Στο ένα... ΚΑΡΕ γκολ, στο άλλο ΜΗΔΕΝ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ και συνέχεια...
Με δύο ματς συνεχίστηκε η πρεμιέρα της σεζόν 2025/06.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Εντάξει, κάθε άλλο παρά είδηση είναι ότι η Τσέλσι πήρε ένα ταλέντο. Ξεκάθαρα, οι Μπλε δεν τα «σκάνε» μόνο όταν βρουν κάτι εξαιρετικό και είναι τρελό αν σκεφτεί κανείς ότι ο Ζορέλ Χάτο αποτελεί την 49η μεταγραφή τους τα τελευταία 4 χρόνια. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, το 49ο απόκτημα της Λίβερπουλ προς τα πίσω ήταν ο… Ναθάνιελ Κλάιν. Ήμασταν ακόμα με κοντά παντελονάκια τότε και όχι επειδή ήταν επίσης καλοκαίρι.
Πάμε στο θέμα μας όμως, #διπλής. Πριν μερικές μέρες οι Λονδρέζοι ανακοίνωσαν την απόκτηση του 19χρονου Ολλανδού δίνοντας στον Άγιαξ 45 εκατ. ευρώ. Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτή τη μεταγραφή, η οποία φαίνεται ότι δεν θα είναι μία από τον σωρό αλλά μια προσθήκη ενός teenager που θα έρθει για να γίνει ενεργό μέλος του ρόστερ. Αμυντικός είναι το παλικάρι και συμπεραίνουμε με βάση τα ρεπορτάζ ότι στο rotation θα λογίζεται ως αριστερό μπακ.
Από τη μέρα που ο Έντσο Μαρέσκα κάθισε φαρδύς πλατύς στην καρέκλα του Stamford Bridge, βασικός και κυριολεκτικά αναντικατάστατος είναι ο Μαρκ Κουκουρέγια. Φήμες λένε ότι ο Ισπανός αριστερός μπακ με την αφάνα δεν έχει βγάλει ακόμα τη φανέλα, ειδικά από τη στιγμή που τον Ιανουάριο ο Μπεν Τσίλγουελ παραχωρήθηκε δανεικός στην Κρίσταλ Πάλας και δεν αποκλείεται να είναι και αγύριστος.
Για να καταλάβει κανείς ότι δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο υπερβολής, ο πρώην άσος των Χετάφε, Μπράιτον, κατέγραψε 48 εμφανίσεις πέρυσι και ήταν ο πρώτος της Τσέλσι σε όλες τις διοργανώσεις. Καμία εντύπωση δεν προκαλεί ότι ο Μαρέσκα ποντάρει πάνω του αλλά ξέρει ότι αν συνεχίσει να παίζει με αυτό τον ρυθμό το λιγότερο που μπορεί να πάθει ο παίκτη του είναι τραυματιστεί.
Οπότε, ο Κουκουρέγια με κάποιον πρέπει να μοιράζεται τη θέση στον «Γολγοθά» που ξεκινά σε μια εβδομάδα και φαίνεται πως ο ‘συγκάτοικος’ στο αριστερό μπακ θα είναι ο Χάτο, ο οποίος θα «αφήσει» στους Λιβάι Κόλγουλ και Μπενουά Μπαντιασίλ τις υποχρεώσεις του αριστερού στόπερ. Στα 19 του, ο Ολλανδός έχει ήδη προλάβει να χωρέσει στο cv του δύο γεμάτες σεζόν στο top-level του αθλήματος καταγράφοντας κάποιους αριθμούς θα έκαναν έναν scout να τον ξεχωρίσει ακόμα και αν δεν είχε δει ούτε φωτογραφία του.
