Δράση από τένις και Φόρμουλα 1 (Μεταδόσεις 6 Ιουλίου)
Χωρίς ποδόσφαιρο το σημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα
Ακολουθήστε μας στο Google news
Οι λέξεις ΗΠΑ και ποδόσφαιρο συχνά δεν μοιάζουν και τόσο αλληλένδετες, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για το... κανονικό και όχι το αμερικάνικο, με τις στολές, την μπάλα με το ιδιαίτερο σχήμα και τα κράνη στα γήπεδα με τις πολλές γραμμές.
Με το παρθενικό, εκτεταμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων να διεξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, έγινε ξανά καλαμπούρι στα social media αναφορικά με την όχι και τόσο στενή σχέση των Αμερικανών με την μπάλα - που θεωρείται μόλις το τέταρτο πιο διαδεδομένο άθλημα πίσω από αμερικάνικο ποδόσφαιρο, μπάσκετ και μπέιζμπολ.
Κι ενώ η μεγάλη κατηγορία της χώρας, το MLS, ιδρύθηκε μόλις το 1996, η αλήθεια είναι πως η ποδοσφαιρική ιστορία των ΗΠΑ είναι πολύ πιο μεγάλη απ’ ό,τι νομίζουμε. Παρότι δεν ήταν ποτέ τόσο δημοφιλές, το ποδόσφαιρο έχει ιστορία σχεδόν ενάμιση αιώνα, διάστημα πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο...
Σαν παιδί, ο Γκέριτ Σμιθ Μίλερ βοηθούσε τον παππού του, τον φημισμένο πολέμιο της δουλείας στις ΗΠΑ, να κρύψει σκλάβους που το είχαν σκάσει από τα αφεντικά τους στη σοφίτα του σπιτιού τους στο Πίτερμπορο της Νέας Υόρκης.
Μεγαλώνοντας, έγινε ο Αμερικανός πατέρας του ποδοσφαίρου ιδρύοντας το μακρινό 1862 στη Βοστώνη την Oneida Football Club, το πρώτο σωματείο που έπαιξε οποιουδήποτε είδους ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ.
Ένα κράμα ποδοσφαίρου και ράγκμπι, το οποίο ήταν συχνά βίαιο και έμεινε στην ιστορία ως Boston Game, με τους μαθητές των ακριβών σχολείων της περιοχής να μαζεύονται για μια τριετία σε πάρκο της πόλης για να παίξουν - και σύμφωνα με τον θρύλο, να μείνουν αήττητοι για πάντα...
Την ίδια ώρα, στη Νέα Ορλεάνη, μετανάστες από την Ευρώπη, έπαιζαν κι εκείνοι μπάλα, ενώ σε διάφορα κολλέγια της χώρας έκανε επίσης την εμφάνισή του μια πρωτόγονη εκδοχή του ποδοσφαίρου, με το πρώτο καταγεγραμμένο ματς επί αμερικανικού εδάφους να χρονολογείται στις 11 Οκτωβρίου 1866, όταν το Κολλέγιο Κάρολ νίκησε μια ομάδα νεαρών της πόλης Γουαουκίσα, στο Ουισκόνσιν με σκορ 5-2, το οποίο πάντως σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, δεν αναφερόταν ακριβώς σε γκολ αλλά σε... κερδισμένα γκέιμ!
Μέσα στην επόμενη δεκαετία, ολοένα και περισσότερα αμερικάνικα κολλέγια εγκατέλειψαν σταδιακά το ποδόσφαιρο για χάρη του ράγκμπι, ωστόσο στις κοινότητες μεταναστών σε περιοχές της ανατολικής ακτής και όχι μόνο, το νέο αυτό άθλημα κέρδιζε φίλους.
Ενδεικτικό παράδειγμα το Σεντ Λούις, όπου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1880, υπήρχαν ομάδες Ιρλανδών (Χιμπέρνιανς και Σάμροκς), Σκωτσέζων (Θιστλς) και Γερμανών (Γουέστερνς)!
