 3-2 στις καθυστερήσεις χάρη σε δεύτερο γκολ του Αντριάνο, αυτή τη φορά με κεφαλιά ύστερα από κόρνερ.

2019-20: Ιντερ - Μίλαν 4-2
Ιστορία όμως δεν είναι μόνο τα πολύ παλιά χρόνια καθώς Ιντερ και Μίλαν έπαιξαν ένα φανταστικό ματς μόλις πριν μερικούς μήνες στην Serie A. Ενα derby το οποίο πιθανότατα θα αναφέρεται στα αφιερώματα σε πολλά χρόνια από σήμερα. Κόντρα σε ό,τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς, η Μίλαν στο πρώτο μέρος βομβάρδισε με φάσεις την Ιντερ. Ο Τσαλχάνογλου έσπασε το δοκάρι και οι επιθέσεις έρχονταν κατά κύματα, όμως φαινόταν πως ο Παντέλι δεν θα νικηθεί. Λίγο πριν οι ομάδες πάνε στα αποδυτήρια ο Ζλάταν βρήκε τον Ρέμπιτς για το 0-1 και στιγμές αργότερα ο ίδιος με κεφαλιά έστειλε τους Rossoneri στα αποδυτήρια με 0-2.

Αυτό που θα ακολουθούσε στο δεύτερο μέρος, ήταν βγαλμένο από τη φαντασίωση κάθε Ιντερίστα. Ο Μπρόζοβιτς με βολέ εκτός περιοχής με το αριστερό έδωσε άμεσα σπίθα στο derby (1-2) και ο Βεσίνο μετά την πάσα του Αλέξις έκανε το 2-2 πριν ο Ντε Βράι με κεφαλιά ύστερα από κόρνερ ολοκλήρωσε την ανατροπή (3-2). Ερικσεν και Ιμπραΐμοβιτς είχαν από ένα δοκάρι στη συνέχεια, όμως ο Λουκάκου με κεφαλιά στο φινάλε σφράγισε τη μεγάλη νίκη (4-2) για την ομάδα του Αντόνιο Κόντε.

Πηγή: sdna.gr

 

 

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προτιμάει Γιουνάιτεντ από Μπάγερν ο Ζιντάν!-ThemaSports
19/04 @ 18:44

Προτιμάει Γιουνάιτεντ από Μπάγερν ο Ζιντάν!

O Γάλλος θρύλος έχει αρκετές επιλογές για να επιστρέψει στους πάγκους.

Γκουαρδιόλα για Πάλμερ: «Ήθελε να φύγει, του είπα μείνε, τι μπορούσα να κάνω»-ThemaSports
19/04 @ 17:58

Γκουαρδιόλα για Πάλμερ: «Ήθελε να φύγει, του είπα μείνε, τι μπορούσα να κάνω»

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα ρωτήθηκε για τον Κόουλ Πάλμερ,στην συνέντευξη Τύπου ενόψει του αγώνα της Μάντσεστερ Σίτι με την Τσέλσι, για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας.

Ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ έβαλε στο στόχαστρο τον Γκνάμπρι!-ThemaSports
19/04 @ 17:15

Ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ έβαλε στο στόχαστρο τον Γκνάμπρι!

Η Τότεναμ παλεύει με την Άστον Βίλα για την τέταρτη θέση της Premier League και την εξασφάλιση εισιτηρίου για το Champions League της επόμενης περιόδου, όμως, ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν έχει ξεκινήσει.

Ο «πυραυλοκίνητος» Γκιρασί ετοιμάζεται για απόβαση στη Μαδρίτη! -ThemaSports
19/04 @ 16:54

Ο «πυραυλοκίνητος» Γκιρασί ετοιμάζεται για απόβαση στη Μαδρίτη!

Θυμίζουμε πως η ρήτρα αποδέσμευσης του Γκιρασί είναι τοποθετημένη στα 17,5 εκατομμύρια ευρώ.

Guardian: «Η Άρσεναλ αντεπιτίθεται με 180 εκατ. ευρώ για δύο παιχταράδες»-ThemaSports
19/04 @ 16:21

Guardian: «Η Άρσεναλ αντεπιτίθεται με 180 εκατ. ευρώ για δύο παιχταράδες»

Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει πως η Άρσεναλ έχει κεντράρει στα μεταγραφικά της σε δύο εξαιρετικές περιπτώσεις από την Premier League.

La Liga-32η αγωνιστική: Mατσάρες, αλλά... έχουμε clasico!-ThemaSports
19/04 @ 15:48

La Liga-32η αγωνιστική: Mατσάρες, αλλά... έχουμε clasico!

Ώρα για ντέρμπι και πιθανώς για... στέψη στη La Liga!

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