Από τη σιωπή στον στρατιωτικό χαιρετισμό: Η εντυπωσιακή μεταστροφή των παικτριών της εθνικής Ιράν

Από τη σιωπή στον στρατιωτικό χαιρετισμό: Η εντυπωσιακή μεταστροφή των παικτριών της εθνικής Ιράν

Οι παίκτριες της εθνικής Ιράν πέρασαν από τη σιωπή στον ύμνο και τον στρατιωτικό χαιρετισμό μέσα σε τρεις ημέρες, σε μια εικόνα που αντικατοπτρίζει την πίεση και το χάος που επικρατεί στη χώρα τους.

Η εθνική ομάδα γυναικών του Ιράν βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής στο Κύπελλο Ασίας, καθώς μέσα σε τρεις ημέρες πέρασε από τη σιωπή στην πλήρη εκτέλεση του εθνικού ύμνου της.

Στον πρώτο αγώνα απέναντι στη Νότια Κορέα, οι παίκτριες είχαν παραμείνει ακίνητες και σιωπηλές κατά την ανάκρουση του «Mehr?e Khavaran», μια εικόνα που ερμηνεύτηκε ως πράξη διαμαρτυρίας ή πένθους, σε μια περίοδο όπου η χώρα τους συγκλονίζεται από ισραηλινο-αμερικανικούς βομβαρδισμούς και τον θάνατο του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.

Στον δεύτερο αγώνα τους, απέναντι στην Αυστραλία, η στάση τους άλλαξε. Οι Ιρανές τραγούδησαν τον ύμνο και χαιρέτησαν στρατιωτικά, μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου, με διαδηλωτές να τις χαρακτηρίζουν «όμηρους του καθεστώτος».

Η αλλαγή αυτή ήρθε ενώ οι παίκτριες δηλώνουν βαθιά ανήσυχες για την κατάσταση στη χώρα τους, με τις διακοπές στο διαδίκτυο να δυσκολεύουν την επικοινωνία με τις οικογένειές τους. Η ομοσπονδιακή προπονήτρια Μαριζιέ Τζαφαρί τόνισε ότι η ομάδα προσπαθεί να παραμείνει συγκεντρωμένη στη διοργάνωση, παρά το χάος που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

Η συμμετοχή τους στο Κύπελλο Ασίας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η πρώτη τους εμφάνιση στη διοργάνωση το 2022 τις είχε ήδη αναδείξει σε σύμβολα για πολλές γυναίκες στο Ιράν, όπου τα δικαιώματα και οι ελευθερίες τους παραμένουν αυστηρά περιορισμένα.

Η πρόσφατη στάση τους -είτε σιωπηλή είτε φανερά ευθυγραμμισμένη με το καθεστώς- αντικατοπτρίζει την πίεση και το δίλημμα που βιώνουν σε μια περίοδο όπου η χώρα τους βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας περιφερειακής κρίσης.

Πηγή: sport-fm.gr

Ακολουθήστε το Themasports.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

 

 

 

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ σκηνικό με Ηλιόπουλο: Το «Αγάπα με» έπαιζε στα μεγάφωνα και ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ τραγουδούσε!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ σκηνικό με Ηλιόπουλο: Το «Αγάπα με» έπαιζε στα μεγάφωνα και ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ τραγουδούσε!

Ο Μάριος Ηλιόπουλος πανηγύρισε με πάθος το 3-0 της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ, τραγουδώντας το «Αγάπα με» από τη σουίτα του, την ώρα που το ίδιο κομμάτι έπαιζε στα μεγάφωνα της Allwyn Arena.