Όσο περνούσε ο καιρός, γίνονταν προσπάθειες για να δημιουργηθεί μία διοργανώτρια αρχή πέραν των τοπικών σωματείων, με την AFA, ήτοι American Football Association να ιδρύεται το 1884 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσι.
Οι ιθύνοντες της Ομοσπονδίας προσπάθησαν να εδραιώσουν ένα σετ κανονισμών που ήταν -φυσικά- βρετανικής προέλευσης και εν συνεχεία διοργάνωσαν το πρώτο Αμερικανικό Κύπελλο, στο οποίο συμμετείχαν έξι ομάδες από την περιοχή και ολοκληρώθηκε με την Κλαρκ ΟΝΤ να νικά 1-0 στον τελικό τη Νιου Γιορκ FBC.
Το εν λόγω τουρνουά επεκτάθηκε σταδιακά και σε γειτονικές πολιτείες και διεξαγόταν ανελλιπώς μέχρι το διάστημα 1899-1905, που αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Στο μεταξύ, το 1894, είχε προκύψει ο πρώτος... εμφύλιος, όταν οι ιδιοκτήτες των ομάδων μπέιζμπολ επιχείρησαν να δημιουργήσουν τη δική του λίγκα προκειμένου να μην μένουν άδεια τον χειμώνα τα γήπεδα. Η AFA απαγόρευσε στα μέλη της να μετέχουν, με τη διοργάνωση να διαλύεται μέσα σε λίγες εβδομάδες...
Νέοι φορείς προέκυπταν όσο περνούσαν τα χρόνια, με τη NAFBL (National Association Football League) να διεξάγει ημι-επαγγελματικά πρωταθλήματα από το 1895 έως το 1899 και στη συνέχεια από το 1906 έως το 1921, όταν και διαλύθηκε.
Η AFA επέστρεψε στη διεξαγωγή του Αμερικανικου Κυπέλλου επίσης το 1906 και το 1912 αιτήθηκε να γίνει μέλος της FIFA, ωστόσο κάτι ανάλογο έκανε και η AAFA (American Amateur Football Association), με την Παγκόσμια Ομοσπονδία να απορρίπτει αμφότερες ξεκαθαρίζοντας πως δεν γίνεται να υπάρχουν δύο διοργανώτριες αρχές - με το επιχείρημα της AFA ότι διοργάνωνε από το 1884 το Κύπελλο να μην έχει αποτέλεσμα.
Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα τους επόμενους μήνες, με αρκετά μέλη της να μετακινούνται στην AAFA και την τελευταία να παρουσιάζεται στη FIFA ως USFA (United States Football Association) το 1913 και να παίρνει την πολυπόθητη έγκριση, που έγινε επίσημη το επόμενο έτος.
Κάπου τότε διοργανώθηκε και το πρώτο τουρνουά της νέας Ομοσπονδίας, που ονομάστηκε National Challenge Cup και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με το όνομα US Open Cup και διοργανώνεται ανελλιπώς κάθε χρόνο για πάνω από έναν αιώνα!
Το American Cup έχασε σταδιακά την όποια αίγλη του είχε απομείνει και το 1924 πέρασε στη λήθη, αφήνοντας την USFA να παίζει μπάλα μόνη της.
Το νέο Κύπελλο έγινε η πρώτη διοργάνωση, με το τρόπαιο που δινόταν στους νικητές να αποτελεί δωρεά του Τόμας Ντιούαρ, Σκωτσέζου επιχειρηματία που κατάφερε να διαδώσει παγκοσμίως το ουίσκι που παρασκεύαζε η οικογένειά του... Το γνωστό σε όλους Dewar’s!
Φυσικά οι ομάδες που συναντάμε σήμερα στο MLS δεν υπήρχαν ούτε σαν σκέψη στις αρχές του περασμένου αιώνα. Ενδεικτικά, ένα από τα μεγάλα μεγέθη της εποχής, ήταν η Bethlehem Steel, που είχε σπόνσορα την ομώνυμη εταιρεία στην Πενσιλβάνια και μεταξύ 1907 και 1930 κατέκτησε δεκάδες τίτλους.
