Ακολουθήστε μας στο Google news
Το Ποδόσφαιρο είναι ένα σύνθετο, πολύπλευρο , αλλά και απλό παιχνίδι. Η εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών πρέπει να είναι ευχάριστη, ποιοτική και με πλουραλισμό. Ο προπονητής χρησιμοποιεί τις γνώσεις του, την εμπειρία του και την φαντασία του. Οφείλει να διατηρεί άριστες σχέσεις με τους ποδοσφαιριστές του και ταυτόχρονα να εμπεδώνει στην ομάδα την απόλυτη πειθαρχία.
Άρθρο Ανδρέα Μουσκάλλη
Συμπερασματικά αναφέρω ότι ο προπονητής πρέπει να είναι κοντά αλλά και μακριά από τους ποδοσφαιριστές του, διατηρώντας και τις καλές σχέσεις μαζί τους αλλά και την πειθαρχία. Δεν μπορεί να επιτύχει μια ομάδα , ένα σύνολο ανθρώπων χωρίς πειθαρχία αλλά και τις άριστες σχέσεις μεταξύ των συντελεστών της.
Για την προετοιμασία των ποδοσφαιρικών ομάδων λέγονται και γράφονται πάρα πολλά . Είναι γεγονός ότι το Ποδόσφαιρο είναι ένα ανοικτό , πλουραλιστικό άθλημα για το οποίο χρειάζεται προετοιμασία σωματική , πνευματική και ψυχολογική. Χρειάζεται εκπαίδευση δεξιοτήτων των ποδοσφαιριστών στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπονήσεων.
Παραθέτω πιο κάτω ένα σκελετό προπονητικό για το Ποδόσφαιρο, το οποίο αφορά την σωματική αγωγή ( φυσική κατάσταση) την Τεχνική και την Τακτική (ΤΕΤΑ) και την ψυχολογική προετοιμασία των ποδοσφαιριστών. Ένα πρόγραμμα προπονήσεων, πρέπει να διαλαμβάνει και τα τρία αυτά ποδοσφαιρικά μέρη. Με υπομονή , επιμονή και σωστό προγραμματισμό των προπονητικών ενοτήτων, οι ποδοσφαιριστές θα βελτιώσουν τις ποδοσφαιρικές τους δυνατότητες και δεξιότητες. Ο προπονητής πάντοτε πηγαίνει στο γήπεδο πλήρως προετοιμασμένος και μελετημένος. Η κάθε προπόνηση είναι ξεχωριστή , μοναδική και αποτελεί ιεροτελεστία.

Ολες οι ασκήσεις πρέπει να εκτελούνται με ποιότητα ακρίβεια ένταση και ταχύτητα, για δημιουργία σωστών συνθηκών και συνηθειών.
Επίσης , θεωρώ ότι οι πλείστες ασκήσεις πρέπει να γίνονται σε μορφή αγώνος και με ένταση. Η ένταση στις προπονητικές ενότητες πρέπει να είναι συνεχής αλλά και προσεκτική. Προπονήσεις άρρυθμες , χωρίς ένταση και ανταγωνισμό δεν προσφέρουν τίποτε θετικό στους ποδοσφαιριστές. Ο προπονητής, ο καθοδηγητής των προπονήσεων έχει τον κυρίαρχο ρόλο στην εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών του.
Αυτός είναι ο υπεύθυνος των προγραμμάτων προπονήσεων, αυτός διαμορφώνει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, αυτός το παρακολουθεί και αυτός το επιβλέπει, φυσικά με τους συνεργάτες του. Απόλυτος όμως υπεύθυνος είναι ο προπονητής. Αυτός έχει την ολοκληρωτική ευθύνη των προπονήσεων και της διαμόρφωσης όλων των πολιτικών και ποδοσφαιρικών παραμέτρων.
Παρ’ όλην την εξέλιξη του αθλήματος του Ποδοσφαίρου και την εμπλοκή πολλών ειδικοτήτων και συνεργατών, πιστεύω σταθερά και αμετάκλητα ότι ο προπονητής είναι η μεγαλύτερη επένδυση για ένα ποδοσφαιρικό σωματείο. Θεωρώ δε ότι οι προπονητές δεν πρέπει να εκχωρήσουν με κανένα τρόπο αυτή την ευθύνη και ταυτόχρονα αξιακή θέση.
Παρακολουθώ από κοντά όλες τις Ποδοσφαιρικές εξελίξεις Παγκόσμια, αλλά ιδιαίτερα στην πατρίδα μου. Επιθυμώ να μοιραστώ μαζί με όλους όσοι είναι αναμεμιγμένοι στο ποδόσφαιρο, κυρίως τους προπονητές ποδοσφαίρου, την εμπειρία μου στα γήπεδα και τις γνώσεις μου από τα πολλά Προπονητικά Σεμινάρια που παρακολούθησα στο εξωτερικό και στην Κύπρο. Επίσης τελειώνοντας θέλω να αναφέρω ότι το καλύτερο Σεμινάριο για ένα προπονητή είναι το ποδοσφαιρικό παιγνίδι. Η ικανότητα του προπονητή στην ανάλυση ενός αγώνα είναι αποφασιστικής σημασίας για την πρόοδο και ανάπτυξη μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Στην Γερμανία οι ποδοσφαιρικοί ειδήμονες λέγουν: Ποδόσφαιρο είναι ανάλυσης , ανάλυσης, ανάλυσης…….
Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου
17/11/2021
Με μακροσκελή ανάρτηση του στα social media ο Επικεφαλής του Δ.Σ. της Ομόνοιας 29Μ, Αδάμος Ευσταθίου, δίνει τις δικές του απαντήσεις για την ανακοίνωση της Ομόνοιας και το βίντεο που δημοσίευσε.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
15/04 @ 20:11
Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 15 Απριλίου 2025, αποφάσισε τα πιο κάτω:
14/04 @ 17:53
Η ανακοίνωση.
14/04 @ 17:01
Ενημέρωση από τον ΚΟΑ στις ομάδες που αγωνίζονται στο Μακάρειο, πως το στάδιο θα κλείσει τις πόρτες του στις 4 Σεπτεμβρίου του 2025.
12/04 @ 08:48
Συνέχεια στη δράση για το Β' γκρουπ σήμερα με πολύ σημαντικούς αγώνες για την 4η αγωνιστική των πλέι-οφ.
11/04 @ 14:08
Η ΚΟΠ ανακοινώνει τους διαιτητές των αγώνων της Cyprus League by Stoiximan που θα γίνουν στις 12 -13 Απριλίου 2025. Οι αγώνες είναι για την 4η αγωνιστική του Β' ομίλου και για την 5η αγωνιστική του Α' ομίλου.
11/04 @ 13:35
Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της ΑΕΛ για τον αγώνα με την Νέα Σαλαμίνα.
BEST OF THEMASPORTS