Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ απομακρύνθηκε από τον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά αφήνει πίσω του μια ομάδα που «νοσεί» σε πολλά επίπεδα... Ο Νορβηγός «πλήρωσε» το μάρμαρο, αλλά ήταν, μάλλον, μέρος του προβλήματος και όχι όλο το πρόβλημα...
Όταν ο σπουδαίος Μπόμπι Τσάρλτον αποχώρησε από την ενεργό δράση το 1973, σχεδόν χωρίς να το θέλει, έδωσε στο γήπεδο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το όνομα που έμελλε να το «ακολουθήσει» για πάντα. «Όλα τα παιδιά του Μάντσεστερ ονειρεύονται να θριαμβεύσουν σε αυτό το θέατρο. Εγώ εκπλήρωσα τα όνειρά μου εδώ». Αυτό ήταν, αυτό είναι, αυτό θα είναι το «Θέατρο των Ονείρων». Εκεί που έπαιξαν φανταστικοί ποδοσφαιριστές, εκεί που γράφτηκε ιστορία, εκεί που οι «κόκκινοι διάβολοι» θριάμβευσαν και μεγαλούργησαν.
Από το 2013, τότε που ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποφάσισε να αποχωρήσει από τον πάγκο της ομάδας, έχοντας κατακτήσει 32 τίτλους σε 27 χρόνια, τα όνειρα έχουν γίνει εφιάλτες για τη Γιουνάιτεντ. Το περασμένο Σάββατο, η βαριά ήττα από τη Γουότφορντ με 4-1 σήμανε το τέλος της παρουσίας του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στην τεχνική ηγεσία. Αναζητείται ο διάδοχος του Νορβηγού προπονητή, ο οποίος είχε αντικαταστήσει πριν από τρία χρόνια τον Ζοσέ Μουρίνιο.
Είχαν προηγηθεί ο Ντέβιντ Μπόγιες, ο Ράιαν Γκιγκς, ο Λουίς φαν Χάαλ, οι οποίοι προσπάθησαν να σηκώσουν το βάρος της Γιουνάιτεντ που τους άφησε ο Φέργκιουσον. Σε αυτά τα οκτώ χρόνια η ομάδα κατάφερε να κατακτήσει ένα Γιουρόπα Λιγκ, ένα Κύπελλο Αγγλίας, ένα Λιγκ Καπ και ένα Κομιούνιτι Σιλντ. Ο Σόλσκιερ ήταν ο μοναδικός προπονητής που δεν την οδήγησε σε τίτλο.
Ο Σόλσκιερ απομακρύνθηκε, ως είθισται άλλωστε ο προπονητής την «πληρώνει» πρώτος, αλλά προφανώς δεν ήταν ο μοναδικός που έφταιγε για την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η ομάδα. «Είναι ντροπή να παίζει η Γιουνάιτεντ έτσι» είπε μετά την ήττα από τη Γουότφορντ ο Νταβίδ ντε Χέα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Telegraph», μάλιστα, το τελευταίο διάστημα υπήρξε εντός των αποδυτηρίων σύγκρουση παικτών με τον προπονητή, γεγονός αποτέλεσε επίσης σημαντικό παράγοντα για την αποπομπή του Σόλσκιερ. Κάποιοι εκ των παικτών φαίνεται πως είχαν αρχίσει να αμφισβητούν τον Νορβηγό κάνοντας έντονα παράπονα για το στυλ παιχνιδιού της ομάδας, βασικά για την ανυπαρξία ενός συγκεκριμένου τρόπου παιχνιδιού. Και στη διοίκηση αυτά ήταν γνωστά, αλλά αποδείχθηκε ότι ουδείς είχε νωρίτερα το θάρρος να πάρει την απόφαση για να τον διώξει.
