Themasports teamΟ στόχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 χάθηκε για την Εθνική, η οποία επικεντρώνεται στη νέα της μεγάλη πρόκληση. Η Ελλάδα αναμένει την έναρξη του Nations League, όπου και θα συμμετάσχει στη League A.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους, ενώ η φάση ομίλων της διοργάνωσης θα εκκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 11 Νοεμβρίου του 2026.
Αναλυτικά τα γκρουπ δυναμικότητας της League A:
Α’ γκρουπ: Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία.
Β’ γκρουπ: Ιταλία, Ολλανδία, Δανία, Κροατία.
Γ’ γκρουπ: Σερβία, Βέλγιο, Αγγλία, Νορβηγία.
Δ’ γκρουπ: Ουαλία, Τσεχία, Ελλάδα, Τουρκία.
* Η Ελλάδα θα κληρωθεί με μία ομάδα από κάθε γκρουπ, εκτός από το Δ’.
Τα προημιτελικά της League A, και τα playoffs A/B – B/C θα πραγματοποιηθούν στις 25-30 Μαρτίου του 2027. Οι τελικοί τουρνουά θα γίνουν στις 7-15 Ιουνίου του 2027.
Η σύνδεση Nations League-Euro και ο δύσκολος δρόμος της «γαλανόλευκης»
Όπως συνηθίζεται, το Nations League θα συνδέεται με το Euro 2028. Με λίγα λόγια οι καλύτεροι (βάσει ranking) νικητές των ομίλων του Nations League (που δεν θα έχουν πάρει εισιτήριο μέσω των προκριματικών) θα αγωνιστούν στα playoffs του Μαρτίου του 2028.
Ποιος θα είναι ο αριθμός των ομάδων, θα εξαρτηθεί από το πόσες διοργανώτριες χώρες (Αγγλία, Ιρλανδία, Σκωτία, Ουαλία) θα πάρουν απευθείας “εισιτήριο” για το Eurο. Θυμίζουμε πως οι δύο καλύτερες διοργανώτριες χώρες που δεν έχουν προκριθεί θα παίξουν στα playoffs.
Έτσι, μόνο εάν η Ελλάδα τερματίσει πρώτη στο γκρουπ της στο Nations League θα έχει τη δυνατότητα μιας άτυπης «δεύτερης ευκαιρίας» για πρόκριση στα τελικά του Euro (όπως είχε γίνει και το 2024 με τη Γεωργία). Με δεδομένο ότι στον όμιλο μας θα έχουμε τουλάχιστον μία μεγάλη δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο δρόμος αυτός φαντάζει δύσκολος για την Εθνική μας ομάδα και μία ενδεχόμενη πρώτη θέση συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.
Η κομβική πρώτη τριάδα που θα... ανοίξει τις πόρτες για το Euro
H Εθνική Ελλάδας θα μετρήσει τις δυνάμεις της στο κορυφαίο επίπεδο απέναντι σε τρεις αντιπάλους παγκόσμιας κλάσης όμως έχει και ένα σημαντικό κίνητρο να διακριθεί στο Nations League, καθώς μέσα από αυτό θα προκύψουν τα γκρουπ δυναμικότητας για τα προκριματικά του Euro 2028.
Ειδικότερα, εάν η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς τερματίσει από 1η έως 3η στο γκρουπ της, τότε θα βρίσκεται στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση των προκριματικών του Euro.
Εάν από την άλλη μεριά η Ελλάδα τερματίσει τελευταία, τότε θα βρίσκεται στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας και θα έχει ένα μεγαθήριο στον όμιλό της, στην προσπάθεια για επιστροφή σε μια μεγάλη διοργάνωση.
Το θετικό για την ελληνική ομάδα είναι πως δεν μπορεί να “πέσει” χαμηλότερα από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, κάτι που κέρδισε με τη μεγάλη νίκη επί της Σκωτίας στο Χάμπντεν Παρκ και την άνοδό της στη League A του Nations League.
Πώς θα προκύψουν τα γκρουπ δυναμικότητας των προκριματικών του Euro:
A’ γκρουπ: Οι ομάδες της League A που θα τερματίσουν από πρώτες έως τρίτες στο γκρουπ του Nations League
Β’ γκρουπ: Οι ομάδες της League A που θα τερματίσουν τέταρτες στο γκρουπ του Nations League και οι ομάδες της League B που θα τερματίσουν πρώτες ή δεύτερες στο γκρουπ τους
Γ’ γκρουπ: Οι ομάδες της League B που θα τερματίσουν τρίτες ή τέταρτες στο γκρουπ του Nations League και οι ομάδες της League C που θα τερματίσουν πρώτες στο γκρουπ τους
Δ’ γκρουπ: Οι ομάδες της League C που θα τερματίσουν από δεύτερες έως τέταρτες στο γκρουπ του Nations League
Ε’ γκρουπ: Οι ομάδες της League D
Θυμίζουμε πως οι νικητές του κάθε ομίλου του Nations League κερδίζουν μια δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στο Euro 2028 εάν δεν τα καταφέρουν μέσω των προκριματικών.
Πηγή: monobala.gr
Έχει γραφτεί τα τελευταία 24ωρα, ότι πρόθεση της διοίκησης είναι να επεκτείνει πρόωρα το συμβόλαιο του Στέφανο Σένσι. Λογική κίνηση, για έναν παίχτη με πλούσιο παλμαρές, για τον οποίο υπήρχε ερωτηματικό όταν τον προσλάμβαναν (τέλη Σεπτεμβρίου) για την ετοιμότητα και τον χρόνο προσαρμογής του.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
19/11 @ 10:54
Η Εθνική μας ομάδα των Ανδρών μπορεί να μην ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις για το 2025, όμως, κατά γενική ομολογία, το πρόσημο για την χρονιά που ολοκληρώνεται, είναι θετικό.
19/11 @ 09:05
Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχει γνωρίσει ποτέ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο γράφτηκε στην Καραϊβική.
19/11 @ 08:53
Ικανοποιημένος από την προσπάθεια και την πρώτη νίκη μας στον όμιλο παρουσιάστηκε ο Κωνσταντίνος Μακρίδης μετά το 5-0 στο Σαν Μαρίνο.
19/11 @ 08:45
Η Εθνική μας ομάδα Νέων αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1 με το Καζακστάν στην Ολλανδία χθες βράδυ και αποκλείστηκε από την επόμενη φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κ-19.
19/11 @ 08:36
Οι 12 δεύτερες ομάδες των προκριματικών και τέσσερις από το Nations League θα παίξουν μονούς νοκ-άουτ αγώνες τον Μάρτιο του 2026 για να κερδίσουν τα τελευταία 4 ευρωπαϊκά εισιτήρια για το Μουντιάλ.
19/11 @ 08:11
Είχαμε δει το… τέλος του φιλμ της Εθνικής Ελλάδας, το οποίο δεν είχε happy end. Η γαλανόλευκη έβγαλε την υποχρέωση στην Ουγγαρία και τώρα στρέφεται στην επόμενη ημέρα.
BEST OF THEMASPORTS