Ο Βαλεντίνο Ρόσι λέει «αντίο» στο άθλημα που μπήκε παιδί και φεύγει ως ο απόλυτος θρύλος του σπορ στα 42 του, αυτή την Κυριακή στην Βαλένθια.
Ναι ο Μάρκεθ είναι καλύτερος, ναι ο Μάρκεθ δυνητικά θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 9 πρωταθλήματα του «Γιατρού», όμως ο Ρόσι δεν είναι πλέον απλά ένας αναβάτης που κέρδισε πρωταθλήματα- είναι ο απόλυτος θεός του σπορ, ο απόλυτος πρωταγωνιστής, το σύμβολο του Moto GP και αυτό δε θα αλλάξει ποτέ.
Πριν λίγους μήνες ο Βάλε ανακοίνωσε ότι θα γίνει μπαμπας για πρώτη φορά, όμως στις πίστες σε όλο τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια είναι ήδη. Ώρα να γυρίσουμε πίσω να θυμηθούμε το μεγαλείο του και να θαυμάσουμε την υπέροχη ιστορία του.
Ο πατέρας του ήταν μηχανικός και του έβαλε το μικρόβιο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, καθώς ο Βάλε δεν αγαπούσε μόνο τις μηχανές αλλά και τα μονοθέσια και τα αμάξια στο Nascar.
Ο γεννημένος στο Ουρμπίνο Βαλεντίνο Ρόσι, έκανε από την αρχή αίσθηση στις μικρές κατηγορίες αφού με το εκκεντρικό του στιλ και την τρομερή του τεχνική, η καταξίωση δεν άργησε όταν μιλάμε για ταλέντο βλέπετε αυτό αργά ή στην προκειμένη περίπτωση γρήγορα βγαίνει προς τα έξω.
Το ταλέντο τον έφερε στην... Ρεάλ Μαδρίτης των δίκυκλων καθώς μετά από δύο πρωταθλήματα στις μικρές κατηγορίες μετακόμισε στη Honda. Εκεί ο Ιταλός βρήκε στη σπουδαία ομάδα και έναν εξαιρετικό αρχιμηχανικό και έτσι μετά από επικές μάχες πήρε 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα 2001-03 με τους Ιάπωνες αλλά...
Αλλά εντάξει αυτό είναι πολύ εύκολο, η μηχανή κάνει τον αναβάτη όχι το αντίθετο όμως στους τρελούς δεν πουλάει κανείς τρέλα και έτσι ο Βάλε έκανε αυτό που κανείς νοήμων άνθρωπος δε θα έκανε ποτέ (γκουχ Μάρκεθ) άφησε στα κρύα του λουτρού τη Honda και ο 24χρονος αποφάσισε να πάει στη Yamaha!
Στη Yamaha που είχε να πάρει πρωτάθλημα κάπου από την εποχή όπου ο MJ είχε ένα μόνο δαχτυλίδι και ο Λεμπρόν ήταν 7 ετών (1991), επίσης ένα σημαντικό φακτ είναι πως η Yamaha έμοιαζε περισσότερο με δίκυκλο καρότσι οικοδομής παρά από μηχανή στην κορυφαία κατηγορία του Moto GP δηλαδή όλοι πίστευαν -όχι άδικα- πως ο Γιατρός έκανε αγωνιστική αυτοκτονία.
Στην Yamaha ο Ρόσι πήρε μαζί του δύο αρχιμηχανικούς τους με σκοπό να φτιάξουν μια καλή μηχανή, ωστόσο στις δοκιμές φάνηκε ότι ήταν η 5η δύναμη στο grid και όλοι άρχισαν να ανησυχούν για τη νέα σεζόν... ωστόσο στη Νότια Αφρική ο Ιταλός υπενθίμησε σε όλους γιατί είναι ο κορυφαίος.
Στον πρώτο του αγώνα με τη Yamaha είχε απέναντί του τους Μπιάτζι, Ζιμπερνάου, Μπάρος ως φαβορί αλλά με μία εμφάνιση που μένει αξέχαστη σε όλους ο Ρόσι μπήκε στο grid και με μία εξωπραγματική εμφάνιση πήρε την pole, στον αγώνα όμως ο συμπατριώτης του και άσπονδος εχθρός του Μπιάτζι του έβαλε δύσκολα τον πέρασε μερικούς γύρους πριν το τέλος, αλλά ο Γιατρός με μία βουτιά στα φρένα κατάφερε να τον περάσει, να μείνει μπροστά και να πάρει τη νίκη βάζοντας όλους τους haters στη θέση τους.