Αυτή η απροθυμία, η διστακτικότητα, η αδυναμία, ή ό,τι άλλο ήταν, της διοίκησης να πάρει την απόφαση για την απομάκρυνση του προπονητή ίσως κόστισε. Τον στήριξαν ακόμα και μετά το 5-0 από τη Λίβερπουλ. Κάποιοι, μάλλον, πίστευαν ότι ο Σόλσκιερ θα μπορούσε να αντέξει ως το καλοκαίρι. Αυτό, όμως, προκαλούσε μεγαλύτερη κρίση εντός της ομάδας, όπως φάνηκε. Άφησε, για παράδειγμα, να «χαθεί» ο ελεύθερος Αντόνιο Κόντε (με το επιχείρημα ότι παίζει πολύ αμυντικό ποδόσφαιρο), ο οποίος τελικά πήγε στην Τότεναμ, λόγω της στήριξης στον Νορβηγό.
Στο ίδιο δημοσίευμα της «Telegraph», κατονομάζεται ο Ερίκ Μπαϊγί ως ένας από τους ποδοσφαιριστές που ήταν εναντίον του Σόλσκιερ, με το επιχείρημα ότι υπήρχε «εμμονή» στην επιλογή του Χάρι Μαγκουάιρ ως βασικού, παρά το γεγονός ότι ο Άγγλος πολλές φορές ήταν εμφανώς εκτός φόρμας. Καθώς προχωρούσε η σεζόν, υπήρχε, επίσης, μουρμούρα για τη μη χρησιμοποίηση του Ντόνι φαν ντε Μπέεκ, του Νεμάνια Μάτιτς ή του Τσέσε Λίνγκαρντ. Η ειρωνία είναι πως ο ξεχασμένος Ολλανδός πέτυχε, κόντρα στη Γουότφορντ, το τελευταίο γκολ της εποχής Σόλσκιερ στη Γιουνάιτεντ.
Από το 2013 μέχρι το περασμένο καλοκαίρι ο σύλλογος έχει δώσει σχεδόν 1.3 δισ. ευρώ για να πάρει παίκτες. Κάποιοι ήταν ποδοσφαιριστές ουσίες, άλλοι πήγαν στο «Ολντ Τράφορντ» λόγω... μάρκετινγκ.
Απέκτησε τον Πολ Πογκμπά με 105 εκατομμύρια ευρώ, έκανε τον Χάρι Μαγκουάιρ τον πιο ακριβό αμυντικό στην ιστορία δίνοντας 87 εκατομμύρια ευρώ, απέκτησε τον Τζέιντον Σάντσο με 85 εκατομμύρια ευρώ, τον Άντονι Μαρσιάλ με άλλα 60, τον Φρεντ με 59 εκατομμύρια ευρώ. Κατώτεροι των προσδοκιών αποδείχθηκαν οι περισσότεροι. Από τις μεταγραφές που έγιναν αυτά τα χρόνια μόνο ο Μπρούνο Φερνάντες δείχνει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος επέστρεψε τη φετινή σεζόν, ναι μεν έχει βάλει ως τώρα εννέα γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά δείχνει ότι χρειάζεται ένα σύνολο απολύτως λειτουργικό για να αποδώσει.
Ο Γκρινγουντ ώς ένας από τους παίκτες με τη μεγαλύτερη ίσως προοπτική στην ομάδα, ενώ άρχισε φορτσάτος τη χρονιά, εξαφανίστηκε. Ο Καβάνι δεν είναι παίκτης πάγκου. Ο Σάντσο ξέμεινε, επίσης, στον πάγκο. Ο Μπρούνο έχασε το ρόλο του και την όρεξη του...
Με πέντε ήττες στα τελευταία επτά παιχνίδια δεν υπήρχε πια άλλη επιλογή από την αποχώρηση του Νορβηγού, ο οποίος πάντως φεύγει έχοντας αφήσει ανάμεικτες εντυπώσεις για τη δουλειά του. Η προσπάθεια του επόμενου προπονητή θα είναι τιτάνια για να αλλάξει την κατάσταση. Θα πρέπει κυρίως να έχει πλάνο, να ξέρει το θέλει να παίξει και με ποιους να το παίξει.
Η Γιουνάιτεντ είναι στην έβδομη θέση στην Πρέμιερ Λιγκ, έχει αποκλειστεί από το Κύπελλο και το παλεύει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και μαγικό ραβδί δεν έχει κανένας...
sdna.gr