Η IFAB, η διεθνής επιτροπή που καθορίζει τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, ετοιμάζεται να φέρει σημαντικές αλλαγές. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το «BBC», οι ανακοινώσεις αναμένονται στην ετήσια γενική συνέλευση του Σαββάτου (28/2) και περιλαμβάνουν μέτρα που στοχεύουν στην ασφάλεια των παικτών και στην επιτάχυνση του ρυθμού μιας αναμέτρησης.
Μεταξύ των βασικών αλλαγών είναι η εφαρμογή αυστηρότερου κανόνα για τραυματισμούς, σύμφωνα με τον οποίο οι παίκτες που λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο για τουλάχιστον ένα λεπτό. Παράλληλα, εισάγεται χρονόμετρο στις εκτελέσεις άουτ και πλαγίων άουτ, ενώ κάθε καθυστέρηση θα τιμωρείται με άμεση κατοχή της μπάλας από την αντίπαλη ομάδα.
Οι αλλαγές επηρεάζουν και τις αλλαγές παικτών, καθώς όποιος αποχωρεί πρέπει να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο εντός 10 δευτερολέπτων, αλλιώς η ομάδα θα αναγκάζεται να αγωνιστεί με δέκα παίκτες μέχρι την επόμενη διακοπή.
Τέλος, το VAR αποκτά μεγαλύτερη αρμοδιότητα, ελέγχοντας πλέον λανθασμένες δεύτερες κίτρινες κάρτες και, κατ’ επιλογή των διοργανωτών, εκτελέσεις κόρνερ. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων και να βελτιώσουν την ασφάλεια και τη ροή του παιχνιδιού.
Αυτοί είναι οι 4 κανονισμοί που θέλει να εισάγει η IFAB
- Αυστηρότερος κανονισμός για τραυματισμούς
- Χρονόμετρο στις εκτελέσεις άουτ και πλαγίων
- Κανονισμός 10 δευτερολέπτων στις αλλαγές παικτών
- Διεύρυνση αρμοδιοτήτων VAR
Ανησυχίες για τις αρνητικές συνέπειες
Ηδη πάντως ορισμένα πρωταθλήματα, εκφράζουν ανησυχίες για πιθανές ανεπιθύμητες συνέπειες από τους νέους κανονισμούς της IFAB. Το όριο του ενός λεπτού ως ενδιάμεση λύση για τους τραυματισμούς, σύμφωνα με πληροφορίες του «BBC», παραμένουν φόβοι για αρνητικές επιπτώσεις. Η ανησυχία είναι ότι μια απουσία ενός λεπτού θα έκανε πολύ πιθανότερο να δεχθεί η ομάδα γκολ όταν παίζει με 10 παίκτες. Ακόμα και τα 30 δευτερόλεπτα προκαλούν ήδη εκνευρισμό στους οπαδούς, και οι ανεπιθύμητες συνέπειες από γκολ που δέχεται η ομάδα θα μπορούσαν να αυξήσουν την πίεση στους διαιτητές.
Αν και αναγνωρίζεται ότι οι παίκτες χρησιμοποιούν υποτιθέμενους τραυματισμούς για να διακόψουν το παιχνίδι, θεωρείται ότι η επέκταση του χρονικού ορίου θα μπορούσε να τιμωρήσει αδικαιολόγητα τους πραγματικά τραυματίες παίκτες.
athletiko.gr