Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έφεραν εις πέρας την αποστολή τους στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας, χωρίς θαυμαστικά, αλλά με αρκετή τροφή για σκέψη και δουλειά.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Όσοι στήθηκαν στις τηλεοράσεις τους περιμένοντας να δουν Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό να «κεντάνε» και να διαλύουν τους αντιπάλους τους, απλώς είναι εκτός πραγματικότητας. Με όλες (μα όλες) τις ομάδες φανερά ανέτοιμες, το μόνο ζητούμενο σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες της νέας Ευρωλίγκας είναι να γίνεται η δουλειά.
Κι αν κάποιες τυχόν γκρινιάξει επειδή οι «αιώνιοι» δεν ήταν καταιγιστικοί στις νίκες τους με Μπάγερν και Μπασκόνια αντίστοιχα, ας έχει υπόψη του τι έπαθαν ομάδες με ανάλογα τεράστια μπάτζετ, όπως η Ρεάλ. Κάθε συμπέρασμα σε αυτή τη φάση είναι επισφαλές, αλλά σίγουρα υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούμε να κρατήσουμε από τα παιχνίδια της Τρίτης.
Αρχικά για τον Παναθηναϊκό:
*Ο Παναθηναϊκός δεν είναι έτοιμος ούτε καν στο 50% που είπε ο Αταμάν. Και θα αργήσει να πλησιάσει το 100%, καθώς η προετοιμασία του ήταν προβληματική. Το ταλέντο του έφτανε και περίσσευε για να βάλει 87 πόντους σε βραδιά με μόλις 5/18 τρίποντα, αλλά και να μετρήσει 27 ασίστ για 10 λάθη. Τα επιθετικά plays του Τούρκου προπονητή είναι σχετικά απλά για να αφομοιωθούν ταχύτερα, αλλά στην άμυνα χρειάζεται πολλή δουλειά, που στην προετοιμασία δεν μπορούσε να γίνει λόγω των πολλών απουσιών.
*Οι αμυντικές περιστροφές του Παναθηναϊκού είναι προβληματικές. Πρόβλημα υπήρχε τόσο στην πίεση στην μπάλα, όσο και στην αντιμετώπιση του πικ εν ρολ, όσο και κυρίως στο αμυντικό ριμπάουντ. Οι «πράσινοι» πήραν μόλις το 53,8% των αμυντικών ριμπάουντ που διεκδίκησαν, η Μπάγερν χωρίς κάποια σπουδαία αθλητικότητα είχε 18 επιθετικά ριμπάουντ και πέτυχε 15 πόντους από έξτρα κατοχές.
*Ο Ναν παραμένει (μέχρι αποδείξεως του εναντίου, αλλά… δεν το βλέπουμε να γίνεται ούτε φέτος) ο καλύτερος παίκτης της Ευρωλίγκας. Αυτό που πάντως εντυπωσιάζει δεν είναι οι 21 πόντοι του, αλλά ότι κάθε χρόνο βελτιώνει τις αποφάσεις του. Είχε 10 ασίστ (για μόλις δύο λάθη) και δημιούργησε 20 πόντους. Δηλαδή ήταν υπεύθυνος για τους 41 από τους 87 πόντους του Παναθηναϊκού. Σχεδόν το 50%.
*Ο Σορτς ήταν φανερά επηρεασμένος από την ασθένεια που τον ταλαιπώρησε, πράγμα που φάνηκε στα πατήματα και στις εκτελέσεις του. Ασφαλώς δεν τον βοήθησε και το γεγονός ότι χάθηκαν πολλά ριμπάουντ και δεν μπόρεσε να πάει στο αγαπημένο του τρανζίσιον, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει μόλις 4 πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Όταν θα βρει τον εαυτό του, θα αποφορτίσει τον Ναν και θα ανεβάσει ταχύτητα όλη την επίθεση της ομάδας.
*Ο Ρογκαβόπουλος βρήκε λεπτά βασικού ελλείψει Όσμαν και άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Την αυτοπεποίθηση και τη δεινότητά του στο σουτ τη γνωρίζαμε, αυτό που βλέπουμε είναι πως είναι πολύ πιο ενεργός στην άμυνα, αν και όχι πάντα αποτελεσματικός. Έβαζε χέρια στις μπάλες, πήγαινε στη διεκδίκηση όλων των ριμπάουντ και γενικά έδειχνε μεγάλη διάθεση αντιλαμβανόμενος πως μόνο αν δεν είναι επιζήμιος στα μετόπισθεν θα αυξήσει τον χρόνο του.
