Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, o παντοτινός αρχηγός της Γιουβέντους

Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, o παντοτινός αρχηγός της Γιουβέντους

O Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο είναι έμβλημα της Γιουβέντους, του ιταλικού ποδοσφαίρου και από τους κυριότερους εκπρόσωπους των μαγικών ποδοσφαιρικών 90’ς και 00’ς.

Σε 19 χρόνια στη Γιουβέντους, ο Ντελ Πιέρο έκανε 704 εμφανίσεις, σημείωσε 289 γκολ και κατέκτησε έξι φορές το πρωτάθλημα και μία φορά το Τσάμπιονς Λιγκ.

 

Με την εθνική Ιταλίας πέτυχε 27 γκολ σε 91 συμμετοχές και ήταν βασικό μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2006.

Ο Ντελ Πιέρο ανέβασε το κύρος και το στάτους του ως ως θρύλος του ποδοσφαίρου στο Τορίνο και λόγω της αφοσίωσής του στη “Μεγάλη Κυρία” μετά τον υποβιβασμό της το 2006.
Ενώ πολλοί παίκτες αποχώρησαν, ο Ντελ Πιέρο παρέμεινε στη Γιουβέντους για να την οδηγήσει ως αρχηγός πίσω στην κορυφαία κατηγορία και τελικά πίσω στον τίτλο.

Δίκαια του δόθηκε το παρατσούκλι “Πιντουρίκκιο”, αναφορά στον μεγάλο αναγεννησιακό ζωγράφο. Πολλά μπορούν να γραφτούν, αλλά καλύτερα να αφήσουμε αυτούς που τον γνωρίζουν καλύτερα να εξηγήσουν γιατί είναι τόσο μεγάλος θρύλος.

“Είναι δύσκολο να βρεις λόγια για να περιγράψεις τον Ντελ Πιέρο. Παίζει στη Γιουβέντους εδώ και περίπου είκοσι χρόνια ‒ είναι η ιστορία αυτού του συλλόγου. Όταν κάποιος στον κόσμο λέει τη λέξη ‘Γιούβε’, έχει στο μυαλό του την εικόνα του Ντελ Πιέρο. Νομίζω αυτό τα λέει όλα.” Πάβελ Νέντβεντ

“Όσον αφορά την κατάσταση του Ντελ Πιέρο, οι σκέψεις μου είναι πολύ ξεκάθαρες. Θα το συνοψίσω σε τέσσερις λέξεις: Ο Ντελ Πιέρο είναι η Γιουβέντους.” Μαρτσέλο Λίπι

 “Θα είναι πάντα ο αρχηγός μας” Αντρέα Ανιέλι

“Ο Ντελ Πιέρο είναι ο καλύτερος Ιταλός ποδοσφαιριστής.” Ράιαν Γκιγκς

 “Είναι ο καλύτερος παίκτης που έχω αντιμετωπίσει ποτέ. Ντριμπλάρει με απίστευτο τρόπο.” Γκάρι Νέβιλ

 “Ο Ντελ Πιέρο είναι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Είναι ένα άτομο για το οποίο δεν έχω μόνο μεγάλο σεβασμό αλλά και πολλή αγάπη.” Ραούλ

“Είναι διαφορετικός από τον Ζινεντίν Ζιντάν. Του αρέσει να παίζει, το νιώθει στην ψυχή του. Ανάμεσα σε αυτόν και τον Γάλλο, διαλέγω τον Ντελ Πιέρο.” Ντιέγκο Μαραντόνα

“Έρχεται πάντα στο γήπεδο προπόνησης με ένα χαμόγελο για όλους, έναν λόγο παρηγοριάς για όλους. Αυτή είναι η μεγαλοσύνη του: η ταπεινότητα… είναι ένας χρυσός άνθρωπος.” Αλέσιο Τακινάρντι

“Άλεξ… τι αντίπαλος! Τι παίκτης! Τι άνθρωπος! Ένα πραγματικό σύμβολο, ένας πρωταθλητής που χάρισε τρόπαια στους φιλάθλους της Γιουβέντους, αγαπάει αυτή τη φανέλα και προκαλεί πολλούς πόνους στην πλάτη των αντίπαλων τερματοφυλάκων. Αλέσα, όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερο φοβάμαι να σε αντιμετωπίσω στο γήπεδο. Είσαι ένας από τους καλύτερους στο παιχνίδι, σε θαυμάζω και σε σέβομαι.” Φραντσέσκο Τότι