Η πρώτη του σεζόν στη Yamaha τελείωσε όπως άρχισε, με νίκες, με το Ρόσι παρά την ακραία αμφισβήτηση που δέχθηκε για τα όσα είχε καταφέρει μέχρι τότε πήρε 4ο σερί τίτλο και τον ένα με διαφορετική ομάδα κάτι που έχει πετύχει μόνο ακόμα ένας αναβάτης στην ιστορία.
Μετά τη μεγάλη του επιτυχία και αφού πλέον απέδειξε πως ο άνθρωπος κάνει τη μηχανή, όχι το αντίθετο όπως ήθελαν κάποιοι ο Ιταλός συνέχισε από εκεί που είχε μείνει και το 2005 με 11 νίκες έφερε ξανά τη Yamaha στην κορυφή του κόσμου.
Μετά τα συνεχόμενα πρωταθλήματα ο Ιταλός θρύλος έπρεπε να περιμένει 3 χρόνια για να ανέβει ξανά στην κορυφή του κόσμου καθώς οι Χέιντεν και Στόνερ με τις Honda και Ducati αντίστοιχα έκοψαν την κυριαρχία της Yamaha και του Βάλε. Όμως ο Γιατρός δεν είχε τελείωσει ακόμα, το 2009 η Yamaha παρουσιάστηκε πολύ δυνατή με τον Ρόσι παρά δύο κακά grand prix σε Κατάρ και Ολλανδία άφησε έναν αιώνα πίσω του τον πρωταθλητή Στόνερ και με διαφορά σχεδόν 100 βαθμών πήρε το 8ο πρωτάθλημά του.
Στην προ τελευταία του σεζόν στη Yamaha ο Ρόσι είχε ως διεκδικητή του τίτλου τον team mate του Χόρχε Λορένθο αλλά και τους Πεντρόσα - Στόνερ των Honda, Ducati. Ο Βάλε έδωσε ακόμα μια παράσταση για τον κίτρινο... λαό του και με τη διαφορά στους 40 πόντους εξασφάλισε το 9ο πρωτάθλημά του με τη δεύτερη θέση του στην Αυστραλία. Την επόμενη σεζόν η τύχη έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον πρωταθλητή που στο Μουτζέλο υπέστη κάταγμα κνήμης περόνης και έχασε μεγάλο μέρος της σεζόν, ωστόσο τελείωσε το πρωτάθλημα στην 3η θέση.
Το λάθος και η επιστροφή!
Όπως και με την Honda ο Ρόσι ήθελε μια νέα πρόκληση και το 2011 την βρήκε στην αγκαλιά της Ducati. Η Ιταλική ομάδα τάραξε τα νερά και έκανε δικό της τον κορυφαίο αναβάτη του grid που ωστόσο ήταν πληγωμένος από τον τραυματισμό του. Στην ομάδα της πατρίδας του τα πράγματα δεν πήγαν καλά καθώς ο Γιατρός δεν μπόρεσε ποτέ να προσαμοστεί στη μηχανή του και έτσι μετά από δύο σεζόν που τερμάτισε 7ος και 6ος αντίστοιχα η επιστροφή στη Yamaha ήταν μονόδρομος.
Στην επιστροφή του στην Ιαπωνική ομάδα ο Ρόσι δε θεωρούταν και τόσο το Νο1, καθώς ο Λορένθο είχε πάρει 2 πρωταθλήματα με την ομάδα και είχε μεγάλη διαφορά ηλικίας με τον Ιταλό. Την πρώτη του σεζόν βγήκε τέταρτος στο πρωτάθλημα, αλλά ήταν ανταγωνιστικός ενώ το 14' ο Μάρκεθ έκανε το 2/2 στο +70 από τον Βάλε.
Η μάχη για το 10ο και το... σκάνδαλο!
Το 2015 ήταν η τελευταία σεζόν που ο θρύλος του Moto GP, ήταν ουσιαστικά ανταγωνιστικός στη μεγάλη κατηγορία. Η μάχη για τον τίτλο κρινόταν ανάμεσα στις δύο Yamaha των Λορένθο και Ρόσι με τον Μάρκεθ να ακολουθεί. Ο Βάλε ήταν πρώτος στη βαθμολογία και έδειχνε πως μπορούσε να πάρει το 10ο και πολυπόθητο πρωτάθλημά του αλλά...
