Κατά τη διάρκεια του εορτασμού των 18ων γενεθλίων του Γιαμάλ, προσλήφθηκαν άτομα με νανισμό αποκλειστικά για ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Σε σοβαρές καταγγελίες κατά του άσου της Μπαρτσελόνα, Λαμίν Γιαμάλ, προχώρησε η Ισπανική Ένωση Ατόμων με Αχονδροπλασία και Άλλες Σκελετικές Δυσπλασίες (ADEE), έπειτα από πληροφορίες ότι κατά τη διάρκεια του εορτασμού των 18ων γενεθλίων του, προσλήφθηκαν άτομα με νανισμό αποκλειστικά για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, η συγκεκριμένη πρακτική απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία και αποτελεί κατάφωρη προσβολή της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία.
Η ADEE καταδίκασε δημόσια το περιστατικό, τονίζοντας πως τέτοιου είδους ενέργειες συντηρούν αρνητικά στερεότυπα και ενισχύουν τη διάκριση σε βάρος των ατόμων με νανισμό. Σε εκτενές δελτίο Τύπου, αναφέρθηκε ότι ο μοναδικός ρόλος των ατόμων με νανισμό στο πάρτι ήταν να λειτουργούν ως οπτικό θέαμα, χωρίς καμία άλλη ουσιαστική συμμετοχή. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η χρήση της αναπηρίας για τη διασκέδαση άλλων προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και είναι απολύτως απαράδεκτη».
Η πρόεδρος της ένωσης, Καρολίνα Πουέντε, υπογράμμισε την ιδιαίτερη ευθύνη που φέρει ένα δημόσιο πρόσωπο, όπως ο Γιαμάλ, λόγω της επιρροής του στους νέους: «Όταν ένα πρόσωπο με τέτοια κοινωνική προβολή υιοθετεί τέτοιες πρακτικές, μεταδίδεται το μήνυμα πως η διάκριση είναι αποδεκτή ή ακόμη και φυσιολογική. Είναι ευθύνη όλων μας να εκριζώσουμε την αντικειμενοποίηση της διαφορετικότητας και να καλλιεργήσουμε αξίες σεβασμού και ισότητας».
Η ισπανική νομοθεσία, και συγκεκριμένα ο Γενικός Νόμος για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, προβλέπει ρητά πως «απαγορεύονται τα θεάματα ή οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπου χρησιμοποιούνται άτομα με αναπηρία με σκοπό τη χλεύη ή τον εμπαιγμό, κατά τρόπο που να προσβάλλεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Η ADEE ανακοίνωσε πως έχει ήδη ξεκινήσει νομικές και κοινωνικές ενέργειες κατά του ποδοσφαιριστή, ζητώντας την απόδοση ευθυνών και την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. «Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί. Θα υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων με νανισμό, και καλούμε όλα τα μέλη του συλλόγου μας να έρθουν κοντά μας για υποστήριξη, καθοδήγηση και δημιουργία νέων ευκαιριών», καταλήγει η ανακοίνωση της Πουέντε!
Στην 91η Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ο πρόεδρος της ΚΟΠ παρουσίασε τα πρώτα βήματα υλοποίησης του νέου πλάνου δράσης, δίνοντας έμφαση στη διαφάνεια, τη διαιτησία, την αναβάθμιση των Εθνικών Ομάδων και την κοινωνική ευθύνη του ποδοσφαίρου.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
01/09 @ 13:55
Ο Κώστας Τσιμίκας μίλησε στο επίσημο κανάλι της Ρόμα και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του που θα αγωνιστεί στους «τζαλορόσι»
01/09 @ 13:15
Μόλις τρια ματς πρόλαβε να κάτσει στον πάγκο της Λεβερκούζεν ο Έρικ Τεν Χαγκ και σήμερα το πρωί του έγινε γνωστή η απόλυσή του.Η
01/09 @ 11:58
Δεν πήρε καλά την απώλεια του Leagues Cup μετά την ήττα της Ίντερ Μαϊάμι στον τελικό o Λουίς Σουάρες, που… έφτυσε ένα μέλος των Σιάτλ Γουόντερερς!
01/09 @ 11:42
Παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι πρέπει να λογίζεται ο Τζίτζι Ντοναρούμα, αφού οι «σίτιζενς» τα βρήκαν σε όλα με την Παρί Σεν Ζερμέν για τον Ιταλό πορτιέρε.
01/09 @ 08:20
Παίκτης της Λίβερπουλ θα πρέπει να θεωρείται ο Αλεξάντερ Ίσακ, με τον Φαμπρίτσιο Ρομάνο να κάνει λόγο για συμφωνία της Λίβερπουλ με τη Νιούκαστλ στα 150 εκατ. ευρώ!
01/09 @ 00:56
Την βρήκε από... Μαδριλένους η Μπαρτσελόνα! Οι πρωταθλητές, ήταν κακοί στο «Βαγιεκάς» και παρότι προηγήθηκαν με πέναλτι του Γιαμάλ, είδαν τη Ράγιο να τους... φρενάρει στην 3η αγωνιστική (1-1).
BEST OF THEMASPORTS