*Χολμς και Γιούρτσεβεν ήταν αρκετά καλοί επιθετικά, αλλά με πολλά προβλήματα στα μετόπισθεν, δίχως να έχουν δα απέναντί τους κανέναν σπουδαίο σέντερ. Ο πρώτος λόγω ακόμη μη προσαρμογής και ο δεύτερος λόγω των αργών του ποδιών έγιναν στόχος της επίθεσης της Μπάγερν. Θα χρειαστεί δουλειά στην προπόνηση και η κατάλληλη πλαισίωση για να περιοριστεί η ζημιά μέχρι να επιστρέψει ο Λεσόρ και να είναι καλά.
*Ο Γκραντ παραμένει ο ισορροπιστής στην περιφέρεια του Παναθηναϊκού. Η επιλογή Αταμάν να τον ξεκινήσει στο δεύτερο μέρος αποδείχτηκε «κλειδί» κάνοντας την πεντάδα καλύτερη two-way. Έπαιξε σχεδόν 16 λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο έχοντας στο διάστημα αυτό 10 πόντους, 4 ασίστ και κανένα λάθος.
*Ο Σαμοντούροβ έδειξε έτοιμος να αναλάβει κανονικό ρόλο στην Ευρωλίγκα. Ήταν καλύτερος από Χουάντσο και Μήτογλου στον χρόνο που αγωνίστηκε, με ώριμες επιλογές στην επίθεση και ενέργεια στην άμυνα. Ο μικρός «μεγάλωσε» και μέσα από το Ευρωμπάσκετ και ο Αταμάν θα πάει με όσους παίζουν καλά στην εκάστοτε βραδιά, χωρίς να τον νοιάζουν τα ονόματα.
Όσο για τον Ολυμπιακό;
*Μετρά η νίκη και μόνο αυτή. Η Μπασκόνια δεν πείθει πως μπορεί να διεκδικήσει έστω play in, αλλά στην έδρα της, με τον τρελό ρυθμό που παίζει, θα κάνει αρκετές «κηδείες» και απέναντι σε καλύτερες ομάδες, όπως είναι ο Ολυμπιακός. Κι εκείνος δεν την πάτησε...
*Ο Μιλουτίνοφ ήταν ο MVP της βραδιάς. Έπαιξε όπως ακριβώς θέλει ο Ολυμπιακός να παίζει ο βασικός του σέντερ. Κέρδισε κατά κράτος τους ούτως ή άλλως μετριότατους ψηλούς των Βάσκων, ήταν αποτελεσματικός στην άμυνα με αλλαγές, έκανε θραύση στα ριμπάουντ, ενώ παρότι δεν πήρε πολλές μπάλες στην επίθεση, βοήθησε και στο σκορ. Ο Χολ ξεκίνησε νωθρά, στη συνέχεια πρόσφερε σκορ, αλλά είχε προβλήματα τόσο στο ριμπάουντ, όσο και στην άμυνα (σε πικ εν ρολ και αλλαγές).
*Η σχέση Μπαρτζώκα-Ντόρσεϊ έχει αλλάξει φάση. Ορθώς ο προπονητής του Ολυμπιακού ξεκίνησε τον ομογενή σούτινγκ γκαρντ στην πεντάδα (μαζί, μάλιστα, με τον Φουρνιέ) γνωρίζοντας την εύθραυστη ψυχολογία του. Κι ο διεθνής άσος τον δικαίωσε, με καλές επιλογές σε σουτ, αλλά και βάζοντας την μπάλα στο παρκέ είτε για να πάει σε ντράιβ, είτε για να δημιουργήσει. Πρόκειται για «κανονική» μεταγραφή. Και σε μια βραδιά που ο Φουρνιέ ήταν μακριά από τα στάνταρ του, οι 21 πόντοι του Ντόρσεϊ ήταν χρυσάφι.
*Μεγάλο το πρόβλημα του Ολυμπιακού στα λεπτά που ο Γουόκαπ ήταν στον πάγκο. Ο Λι δεν είναι πλέι μέικερ και στο χρόνο που αγωνίστηκε η ομάδα του ήταν στο -17, ενώ με τον Τεξανό (που είχε 8 ασίστ και ήταν αλάνθαστος) στο τιμόνι οι Πειραιώτες ήταν στο +24. Η Μπασκόνια μπήκε στο ματς από τις κακές επιθέσεις στο διάστημα που ο Λι ήταν στον «άσο», καθώς δεν μπορεί να ελέγξει τον ρυθμό. Αν δεν λυθεί αυτό το ζήτημα με την έλευση του Νιλικίνα ή με την επάνοδο του Έβανς, οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν πρόβλημα.
*Σταθερή αξία ο Βεζένκοφ. Παρότι στην αρχή της σεζόν το σουτ του είναι ασταθές, ίσως γιατί προσαρμόζεται στο νέο-πιο «στεγνό» του κορμί-παίζοντας σε όλο το δεύτερο ημίχρονο και σε ένα εξαντλητικό τέμπο, ήταν πολύ επιδραστικός και πέτυχε μεγάλα καλάθια στα τελευταία λεπτά.