Οι αμερικανικές ομάδες μετείχαν παράλληλα σε πρωταθλήματα που ξεπηδούσαν το ένα μετά το άλλο, είτε υπό την αιγίδα της USFA, είτε άλλων, μικρότερων ποδοσφαιρικών αρχών.
Για μία ακόμη φορά, όμως πρέκυψαν... εμφύλιοι! Η δημιουργία της American Soccer League το 1921 έφερε νέους τριγμούς, καθώς η λίγκα που είχε ιδρυθεί από ομάδα επενδυτών δεν μπορούσε να βρει ημερομηνίες που να μην συμπίπτουν με το Κύπελλο.
Αμερικανοί ιστορικοί αναφέρουν πως οι άνθρωποι της ASL ήθελαν να πάρουν τη θέση της USFA ως επίσημη ομοσπονδίας της χώρας, την ώρα που δεν συμφωνούσαν με τους κανονισμούς της FIFA και ήθελαν να διοικούν τις ομάδες τους σαν εκείνες του μπέιζμπολ - με μερικούς εξ αυτών να έχουν πράγματι ιδιοκτησία τους συλλόγους και στα δύο αθλήματα.
Οι λεγόμενοι «αμερικανοί ποδοσφαιρικοί πόλεμοι» ξεκίνησαν το 1928, με την USFA να τιμωρεί με αποκλεισμό την ASL, η οποία ελλείψει στήριξης διαλύθηκε το 1933.
Με τις συνεχείς διαμάχες να μειώνουν το ενδιαφέρον του κόσμου και με την αμερικανική οικονομία να έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από το Μεγάλο Κραχ του 1929, το ποδόσφαιρο άρχισε να χάνει έδαφος στις ΗΠΑ, την ώρα που το μπέιζμπολ και το αμερικάνικο ποδόσφαιρο κέρδιζαν σε δημοφιλία.
Το Κύπελλο της USFA συνεχίστηκε κανονικά παρ’ όλα αυτά, με την Ομοσπονδία να στέλνει και την εθνική ομάδα στα δύο πρώτα Παγκόσμια Κύπελλα, το 1930 και το 1934, κατακτώντας στην πρώτη περίπτωση την τρίτη θέση.
Το 1945, η US Football Association έγινε US Soccer Association και αργότερα Federation, με το ποδόσφαιρο να παίζεται για τις επόμενες δεκαετίες σε ερασιτεχνικό ή ημι-επαγγελματικό επίπεδο και με τις κοινότητες μεταναστών, κατά κύριο λόγο, να το κρατούν ζωντανό.
Με μια ματιά στους νικητές των τελικών του US Open Cup, βλέπει κανείς ομάδες Ουκρανών, Εβραίων, Ούγγρων, Γερμανών αλλά και Ελλήνων (όπως η Greek American AA και η Νιου Γιορκ ΑΟ Krete).
Τα χρόνια πέρασαν, οι εποχές άλλαξαν, ο Πελέ επέλεξε να παίξει στους Νιου Γιορκ Κόσμος το 1975, πάνω από 100.000 άνθρωποι είδαν τον τελικό του τουρνουά ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 έλαβε χώρα επί αμερικανικού εδάφους και το 1996, το MLS γεννήθηκε, φέρνοντας την μπάλα ξανά στις ΗΠΑ νοικοκυρεμένα.
Σήμερα, μπορεί να παραμένει πίσω από άλλα αθλήματα, ωστόσο το ποδόσφαιρο έχει τη θέση του στις Ηνωμένες Πολιτείες και όσο περνά ο καιρός, εδραιώνεται όλο και περισσότερο, έναν χρόνο πριν την επιστροφή του Μουντιάλ εκεί.
sport-fm.gr