“Μετά την ήττα στον τελικό από τη Μίλαν το 2003, έκλαιγα. Ο Ντελ Πιέρο με πλησίασε και μου είπε: ‘Μην κλαις, να είσαι άντρας.’ Αλλά όταν φτάσαμε στα αποδυτήρια, είδα τον Ντελ Πιέρο να κλαίει σαν παιδί. Ήταν μια νύχτα που ράγισε καρδιές. Αγαπάει τη Γιουβέντους περισσότερο από οποιονδήποτε.” Τζίτζι Μπουφόν

”Αν ήθελε ο Ντελ Πιέρο, μπορούσε να κάνει τα πάντα. Θυμάμαι ακόμα το ματς με την Γιούβε στο Τσάμπιονς Λιγκ… “‘Αλε, σήμερα θα δεχτείτε τέσσερα γκολ”. Μου χαμογέλασε… “Φάμπιο, όχι…”
Ο Ντελ Πιέρο νίκησε ολόκληρο το Μπερναμπέου και την Ρεάλ Μαδρίτης εκείνο το βράδυ.
Και όλοι έμαθαν, ακόμα κι’αυτοί που είχαν αμφιβολίες, πόσο σπουδαίος ήταν ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο”. Φάμπιο Καναβάρο
 
“Ο Ντελ Πιέρο είναι ο μόνος για τον οποίο θα είχα τρελαθεί. Μετά από έναν αγώνα μεταξύ της Γιουνάιτεντ και της Γιουβέντους, στον οποίο διέλυσε τη μισή μας άμυνα, ο Γκιγκς και ο Νέβιλ ήρθαν σε μένα και μου είπαν να τον αγοράσω με κάθε κόστος, γιατί κάποιος σαν αυτόν θα μας έκανε να κερδίζουμε τα πάντα για δεκαετίες. Και έτσι ήρθα σε επαφή με τους εκπροσώπους της Γιούβε και τον μάνατζερ του παίκτη. Αρνήθηκε πριν καν ακούσει την πρότασή μου, λέγοντάς μου ότι η Γιούβε ήταν το καλύτερο μέρος για εκείνον και ότι, ενώ σεβόταν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν θα μπορούσε ποτέ να προδώσει τα ασπρόμαυρα χρώματα. Κρίμα, γιατί δεν ξαναείδα ποτέ κάποιον σαν αυτόν. Τον διεκδίκησα ακόμα και μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ιταλία. Εκείνη την εποχή, και η Ρεάλ Μαδρίτης τον ήθελε, και δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η Γιουβέντους, φαντάστηκα ότι ανάμεσα σε εμάς και τους ‘γαλάκτικος’, θα γινόταν μια δίκαιη μάχη για να τον αποκτήσουμε. Και έτσι τον κάλεσα απευθείας: ‘Άλεξ, σε θέλω στη Γιουνάιτεντ’, του είπα. ‘Θα είσαι ο αστέρας της ομάδας, και μαζί θα κερδίσουμε τα πάντα’. Γέλασε και μου απάντησε: ‘Κόουτς, ξέρετε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε. Η Γιούβε περνάει δύσκολες στιγμές, και πρέπει να τη βοηθήσω. Δεν μπορώ να είμαι δειλός’.”
Το 2008 τον είδα ξανά και με χαιρέτησε με μια αγκαλιά. Μου ζήτησε συγγνώμη που αρνήθηκε την πρότασή μου. Έβαλα το χέρι μου στον ώμο του και τον καθησύχασα: ‘Ήθελες να σώσεις τη Γιουβέντους, και το έκανες’. Όταν με ρωτούν ποιον παίκτη ήθελα πάντα να προπονήσω αλλά δεν είχα ποτέ την ευκαιρία, πάντα λέω: Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο.” Σερ Άλεξ Φέργκιουσον

cult24.gr

Ακολουθήστε το Themasports.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

 

 

 

LIVE: Ακρίτας–Εθνικός 0-0 (Α' ΗΜΙΧΡΟΝΟ)

LIVE: Ακρίτας–Εθνικός 0-0 (Α' ΗΜΙΧΡΟΝΟ)

O Ακρίτας Χλώρακας υποδέχεται τον Εθνικό Άχνας για την 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος και το Themaspots σας μεταφέρει την εξέλιξη της αναμέτρησης.