*Παρότι ο Ολυμπιακός είναι πολύ πιο αθλητικός από πέρσι, εμφάνισε μεγάλα προβλήματα στο αμυντικό τρανζίσιον (δέχτηκε 24 από τους 96 πόντους στο ανοιχτό γήπεδο) και πολλά κενά διαστήματα αμυντικά. Είναι σαφές πως ο κόουτς Μπαρτζώκας αναζητεί ακόμη τα σχήματα που θα έχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ άμυνας κι επίθεσης. Κι αυτό θέλει χρόνο...
*Θετική η παρουσία του Γουόρντ. Έμοιαζε ο μόνος που μπορούσε να αντεπεξέλθει άνετα στον τρελό ρυθμό που επέβαλαν οι γηπεδούχοι (αφού έπαιζε σε ανάλογο τέμπο πέρσι στην Παρί), κάλυψε αρκετούς χώρους με την ταχύτητα και το μάκρος του, ενώ στην επίθεση είχε ώριμες επιλογές και ήταν αλάνθαστος. Εντύπωση προκάλεσαν τα μόλις πέντε λεπτά του Παπανικολάου, γιατί έδειξε σε καλή κατάσταση. Φανερό πως φέτος ο ρόλος του θα περιοριστεί, αλλά θα υπάρχουν βραδιές που θα είναι πολύτιμος.
*Καλές οι αναλύσεις, αλλά κάποια πράγματα εξηγούνται πολύ απλά με αριθμούς. Ο Ολυμπιακός στα πρώτα 38:30 λεπτά του αγώνα είχε 5/24 τρίποντα, αλλά ευστόχησε σε δύο σερί με Βεζένκοφ και Γουόκαπ, που έκριναν το ματς. Επίσης οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 31/32 βολές, με τον μόνο που αστόχησε να ήταν ο Ντόρσεϊ.
ΥΓ1: Οι αγώνες της δεύτερης αγωνιστικής θα είναι πολύ πιο δύσκολοι. Τόσο γιατί Μπαρτσελόνα και Ρεάλ είναι καλύτερες ομάδες από Μπάγερν και Μπασκόνια αντίστοιχα, όσο κι επειδή έρχονται από γερά χαστούκια. Εμφανίσεις σαν της Τρίτης δεν αρκούν σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό για το 2/2.
ΥΓ2: Κάθε μεγάλο ταξίδι αρχίζει με ένα μικρό βήμα. Τέτοιο ήταν για τον Άρη η νίκη επί της Βενέτσια. Τζόουνς και Φορμπς θα έπαιζαν στην Ευρωλίγκα αν δεν είχαν περιορισμό στο μέγεθός τους, ο Πουλιανίτης ήταν ο X-Factor της νίκης και ο οργανισμός είχε ανάγκη μια τέτοια επιτυχία για να αναγγείλει την επιστροφή του. Πάντως χρειάζεται χρόνος, υπομονή και όχι σουρεαλιστικές απαιτήσεις από το πολυπληθές και πιστό ακόμη και στις δύσκολες εποχές κοινό της ομάδας. Όταν υπάρχει όμως τεχνογνωσία και υπάρχουν και χρήματα, υπάρχουν και οι βάσεις για να μπουν τα πρώτα θεμέλια για κάτι καλό.
Πηγή: sport-fm.gr
Πάλεψε όσο μπορούσε η Πάφος κόντρα στο Γερμανικό «μεγαθήριο» που ακούει στο όνομα Μπάγερν Μονάχου, αλλά η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι τεράστια και φάνηκε με... σκληρό τρόπο χθες βράδυ στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου «Αλφαμέγα».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
29/09 @ 22:07
Η Euroleague κοινοποίησε τα δικά της power rankings μία μέρα πριν το τζάμπολ, τοποθετώντας τον Παναθηναϊκό στην κορυφή και τον Ολυμπιακό δεύτερο!
29/09 @ 23:23
Το προφίλ του Ολυμπιακού ενόψει της σεζόν 2025-26 στην Ευρωλίγκα.
29/09 @ 14:51
Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έκανε το challenge με τους σταρ της της Ευρωλίγκας.
29/09 @ 14:09
O CEO της Ευρωλίγκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποβάλει η Ευρωλίγκα τις ομάδες του Ισραήλ.
28/09 @ 16:38
Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Super Cup 2025 στη Ρόδο, μετά την νίκη του στον μεγάλο τελικό επί του ανταγωνιστικού και μαχητικού Προμηθέα Πάτρας.
27/09 @ 22:07
Με τους Βεζένκοφ και Παπανικολάου να βγαίνουν μπροστά στο φινάλε με άμυνες και μεγάλα καλάθια, ο Ολυμπιακός λύγισε τον μαχητικό Προμηθέα με 92-83 και κατέκτησε το Stoiximan Super Cuo 2025!
BEST OF THEMASPORTS