Το παιδί, που τον Μάρτιο θα κλείσει τα 20, είναι πολύ μπροστά από τα χρόνια του. Έχει ήδη 111 συμμετοχές με τον Άγιαξ [τις 94 τα τελευταία δύο χρόνια], έχοντας κάνει ντεμπούτο σε ηλικία 17 ετών και 335 ημερών, ως ο νεαρότερος που παίζει ποτέ στην Eredivisie. Οι άλλοι δύο; Σχετικά γνωστοί. Στο Νο2 ο Ράιαν Γκράβενμπεργκ της Λίβερπουλ και στο Νο1 ο Κλάρενς Ζέεντορφ, ένας από τους πιο πλήρεις μέσους όλων των εποχών και μοναδικός μέχρι σήμερα με τίτλο Champions League με 3 διαφορετικές ομάδες.
Το πόσο μικρός ήταν έτοιμος να αγωνιστεί στη μεγάλη σκηνή δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε στην Εθνική του. Έβαλε το όνομά του στα βιβλία των Οράνιε καθώς έγινε ο 5ος νεαρότερος που κάνει ντεμπούτο και σήμερα έχει 6 εμφανίσεις με την Ολλανδία. Τα ρεκόρ δεν σταματούν εδώ και μάλιστα έχουν λίγο ελληνικό χρώμα γιατί ο Χάτο στον αγώνα με την ΑΕΚ στους ομίλους του Europa League έγινε σε ηλικία 17 ετών και 282 ημερών ο νεαρότερος αρχηγός στην ευρωπαϊκή ιστορία του Άγιαξ.
Προχωράμε. Η Opta βάζει μέσα μέσα και την Eredivisie, για να δημιουργήσει ένα top-6 από πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Σε αυτά, ο Χάτο, από τους παίκτες που έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2003 και έπειτα, είναι στην κορυφή της λίστας σε λεπτά συμμετοχής [8.347] από το ξεκίνημα του 2023-24 και μετά. Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό ότι «ρίχνει» σκόνη σε δύο από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον κόσμο, τους Τζουντ Μπέλιγχαμ [7.988] και Λαμίν Γιαμάλ [7.506].
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Analyst, στην πρώτη του σεζόν, το 2023-24, έπαιξε το 80% των ματς ως σέντερ-μπακ και το 20% σαν αριστερό μπακ, αγωνιζόμενος υπό τις οδηγίες δύο προπονητών, με τον δεύτερο να είναι ο Τζον Φαν’τ Σχιπ, πρώην της Εθνικής Ελλάδας. Αν και 17 ετών, μέτρησε τα περισσότερα λεπτά από κάθε άλλο παίκτη του Αίαντα. Στις πάσες είχε 92.5%, μόλις 14 παίκτες σε ολόκληρο το πρωτάθλημα είχαν περισσότερες μεταβιβάσεις προς τα μπροστά και μόλις 11 μπήκαν πιο πολλές φορές στο επιθετικό τρίτο από εκείνον με την μπάλα στα πόδια. Στόπερ και αριστερό μπακ.
Το 2024-25 ήρθε νέος τεχνικός, ο Φραντσέσκο Φαριόλι, αποφάσισε ότι είναι καλύτερα να παίζει αριστερό μπακ και πήρε εκεί το 94% των ματς. Μόνο ένας συμπαίκτης είχε περίσσοτερα από τα δικά του 2.5 τάκλιν ανά 90λεπτο από αυτούς που έπαιζαν σταθερά, ενώ κόκκινο «χτύπησαν» τα νούμερα σε συνολικά τάκλιν και κοψίματα. Από τους αμυντικούς της Eredivisie μόλις ένας είχε περισσότερες από τις δικές του 6 ασίστ.
Όλοι αυτοί οι αριθμοί σε αυτή την ηλικία κάνουν σαφές γιατί ένα club που αγοράζει ταλέντα τον απέκτησε και όπως προκύπτει από τον σχεδιασμό, τον προοριζει για σημαντικό μέλος του ρόστερ σε μια σεζόν με μεγάλες προσδοκίες και απαιτήσεις. Μερικές μέρες ακόμα θα περιμένουμε για την έναρξη του 2025-26 και είναι ένας παίκτης στον οποίο θα έχουμε λίγο παραπάνω τον νου μας…
menshouse.gr