Ο νεαρός Μάρκεθ είχε μεγάλη κόντρα με τον Ρόσι με τους δύο να μάχονται σε κάθε grand prix και τον Λορένθο να καταφέρνει πριν τη Σεπάνγκ να βρίσκεται δίπλα δίπλα με τον team mate του. Ο Βάλε είχε κατηγορήσει αρκετές φορές τον Μάρκεθ για τον τρόπο του στο grid όμως το περιστατικό στη Μαλαισία ξεπέρασε τα όρια.
Στο grand prix του Σεπάνγκ οι δύο αναβάτες είχαν σύγκρουση με τον Μάρκεθ να βρίσκεται στην άσφαλτο, οι αγωνοδίκες έδωσαν ποινή στον Ρόσι και έτσι στον τελευταίο αγώνα της σεζόν θα ξεκινούσε από τη πίσω μεριά του grid. Ωστόσο αυτό που έκανε έξαλλο τον Ιταλό ήταν ο τρόπος που ο Μάρκεθ αγωνιζόταν για να βοηθήσει τον συμπατριώτη του Λορένθο, με αποτέλεσμα ο Ρόσι ανοιχτά να φωνάζει για αλλοίωση του πρωταθλήματος. Στον τελευταίο αγώνα ο Ρόσι έκανε ότι μπορούσε, όμως παρά την ηρωϊκή του προσπάθεια ο Λορένθο πήρε τη νίκη και το πέμπτο στέμμα του.
Μετά από αυτό το συναρπαστικό πρωτάθλημα ο Ρόσι και οι οπαδοί του συνέχισαν να φωνάζουν για το στημένο όμως ο Ιταλός δεν κατάφερε ποτέ από τότε να κάνει άλλη μια συναρπαστική σεζόν, με την τελευταία του νίκη να έρχεται στην Ολλανδία το 2017.
Έτσι ο Βάλε μετά από χρόνια σπουδαίας καριέρας αποφάσισε να κρεμάσει το κράνος του και την Κυριακή θα δώσει την τελευταία του παράσταση στη Βαλένθια, μετά από 20 χρόνια 9 πρωταθλήματα ο τρελός Ιταλός είναι πλέον το σύμβολο του Moto GP και στο grid στην Ισπανία όταν θα μιλήσει για τελευταία φορά στη μηχανή του θα ακούγεται απλά ένας μελωδικός ήχος...
Grazie Vale.Grazie GOAT.
Στις 2 Ιανουαρίου του 2023, η Πάφος FC ανακοίνωνε την απόκτηση του 29χρονου Ισπανού, Jefté Betancor Sánchez, ενισχύοντας σημαντικά την επιθετική της γραμμή.
Μετά από τη μήνυση που είχε κατατεθεί εις βάρος του για βιασμό και ξυλοδαρμό γυναίκας το 2018 σε ξενοδοχείο του Δουβλίνου, ο Κόνορ ΜακΓκρέγκορ κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της Ιρλανδίας και καλείται να καταβάλλει αποζημίωση 250.000 δολαρίων.
Με γοργούς ρυθμούς προχωρεί η Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως Κύπρου (ΟΑΚ) στην οργάνωση του αθλήματος του Padel, ύστερα από την επίσημη έγκριση από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ), της ένταξης του αθλήματος κάτω από την δικαιοδοσία της και την ένταξη στην Διεθνή Ομοσπονδία Padel (FIP).
Στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης υπογράφηκε από τους Προέδρους της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος (ΟΧΕ), Κώστα Γκαντή, και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης (ΚΟΧ), Κωνσταντίνο Φιλαρέτου, το νέο μνημόνιο συνεργασίας τετραετούς διάρκειας (2024-2028), το οποίο περιλαμβάνει διάφορους τομείς και δράσεις που προωθούν την ανάπτυξη του αθλήματος και τη συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων.
«Το μεγαλο event της πυγμαχίας κυριάρχησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έσπασε τα ρεκόρ και έβαλε ακόμη και τα συστήματα buffering μας στα σχοινιά», έγραψε η πλατφόρμα